Πως να φροντίσετε τον σκύλο σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να είσαι υπεύθυνος κηδεμόνας σκύλου δεν περιλαμβάνει απλώς την παροχή τροφής, νερού και στέγης. Οι σκύλοι είναι μοναδικά ζώα, με περίπλοκες ανάγκες, διαφορετικές για κάθε φυλή και ηλικία, άγνωστους συχνά για εμάς κινδύνους που απειλούν την υγεία τους και η ευημερία τους απαιτεί γνώση και συνεχή ευθύνη.

Γράφει η Ντόρα Γαβριήλ, κτηνίατρος ΑΠΘ, DVM, mRCVS, ειδικευθείσα στα Επείγοντα και την Εντατική Θεραπεία πανεπιστημίου Λίβερπουλ.

Σε αυτό το άρθρο, θα ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς σημαίνει Φροντίδα του Σκύλου. Θα εμβαθύνουμε στους δύο βασικούς πυλώνες της φροντίδας τους: την εκπλήρωση των αναγκών τους και την προστασία και διασφάλιση της υγείας και ευεξίας τους. Θα δούμε τους τρόπους που μπορούμε να μείνουμε συνεπείς ώστε να μην μας διαφύγει τίποτα και θα αναγνωρίσουμε τους συμμάχους μας στην ευθύνη αυτή.

Α. Οι Ανάγκες του Σκύλου (και πως τις καλύπτω)

Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του σκύλου σας είναι το κλειδί για την εξασφάλιση μιας ευτυχισμένης και ικανοποιητικής ζωής. Αυτές οι ανάγκες δεν περιλαμβάνουν μόνο τις σωματικές, αλλά και τις νοητικές και κοινωνικές πτυχές της ύπαρξης του τετράποδου συντρόφου σας.

1. Διατροφή

Οι σκύλοι, όπως όλα τα ζωντανά όντα, χρειάζονται μια ισορροπημένη και κατάλληλη διατροφή για να ευδοκιμήσουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους παρέχουμε υψηλής ποιότητας τροφή για σκύλους, που ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες διατροφικές τους ανάγκες. Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά μιας κατάλληλης τροφής είναι να είναι Πλήρης, Ισορροπημένη και Ποιοτική.

Πλήρης είναι η τροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία για την υποστήριξη της λειτουργίας του οργανισμού. Παραδείγματα τέτοιων στοιχείων είναι οι βιταμίνες, τα αμινοξέα (που δεν μπορεί να συνθέσει το σκύλος) και οι φυτικές ίνες που ρυθμίζουν την ισορροπία κινητικότητας του εντέρου.

Ισορροπημένη είναι η τροφή που περιέχει όλα τα παραπάνω απαραίτητα στοιχεία σε ορθή αναλογία. Για παράδειγμα μια τροφή υψηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνης (περισσότερο από 18-25% που είναι το απαραίτητο) θα είναι κατά συνέπεια ελλιπής στα υπόλοιπα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα θα είναι επιβαρυντική στον μεταβολισμό του οργανισμού.

Ποιοτική είναι η τροφή η οποία κατασκευάζεται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, σωστά επεξεργασμένες και σε μορφή που η απορρόφηση τους είναι μέγιστη. Δυστυχώς οι περιγραφές και η διαφήμιση των σκυλοτροφών δεν είναι ελεγχόμενα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τροφή μπορεί να αναγράφει ιδιότητες χωρίς να έχουν αποδειχθεί. Πολύ συχνά οι λέξεις: Πλήρης, Ισορροπημένη, Ποιοτική χρησιμοποιούνται χωρίς να ισχύουν. Εδώ μπορεί να βοηθήσει μόνο ο κτηνίατρος. Η εμπειρία η ή άποψη του κόσμου δεν έχει το επιστημονικό υπόβαθρο του γιατρού μας.

Ο κτηνίατρος, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, το επίπεδο δραστηριότητας και τυχόν ιατρικές καταστάσεις, είναι ο μόνος που γνωρίζει υπεύθυνα να σας συμβουλέψει για την καταλληλότητα ή τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τροφές όπως για παράδειγμα ενισχυτικά γεύσης που οδηγούν σε πολυφαγία, επικίνδυνα υψηλές περιεκτικότητες συστατικών όπως πρωτεΐνη, ελλείψεις απαραίτητων συστατικών όπως οι φυτικές ίνες ή ακατάλληλη επεξεργασία (ωμά ή κατεψυγμένα υλικά).

2. Άσκηση και Διαδραστικότητα:

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική ευεξία ενός σκύλου. Οι διάφορες φυλές και τα διάφορα στάδια ανάπτυξης έχουν διαφορετικές απαιτήσεις άσκησης. Επιπλέον, η διαδραστικότητα μέσω παιχνιδιών, παζλ και ασκήσεων εκπαίδευσης μπορεί να αποτρέψει την πλήξη και να προωθήσει τη γνωστική υγεία. Η άσκηση, αν και χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, είναι ζήτημα υγείας πρώτιστα και θα πρέπει να ορίζεται και να παρακολουθείται από τον
κτηνίατρο σας. Ο κτηνίατρος θα λάβει υπόψιν τους τις συνθήκες διαβίωσης και το πρόγραμμα της οικογένειάς σας για να σας καθοδηγήσει να επιτύχετε τη σωστή ένταση και διάρκεια άσκησης για την υγεία σκύλου σας.

3. Κοινωνική αλληλεπίδραση:

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα που ευδοκιμούν με τη συντροφικότητα. Η παροχή ευκαιριών για θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους και άλλους σκύλους είναι υψίστης σημασίας για τη συναισθηματική τους υγεία. Η επαρκής κοινωνικοποίηση βοηθά τους σκύλους να αναπτύξουν κατάλληλες συμπεριφορές και μπορεί να αποτρέψει προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος. Η επαρκής κοινωνική αλληλεπίδραση με θετική επιβράβευση είναι ο λόγος που οι περισσότεροι σκύλοι δεν χρειάζονται εκπαίδευση.

4. Άνεση και ασφάλεια:

Ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης είναι απαραίτητο για την ευεξία του σκύλου. Ο σκύλος πρέπει να έχει ένα καθαρό, άνετο καταφύγιο, κατάλληλα κλινοσκεπάσματα και προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες. Το περιβάλλον του σκύλου δεν είναι μόνο το σημείο που κοιμάται αλλά όλο το σπίτι και οι συμβιωτές σε αυτό, άνθρωποι και άλλα ζώα. Μία τηλεδιάσκεψη με τον κτηνίατρο επιτρέπει να επισκοπήσει ολόκληρο το περιβάλλον, όπως το βιώνει ο σκύλος, και να ανιχνεύσει έγκαιρα πιθανά προβλήματα.

Β. Οι Κίνδυνοι και πως να τους προλάβω

Η διασφάλιση της υγείας του σκύλου σας απαιτεί περισσότερα από την αντιμετώπιση ασθένειων. Θα πρέπει να περιλαμβάνει την πρόληψη πιθανών κινδύνων και την ανίχνευση συμπτωμάτων πριν την εξέλιξη τους σε ασθένεια. Πως όμως μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ένα σύμπτωμα είναι σοβαρό ή όχι;

1. Τακτική κτηνιατρική παρακολούθηση:

Οι κτηνίατροι δεν είναι απαραίτητοι μόνο για όταν
αρρωστήσει ή τραυματιστεί ο σκύλος μας. Η τακτική παρακολούθηση της υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή φροντίδα. Η Συμβουλευτική Υγείας
με κτηνίατρο επιτρέπει να παρακολουθούμε τους
βασικούς δείκτες υγείας του σκύλου, όπως το βάρος, ο Δείκτης Σωματικής Διάπλασης, η όρεξη και η
διατροφή, η άσκηση και η αντοχή και να ανιχνεύσουμε τυχόν προβλήματα προτού γίνουν σοβαρά.

2. Πρόληψη ασθενειών:

Τα προληπτικά μέτρα όπως οι εμβολιασμοί, η καταπολέμηση των ψύλλων και των κροτώνων, η τακτική αποπαρασίτωση και ο έλεγχος νοσημάτων όπως η Λεϊσμανίαση και η Διροφυλλάρια είναι τα βασικά κοινά απαιτούμενα για την προστασία του σκύλου. Η καθοδήγηση του κτηνιάτρου όμως, που λαμβάνει υπόψιν τις ατομικές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες κάθε ζώου, προσαρμόζει και εξατομικεύει την φροντίδα που πρέπει να του παρέχουμε, με βάση της φυλή, την ηλικία, και το προηγούμενο ιστορικό ασθενειών του.

3. Παρακολούθηση συμπεριφοράς:

Οι αλλαγές συμπεριφοράς στους σκύλους σχεδόν πάντα σηματοδοτούν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Μια ξαφνική αλλαγή συνηθειών ή μια απρόσμενη αντίδραση μπορεί να υποδηλώνει πόνο, δυσφορία ή μια υποκλινική πάθηση. Η συζήτηση με τον κτηνίατρο για κάθε «πρόβλημα» συμπεριφοράς είναι απαραίτητη, προτού αυτό θεωρηθεί θέμα εκπαίδευσης. Περίπου το 90% των αλλαγών συμπεριφοράς ενός σκύλου συνδέονται με προβλήματα στην λειτουργία του οργανισμού που είναι επικίνδυνο να παραβλέψουμε.

Γ. Η Φροντίδα με σύμμαχο την τεχνολογία

Ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση για την φροντίδα του σκύλου, έχει μόνο ο κτηνίατρος. Ο κτηνίατρος οφείλει να σας καθοδηγήσει πως να του παρέχετε ορθή και υπεύθυνη υποστήριξη υγείας και ευζωία. Μέχρι σήμερα, στον κτηνίατρο πηγαίναμε μόνο σε περίπτωση ασθένειας. Ο περιορισμένος χρόνος, οι αποστάσεις και η γεμάτη καθημερινότητα μας δεν επιτρέπει την τακτική μεταφορά του σκύλου στο κτηνιατρείο. Αυτό έχει
πλέον αλλάξει.

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα οφέλη της τηλεϊατρικής έχουν επεκταθεί και στην κτηνιατρική περίθαλψη. Όπως στο εξωτερικό, τώρα και στην Ελλάδα, η εφαρμογή κινητού Click to Vet σας επιτρέπει να συνδεθείτε με έμπειρους κτηνιάτρους εξ αποστάσεως, αποκτώντας εξατομικευμένες πληροφορίες και καθοδήγηση για τις ανάγκες του δικού σας σκύλου. Αυτή η άμεση και εύκολη προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστική πρόληψη, αποφεύγοντας πιθανές κρυφές και άγνωστες απειλές στην υγεία.

Η τηλεκτηνιατρική επίσης προσφέρει ασφάλεια κάθε μέρα όπου κι αν βρίσκεστε. Αργίες, βράδια, διακοπές και όποτε τύχει κάτι επείγον, δεν χρειάζεται να ψάχνετε εφημερεύων κτηνιατρείο. Με την Click to Vet στο κινητό έχετε πρόσβαση σε κτηνίατρο 24 ώρες 365 ημέρες. Μπορείτε να συζητήσετε για κάθε ανησυχία ή επείγον την ώρα που συμβαίνει, να σας γράψει ο κτηνίατρος συνταγή φαρμάκων και να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση άμεσα.

Συμπερασματικά, η ικανοποίηση των αναγκών του σκύλου σας και η προστασία από κινδύνους της υγείας του είναι οι βασικοί πυλώνες της υπεύθυνης κηδεμονίας σκύλου. Ο κτηνίατρός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της φροντίδας, προσφέροντας συμβουλές με επιστημονική εγκυρότητα για να εξασφαλίζεται η ευημερία του αγαπημένου σας συντρόφου. Με την τηλεκτηνιατρική, και την εφαρμογή Click to Vet ο κτηνίατρος είναι πλέον 24/7 στο κινητό μας, προσφέροντας μας απαραίτητη γνώση και σιγουριά για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο τετράποδο μέλος της οικογένειάς μας.

Την εφαρμογή Click to Vet μπορείτε
να βρείτε δωρεάν για κινητά
Android ή iPhone,
σκανάροντας το δίπλα QR code ή στην σελίδα
www.clicktovet.gr