Σνάουτσερ

Επιμέλεια: Αχιλλέας Ευθυμίου, Γραμματέας Ομίλου Σνάουτσερ Ελλάδας

Ο σκύλος με τα μούσια!!!

Σκίτσο: Martinas Kapralkova

Ένας μοναδικός φίλος που μας κάνει να γελάμε και να τον αγαπάμε όχι μόνο για την εμφάνισή του, αλλά και για τα καμώματά του! Πανέξυπνος, αλλά και αστείος, ένας αχώριστος σύντροφος, ευφυέστατος και διασκεδαστικός διώχνει κάθε θλίψη και μιζέρια. Ενεργητικός και δραστήριος δε σε κάνει ποτέ να βαριέσαι, αλλά σε παροτρύνει να ρουφάς τη ζωή. Σε τρία μεγέθη και σε διάφορα χρώματα για να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες και τα γούστα.

Για την ιστορία τα Σνάουτσερ πρωτοεμφανίζονται στη Γερμανία τον 15ο αιώνα. Έχουν μέγεθος και χαρακτηριστικά παρόμοια με το σημερινό Σνάουτσερ μεσαίου μεγέθους. Από αυτό προήλθαν άλλες δύο φυλές, τα Σνάουτσερ γίγαντες και τα Σνάουτσερ μινιατούρες.
Το αρχικό Σνάουτσερ το είχαν στη νότια Γερμανία για σκύλο συντροφιάς.
Παρέμενε στο σπίτι παρέα με τα άλογα.
Το χαρακτήριζαν οι εξαιρετικές ικανότητες κυνηγού τρωκτικών και για αυτό απέκτησε το προσωνύμιο: «Rattler».
Το Σνάουτσερ γίγας πιθανόν προήλθε από το αρχικό Σνάουτσερ και είναι αντίστοιχης μορφολογίας, αλλά σε μεγαλύτερη διάσταση.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στη νότια Γερμανία ως οδηγός κοπαδιών βοοειδών.
Ξεχώρισε για τις ικανότητές του σε εργασίες και άρχισε να γράφεται σε γενεαλόγιο από το 1913. Το 1925 αναγνωρίστηκε επίσημα ως σκύλος εργασίας.
Τα Σνάουτσερ μινιατούρα ξεκίνησαν από την περιοχή της Φρανκφούρτης.
Αρχικά ονομάζονταν πίνσερ μινιατούρα.
Παρουσίαζαν πολύ μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, σχήματα, μεγέθη και τύπους τριχώματος.
Η προσπάθεια να δημιουργηθεί φυλή μικρόσωμων ζώων με τα χαρακτηριστικά ενός Σνάουτσερ ήταν για το λόγο αυτό πολύ σκληρή.

Οι μουσάτοι φίλοι μας αναγνωρίζονται από την παγκόσμια κυνολογική ομοσπονδία (FCI) ως τρεις διαφορετικές φυλές με παρόμοια μορφολογικά χαρακτηριστικά και ιδιοσυγκρασία.

Σνάουτσερ

Φωτογραφία: Όμιλος Σνάουτσερ Ελλάδας

Μορφολογία:
Είναι ενός μεσαίου μεγέθους σκύλος, 45-50εκ., στιβαρός στα 14-20κιλά, σκληρότριχος σε δύο χρωματικές αποχρώσεις, μαύρο ή αλατοπίπερο. Με έντονη μυϊκή ανάπτυξη, με πολύ ισχυρή οστική υποστήριξη, τετράγωνος όσον αφορά τις αναλογίες σώματος – ύψους, ενώ τα φρύδια, το μουστάκι και το μούσι αποτελούν το σήμα κατατεθέν της φυλής.

Χαρακτηριστικά-ιδιοσυγκρασία:
Είναι ατρόμητος, ευφυής, αξιόπιστος, προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες ενός διαμερίσματος, ενώ είναι πολύ ανθεκτικός σε θερμά και ψυχρά κλίματα.
Είναι πολύ φιλικός με τα παιδιά, έχει μεγάλη ευφυΐα και ικανότητα εκπαίδευσης, έχει ανάγκες άσκησης και παιχνιδιού.
Είναι σκύλος εργασίας σε έδαφος και νερό, αθλητικός σκύλος και σκύλος φύλακας.
Έχει παιχνιδιάρικη φύση και δείχνει παροιμιώδη αφοσίωση στον κηδεμόνα του. Αγαπά τα παιδιά, είναι ζωηρός, πάντα σε εγρήγορση, χωρίς όμως να γίνεται θορυβώδης, μιας που παραμένει ήρεμος σε ανάλογες συνθήκες. Έχει πολύ ανεπτυγμένα αισθητήρια όργανα, είναι ευφυέστατος, εκπαιδεύσιμος, ατρόμητος και ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες. Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελεί μέλος της οικογένειας ως φύλακας και ως σύντροφος, ενώ είναι προικισμένος και με τις ιδιότητες ενός σκύλου εργασίας.
Μπορεί να κατοικεί σε διαμέρισμα, αλλά έχει ανάγκες άσκησης. Εκτός από την δύναμη του και τις φυσικές του ικανότητες, είναι από τα πιο πιστά σκυλιά στους κηδεμόνες τους και με τη μεγαλύτερη διάθεση για παιχνίδι.

Υγεία
Οι σκύλοι αυτής της φυλής δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας γενικά. Παρόλα αυτά προτείνεται ακτινογραφική εξέταση δυσπλασίας ισχίου.

Τρίχωμα
Απαιτείται η σωστή περιποίηση του τριχώματος, το οποίο όμως δε μαδάει ιδιαίτερα και δεν έχει έντονη μυρωδιά.

Φωτογραφία: Nατάσσα Κωστάκη

Δραστηριότητα
Είναι παιχνιδιάρικα και αθλητικά σκυλιά και για αυτό έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις από τους κηδεμόνες τους.

Εκπαίδευση-εργασία
Είναι ιδιαίτερα ευφυείς σκύλοι, ευπροσάρμοστοι και με κατάλληλη εκπαίδευση αποτελούν συντρόφους σε οποιαδήποτε κατάσταση. Έχουν χρησιμοποιηθεί για εργασίες στο στρατό και την αστυνομία και σε υπηρεσίες διάσωσης. Ιατρικά για διάγνωση καρκίνου, αλλά και ευρέως ως ‘’Dog Therapy’’. Στην κυνοτεχνία εκτός από διακρίσεις στις εκθέσεις μορφολογίας, τα καταφέρνουν και σε αγώνες agility αλλά και σε εξετάσεις εργασιακής ικανότητας.

Σνάουτσερ Γίγαντας:

Μορφολογία
Είναι μεγάλου μεγέθους σκύλοι 60-70 εκ, με βάρος 35-47κιλά, σκληρότριχοι, σε δύο χρωματικές αποχρώσεις, μαύρο ή αλατοπίπερο. Με έντονη μυϊκή ανάπτυξη, με πολύ ισχυρή οστική υποστήριξη, τετράγωνοι όσον αφορά τις αναλογίες, ενώ τα φρύδια, το μουστάκι και το μούσι αποτελούν το σήμα κατατεθέν της φυλής. Το Σνάουτσερ Γίγαντας αποτελεί μια μεγαλύτερη και πιο ισχυρή «έκδοση» του Σνάουτσερ.

Χαρακτηριστικά-ιδιοσυγκρασία
Είναι πιστοί, πάντα σε εγρήγορση, εκπαιδεύσιμοι, με σταθερό ταμπεραμέντο όπως απαιτείται σε σκυλιά με τέτοιο μέγεθος και δύναμη. Είναι στιβαροί, σχεδόν τετράγωνοι στις αναλογίες μήκους σώματος- ύψος. Με ιδιοσυγκρασία που συνδυάζει το πνεύμα και την εγρήγορση με τη νοημοσύνη και την αξιοπιστία.
Είναι ακόμη θαρραλέοι, βαθιά πιστοί στην οικογένεια, παιχνιδιάρικοι αλλά και επιβλητικόι. Είναι ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα μέλη των φυλών εργασίας.

Υγεία
Δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας γενικά, αλλά προτείνεται ακτινογραφική εξέταση δυσπλασίας ισχίου.

Τρίχωμα
Έχουν μεγάλες απαιτήσεις περιποίησης, ωστόσο δε μαδάνε και δε μυρίζουν συγκριτικά με άλλες φυλές.

Δραστηριότητα
Έχουν μεγάλες ανάγκες για άσκηση που δεν πρέπει να παραμελούνται, εάν επιθυμούμε ένας τόσο μεγαλόσωμος και δυνατός σκύλος να παραμένει επιβλητικός.

Εκπαίδευση-εργασία
Κατεξοχήν τα Σνάουτσερ Γίγας είναι ένας σκύλος εργασίας, εκπαιδεύεται εύκολα και έχει σταθερή συμπεριφορά.
Έχει χρησιμοποιηθεί για εργασίες στο στρατό και την αστυνομία, έχει σημαντικές διακρίσεις στις εκθέσεις μορφολογίας και ξεχωρίζει σε εξετάσεις εργασιακής ικανότητας. Είναι ένας σκύλος φύλακας, αλλά και ένα εξαιρετικό μέλος της οικογένειας.

Σνάουτσερ Μινιατούρα

Μορφολογία
Είναι μικρού μεγέθους σκύλοι 30-35 εκ και βάρους 4-8 κιλά. Είναι σκληρότριχοι, σε τέσσερεις χρωματικές αποχρώσεις: μαύρο, αλατοπίπερο, μαυρο-ασημί, και λευκό. Είναι ένας σκύλος αντίστοιχος του Σνάουτσερ, αλλά σε μικρότερες διαστάσεις, τετράγωνος στις αναλογίες αλλά πιο λεπτής και ελαφριάς κατασκευής.

Χαρακτηριστικά-ιδιοσυγκρασία
Είναι ένας σκύλος σύντροφος που μπορεί να μείνει σε διαμέρισμα χωρίς προβλήματα, με ιδιοσυγκρασία αντίστοιχη του Σνάουτσερ, έξυπνος, υπάκουος, ανθεκτικός σε όλες τις συνθήκες. Ιδιαίτερα φιλικός, και ευγενικός, χωρίς να είναι ράθυμος αλλά αντιθέτως σε εγρήγορση, ειδοποιώντας για κάθε κίνδυνο.

Τρίχωμα
Έχουν μεγάλες απαιτήσεις περιποίησης, ωστόσο δε μαδάνε και δε μυρίζουν συγκριτικά με άλλες φυλές.

Δραστηριότητα
Αν και έξυπνα και σε εγρήγορση, παραμένουν ήρεμα στο διαμέρισμα χωρίς ιδιαίτερες δραστηριότητες.

Εκπαίδευση
Εκπαιδεύονται εύκολα και διαπρέπουν τόσο στο στίβο των εκθέσεων μορφολογίας όσο και σε αθλήματα όπως το agility. Λόγω του μεγέθους και της ευγένειας έχουν χρησιμοποιηθεί ως σκύλοι θεραπευτές.

Σημαντικό είναι πως και οι τρεις φυλές των Σνάουτσερ έχουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση λόγω του πυκνού και σκληρού τριχώματος. Επίσης ενθουσιάζει το γεγονός ότι δε μαδάνε ιδιαίτερα, δε μυρίζουν έντονα και είναι υποαλλεργικά.
Ο μανδύας(τρίχωμα), αποτελείται από δύο στρώματα. Το επιφανειακό είναι πιο τραχύ και το υπόστρωμα πιο μαλακό. Για να διατηρηθεί υγιής και εντυπωσιακός αυτός ο σκύλος, απαιτεί συχνή και ειδική περιποίηση (stripping/rolling). Όταν η εμφάνιση του τριχώματος δεν έχει τόσο σημασία για μας, μειώνεται εύκολα το μήκος του με ηλεκτρική μηχανή.

Σε γενικές γραμμές, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του καθενός σχετικά με το μέγεθος και τα χρώματα, και οι τρεις φυλές είναι αξιαγάπητες και εύκολα γίνονται μέλος της οικογένειας.
Τα πηγαίνουν καλά με τα παιδιά, εφόσον κοινωνικοποιηθούν σωστά, είναι προστατευτικά και λειτουργούν ως φύλακες.
Για να αποφεύγονται ενοχλήσεις με τους γείτονες συνίσταται από νωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να μην υπάρχει άσκοπο και υπερβολικό γαύγισμα. Η νοημοσύνη τους είναι πάνω από το μέσο όρο, γεγονός που κάνει απαραίτητη την εκπαίδευση σε μικρή ηλικία και την καθημερινή σωματική άσκηση.

Εάν σας γοητεύει η εξυπνάδα η αφοσίωση και η λαχτάρα για παιχνίδι αυτού του σκύλου, απευθυνθείτε σε υπεύθυνους εκτροφείς που αγωνίζονται για τη διατήρηση των χαρακτηριστικών της φυλής σωματικών και πνευματικών.
Πριν να βάλετε αυτή τη χαρούμενη γενειάδα στη ζωή σας, σκεφτείτε ότι είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση και λειτουργήστε υπεύθυνα.


Πηγή των πληροφοριών αποτελεί η παγκόσμια κυνολογική ομοσπονδία.
(FCI). Στη χώρα μας υπεύθυνος για αυτές τις τρεις φυλές είναι ο όμιλος Σνάουτσερ Ελλάδος στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για οποιαδήποτε πληροφορία.


www.schnauzerclubofgreece.gr