Reptales – Η ζωή με ένα Crested Gecko

Γράφει και φωτογραφίζει ο Φίλιππος Γραμματόπουλος

Δεν κάθεται όταν του λες. Δεν ξαπλώνει αν του δώσεις λιχουδιά.
Δε σε ακολουθεί όταν περπατάς. Αλλά:
Δεν μασάει και τα έπιπλα, δεν μαδάει και δεν γαβγίζει συνεχώς.
Καλώς ήρθατε στον κόσμο των ερπετών και συγκεκριμένα των Crested Geckos!

Αν μέχρι τώρα η ζωή μου με ένα σκύλο ήταν υπέροχη, τώρα που απέκτησα και ένα Crested Gecko προστέθηκε στην ζωή μου και μια εξωτική πινελιά. Αλλά γιατί διάλεξα να πάρω ένα Crested Gecko; Πάντα είχα λατρεία ένα δυνατό δεσμό με την φύση. Μου αρέσει να εξερευνώ και να ανακαλύπτω. Αυτό που με έλκει στα ερπετά είναι ότι προσπαθώ να τα ψυχολογήσω και να καταλάβω τον τρόπο σκέψης τους. Είναι δύσκολο μιας και ένα θηλαστικό δεν έχει τον ίδιο οργανισμό με ένα ψυχρόαιμο. Επίσης με γοητεύει ότι είναι ένα ζώο εξωτικό με ιδιαίτερα χρώματα. Οι ιδιαιτερότητες σε χρώματα και σχήματα πάνω στο δέρμα του κάθε gecko (morphs) είναι αυτά που κάνουν το καθένα από αυτά τόσο ξεχωριστό!
Όμως προσοχή! Το να αποκτήσεις ένα ερπετό ή οποιοδήποτε κατοικίδιο δεν είναι απλή υπόθεση, τα ζώα δεν είναι σουβενίρ ή παιχνίδια που θα τα έχουμε πέντε-δέκα μέρες και μετά θα ξεχάσουμε την ύπαρξή τους. Για να το κάνω απόλυτα κατανοητό σκεφτείτε ότι από την στιγμή που αποκτούμε ένα κατοικίδιο γινόμαστε το παν γι’ αυτό. Από εμάς περιμένει μια καθαρή κατοικία, φρέσκο νερό, κατάλληλο φαγητό και σωστές θερμοκρασίες.

Ποια τα χαρακτηριστικά του κηδεμόνα ενός Crested Gecko;

Εδώ θα κάνω την ανατροπή. Αντί να σας αναφέρω τα χαρακτηριστικά του μικρού αυτού ζώου, θα προτιμήσω να μιλήσω για τα χαρακτηριστικά του κηδεμόνα του. Αν τα έχετε τότε μπορείτε να αποκτήσετε ένα!
Είστε υπομονετικός; Tα Crested Gecko είναι ζώα παρατήρησης οπότε ετοιμαστείτε για ώρες ηρεμίας και παρακολούθησης.
Είστε νυχτερινός τύπος; Αν ναι, τότε είστε πολύ τυχερός, μιας και το crested gecko τις νύχτες κάνει πάρτι. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τα κατά την διάρκεια της μέρας ξεκουράζεται οπότε δεν πρέπει και να το ενοχλούμε.
Σιχαίνεστε τα έντομα; Τότε καλύτερα να μην επιχειρήσετε να πάρετε Crested Gecko αφού το μενού του περιέχει ζωντανούς γρύλους, κατσαρίδες, σκουλήκια αλλά και φρουτόκρεμες.
Είστε δημιουργικός; Θα ευχαριστηθείτε να δημιουργήσετε μία μινιατούρα τροπικού δάσους ως κατοικία του crested gecko σας. Κορμούς από φελλό, φυτά, κλαδιά και κοκοφοίνικα (για υπόστρωμα). Μην φοβηθείτε, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στον Αμαζόνιο, θα τα βρείτε σε ειδικά καταστήματα.

Αν τα έχεις όλα αυτά μόνο τότε θα απολαύσεις να έχεις αυτόν τον μοναδικό τροπικό φίλο!!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Λέγομαι Φίλιππος Γραμματόπουλος είμαι 12 χρονών. Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολούμαι με τα ερπετά. Μαθαίνω τα πάντα για αυτά συγκεντρώνοντας πληροφορίες από βιβλία, από το internet και τα ντοκιμαντέρ.
Λατρεύω επίσης την τέχνη. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι η ηθοποιία, η λογοτεχνία και η σκηνοθεσία. Παίζω σε διαφημίσεις και κάνω ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι να μοιράζομαι τις γνώσεις μου για τα ερπετά μέσω της τέχνης (φωτογραφίες, videos, κείμενα).