Συμβιώνοντας με κατοικίδια την περίοδο του κορονοϊού

Γράφει η Ευδοκία Νικολαΐδου MSc | Ψυχολόγος, ΑΠΘ – Ψυχοθεραπεύτρια

Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού δημιούργησε παγκοσμίως πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε διάφορα επίπεδα.
Διανύουμε μια εποχή απαγορεύσεων, αποστασιοποίησης, απομάκρυνσης, «αποστείρωσης».
Μια εποχή που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία. Ειδικότερα όλο αυτό το διάστημα που επικρατούν τα μέτρα προστασίας δημιουργείται στους περισσότερους ανθρώπους μια αίσθηση ανασφάλειας, αμφιβολίας, φόβου.
Όσοι συμβιώνουν με τους τετράποδους φίλους μας, ίσως αισθάνθηκαν την παρουσία τους ακόμη πιο έντονη την περίοδο αυτή. Ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας και την περίοδο της καραντίνας από τις ελάχιστες επιτρεπτές εξόδους στη χώρα ήταν η βόλτα με το κατοικίδιο. Ο χρόνος που περάσαμε στο σπίτι έδωσε τη δυνατότητα να μοιραστούμε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί τους, να έχουμε ακόμη περισσότερες στιγμές και να αλληλοεπιδράσουμε. Ωστόσο πέρα από τις όμορφες στιγμές, αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική μας υγεία. Αρκεί να θυμηθούμε μερικά από αυτά τα ευεργετικά οφέλη!

Συναισθηματική υποστήριξη

Όσοι ζουν μαζί με ένα κατοικίδιο, ήδη γνωρίζουν το πόσο θεραπευτικά λειτουργεί η παρουσία τους δίπλα μας. Πολλές έρευνες πλέον έχουν αποδείξει ότι η συμβίωση με ένα τετράποδο φίλο δρα αγχολυτικά, μειώνοντας τα επίπεδα του καθημερινού στρες. Είναι ένας καλός σύμμαχος στην καταπολέμηση της αίσθησης της μοναξιάς, καθώς είναι πάντα εκεί μαζί μας. Ένα πλάσμα που συνεχώς μας υπενθυμίζει ότι έχει ανάγκη από τη φροντίδα μας για να μπορέσει να επιβιώσει. Κι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα κύκλο, μια αμφίδρομη σχέση που ουσιαστικά χρειάζεται να είμαστε εμείς καλά για να μπορεί να είναι και εκείνο καλά.

Οι τετράποδοι φίλοι έχουν την ικανότητα να μπορούν να αναγνωρίζουν και να συναισθάνονται την ψυχολογική μας κατάσταση κυρίως μέσω της όρασης και της όσφρησής τους.

Οι τετράποδοι φίλοι έχουν την ικανότητα να μπορούν να αναγνωρίζουν και να συναισθάνονται την ψυχολογική μας κατάσταση κυρίως μέσω της όρασης και της όσφρησής τους. Γι’ αυτό και πολύ εύστοχα έχουν χαρακτηριστεί ως οι καλύτεροί μας φίλοι, καθώς γίνονται «παρηγορητές» στα δύσκολα αλλά και «συνοδοιπόροι» στις χαρές.
Με την άδολη και άνευ όρων αγάπη που απλόχερα μας προσφέρουν, δημιουργείται μια βαθιά συναισθηματική σχέση.
Κι αν ένα χάδι ακούγεται τόσο καθημερινό και άνευ σημασίας, ωστόσο οι αλλαγές που προκαλούνται σε επίπεδο βιοχημείας στον οργανισμό μας είναι εκπληκτικές! Με το άγγιγμα και τα χάδια προκαλείται αύξηση της οξυτοκίνης, δηλαδή της ορμόνης που θεωρείται υπεύθυνη για την καταπολέμηση του άγχους και παράλληλα μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος. Γι’ αυτό οι στιγμές μας μαζί τους χαρακτηρίζονται από χαλάρωση και ηρεμία. Συνακόλουθα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται θετικά η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί στον οργανισμό μας. Επίσης, με τα χάδια αυξάνεται η έκκριση της σεροτονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την αίσθηση της χαράς και της ευτυχίας. Επομένως κάθε φορά που παίζουμε μαζί τους και μας κάνουν να χαμογελάμε, αυξάνονται ταυτόχρονα τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης νιώθοντας απόλυτη ηρεμία, ικανοποίηση και ευτυχία.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της φυσικής μας κατάστασης

Οι καθημερινές συνήθειες και ανάγκες που χρειάζεται ένα κατοικίδιο, γίνονται σταδιακά μέρος της ρουτίνας του ανθρώπου. Ο προγραμματισμός και η οργάνωση που απαιτείται προκειμένου να ενσωματωθούν οι ανάγκες του στις δικές μας, συμβάλλουν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της υπευθυνότητας και της ενίσχυσης της εικόνας του εαυτού. Παράλληλα, δραστηριότητες όπως η καθημερινή βόλτα του σκύλου έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία αποτελώντας ένα καλό κίνητρο για φυσική άσκηση, κοινωνικοποίηση και δραστηριοποίηση.
Μάλιστα τα ευεργετικά οφέλη αυτής της ρουτίνας και της καθημερινής βόλτας φάνηκαν έντονα κατά την περίοδο της καραντίνας έχοντας θετική επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων που συμβίωναν με το κατοικίδιό τους. Αυτό συνέβαινε αφενός γιατί υπήρχε η φυσική άσκηση και η δραστηριοποίηση κι αφετέρου γιατί καθημερινά υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όσο κι αν μπορεί να ακούγεται ως μια τετριμμένη συνήθεια το καθημερινό πρόγραμμα και η ρουτίνα, ωστόσο δρα θετικά στην ψυχολογία του ανθρώπου καθώς του παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Ειδικά όταν το κλίμα που επικρατεί (λόγω της πανδημίας) δημιουργεί ανασφάλεια και άγχος, τότε η ανάγκη να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν τις συνήθειες και μια σταθερότητα στη ζωή μας είναι ακόμη πιο έντονη και σημαντική.

Tα ευεργετικά οφέλη της ρουτίνας φάνηκαν έντονα κατά την περίοδο της καραντίνας έχοντας θετική επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων που συμβίωναν με το κατοικίδιό τους

Επομένως η περίοδος που διανύουμε δημιουργεί εύλογα διάφορους προβληματισμούς και σκέψεις φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με ανάμεικτα συναισθήματα. Όσοι, λοιπόν, συμβιώνετε με τους τετράποδους φίλους μας, επωφεληθείτε από τις μοναδικές στιγμές μαζί τους. Είναι εκπληκτικό πως ό,τι αρνητικές σκέψεις υπάρχουν, μπορούν να απομακρυνθούν κατά την ενασχόληση μαζί τους νιώθοντας παράλληλα χαλάρωση και ευεξία. Ένα χάδι, μία βόλτα, λίγο παιχνίδι είναι αρκετά για να σας προσφέρουν αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη την περίοδο αυτή… την ψυχική μας ηρεμία!