Η ζωή μου με τον Φλι!

Ελάτε να γνωρίσουμε τον Φλι, ένα λευκό κουνέλι που ζει με την Ειρήνη Παγίδα και μέσω της κοινής τους ιστορίας να μάθουμε για τους «μύθους» που συχνά κυριαρχούν σχετικά με τους τρόπους φροντίδας τους αλλά και αντιλαμβανόμαστε το γεγονός πως το να αποφασίσεις να συμβιώσεις με ένα κατοικίδιο που δεν γνωρίζεις πριν, είναι ένα τόλμημα που τελικά ποτέ δεν θα μετανιώσεις!

Γράφει η Ειρήνη Παγίδα, Εκπαιδεύτρια σε Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Διαχειρίστρια της εθελοντικής ομάδας Bunnyland GR

Τον Φλι τον απέκτησα πριν 7 χρόνια, όταν μου το χάρισε η φίλη μου η Όλγα. Δεν είχα ποτέ στη ζωή μου κουνέλι μέχρι εκείνη την στιγμή. Οπότε όλα ήταν πρωτόγνωρα για μένα, από τη φροντίδα μέχρι και την επικοινωνία με αυτό.
Στην αρχή είχα την εντύπωση ότι τα κουνέλια είναι ζωάκια που ζουν αρμονικά σε κλουβιά, τρώνε και κοιμούνται. Ευτυχώς η συμβίωση με τον Φλι, μου άλλαξε τελείως τη γνώμη. Τα κουνέλια είναι νυχτόβια ζώα και πιο δραστήρια τις απογευματινές/βραδινές ώρες. Το υπόλοιπο της ημέρας είναι ήρεμα ή κοιμούνται. O Φλι δυσκολευόταν πολύ στο κλουβί που του είχα, γιατί δεν είχε αρκετό χώρο να τρέξει, να σηκωθεί, να παίξει και να εξερευνήσει. Έτσι σιγά σιγά κάθε βράδυ ετοίμαζε την απόδρασή του. Άρχισε να ροκανίζει το πλαστικό του κλουβιού από την πίσω μεριά και μια νύχτα (ενώ κοιμόμουν) ελευθερώθηκε και άρχισε να βολτάρει σε όλο το σπίτι. Κατάλαβα λοιπόν πόσο μεγάλο λάθος έκανα που τον έκλεινα ατελείωτες ώρες μέσα, αφαιρώντας του το δικαίωμα αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του. Τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν στο να ζουν εκτός κλουβιού και να συμβιώνουν αρμονικά με τα άλλα μέλη της οικογένειας αλλά και τα υπόλοιπα κατοικίδια. Επίσης μαθαίνουν πολύ εύκολα να πηγαίνουν στην τουαλέτα τους και είναι πολύ καθαρά ζώα.
Στην καθημερινότητα με τον Φλι, προσπαθούσα να ενημερώνομαι από το διαδίκτυο για τις ανάγκες του και φυσικά για τη σωστή διατροφή του.
Δυστυχώς υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση για τα κουνέλια.
Πολλοί τα κατατάσσουν στην κατηγορία των τρωκτικών με τις ίδιες διατροφικές ανάγκες, κάτι που δεν ισχύει φυσικά. Τα κουνέλια είναι λαγόμορφα και αποκλειστικά φυτοφάγα.

Τα κουνέλια είναι λαγόμορφα και αποκλειστικά φυτοφάγα.

Τρώνε φυσικό και αποξηραμένο χόρτο (σανό) και ξηρά τροφή που αποτελείται από συμπιεσμένα χορταρικά και βότανα. Στην αρχή μέσα στην άγνοιά μου, έδινα στο Φλι τροφή τύπου μούσλι (ανάμεικτη κουνελίνη με σπόρους και ξηρούς καρπούς), πολλά καρότα και φρούτα και σχεδόν καθόλου λαχανικά. Όλες αυτές οι τροφές είναι ακατάλληλες για τη δίαιτα των κουνελιών καθώς περιέχουν στοιχεία που δεν μπορούν να χωνευτούν από το πεπτικό τους σύστημα αλλά και πολλές γλυκαντικές ύλες. Οι εικόνες που βλέπουμε συχνά με τα κουνέλια και τα καρότα αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο μας ότι αντιστοιχούν στη βασική τους τροφή αλλά αυτό τελικά δεν ισχύει. Όπως δεν ισχύει και το γεγονός ότι ο λαγός φέρνει τα αυγά το Πάσχα!
Ο Φλι τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν ασθενικός. Είχε πρόβλημα με τα δόντια του, γιατί στην αρχή δεν του έδινα τη σωστή τροφή. Οπότε τα δόντια του μεγάλωναν και δυσκολευόταν στο να φάει. Επίσης είχε άγχος αναπαραγωγής και ήταν συνέχεια άτακτος και αγχώδης. Κάτι που με οδήγησε στο να πάρω την απόφαση να τον στειρώσω.
Πέρα από τη στείρωση, τα οικόσιτα κουνέλια θέλουν τακτικό check up και εμβόλιο όπως και τα άλλα κατοικίδια ζώα. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε έναν κτηνίατρο με γνώσεις για το είδος τους. Κτηνιατρικά τα κουνέλια ανήκουν στα εξωτικά είδη οπότε όσο περισσότερο καταρτισμένος είναι ο γιατρός, τόσο καλύτερη θα είναι και η περίθαλψή τους. Όπως ισχύει και για τους ανθρώπους δηλαδή.
Τα κουνελάκια είναι συντροφικά ζώα. Μπορεί να μη μιλούν, ούτε να βγάζουν ήχους όπως η γάτα ή ο σκύλος, αλλά με τη γλώσσα του σώματός τους δείχνουν τι προτιμούν και τι όχι. Ο Φλι με έμαθε πώς να του συμπεριφέρομαι, τι του αρέσει, πότε θέλει να παίξουμε και πότε όχι και πότε είναι χαρούμενος ή νευριασμένος. Όλα αυτά τα κατάλαβα περνώντας χρόνο μαζί του και φυσικά παρατηρώντας με λεπτομέρεια τις αντιδράσεις του στο κάθε τι.
Ο Φλι έχει την ικανότητα να ακούει θορύβους από πολύ μακριά και με έχει εκπαιδεύσει στο να παρατηρώ ποιοι ήχοι τον τρομάζουν αλλά και να εξασκώ και τη δική μου ακοή παρατηρώντας τι ακούει, όταν τεντώνει τα αυτιά του με περιέργεια. Είναι πολύ ήρεμο ζώο και θέλει να το χειρίζεσαι με απαλές κινήσεις. Επίσης αγαπάει πολύ την καθαριότητα και περιποιείται συνέχεια τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται να τον κάνω μπάνιο, γιατί φοβάται το να βυθίζεται στο νερό. Είναι πολύ ιδιαίτερος ο τρόπος που καθαρίζεται και θυμίζει τη κίνηση που κάνουμε, όταν πλένουμε το πρόσωπο μας κάθε πρωί.
Ο Φλι με έχει κάνει να είμαι πιο υπομονετική, πιο υπεύθυνη και πιο ήρεμη. Κάθε στιγμή μαζί του είναι ένα δώρο και με διδάσκει πολλά πράγματα.
Είναι σαν το παιδί μου, ένα χνουδωτό παιδί με ισχυρή προσωπικότητα που ξέρει τι θέλει και πώς να το αποκτήσει. Ειλικρινά τον θαυμάζω!
Πριν λίγα χρόνια, το 2017, πήρα την απόφαση να φτιάξω μια ομάδα για κουνελογονείς στο Facebook, την Bunnyland GR. Τη διαχειρίζομαι μαζί με τη φίλη μου Αιμιλία, επίσης κουνελογονέα και ακτιβίστρια για τα ζώα. Η ομάδα μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβουλευτική/ενημερωτική για τη σωστή φροντίδα των κουνελιών και την υπεύθυνη κηδεμονία τους. Είναι μια όμορφη διαδικτυακή παρέα όπου ανταλλάσσουμε εμπειρίες με τα κουνελάκια μας αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για αυτά. Για εμάς, έχει μεγάλη σημασία, όταν αποκτήσουμε οποιοδήποτε ζωάκι να ενημερωνόμαστε για τη φροντίδα, τη διατροφή του και τις ανάγκες του. Έτσι αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον αλλά και πολλές ασθένειες.

Ο Φλι με έχει κάνει να είμαι πιο υπομονετική, πιο υπεύθυνη και πιο ήρεμη.
Κάθε στιγμή μαζί του είναι ένα δώρο.

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές εγκαταλείψεις κουνελιών σε πάρκα, δάση ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών. Είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης πώλησής τους, ειδικά στις γιορτές ως δώρο σε παιδιά. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα κουνέλια που ζητούν ένα μόνιμο σπιτάκι. Εάν επιλέξετε να βάλετε ένα κουνέλι στη ζωή σας, υπάρχει και η επιλογή του να υιοθετήσετε κάποιο, κάνοντας παράλληλα μια υπέρτατη πράξη αγάπης.
Τα κουνελάκια μπορούν με τη σωστή φροντίδα να γίνουν τα καλύτερα κατοικίδια, αρκεί να υπάρχει χρόνος, θέληση, υπευθυνότητα και φυσικά αγάπη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα κατοικίδια κουνέλια, επισκεφθείτε το https://rabbit.org/ Ή την ομάδα μας στο facebook, Βunnyland GR

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ειρήνη Παγίδα είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει ειδίκευση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης, είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εκπαίδευση Ενηλίκων» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει επιμορφωθεί στη χρήση βιωματικών-συμμετοχικών εκπαιδευτικών τεχνικών σε σεμινάρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι εθελόντρια του Δικτύου Τέχνης και Δράσης: οι άνθρωποι με τα μπαλόνια και συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ομάδας Δράσης των Μαθητών για τη Προστασία των Ζώων». Έχει απασχοληθεί σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ΜΚΟ, στη διαχείριση εθελοντών και στο συντονισμό προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης της ιδιότητας του πολίτη.