Πώς να κάνω τη γάτα μου χαρούμενη;

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, DVM, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS
European Specialist in Veterinary Behavioural Medicine

Παρόλο που οι γάτες έχουν εξημερωθεί εδώ και περίπου 10.000 χρόνια, το DNA τους δεν έχει αλλάξει σημαντικά στο πέρασμα των αιώνων.
Εξακολουθούν να είναι πάντα αιλουροειδή άρα και θηρευτές. Οι γάτες μοιράζουν τη μέρα τους μεταξύ ύπνου, καθαριότητας της γούνας τους και παιχνιδιού. Το παιχνίδι τους είναι στην ουσία το κυνήγι ενός υποτιθέμενου θηράματος ή με άλλα λόγια ένας τρόπος για να διατηρούν σε φόρμα τις κυνηγετικές τους ικανότητες. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά παιχνίδια για να απασχολείται η γάτα μας. Είναι όμως επίσης πολύ σημαντικό το διαδραστικό παιχνίδι μαζί μας, το να παίζουμε δηλαδή με τη γάτα μας. Όπως ένας σκύλος χρειάζεται καθημερινή βόλτα, έτσι και η γάτα μας χρειάζεται καθημερινό παιχνίδι που τη βοηθάει να γυμνάζεται, να εκφράζει τα κυνηγετικά της ένστικτα και να ισχυροποιείται ο δεσμός μαζί μας.
Αγοράστε ή φτιάξτε μόνοι σας ένα παιχνίδι που θα την κάνει να κρυφτεί, να εφορμήσει, να το κυνηγήσει, να το πιάσει και να το «σκοτώσει».
Σε αυτή τη διαδικασία εσείς παίζετε τον ρόλο του θηράματος. Όπως ένα πουλί ή ένα ποντίκι, έτσι και το παιχνίδι θα πρέπει να δείχνει «ζωντανό».
Μην το κουνάτε απλά βλέποντας τηλεόραση, γιατί η γάτα σας μετά από λίγο θα βαρεθεί και θα το παρατήσει.
Οι γάτες, όπως όλοι μας, έχουν προτιμήσεις.
Προτιμούν τις ώρες που θα παίξουν και θα είναι δραστήριες, τις ώρες που θα ξεκουραστούν και αγαπούν τη ρουτίνα. Εφαρμόστε δύο-τρεις ολιγόλεπτες συνεδρίες παίζοντας μαζί τους τις ίδιες περίπου ώρες κάθε μέρα. Σε μια βδομάδα, όχι μόνο θα έχει μπει στην καθημερινότητά της, αλλά θα ανυπομονεί για να παίξει μαζί σας!
Θα μου πείτε τώρα που να βρείτε χρόνο στην καθημερινότητα και στο τόσο πιεσμένο πρόγραμμά μας; Όλοι έχουμε δουλειές και αρκετές υποχρεώσεις για να αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο για παιχνίδι με τη γάτα μας δύο φορές τη μέρα. Ωστόσο, τα οφέλη της ενασχόλησης με τη γάτα μας είναι πολλά και σημαντικά και πολλοί γιατροί το προτείνουν ως αγχολυτικό για τους κηδεμόνες γάτας. Ταυτόχρονα, πολλές από τις προβληματικές συμπεριφορές της γάτας μας θα μειωθούν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την επιθετικότητα, την ευερεθιστότητα, τις «ύπουλες» επιθέσεις στα πόδια και πολλά άλλα. Επίσης ενδυναμώνεται ο δεσμός ανάμεσα σε εμάς και τη γάτα μας και αυτό είναι κάτι που αξίζει τον κόπο. Μην ξεχνάτε ότι είστε το πιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή της γάτας σας και αξίζει να της αφιερώσετε λίγα λεπτά κάθε μέρα!