Γνωριμία με το Kαναρίνι Yorkshire

Όπως όλα τα ζώα συντροφιάς έτσι και τα δημοφιλή μας καναρίνια χωρίζονται σε διαφορετικές φυλές, ράτσες καναρινιών.
Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε το καναρίνι Yorkshire.

Γράφει ο Θωμάς Γαμπιεράκης εκτροφέας καναρινιών Yorkshire

Ιστορία

Στις αρχές του 16ου αιώνα τα καναρίνια άρχισαν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη. Τον 17ο αιώνα η επιλεκτική αναπαραγωγή ανέδειξε αρκετές φυλές. Σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία η αγάπη για τα καναρίνια εξαπλώνεται με ταχύτητα και σχεδόν ταυτόχρονα και δυναμικά όπως ακριβώς συνέβαινε και με την Βιομηχανική Επανάσταση. Οι βιοτέχνες και οι έμποροι της εποχής φιλοξενούσαν καναρίνια στα γραφεία και τα καταστήματα τους κυρίως για τη μελωδική τους φωνή και το χρώμα τους. Αντίθετα, οι ανθρακωρύχοι βαθιά μέσα στα ορυχεία ως δείγμα κινδύνου: παρατηρούσαν συνέχεια την συμπεριφορά των καναρινιών στα κλουβιά για να δουν εάν κάποιο θα αρρώσταινε από τα εγκλωβισμένα, πολλές φορές δηλητηριασμένα αέρια.

Λέγεται ότι τα πρώτα Yorkshires ήταν τόσο μακριά και λεπτά που μπορούσαν να περάσουν μέσα από ένα δαχτυλίδι

Στο πέρασμα των χρόνων και ακολουθώντας μια ορισμένη αυστηρή επιλογή, οι κατά τόπους εκτροφείς ανέθρεψαν καναρίνια για το σχήμα τους, τη μελωδία τους και άλλωτε για το χρώμα τους. Έτσι άρχισαν να εξελίσσονται οι ράτσες, οι οποίες πήραν το όνομα τους από το τοπονύμιο της περιοχής που πρωτοεμφανίστηκαν.
Το 1894 στην πόλη Bradford της Αγγλίας στην περιοχή του West Yorkshire γεννήθηκε το πρώτο Y.C.C. Club, η πρώτη λέσχη καναρινιών Yorkshire, η οποία και καθόρισε τα στάνταρντ της φυλής. Από τότε τα στοιχεία του ιδανικού Yorkshire έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές. Λέγεται ότι τα πρώτα Yorkshires ήταν τόσο μακριά και λεπτά που μπορούσαν να περάσουν μέσα από ένα δαχτυλίδι και, αν και αυτό θεωρείται σήμερα μύθος, αποδεικνύει ότι τα πρώτα πουλιά πρέπει πράγματι να ήταν πολύ λεπτά. Οι κύριες αλλαγές στα στάνταρντ της φυλής οριστικοποιήθηκαν το 1961 από τον εκτροφέα S.R. Golding και αυτό το πρότυπο παραμένει σήμερα για όλα τα σύγχρονα Yorkshires σε όλο τον κόσμο. Το καναρίνι Yorkshire είναι η φυλή που έχει τους πιο φανατικούς φίλους και χιλιάδες λάτρεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Καθ’ όλη την εξέλιξή του, διατηρούσε πάντα μια όρθια θέση.
Η υπέροχη και άφοβη αυτή στάση του μέσα στο εκθεσιακό κλουβί, του έδωσαν και το παρατσούκλι “Ατρόμητος”.

Χαρακτηριστικά

Τα καναρίνια Yorkshires ανήκουν στην κατηγορία Εμφάνιση Τύπου και Θέσης: Το κεφάλι τους είναι γεμάτο, στρογγυλό και σαφώς καθορισμένο.
Τα μάτια τους είναι κοντά στο κέντρο του κεφαλιού. Οι ώμοι τους είναι φαρδιοί και στρογγυλεμένοι. Το στήθος τους πλήρες και βαθύ με κοντό και λεπτό ράμφος. Το κορμί τους είναι στρογγυλεμένο και κωνικό ως την ουρά. Όπως είπαμε στέκεται σε όρθια ατρόμητη στάση, την οποία οι Άγγλοι χαρακτηριστικά την αποκαλούν: “Look at Me”. Τα πόδια τους είναι μακριά, χωρίς όμως να είναι αδρανή, δεν είναι κάθετα αλλά ελαφρώς λυγισμένα, με ελαφριά ανύψωση της ουράς. Τα φτερά τους είναι κλειστά κοντά και σφιχτά, ενώ όπου είναι αναλογικά μακριά, είναι και ομοιόμορφα στο κέντρο της πλάτης, στερεωμένα σταθερά σε μια συμπαγή και στενά διπλωμένη ουρά. Το μέγεθος του είναι περίπου 17,5 – 18 εκατοστά, με αντίστοιχες συμμετρικές αναλογίες.

Η θέση του ιδανικού πουλιού απεικονίζεται εύκολα όταν το δούμε σε σύγκριση με τους δείκτες ενός ρολογιού. Με το κεφάλι να δείχνει 13:00 η ώρα και την ουρά να πρέπει να είναι στο παρά 25 λεπτά της ώρας

Είναι σημαντικό κάθε χομπίστας, να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του μικρού του φίλου γιατί η ενασχόληση με τα καναρίνια, όπως και με όλα τα μικρά ζώα, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αφοσίωση, υπομονή και χρόνο. Εάν μάλιστα θέλετε να ξεκινήσετε και την επιλεκτική εκτροφή, τότε θα πρέπει από νωρίς να προετοιμαστείτε ανάλογα: Είναι για παράδειγμα πολύ σημαντική η επιλογή των πουλιών πριν από την αναπαραγωγική περίοδο. Η συνεργασία με έναν, ή το πολύ δύο παλαιότερους εκτροφείς, θα σας βοηθήσει στην επιλογή των ζευγαριών ώστε να επιτύχεται ομοιομορφία στην εκτροφή σας.


Διατροφή

Η διατροφή ποικίλλει μέσα στο χρόνο ανάμεσα στις τρεις πιο σημαντικές στιγμές για τα καναρίνια. Ανάλογα λοιπόν με την χρονική περίοδο προσφέρουμε διαφορετική σύνθεση στη διατροφή τους.

  • Κατά την περίοδο της πτερόροιας, χρησιμοποιούμε “ελαφρά” μίγματα με μέσο ποσοστό σε λιπαρούς σπόρους (15 έως 17%) και 3 φορές την εβδομάδα αυγοτροφή.
  • Κατά την περίοδο της ανάπαυσης χρησιμοποιούμε μίγματα με 90% κεχρί και 10% λιπαρούς σπόρους ενώ περιορίζουμε την αυγοτροφή σε 1 φορά την εβδομάδα.
  • Κατά την περίοδο προετοιμασίας της αναπαραγωγής, η οποία διαρκεί 10 εβδομάδες, χρησιμοποιούμε μίγματα ώστε να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες του ζευγαριού και ειδικότερα της θηλυκιάς (ωοτοκία και τάισμα των νεωσσών), επίσης αυτή την περίοδο η επιλογή της κατάλληλης αυγοτροφής είναι πολύ σημαντική την οποία προσφέρουμε στα αρσενικά πουλιά 2 φορές την εβδομάδα τις πρώτες 4 εβδομάδες και στα θηλυκά μια φορά την εβδομάδα. Στις επόμενες 6 εβδομάδες αυξάνουμε κλιμακωτά την αυγοτροφή και προσθέτουμε τόσο στα αρσενικά αλλά και στα θηλυκά τα ανάλογα συμπληρώματα προετοιμασίας (σελήνιο και πολυβιταμίνες).
    Πριν τη διαδικασία της αναπαραγωγής έχουμε φροντίσει για την κοπή των νυχιών, καθώς επίσης και την αποπαρασίτωση των πτηνών (σκουλίκια) και ειδικότερα του χώρου (ψείρες).

Αναπαραγωγή

Είναι η πιο σημαντική στιγμή, η δημιουργία της ζωής και η παρακολούθηση της εξέλιξης των μικρών νεογνών, η αγάπη και η φροντίδα από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση τους.
Στην αρχή βάζουμε τα πουλιά σε ζευγαρώστρα (ειδικό κλουβί ζευγαρώματος), στην οποία τοποθετούμε χώρισμα που επιτρέπει στα πουλιά να βλέπονται, ενώ από την πλευρά του θηλυκού βάζουμε και μια φωλιά 12 cm. Με το χώρισμα κρατούμε στην αρχή το αρσενικό με το θηλυκό ξεχωριστά, ενώ παρατηρούμε ότι το θηλυκό ετοιμάζει τη φωλιά του. Όταν έχει ετοιμάσει τη μισή φωλιά αφαιρούμε το χώρισμα και ενώνουμε το ζευγάρι. Το θηλυκό θα γεννήσει 3 με 5 αυγά που θα χρειαστούν από 12 έως 14 ημέρες εκκόλαψη. Είναι σημαντικό μέχρι την εκκόλαψη των αυγών να παρατηρούμε την υγρασία, να έχουμε 65% υγρασία. Την 11η ή 12η ημέρα μπορούμε να βάλουμε σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό προς το κρύο και με ένα κουταλάκι να τοποθετούμε ένα – ένα τα αυγά μέσα στο νερό για να πάρουν υγρασία. Τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε και εάν είναι ζωντανά. Τα ζωντανά θα κινηθούν για λίγα δευτερόλεπτα.
Όταν οι νεοσσοί γίνουν 16 ημερών μεταφέρουμε τη φωλιά με τα πουλιά στην απέναντι γωνία της ζευγαρώστρας και τοποθετούμε μια νέα φωλιά και μια μπανιέρα για να κάνουν μπάνιο. Όταν η θηλυκιά θα αρχίσει να ξαναγεννάει οι νεωσοί θα έχουν κατέβει από την φωλιά τους. Αφού ολοκληρωθεί και η νέα γέννα, τοποθετούμε πάλι το χώρισμα και η θηλυκιά μένει μόνη της ενώ ο αρσενικός με τα μωρά. Είναι σημαντικό να γίνει ο χωρισμός καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα αυγά της δεύτερης γέννας. Σε αυτή τη φάση προσφέρουμε 1 φορά την εβδομάδα αυγοτροφή στη θηλυκιά και 2 φορές την ημέρα (πρωί – απόγευμα) στον αρσενικό.
Ο απογαλακτισμός των νεοσσών γίνεται στις 33 με 35 ημέρες. Προσωπικά απογαλακτίζω όταν πραγματοποιηθεί η νέα γέννα ή όταν τα μικρά είναι ήδη 35 ημερών και αρχίζουν και οι πρώτοι τσακωμοί με τον αρσενικό. Όταν πλέον ολοκληρωθούν οι γέννες βάζουμε τους νεωσσούς σε κλούβες πτήσης, ενώ στις 45 ημέρες μπορούμε να ξεκινήσουμε και τη διατροφή με συμπλήρωμα χρώματος στην αυγοτροφή.
Εφόσον θέλουμε να ασχοληθούμε με τη συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα πουλιά, εκείνα δηλαδή που είναι πιο κοντά στο πρότυπο ανά κατηγορία και να αρχίσουμε την εκπαίδευσή τους: Από τα τέλη Αυγούστου βάζουμε τα πουλιά που έχουμε επιλέξει σε εκθεσιακά κλουβιά, τα οποία τοποθετούμε σε πάγκο στο ύψος των ματιών, όπως γίνεται και στους διαγωνισμούς. Αλλάζουμε τις θέσεις των κλουβιών κάθε μέρα, όπως θα έκανε και ο κριτής με στόχο την εξοικείωση τους ώστε να πάρουν την επιθυμητή στάση.
Η επιλογή των τροφών που κάνω είναι οι Pro mix (1, 3.1 και 6) καθώς και η αυγοτροφή της Witte Molen (Κ1 και Next generation)
Ελπίζω ότι σας βοήθησα αρκετά όσο αφορά την υπέροχη αυτή ράτσα.






Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας επισκεφτείτε και στον ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει η λέσχη μας, Athens Yorkshire Canary Club (A.Y.C.C.)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Θωμάς Γαμπιεράκης είναι εκτροφέας καναρινιών Yorkshire, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι μέλος των ομίλων: A.Y.C.C. (Ελλάδα), Y.C.C. (Αγγλία), M.Y.C.C. (Αγγλία), S.Y.C.C. (Λονδίνο), S.Y.C.A. (Βέλγιο), Σ.Ο.Ρ. (Ρέθυμνο), Ε.Λ.Κ.Ε. (Αθήνα).
Ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με Champion στο “Ναό” Υ.C.C. της Αγγλίας με 5 best (καλύτερος).

Mε την ευγενική χορηγία: