Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός

Έξυπνος, κοινωνικός και προσαρμοστικός

Ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος, ο οποίος αναγνωρίζεται αμέσως από το μακρύ, παχύ, σγουρό και λευκό του τρίχωμα, που καλύπτει το πρόσωπό και τα μάτια του. Κατάγεται από τους ποιμενικούς σκύλους της Αγγλίας. Ένα μικρό κουτάβι που συναντούμε σε έναν πίνακα του 1771, από τον Gainsborough, πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει τον πρώτο τύπο του Παλαιού Αγγλικού Ποιμενικού.

Πηγή: Wikipedia, the free encyclopedia και αρθρογραφία στο διαδίκτυο,
επιμέλεια κειμένου Καλλιρρόη Πανοπούλου

Στις αρχές του 19ου αιώνα παρατηρήθηκε στην νοτιοδυτική κομητεία της Αγγλίας, ένας σκύλος που έμοιαζε με βαμπίρ, και το όνομα του ήταν Smithfield ή Cotswold Cor, που πιστεύεται ότι ήταν ο πρόγονος του Παλαιού Αγγλικού Ποιμενικού. Οι περισσότεροι εκτροφείς της φυλής συμφωνούν ότι το Bearded Collie ήταν από τις πρώτες φυλές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της σημερινής φυλής. Μερικοί επίσης υποστηρίζουν ότι ο ρώσικος σκύλος, Russian Owtcharka ήταν επίσης μεταξύ των προγόνων του, αλλά υπάρχουν και θεωρίες που συνδέουν τον Παλαιό Αγγλικό Ποιμενικό με τις φυλές, Bergamasco, Poodle ακόμα και το Deerhound.

Ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός, χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τους αγρότες της Αγγλίας για να προστατεύει αλλά και να οδηγεί τα πρόβατα και τα βοειδή. Όταν έφτανε η άνοιξη και οι αγρότες έκοβαν το μαλλί των προβάτων, κούρευαν επίσης και το μαλλί αυτών των σκύλων και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ζεστά ρούχα και σκεπάσματα. Η φυλή ονομάζεται επίσης και Bobtail (κοντή ουρά). Πρόκειται για ένα παρατσούκλι που απόκτησε όταν οι αγρότες που χρησιμοποιούσαν αυτούς τους σκύλους, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρου, τους δήλωναν ως σκύλους εργασίας. Για να αποδειχθεί η ιδιότητα τους, ως σκύλος εργασίας, τους έκοβαν τις ουρές. Το συνήθειο αυτό παρέμεινε και μετέπειτα, για την συμμετοχή του σε εκθέσεις σκύλων. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, και με την συμβολή της νομοθεσίας, αυτή η κακή συνήθεια έχει πλέον σταματήσει.

“Ο Παλαιός Αγγλικός ποιμενικός χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τους αγρότες της Αγγλίας για να προστατεύει αλλά και να οδηγεί τα πρόβατα και τα βοειδή”

Ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός ονομάστηκε αρχικά Shepherd’s Dog και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε έκθεση σκύλων στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, το 1873. Υπήρχαν μόνο τρεις συμμετοχές και ο κριτής υποστήριξε τότε, ότι η ποιότητα των σκύλων ήταν φτωχή, προσφέροντας όμως ακόμα μια δεύτερη ευκαιρία. Από εκείνη την στιγμή έγινε η αρχή και η φυλή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής παρόλο που το σχήμα του ίδιου του σκύλου άλλαξε ελάχιστα, με την πάροδο των χρόνων. Το σώμα του, η καμπουριαστή του πλάτη, η παιχνιδιάρικη διάθεση και το χαρούμενο πηδηχτό περπάτημα του, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά της φυλής. Η φυλή
έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες την δεκαετία του 1880, και από την αρχή κιόλας του 20ού αιώνα, υιοθετήθηκε από τις μισές, πέντε από τις δέκα, πλουσιότερες αμερικανικές οικογένειες.


Η μέση διάρκεια ζωής του Παλαιού Αγγλικού Ποιμενικού είναι 10 με 11 χρόνια. Μερικές ασθένειες που εξετάζονται περιλαμβάνουν δυσπλασία του ισχίου, καταρράκτη, γλαύκωμα, διαβήτη, αλλεργίες και δερματικά προβλήματα. Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των σκύλων που επηρεάζονται ή ποιό ποσοστό της φυλής επηρεάζεται από οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες. Επίσης χρειάζεται να προσεχθεί η τάση που έχει για λαιμαργία ώστε να μην πάρει βάρος.

“Το σώμα του, η καμπουριαστή του πλάτη, η παιχνιδιάρικη διάθεση και το χαρούμενο πηδηχτό περπάτημά του, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά της φυλής”

Το πρότυπο της φυλής περιγράφει τον Παλαιό Αγγλικό Ποιμενικό ως έναν ήρεμο και πράο σκύλο, χωρίς επιθετική συμπεριφορά, ποτέ νευρικό ή επιθετικό. Χαρακτηρίζεται επίσης έξυπνος, κοινωνικός και προσαρμόσιμος. Μέσα στο σπίτι μπορεί να αράζει σε μια γωνιά με τις ώρες ή καλύτερα για εκείνον σε μια γωνιά του καναπέ. Είναι και θα είναι για πάντα ένας χαμογελαστός “μπούλης” που θα κάνει τη ζωή σας ομορφότερη.

Οι μεγάλοι και ανοιχτοί χώροι είναι το ιδανικό περιβάλλον για έναν Παλαιό Αγγλικό Ποιμενικό, όπως είναι το αγροτικό περιβάλλον, με την κατάλληλη όμως άσκηση και εκπαίδευση, μπορεί να είναι απόλυτα ευτυχισμένος και σε ένα αστικό τρόπο ζωής. Μια μέτρια ή μεγάλη βόλτα είνα απαραίτητη καθημερινά για να κρατηθεί ισορροπημένος και υγιής. Λατρεύει τους περιπάτους στη φύση και την εξοχή, ενώ θα μπορούσε άνετα να σας συνοδευσει στην πεζοπορία ή το τζόκινγκ. Έχει εκτραφεί για να εργάζεται και του αρέσει να συμμετέχει, ενώ είναι πρόθυμος να βοηθήσει όπου χρειαστεί. Λατρεύει να είναι μαζί με την οικογένειά του και αγαπάει πολύ τα παιδιά, γι’αυτό είναι εξαίρετη επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Όμως, πέρα από την οικογένειά του, είναι επίσης πολύ φιλικό με τους ξένους. Αρκεί να μη νιώσει ότι απειλούνται τα μέλη της οικογένειας του.

“Μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν πραγματικό παλιάτσο με τα αστεία του καμώματα και να γίνει ένας τρισχαριτωμένος σύντροφος για όλη την οικογένεια”

Επιθυμεί ιδιαίτερα την επαφή με τους ανθρώπους κι έχει πολύ ευγενική προσωπικότητα. Του είναι απαραίτητη η ζεστασιά και η αγάπη των ανθρώπων. Μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν πραγματικό παλιάτσο με τα αστεία του καμώματα και να γίνει ένας τρισχαριτωμένος σύντροφος για όλη την οικογένεια. Είναι καλός με άλλους σκύλους, όπως επίσης και με άλλα κατοικίδια. Διαθέτει μεγάλη ευφυία και μαθαίνει εύκολα, χρειάζεται όμως συνέπεια και σταθερότητα καθώς έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και μπορεί να γίνει πεισματάρικο. Επίσης χρειάζεται υπομονή και τοπεθέτηση ορίων και κανόνων από νωρίς και με σωστό τρόπο. Εχει την τάση να καθοδηγεί και να μαζεύει…την ομάδα γι αυτό θα πρέπει να μάθει από νωρίς να μη το
κάνει και με τους ανθρώπους.

Ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός είναι ένας γλυκός και αξιαγάπητος σκύλος. Μπορεί επίσης να είναι και ένας σκύλος αθλητής, και να συναγωνιστεί με σκύλους άλλων φυλών σε αγώνες ευκινησίας (agility), υπακοής, flyball και ιχνηλασίας. Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε και ως ένα αθλητικό ζώο. Να είστε έτοιμοι για ενέργεια και ενθουσιασμό. Ξεκινήστε τη διδασκαλία του με μια μπάλα ή ένα παιχνίδι. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια απίστευτη εμεπιρία για εσάς και ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός σας, θα σας προσφέρει ένα υπέροχο θέαμα, με τα μαλλιά του κυριολεκτικά “να τινάζονται στον άνεμο”.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του Παλαιού Αγγλικού Ποιμενικού είναι το πλούσιο λευκό/γκρίζο τρίχωμά του, που σκεπάζει μέχρι και τα μάτια του! Το μακρύ του όμως τρίχωμα απαιτεί ένα συστηματικό βούρτσισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από μία έως τρεις ώρες. Χωρίς τακτική φροντίδα, το τρίχωμα μπορεί να γίνει παγίδα για την σκόνη, τα υπολείμματα, τα περιττώματα, τα ούρα και την υγρασία. Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινήσει σε πολύ μικρή ηλικία για να το συνηθίσει ο σκύλος από κουτάβι. Τα κουτάβια γεννιούνται απρόμαυρα και χνουδωτά, αλλά μεγαλώνοντας η γούνα τους γκριζάρει, όσο αποβάλλουν το παιδικό τους τρίχωμα.