La Perm

Παρουσίαση Φυλής Γάτας «La Perm»
γράφει ο Βασίλης Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής FIFE

Η γάτα με την «περμανάντ» και την στοργική προσωπικότητα!

Η La Perm είναι μια πολύ πρόσφατα αναγνωρισμένη φυλή από διάφορες διεθνείς ομοσπονδίες όπως η FIFE (Federation International Feline) η CFA (Cat Fanciers Association) και η TICA (The International Cat Association). Το χαρακτηριστικό αυτής της φυλής είναι το «κατσαρό» τρίχωμα της.

Η La Perm είναι μια φυλή η οποία προέρχεται από μια φυσική μετάλλαξη δίνοντας στις γάτες αυτό το κατσαρό τρίχωμα, είτε πιο μακρύ (La Perm Longhair) είτε πιο κοντό (La Perm Shorthair). Είναι μία φυλή που συγκαταλέγεται στην μεγάλη ομάδα των REX όπως η Devon Rex, η Cornish Rex, η German Rex και η Silkirk Rex.


Οι πρώτες La Perm έκαναν την εμφάνισή τους στην δεκαετία του 1980 σαν μια φυσική μετάλλαξη σε κάποιες γάτες οι οποίες χρησίμευαν για τον έλεγχο των παρασίτων. Οι κηδεμόνες παρατήρησαν ότι μια γατούλα τους έκανε ένα γατάκι με αυτό το χαρακτηριστικό μπουκλωτό τρίχωμα και το οποίο το ονόμασαν “CURLY”. Η Curly λοιπόν είναι ο πρόγονος όλων των La Perm!
Παράλληλα και για να μπορέσουν να συνεχίσουν και σε άλλα γατάκια αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό της Curly επιτράπηκε η ελεύθερη εκτροφή, μέσα σε ένα ελεγχόμενο πρόγραμμα επιλεκτικής αναπαραγωγής, και με πολλές ομάδες εκτροφέων προκειμένου να δημιουργήσουν την φυλή στην μορφή που την βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

Η καταγωγή της φυλής προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά στις μέρες μας έχει γίνει γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Γενετικά δεν σχετίζεται με καμία από τις υπόλοιπες φυλές Rex, έχοντας κυρίαρχο το γονίδιο που προκαλεί το κατσαρό τρίχωμα.

Είναι γάτες μεσαίου μεγέθους, έχουν κομψό, αθλητικό και μυώδες σώμα ενώ όλα τα μέρη του σώματος είναι σε απόλυτη αρμονία με το μέγεθος της γάτας.
Φαίνονται σαν να είναι μονίμως σε εγρήγορση και περπατάνε με περηφάνια θυμίζοντας μεγαλύτερες γάτες-φυλές.
Το πρότυπο της φυλής περιγράφει το κεφάλι ως σφηνοειδές με στρογγυλεμένο περίγραμμα και η μουσούδα των ζώων να είναι ελαφρώς πιο φαρδιά.
Το προφίλ τους με την ίσια μύτη οδηγεί σε ένα σπάσιμο ανάμεσα στα μάτια και σε ένα σχεδόν επίπεδο μέτωπο. Έχουν αρκετό εύρος ανάμεσα στη μύτη τους και μεσαίου μεγέθους στο σχήμα του αμύγδαλου μάτια. Τα μάγουλά τους είναι αρκετά έντονα αλλά πάντα ακολουθούν τις γραμμές του όλου κεφαλιού.
Το σαγόνι είναι αρκετά δυνατό και στην ίδια κατακόρυφη ευθεία με την μύτη τους. Τα μουστάκια τους είναι μακριά και ευλύγιστα καθώς και ίσια, μπουκλωτά ή και κυματιστά. Ενώ μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους είναι τα αυτιά με ευρεία βάση.Οι ουρές τους είναι πολύ μακριές φτάνοντας μέχρι τους ώμους αλλά ακόμα και μέχρι το λαιμό τους.

Στοργικές, δραστήριες και με εξωστρεφή χαρακτήρα. Έχουν την φήμη ότι είναι «υποαλλεργικές», προκαλώντας σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αλλεργικής αντίδρασης στους ανθρώπους. Συγκαταλέγονται μέσα στις 10 υποαλλεργικές φυλές μαζί με τις Sphynx, τις Ρώσικες Μπλε, όλες τις Rex, τις Σιβηρίας κ.α.


Το τρίχωμά τους δημιουργεί ελαφριά «κυματάκια», μπούκλες και δαχτυλίδια που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από το κομμωτήριο έχοντας κάνει μια χαλαρή «περμαναντ». Δεν είναι «μεταξωτό» στην υφή αλλά θυμίζει πιο πολύ την υφή του υφάσματος «Μοχέρ». Συνήθως είναι μαλακό, χαλαρό και ελαστικό και στέκεται μακριά από το σώμα χωρίς σχεδόν καθόλου υπόστρωμα. Ελαφρύ και αεράτο το τρίχωμά τους, συνήθως οι κριτές εκθέσεων μορφολογίας φυσάνε μέσα στο τρίχωμα για να δουν τα κυματάκια καλύτερα.

Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες φυλές Rex, έτσι και εδώ όλα τα χρώματα αλλά και τα σχέδια στο τρίχωμα των ζώων είναι αποδεκτά. Φαίνεται ότι οι ραβδωτές, οι κόκκινες αλλά και οι τρίχρωμες είναι αρκετά πιο κοινές λόγω της καταγωγής και των προγόνων τους. Ακόμα και τα πιο σπάνια χρώματα όμως, όπως το Λιλά (Lilac-EMS c), το Σοκολά (Chocolate-EMS b) αλλά και τα Colorpoints είναι πλέον αρκετά κοινά.