Η διατροφή του σκύλου μέσα από μια εκπαιδευτική ματιά

Η διατροφή του σκύλου είναι μια καθημερινή διαδικασία ρουτίνας από την πρώτη ημέρα που θα έρθει ο σκύλος στο σπίτι μας. Είναι η πρώτη και κύρια καθημερινή ευθύνη μας για το ζώο που φροντίζουμε και οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι για αυτήν. Ένα μέρος της ευθύνης μας είναι να επιλέξουμε τη σωστή διατροφή για τον σκύλο μας.

Γράφει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλωνσύμβουλος
καθημερινής συμβίωσης, Ιδρυτής Homefreetraining

Ο πρώτος άνθρωπος που θα μας καθοδηγήσει σε αυτό είναι ο κτηνίατρός μας, έπειτα ο εκπαιδευτής μας και τέλος ο άνθρωπος από τον οποίο θα την αγοράσουμε και τον εμπιστευόμαστε. Η αγορά είναι γεμάτη από επιλογές για τη διατροφή του σκύλου μα κρύβει παράλληλα πολλούς κινδύνους που θα πρέπει να αποφύγουμε. Ο κτηνίατρος ως ο πιο ειδικός συνήθως θα μας καθοδηγήσει σωστά προς μια τροφή που θα
περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ένας σκύλος που πλέον ζει κοντά μας. Ο σκύλος από τότε που ήρθε κοντά στον άνθρωπο έχει αλλάξει τις συνήθειες και τις διαδικασίες που αφορούν το φαγητό του.

“Ο σκύλος από τότε που ήρθε κοντά στον άνθρωπο έχει αλλάξει τις συνήθειες και τις δαδικασίες που αφορούν το φαγητό του.”

Πλέον δεν χρειάζεται να το αναζητά στη φύση, δεν το κυνηγά για να το κερδίσει, δεν έχει άπλετη ποσότητα φαγητού ώστε να φάει μέχρι να χορτάσει. Δεν ανησυχεί τόσο πλέον για το πότε θα έχει φαγητό καθώς εμείς ως κηδεμόνες του έχουμε αναλάβει τη διατροφή του. Εμείς είμαστε αυτοί που επιλέγουμε τον χρόνο της σίτισης του, την ποσότητα που θα ταΐσουμε καθώς και την ποιότητα της τροφής.

Ας χωρίσουμε τα τρία παραπάνω κύρια κεφάλαια που αφορούν τη σωστή διατροφή του σκύλου και πόση σημασία έχουν στην υγεία του, στην φυσική του κατάσταση, στην εκπαίδευσή του καθώς και στην συμπεριφορά του.

Η ώρα που χρειάζεται ο σκύλος μας για να φάει το φαγητό του, η απόσταση του κάθε γεύματος και η ρουτίνα της σίτισης του παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι ίσως έχουμε σκεφτεί. Ο σκύλος ο οποίος γνωρίζει πότε είναι η ώρα του φαγητού αρχίζει και έχει ανησυχία. υπερκινητικότητα και πολλές φορές εκνευρισμό αν ‘’ξεφύγουμε” από το συνηθισμένο ωράριο του. Ο σκύλος αναγνωρίζει κινήσεις μας, εκφράσεις μας και συνδυάζει γεγονότα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τη σίτισή του και γνωρίζει μέσω αυτών ότι είναι ώρα για να φάει. Σε περίπτωση που αλλάξει κάτι από τα παραπάνω αλλάζει και η συμπεριφορά του σκύλου μας ανεξαρτήτως αν μας γίνεται αντιληπτή η όχι. Είναι σημαντικό λοιπόν για τον σκύλο μας να έχει συγκεκριμένο ωράριο φαγητού και συγκεκριμένες διαδικασίες πριν από αυτό οι οποίες θα διευκολύνουν τη διαδικασία του γεύματος. Είναι σημαντικό ο σκύλος να είναι σε άνετο μέρος για το φαγητό του, να είναι ήρεμος έχοντας χαλαρώσει από οποιαδήποτε ενεργητική δραστηριότητα γινόταν πριν όπως ο περίπατος του ή η έντονη άσκηση εκπαίδευσης.

“Ο σκύλος αναγνωρίζει κινήσεις κι εκφράσεις μας και συνδυάζει γεγονότα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τη σίτισή του και γνωρίζει μέσω αυτών ότι είναι ώρα για να φάει.”

Η ποσότητα που θα καταναλώσει ο σκύλος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας του είναι ιδιαίτερης σημασίας για αυτόν και θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι δεν είναι αρεστό στον σκύλο μας να πεινάει, επειδή βάλαμε λιγότερη ποσότητα καθώς η αίσθηση της ανεπάρκειας φαγητού δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Είναι επίσης δυσάρεστο για εκείνον να τρώει μέχρι να χορτάσει καθώς πιθανότατα θα φάει πολύ περισσότερο από αυτό που του αναλογεί την ημέρα με αποτέλεσμα κάποιες ασθένειες να καραδοκούν αλλά και ανεπιθύμητες συμπεριφορές να εμφανίζονται. Η ποσότητα τροφής του σκύλου ορίζεται ανάλογα με το είδος τροφής που τον ταΐζουμε καθώς και με την ενεργητικότητα του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης ορίζεται από το μέγεθός του και τον χαρακτήρα του. Σημαντικό είναι ακόμη να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της φυλής του σκύλου μας ή της μίξης των φυλών που έχει αν είναι πολύαιμος.

Η ποιότητα της τροφής είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο για την διατροφή του σκύλου. Είναι υψίστης σημασίας η τροφή του σκύλου να έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο σκύλος που είναι μέλος της οικογένειάς μας. Ανεξαρτήτως τι είδους τροφή δίνουμε στον σκύλο θα πρέπει να έχουμε υπ όψιν ότι τα βασικά συστατικά της είναι αυτά που χρειάζεται ένα ζώο όπως ο σκύλος. Συστατικά όπως αλεύρι και σιτηρά
αποφεύγονται όπως αποφεύγονται και τροφές με πολλά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Ποτέ να μην σκεφτούμε ότι είναι σκύλος και για αυτό μπορεί να φάει τα πάντα. Πολλά από τα συστατικά που κρύβονται σε τροφές του εμπορίου είναι ακατάλληλα για να τραφεί ένας σκύλος και είναι υπαίτια για ασθένειες αλλά και για ανεπιθύμητες συμπεριφορές του ζώου όπως νευρικότητα, ενώ συχνά οδηγούν και στην παχυσαρκία. Μέχρι και η επιθετική διάθεση ενός σκύλου οφείλεται στην κακή διατροφή του ή στην έλλειψη αυτής. Η σωστή τροφή του σκύλου μας είναι αναγκαία για να έχουμε έναν σωματικά αλλά και νοητικά υγιή σκύλο σύμφωνα με τον συμπεριφοριστή σκύλων James O’Heare o οποίος στο βιβλίο του ‘’aggressive behavior in dogs’’’ αναφέρει πως πολλές από τις προβληματικές και ανεπιθύμητες συμπεριφορές ενός σκύλου οφείλονται σε ελλιπή κύρια συστατικά της διατροφής του σκύλου. Μια πλήρης διατροφή ανεξαρτήτου είδους αυτής, είτε είναι συνταγή μαγειρευτού, ωμής κλινικά αποδεδειγμένης τροφής, ξηράς ή υγρής τροφής, οφείλει να είναι πλήρης των συστατικών που χρειάζεται ο σκύλος.

“Μια πλήρης διατροφή ανεξαρτήτου είδους αυτής, είτε είναι συνταγή μαγειρευτού,
ωμής κλινικά αποδεδειγμένης τροφής, ξηράς ή υγρής τροφής, οφείλει να είναι πλήρης των συστατικών που χρειάζεται ο σκύλος”

Το κόστος της σωστής διατροφής του σκύλου μας είναι σίγουρα υψηλό αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή σημαίνει υγεία και σωστή συμπεριφορά του ζώου μας. Σημαίνει ευτυχισμένους σκύλους καθώς έχουμε καλύψει όλες τους τις ανάγκες! Τροφή για σκέψη λοιπόν: «Δίνω τη σωστή τροφή στον σκύλο μου και δείχνει ικανοποιημένος με αυτή μου την επιλογή;».