West Highland Terrier

Το West Highland White Terrier, είναι κοινώς γνωστό ως Westie ή Westy, είναι μια σκοτσέζικη φυλή σκύλου με ένα διακριτικό λευκό τρίχωμα. Η σύγχρονη φυλή κατάγεται από μια σειρά προσπαθειών αναπαραγωγής ενός λευκού τεριέ στη Σκωτία πριν από τον 20ο αιώνα. Ο Edward Donald Malcolm, είναι ο εκτροφέας που ξεκίνησε την επιλεκτική αναπαραγωγή και θεωρείται ο δημιουργός του σύγχρονου προτύπου της φυλής.
Η φυλή πήρε το σύγχρονο όνομά της για πρώτη φορά το 1908, με αναγνώριση της από τις μεγάλες κυνολογικές λέσχες της εποχής.

Γράφει η Καλλιρρόη Πανοπούλου πηγή: Wikipedia

Η φυλή παραμένει πολύ δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι στην κορυφή των τριών δημοφιλέστερων όλων των φυλών στις ΗΠΑ από το 1960.
Πολλοί σκύλοι εκπρόσωποι της φυλής έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο με γνωστότερη συμμετοχή εκείνη στο σκωτσέζικο ουίσκι Black & White. Το West Highland White Terrier, είναι ένα μεσαίου μεγέθους τεριέ, αν και έχει τα μακρύτερα πόδια από όλες τις φυλές τεριέ της Σκωτίας. Έχει ένα λευκό διπλό τρίχωμα που γεμίζει το πρόσωπό του και του δίνει μια στρογγυλεμένη εμφάνιση. Η φυλή είναι πολύ καλή με τα παιδιά, αλλά δεν ανέχεται πάντα τον τραχύ χειρισμό. Το Westie είναι μια δραστήρια φυλή, με υψηλή κοινωνικότητα αλλά με ιδιαίτερη ευαισθησία στο δέρμα. Λόγω της ενεργητικότητας του χρειάζεται την αφθονία της άσκησης. Ξάδελφος του «Scotty», το Westie αναπαρήχθη για να κυνηγήσει τα μικρά τρωκτικά.

Εμφάνιση

Τα Westies έχουν μαλακό, πυκνό, παχύ υπόστρωμα και τραχύ εξωτερικό τρίχωμα, το οποίο μπορεί να αυξηθεί για περίπου 5cm. Το τρίχωμα γεμίζει το πρόσωπό του και του δίνει μια στρογγυλεμένη εμφάνιση. Τα Westies έχουν φωτεινά, σκουρόχρωμα αμυγδαλωτά μάτια και όρθια αυτιά. Συνήθως ζυγίζουν μεταξύ 7 και 9 κιλά ενώ το μέσο ύψος τους είναι μεταξύ 25-28 cm στο ακρώμιο. Στα νεαρά κουτάβια, η μύτη και τα πέλματα έχουν συνήθως ροζ σημάδια, τα οποία σιγά-σιγά γίνονται μαύρα καθώς μεγαλώνει.

Ιδιοσυγκρασία

Η ιδιοσυγκρασία του West Highland White Terrier μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, με κάποια να είναι φιλικά προς τα παιδιά, ενώ άλλα να προτιμούν κυρίως τη μοναξιά. Δεν θα ανεχθούν απρόσεκτο χειρισμό και δυσανασχετούν όταν ένα παιδί τα τραβήξει από τα αυτιά. Είναι κτητικά στο φαγητό και τα παιχνίδια τους. Είναι συνήθως ανεξάρτητα και έχουν την αυτοπεποίθηση να κάνουν τους καλούς φύλακες. Είναι μια πιστή φυλή που συνδέεται με τους κηδεμόνες του, αλλά είναι πάντα σε κίνηση γεγονός που απαιτεί καλή άσκηση (15-30 λεπτά). Τα Westies είναι πολύ πιο κοινωνικά, φιλικά και ευχάριστα από όλες τις φυλές των τεριέ της Σκωτίας. Αποτελεί σκληραγωγημένη φυλή, και μπορεί να είναι αρκετά πεισματάρικα γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης γι’αυτό ένα Westie μπορεί να χρειαστεί να εκπαιδεύεται δια βίου. Έχοντας τον τυπικό χαρακτήρα ενός τεριέ, τείνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα παιχνίδια ειδικά όταν κυνηγά μπάλες.
Διατηρεί έντονα τα φυσικά του ένστικτα συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών της περιέργειας και της έρευνας με αποτέλεσμα να γαβγίζει και να σκάβει τρύπες. Κατατάσσεται στην 47η θέση νοημοσύνης σύμφωνα με τον κανόνα του Stanley Coren.

Υγεία

Η αμερικανική λέσχη υποστηρίζει ότι η φυλή έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 16 έτη. Έρευνα που διεξήχθει στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει κατά μέσο όρο τα 10 έως 15 έτη. Η βάση δεδομένων του Γαλλικού Kennel Club υποστηρίζει τα 8 έως 16 έτη, με μέσο όρο τα 13 χρόνια. Ο μέσος αριθμός κουταβιών ανά γέννα είναι μεταξύ τριών και πέντε.

Τα Westies είναι πολύ πιο κοινωνικά, φιλικά και ευχάριστα από όλες τις φυλές των τεριέ της Σκωτίας

Η φυλή έχει προδιάθεση για προβλήματα που επικρατούν σε πολλές φυλές, όπως οι κοιλιακές κήλες.
Επίσης είναι επιρρεπή σε διαταραχές του δέρματος. Περίπου το ένα τέταρτο των Westies επηρεάζονται από ατοπική δερματίτιδα, μια κληρονομική αλλεργική κατάσταση του δέρματος.

Ιστορία

Τα West Highland White Terrier, καταγράφηκαν ήδη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του James VI της Σκωτίας, ο οποίος βασίλεψε μεταξύ 1567 και 1625. Ο άνθρωπος όμως που συνδέθηκε πιο στενά με την ανάπτυξη της σύγχρονης φυλή του West Highland White Terrier είναι ο Edward Donald Malcolm. Ο Malcolm αποφάσισε να αναπτύξει ένα λευκό τεριέ, το οποίο έγινε γνωστό ως “Poltalloch τεριέ”. Η πρώτη γενιά των Poltallochs είχε “αμμώδη” χρωματισμό. Το 1903 ο ίδιος ο Malcolm δήλωσε ότι δεν ήθελε να γίνει γνωστός ως ο δημιουργός της φυλής. Ο όρος West Highland White Terrier εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κείμενο που δημοσιεύθηκε το 1908. Ο πρώτος όμιλος της φυλής ιδρύθηκε το 1904 από τον Niall Campbell, 10ο Δούκα του Argyll. Ένας δεύτερος όμιλος θεσπίστηκε στη συνέχεια, από την κόμισσα του Aberdeen. Ο Edward Malcolm διαδέχθηκε την κοντέσα ως δεύτερος πρόεδρος του ομίλου.
Το Βρετανικό Kennel Club αναγνώρισε τη φυλή το 1907, και η φυλή εμφανίστηκε στο Crufts για πρώτη φορά κατά το ίδιο έτος. Τα Westie εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1907-1908, από τον Robert Goelet και αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club το 1908. Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του Malcolm το 1930, ένας πλέον σταθερός τύπος της φυλής είχε εμφανιστεί με όρθια αυτιά και λευκό τρίχωμα.
Από το 2010, το Westie είναι η τρίτη πιο δημοφιλής φυλή τεριέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 5,361 κουτάβια να έχουν καταχωρηθεί στον Βρετανικό Κυνολογικό Όμιλο. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μείωση του απόλυτου αριθμού κουταβιών από το 2001, όταν ήταν η πιο δημοφιλής φυλή τεριέ, με εγγραφή 11.019 νέων κουταβιών. Η θέση της φυλής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο σταθερή με βάση τις εγγραφές στο American Kennel Club.