American Staffordshire Terrier

Παρουσίαση Φυλής American Staffordshire Terrier
Γράφει ο Γραμματικάκης Δημήτρης Πτυχιούχος θετικός εκπαιδευτής, κηδεμόνας Petdriver

Ιστορία

Πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση της φυλής αυτής υπήρχε για εργασιακούς λόγους το γνωστό μας American Bulldog ένας δυνατός, ογκώδης σκύλος κατάλληλος για σκληρές δουλειές σε αγροκτήματα και όχι μόνο. Επίσης υπήρχε μια πασίγνωστη φυλή κατάλληλη ως λαγωνικό για μικρά θηράματα, το πασίγνωστο Terrier. Περίπου το 1750 έγιναν οι πρώτες μίξεις ανάμεσα στα μικρότερα μπουλντόγκ και τα πιο ευμεγέθη Terrier της εποχής για να βγει το δυνατότερο ομοιογενές αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της μίξης ονομάστηκε από μια οικογένεια που έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή της η φυλή στην περιοχή του Staffordshire στην Αγγλία και που εμφάνισε τα σωστότερα δείγματα πάντα με τα πρότυπα της τότε εποχής.
Οι σκύλοι αυτοί διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη καθώς και στην Αμερική στις αρχές του 18ου αιώνα έπειτα από μεταφορές αποικιών στην Ήπειρο της Αμερικής. Εκεί έπειτα από διάφορες προσμίξεις εμφανίστηκε το American Pit Bull Terrier. Οι δύο φυλές αυτές για χρόνια δυστυχώς πάλευαν σε κυνομαχίες μέχρι εσχάτων…
Έγγραφα, άρθρα της εποχής και έρευνες έδειχναν στοιχεία ότι πολλές φορές πάλευαν με μεγαλύτερα ζώα όπως αρκούδες και ταύρους σε κλειστές ή ανοικτές εκτάσεις.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για μια πασίγνωστη αναγνωρισμένη φυλή, άμεσα αναγνωρίσιμη λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τόσο της μορφολογίας της όσο και της ιδιοσυγκρασίας της, αρκετά ολοκληρωμένη, ισορροπημένη αλλά και βελτιωμένη τα τελευταία 20 χρόνια χάρη σε αρκετούς σωστούς εκτροφείς ανά τον κόσμο που εργάζονται σωστά για την βελτιστοποίησή της. Μια ανθρωποκεντρική φυλή που θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ευχαριστήσει τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα του στην καθημερινότητά του, μια φυλή με αστείρευτη ενέργεια, έντονη εκρηκτικότητα, όρεξη για εργασία, εκπαίδευση αλλά και παιχνίδι. Μια φυλή η οποία αρέσκεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο περιβάλλον του ανθρώπου, μέσα στο σπίτι μαζί του, μέσα σε ισορροπημένο χώρο κοντά στους υπόλοιπους που ανήκουν στον χώρο.
Το American Staffordshire Terrier δεν αρέσκεται στην απομόνωση, απεχθάνεται την απομάκρυνση από τον άνθρωπο και δεν δέχεται διαδικασίες δεσίματος και έντονου περιορισμού.
Αυτή η φυλή σκύλου η οποία έπειτα από την απαραίτητη εκπαίδευση σε συνηθισμένες εντολές αλλά και καθημερινές συμπεριφορές θα προσφέρει μόνο ικανοποίηση στον άνθρωπο που τον φροντίζει, τον περιποιείται και τον χειρίζεται καθώς δεν δέχεται αρκετά «αφεντικά πάνω από το κεφάλι του» ειδικότερα εάν κάποιος δεν ανήκει στην καθημερινότητά του. Ένας σκύλος ο οποίος θα παράσχει ενστικτωδώς την προστασία του σπιτιού, θα παραθέσει όλα του τα όπλα για τη διαφύλαξη του χώρου, απέναντι σε κάποιον άγνωστο που θα προσεγγίσει απειλητικά τη «φωλιά», με υψηλή αποτελεσματικότητα φύλαξης, όταν πραγματικά χρειαστεί και πάντα ενστικτωδώς.

Διαφορές
American Pit Bull Terrier
American Staffordshire Terrier

Συχνά πολλοί θα μπερδέψουν το Amstaff (συντομογραφία του American Staffordshire Terrier) με τον κοντινό τους συγγενή το American Pit Bull Terrier και αυτό θα συμβεί για τον λόγο ότι έχουν πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά στην εμφάνισή τους! Όσον αφορά τις διαφορές στον χαρακτήρα τους είναι ότι τα Amstaff έχουν λιγότερες έντονες αντιδράσεις σε ερεθίσματα, είναι ελάχιστα πιο ήπια στις εκρήξεις ενέργειας και στις συμπεριφορές τους, έχουν μικρότερο βαθμό ενέργειας και χρειάζονται λιγότερη σωματική και πνευματική εκτόνωση και άσκηση. Επίσης διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους.

Μορφολογία
Αθλητικός σκύλος αρκετά μυώδης, σκληρός, ανθεκτικός, εντυπωσιακός με ευκίνητο σώμα, ατρόμητος. Ένας σκύλος που με την παρουσία του μπορεί να προκαλέσει δέος. Διαθέτει ομοιογενή μορφολογικά χαρακτηριστικά μεταξύ σώματος και κεφαλιού καθώς επίσης ομοιογενή και ταιριαστά χαρακτηριστικά μεταξύ τους όπως τα μάτια, η μύτη, το σχήμα του κεφαλιού, τα αυτιά και η μουσούδα.
Κανονικά αυτιά που συνήθως πέφτουν μπροστά η κάθονται «σωστότερα» στο πλάι εάν είναι δυνατά, μικρά μάτια αναλογικά με το κεφάλι, κοντή μουσούδα αλλά μεγάλο στόμα που συγκεκριμένα, όταν χαμόγελά με την μεγάλη γλώσσα έξω δείχνει, ξεγελώντας μας, ένα μεγαλύτερό κεφάλι. Εμφανίζοντας επίσης τη μεγάλη του γλώσσα και την εντυπωσιακή για το μέγεθός του οδοντοστοιχία.

Υγεία- Εκτόνωση

Το American Staffordshire Terrier είναι μια φυλή η οποία σε γενικές γραμμές σφύζει από υγεία ειδικότερα όταν ασκείται από μικρή ηλικία και εφόσον γίνεται η συντήρησή της σε καθημερινό βαθμό. Λίγο περπάτημα στην ηλικία κουταβιού, λίγες βασικές εντολές για σωματική άσκηση και νοητική άσκηση μαζί με μια πολύ καλή θρεπτική τροφή θα βοηθήσουν σε ένα υγιές σκελετό, σε ένα γυμνασμένο μυϊκό σύστημα και σε ένα σωστό κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα!

Λίγα άλματα, όταν πλησιάζουμε στην ενηλικίωση, αρκετό τρέξιμο, παιχνίδι με αγαπημένο μπαλάκι, άσκηση σε βασικές εντολές θα βοηθήσουν στη συντήρηση των παραπάνω καθώς επίσης και στην πνευματική εκτόνωση που χρειάζεται ένας ισορροπημένος σκύλος.
Χαρακτηριστικότερο της φυλής είναι ότι παθιάζονται να δαγκώνουν αντικείμενα και να τα κρατούν, αποτέλεσμα είναι τα παιχνίδια δαγκώματος με αγαπημένα αντικείμενα, θα βοηθήσουν στην ισορροπία της σωστής χρήσης του στόματός του και όχι στην ανεξέλεγκτη αυτής.

Προσοχή για συνηθισμένα προβλήματα υγείας παρουσιάζονται συνήθως:
Οι διαδεδομένες ασθένειες στις πρώτες 3 έως 12 εβδομάδες ζωής τους.
Η νευρολογική ασθένεια Ataxia. Τα μπροστινά ποδαράκια τους όσο βρίσκονται σε ηλικία κουταβιού καθώς θα πρέπει να προσέχουμε το έδαφος που στέκονται και περπατούν. Επίσης αναφορές γίνονται συχνά για δυσπλασία στο ισχίο και στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης. Για κάποια δερματικά προβλήματα λόγω διατροφής η αλλεργίας, για διατροφικές αλλεργίες. Για αναπνευστικά προβλήματα συνήθως λόγω κρύου περιβάλλοντος. Τέλος γίνεται αναφορά και σε καρδιακά προβλήματα λόγω βάρους ή μη σωστής άσκησης.
Το American Staffordshire Terrier έχει προσδόκιμο ζωής 11-14 χρόνια.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευσή τους κρίνεται απαραίτητη και χωρίζεται σε 3 σημαντικά κομμάτια: Την κοινωνικοποίηση, τη βασική μάθηση εντολών και την εκτόνωση του σκύλου. Λόγω εμπιστοσύνης στον άνθρωπο, το Amstaff δέχεται εύκολα την εκπαίδευση θεωρώντας την μια ευχάριστη διαδικασία με αποτέλεσμα μια δυνατή υπακοή στις εντολές που θα του ζητηθούν στο μέλλον. Η εκπαίδευσή του γίνεται πάντα με θετική προσέγγιση για το άριστο αποτέλεσμα της καθώς η φυλή αυτή αρέσκεται σε γευστικές λιχουδιές, αρέσκεται σε παιχνίδια κίνησης και τέλος εξιτάρεται θετικά με παιχνίδια δαγκώματος και διελκυστίνδας! Το American Staffordshire Terrier είναι ένας σκύλος κατάλληλος για ανθρώπους που θα αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο επάνω του, θα τον εκπαιδεύσουν, θα τον εκτονώνουν και θα κάνουν πρόληψη στα προβλήματα υγείας του.

Η σχέση του με τους ανθρώπους και με τα άλλα ζώα

Κατάλληλος για νεαρά ζευγάρια αλλά και για οικογένεια με μικρά παιδιά, πάντα βέβαια με την απαραίτητη σωστή εκπαίδευση στην κατάλληλη ηλικία όπως άλλωστε με κάθε σκύλο. Με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση έχουμε άριστα αποτελέσματα σε φιλίες με άλλους σκύλους και τέλεια αποτελέσματα σε φιλίες με ενήλικους ανθρώπους αλλά και παιδιά.
Δεν είναι κατάλληλος για ανθρώπους που δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για τα παραπάνω, δεν είναι σκύλος που θα χειριστεί σωστά την κατάσταση μοναξιάς σε έναν χώρο χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη διαδικασία εκτόνωσης και περιπάτου και δεν είναι δεκτικός σε κάθε είδους πίεση και ένταση ειδικότερα κάτω υπό το πρίσμα ήδη εμφανιζόμενου άγχους και σύγχυσης.

Φροντίδα

Η σωματική τους φροντίδα δεν θα μας κοστίσει πολύ χρόνο και πολλά χρήματα επίσης. Με σύντομο καθημερινό χτένισμα 2 λεπτών, με σωστή τροφή και με ένα απαραίτητο καλλωπισμό (μπάνιο, δόντια, νύχια, αυτιά) όταν παραστεί ανάγκη έχουμε ένα υγιές τρίχωμα χωρίς ίχνος τρίχας στον χώρο μας, ενώ θα αντικρύσουμε ένα καθαρό πρόσωπο και μια σωστή αναπνοή και λευκά δόντια.

Το American Staffordshire Terrier είναι μία από τις πιο ισορροπημένες φυλές που θα μας συντροφεύει για πάρα πολύ καιρό.