Scottish: μία ιδιαιτέρως – ιδιαίτερη γάτα!

Οι απόψεις για την προέλευση της φυλής διίστανται. Κατά τις πληροφορίες του internet ως προς το σε ποια χώρα έζησαν και το πώς δημιουργήθηκαν τα διπλωμένα αυτάκια, πραγματικά μέχρι και σήμερα παραμένουν άγνωστα.

Γράφει ο Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής Μορφολογίας Γάτας FIFe

Για την ιστορία η πρώτη Scottish Fold (η πρώτη γατούλα με διπλωμένα αυτάκια) με το όνομα Susie λευκού χρώματος ανακαλύφθηκε ότι ζούσε σε ένα αγρόκτημα στο Coupar Angus στην Σκωτία το 1961 από τον William Ross. Ο Ross επιλήφθηκε του θέματος μέσω της αναπαραγωγής και εξέλιξης της φυλής ζευγαρώνοντας για αρχή με British Shorthair και American Shorthair. Έτσι σε συνεργασία με άλλους λάτρεις της συγκεκριμένης αυτής λεπτομέρειας των αυτιών και γενετιστές δημιούργησε την φυλή των Scottish με κύριο γνώμονα το αν έχουν διπλωμένα ή όχι αυτάκια. Υπάρχουν οι Scottish Fold, που έχουν διπλωμένα αυτάκια και οι Scottish Straight, που έχουν όρθια αυτάκια.
Οι αρχικές μελέτες έδειξαν ότι τα διπλωμένα αυτάκια κληρονομούνται σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Μεταγενέστερες μελέτες όμως έδειξαν ότι ίσως και να μην είναι έτσι. Συνεχίζοντας τις μελέτες λοιπόν έφτασαν και τεκμηρίωσαν τον σημαντικότατο κανόνα αναπαραγωγής της φυλής που πρέπει να τηρείται αυστηρά από τους εκπροσώπους της εκτροφής των Scottish. Ο κανόνας αυτός ορίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει ποτέ να ζευγαρώνει μια Scottish fold με μια Scottish Fold. Υποχρεωτικά οι γεννήτορες θα πρέπει να είναι ο ένας Fold και o άλλος Straight. Αυτό και μόνο γιατί έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα υγείας (οστεοχονδροδυσπλασία) σε ομοζυγωτικές Fold (και οι δύο γονείς να είναι Fold), μιλώντας πάντα για ηθική εκτροφή με γνώμονα την υγεία των ζώων.
Έτσι λοιπόν έχουμε μια φυλή όπου έχει διπλή υπόσταση, για να έχουμε Fold πρέπει να έχουμε Straight και το ανάποδο. Γίνεται όμως να ζευγαρώσουν δυο Straight, αλλά σπανίως το επιλέγουν οι εκτροφείς.
Σε κάθε λοιπόν γέννα μεταξύ Fold & Straight τα μωρά που θα προκύψουν θα είναι ή Fold ή Straight και διαπιστώνεται μετά την παρέλευση του ενός έτους. Τέλος υπάρχουν οι Μακρύτριχες (Longhair) με το όνομα Scottish Highland Fold/Straight και οι Κοντότριχες (Shorthair) με το όνομα Scottish Fold/Straight.

Μορφολογία φυλής

Όσο αφορά στα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, είναι γάτες μεσαίου μεγέθους με στρογγυλό κεφάλι και μάγουλα. Δυνατό σαγόνι, φαρδιά και κοντή μύτη. Ολοστρόγγυλα και μεγάλα μάτια και το προφίλ με μια ελαφριά κλίση προς το μέτωπο. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, όρθια στα Straight, διπλωμένα στα Fold, με ευρεία βάση και ελαφρώς μυτερά με στην άκρη με κλίση προς τα εμπρός. Η ουρά είναι μακριά, φαρδιά στη βάση και στο τελείωμά της έχει κωνικό σχήμα, είναι αρθρωτή και ευέλικτη. Τα πόδια είναι κοντά, χοντρά μυώδη και πάντα σε αναλογία με το σώμα τους. Τέλος επιτρέπονται όλοι οι χρωματισμοί και οι πιθανοί συνδυασμοί τους ενώ το τρίχωμα θα πρέπει να είναι αφράτο στην υφή και παράλληλα τραχύ.

Ο Χαρακτήρας της φυλής

Σε γενικές γραμμές είναι ήσυχη φυλή βέβαια αυτό έχει να κάνει με το πως μεγαλώνει στο εκάστοτε “εκτροφείο”, οπότε και ο χαρακτήρας του κάθε κατοικίδιου διαμορφώνεται τόσο από τον εκτροφέα σε πρώτη φάση και κατά δεύτερη στο νέο του σπίτι όταν υιοθετηθεί.

Μια ήσυχη φυλή, μεσαίου μεγέθους με στρογγυλό κεφάλι, μεγάλα μάτια και μυώδη κοντά πόδια

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Dr. Ευθυμίου Δέσποινα, εκτροφέα της φυλής Athens Glory – Highland Fold & Straight Cattery, για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε για την σύνταξη της παρουσίασης.