Παρουσίαση φυλής Russian Salon Dog

Τα Russian Salon Dog είναι μια χαρούμενη και υπάκουη φυλή που αναπτύχθηκε στη Ρωσία στις αρχές του 21ου αιώνα. Χάρη στην καλά αναπτυγμένη κοινωνικότητά του, την παιχνιδιάρικη φύση του και την άρτια σχέση που αναπτύσσει με παιδιά κάθε ηλικίας, ταιριάζει υπέροχα για το ρόλο ενός ζώου συντροφιάς. Το πανέμορφο τρίχωμα και η χαριτωμένη σωματική διάπλαση τους, εξηγούν την αυξημένη δημοτικότητά τους.

Γράφει ο Παναγιώτης Βραννάς Αθανασόπουλος ιδιοκτήτης του εκτροφείου VIP DAZZLING LITTLE STAR.

Ιστορία

Η φυλή οφείλει την ύπαρξή της, στον επαγγελματισμό και την επιμονή της Lakatosh Julia Alexandrovna (ζωοτεχνολόγος – διεθνής κριτής RKF/FCI). Το 1996 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μικρό σκύλο που θα ικανοποιούσε τις δικές της απαιτήσεις για τη διαμόρφωση και την ιδιοσυγκρασία ενός ιδανικού κατοικίδιου ζώου. Με την υποστήριξη φίλων εκτροφέων στις αρχές του 2000 ξεκίνησε συστηματική – επιλεκτική εκτροφή.
Η αρχή έγινε με πέντε ομάδες (γραμμές αίματος) ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη ποικιλία του βασικού αποθέματος. Στη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν πολλές μικρόσωμες φυλές, αλλά η ακριβής «συνταγή» παραμένει μυστική. Γνωρίζουμε πως η βάση της ήταν τα Yorkshire terrier και τα Shih Tzu. Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν για αναπαραγωγή δείγματα που πληρούσαν τις επιθυμητές προδιάγραφες. Μέχρι τώρα όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά αυτής της φυλής έχουν διασφαλιστεί στα γονίδιά της με αποτέλεσμα κάθε νέα γενιά να τα κληρονομεί. Τον Ιούλιο του 2013, τα Russian Salon Dog έλαβαν αναγνώριση από την Ρωσική Κυνολογική Ομοσπονδία (RKF/FCI) ως νέα φυλή. Το 2016 ξεκίνησε και η εγγραφή των δειγμάτων στο αρχείο γενεαλογιού του. Σήμερα, ένα μέρος του πληθυσμού της φυλής έχει ήδη πέντε γενιές με pedigree RKF.

Εμφάνιση

Το Russian Salon Dog είναι ένας μικρός και συμπαγής σκύλος με όρθια, τριγωνικά αυτιά, ένα μικρό ρύγχος (το 1/3 του μήκους του κεφαλιού), μακρύ, μαλακό και ίσιο τρίχωμα σε διάφορα χρώματα (κόκκινο, κόκκινο – λευκό, μαύρο, καφέ, κρεμ κ.α.) με βασικό το κόκκινο. Το κρανίο είναι στρογγυλό. Τα μάτια είναι μεσαίου μεγέθους, ωοειδούς σχήματος και κατά προτίμηση μαύρα. Το στήθος είναι ωοειδές και βαθύ. Η ουρά έχει σχήμα δρεπανιού. Το ύψος κυμαίνεται από 18 έως 28 cm και το βάρος από 1,8 έως 3,5 kg.

Ιδιοσυγκρασία

Η ιδιοσυγκρασία του Russian Salon Dog μοιάζει με άλλων μικρόσωμων φυλών: είναι πιστά, γλυκά, φιλικά και πολύ επικοινωνιακά. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες διαβίωσης, αυτό το κάνει έναν ιδανικό σκύλο για διαμέρισμα.
Αυτή η φυλή απολαμβάνει την παρουσία των παιδιών και δεν αγχώνονται με τη φασαρία και το παιχνίδι. Τις περισσότερες φορές παίρνουν τον ρολό του προστάτη της οικογένειας που το υιοθετεί. Το Russian Salon Dog έχει αξιοσημείωτη ανοχή σε άλλα κατοικίδια ζώα και με την σωστή κοινωνικοποίηση μπορεί να εγγυηθεί την ειρηνική συνύπαρξή του ακόμη και με μια γάτα.

Φροντίδα

Η καθημερινή περιποίηση του Russian Salon Dog είναι απαραίτητη. Ιδανικά, το παχύ και μακρύ τρίχωμά του πρέπει να χτενίζεται σε καθημερινή βάση, αν και το διάστημα μεταξύ των διαδικασιών περιποίησης εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σκύλου. Πλύνετε το κατοικίδιο ζώο σας κάθε δύο εβδομάδες και θα φαίνεται πάντα άψογο. Χρησιμοποιήστε ειδικά σαμπουάν για φυλές με μακρύ τρίχωμα. Μετά το σαμπουάν είναι απαραίτητη η χρήση μαλακτικού για να διευκολύνετε το ξεμπέρδεμα. Συνιστάται να βουρτσίζετε τα μαλλιά του σκύλου με μια βούρτσα με μακριές ακίδες, η οποία δεν θα βλάψει την υφή του τριχώματος του. Μην ξεχνάτε να κόβετε τακτικά τα νύχια του σκύλου σας και να ελέγχετε τα αυτιά του για σημάδια μόλυνσης ή ερεθισμoύ. Κάθε εβδομάδα βουρτσίζετε τα δόντια του σκυλου σας με οδοντόκρεμα που ενδείκνυται για σκύλους.

Τα Russian Salon είναι πιστά, γλυκά, φιλικά και πολύ επικοινωνιακά.

Υγεία

Η φυλή δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, ειδικά αν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του σκύλου ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας γενετικής ασθένειας. Προϋπόθεση για αυτό είναι να έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις των γονέων πριν από την αναπαραγωγή και το κουτάβι να έχει τη σωστή ανατροφή από την ημέρα γέννησής του.