Η επιλογή ενός ερπετού για κατοικίδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια μόδα ή τυπική ενασχόληση.
Γράφει η Μαριάννα Κουρκούνη
Χρειάζεται πολλή σκέψη πριν πάρετε την απόφαση, μελέτη, τη γνώμη ενός ειδικού και φυσικά τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτως ώστε ο χώρος όπου θα φιλοξενηθεί το νέο μέλος της οικογένειας να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ευζωΐα του. Σίγουρα ένα ερπετό κατοικίδιο δεν θα σας δείξει τη χαρά του όπως μια γάτα ή ένας σκύλος ούτε θα μοιραστείτε τα ίδια συναισθήματα. Ωστόσο, ένας ενημερωμένος και υπεύθυνος κηδεμόνας μπορεί να αποκομίσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μέσα από την καθημερινή φροντίδα ενός ιδιαίτερου εξωτικού συντρόφου.
Ο ειδικός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με τη γνώση για τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του εκάστοτε είδους και η εύρεση ενός εξειδικευμένου κτηνιάτρου στον οποίο θα απευθύνεστε για συμβουλές και περίθαλψη, είναι στα βασικά που πρέπει να προβλέψετε πριν ακόμα κάνετε την επιλογή σας.
Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν ένα ερπετό όπως είναι η χελώνα, το φίδι, ο χαμαιλέοντας, το ιγκουάνα, ο γενειοφόρος δράκος κ.λπ μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή για κατοικίδιο.
Τα ερπετά δεν σχετίζονται με αλλεργίες
Οι αλλεργίες που έχουν ορισμένοι άνθρωποι στο τρίχωμα κατοικίδιων όπως η γάτα και ο σκύλος, οφείλονται σε μια αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που εκκρίνονται από το δέρμα ή το σάλιο των ζώων και μεταφέρονται μέσω των τριχών στον χώρο. Αλλεργιογόνα επίσης φέρουν και άλλα κατοικίδια με τρίχωμα όπως τα χάμστερ και τα κουνέλια, όπως επίσης και τα πτηνά, τα φτερά των οποίων μαζεύουν ένα είδος “σκόνης”, στο οποίο αρκετοί οργανισμοί αντιδρούν με αλλεργικά συμπτώματα. Εάν έχετε εμφανίσει τέτοιου είδους αντιδράσεις στο τρίχωμα των ζώων ή στα φτερά ενός πτηνού, τότε το ερπετό είναι το καλύτερο κατοικίδιο για εσάς, καθώς το δέρμα του καλύπτεται από φολίδες που δεν προκαλούν αντιδράσεις όπως επιπεφυκίτιδες, κνησμό, κοκκίνισμα στα μάτια ή ρινίτιδες κ.ά. παρόμοια συμπτώματα.
Έχουν μικρότερες ανάγκες περιποίησης από άλλα κατοικίδια
Ένα ερπετό κατοικίδιο χωρίς τρίχωμα, είναι προφανές πως θα έχει και λιγότερες ανάγκες περιποίησης από έναν κατοικίδιο σκύλο, γεγονός που σας βοηθά να εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα που σε άλλη περίπτωση θα διαθέτατε στο grooming. Ορισμένα ερπετά φυσικά μπορεί να χρειαστούν κόψιμο νυχιών ανά διαστήματα, κάποιο ήπιο καθάρισμα ή ό,τι άλλο σας συστήσει ο εξειδικευμένος κτηνίατρος. Όμως σίγουρα ένα ερπετό έχει λιγότερη ανάγκη καθημερινής φροντίδας από άλλα κατοικίδια. Αυτό φυσικά δεν μειώνει τις υπόλοιπες ευθύνες που θα φέρετε ως κηδεμόνας ερπετού για την φροντίδα του χώρου του και του ίδιου: το τεράριούμ του θα πρέπει να έχει ελεγχόμενες συνθήκες, σωστή θερμοκρασία και επίπεδα υγρασίας, είναι καθαρό και να προσομοιάζει το φυσικό του περιβάλλον. Επομένως θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ειδικές λάμπες φωτισμού, υπόστρωμα, θερμοστάτη, υγρόμετρο και άλλα εξαρτήματα και εξοπλισμούς, που είναι απολύτως απαραίτητοι για την επιβίωση και την υγεία του.
Κρατούν τα ρεκόρ στη μακροζωία
Σε αντίθεση με τα περισσότερα και πιο “δημοφιλή” κατοικίδια, έρευνες έχουν δείξει πως τα ψυχρόαιμα ζώα όπως είναι τα ερπετά, που εξαρτούν τη θερμοκρασία τους από το περιβάλλον, είναι καλύτερα εξοπλισμένα για τη διαχείριση της φθοράς που προκαλεί η γήρανση από ό,τι τα θερμόαιμα. Έτσι, ανάλογα με το είδος του κατοικίδιου ερπετού που θα επιλέξετε και εφόσον φυσικά πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις που επιβάλλει η φύση του, προσφέρετε σωστή φροντίδα, αποπαρασίτωση και τακτικό κτηνιατρικό έλεγχο, ο νέος σας φίλος μπορεί να παραμείνει στη συντροφιά σας ακόμα και για δεκαετίες.
Δεν χρειάζονται βόλτες
Σίγουρα μια βόλτα με έναν σκύλο είναι απολαυστική και χαλαρωτική εμπειρία, από την οποία επωφελούνται και ο κηδεμόνας και ο σκύλος. Εάν δεν είστε διατεθειμένοι ή δεν μπορείτε για πρακτικούς λόγους όμως να αναλάβετε αυτήν την καθημερινή δέσμευση για τα επόμενα χρόνια της ζωής σας, σημειώστε πως μια χελώνα, ένας γενειοφόρος δράκος ή ένα ιγκουάνα δεν θα έχουν ποτέ τέτοιου είδους “απαίτηση” από εσάς. Ο ειδικός χώρος του, που θα έχετε διαμορφωμένο και εξοπλισμένο σωστά, θα γίνει όλος ο κόσμος του για τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, ένα ερπετό χρειάζεται και αυτό το “ξεμούδιασμα” με μια ελεγχόμενη βόλτα στο διαμέρισμα υπό το βλέμμα σας πάντα, ώστε να μην τραυματιστεί.
Είναι ήσυχα και αθόρυβα
Τα ερπετά είναι ζώα που γενικότερα απολαμβάνουν ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και σπάνια βγάζουν οποιονδήποτε θόρυβο. Είναι τόσο ήσυχα, που σχεδόν ξεχνάτε ότι υπάρχουν στον χώρο. Αυτό τα κάνει ιδανικά κατοικίδια για ανθρώπους που αναζητούν την γαλήνη και την ησυχία ή για όσους έχουν θέμα με τη γειτονιά ή τους συγκατοίκους τους. Ωστόσο, εάν δεν είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας σε αυτά και να ρίξετε χαμηλά τα ντεσιμπέλ, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Σε ένα σημαντικό ποσοστό, τα ερπετά αντιδρούν αρνητικά στους δυνατούς και στους ξαφνικούς θορύβους, στρεσάρονται και αποκτούν θέματα ακοής, ενώ η γενικότερη υγεία τους επιβαρύνεται και γίνονται πιο ευάλωτα απέναντι σε ασθένειες.
Ανάλογα το είδος, χρειάζονται πιο αραιό τάισμα. Σε αντίθεση με άλλα κατοικίδια ζώα π.χ. κουνέλια που ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες τους ταΐζονται έως και τρεις φορές τη μέρα, ένα ερπετό κατοικίδιο όπως είναι το φίδι, χρειάζεται λιγότερο συχνά τροφή. Ένα ενήλικο φίδι μάλιστα μπορεί να ταΐζεται έως και μία φορά την εβδομάδα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλουν και αυτά την φροντίδα τους, μιας και το θέμα της σωστής διατροφής παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα ερπετά. Η προμήθεια των σωστών τροφών ανά είδος προϋποθέτει από την πλευρά σας δέσμευση και χρόνο στο να βρείτε την κατάλληλη τροφή που θα σας συμβουλέψει ο κτηνίατρος, να οργανώσετε τον χώρο σας, να έχετε επαρκείς ποσότητες και χώρο για αποθήκευση, γνώσεις για την σωστή συντήρηση και το τάισμα, ώστε να προσφέρετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο σπίτι.
Δεν απαιτούν εκπαίδευση, πολλά χάδια ή συνεχή ανθρώπινη επαφή
Ένα ερπετό δεν χρειάζεται εκπαίδευση, ούτε του επιτρέπει η φύση του να εκπαιδευτεί. Δεν χρειάζεται να μάθει να μην κάνει ζημιές ή να μην λερώνει στο σπίτι, να περπατάει δίπλα σας με λουρί ή να υπακούει σε εντολές. Επίσης, διαφορετικά είδη ερπετών επιδεικνύουν διαφορετική συναισθηματική συμπεριφορά: για παράδειγμα τα φίδια από τη φύση τους δεν έχουν συναισθήματα όπως τα θηλαστικά και έτσι δεν νιώθουν αγάπη, στοργή και αφοσίωση. Άρα ένα φίδι δεν θα νιώσει παραμελημένο αν δεν έχει την αμέριστη προσοχή σας ή ανθρώπινη παρέα μέρα-νύχτα.
Αντίθετα, τα ιγκουάνα μπορούν να δεθούν συναισθηματικά με τον κηδεμόνα τους και να βιώσoυν ακόμα και το άγχος του αποχωρισμού. Χελώνες και γενειοφόροι δράκοι δείχνουν και αυτά ικανά να αναπτύξουν συναισθηματικό δέσιμο με τον άνθρωπό τους. Επομένως, είτε είστε το είδος κηδεμόνα που αποζητά το συναισθηματικό δέσιμο είτε όχι, μπορείτε να βρείτε το σωστό ερπετό που θα σας δώσει αυτό που επιθυμείτε. Μπορεί η ξεχωριστή αυτή φύση των ερπετών να μην μας επιτρέπει εύκολα να αποκωδικοποιούμε τις ανάγκες ή τη συμπεριφορά τους, όσο η φύση άλλων κατοικίδιων ζώων, όμως ένας κηδεμόνας είναι υπεύθυνος για την ορθή και ηθική διατήρηση του ερπετού που θα επιλέξει να φέρει στο σπίτι του. Γι’ αυτό και οι συμβουλές του ειδικού και του κτηνιάτρου είναι πολύτιμες τόσο στην αρχή της συμβίωσης, όσο και κατά τη διάρκεια της κοινής σας ζωής με αυτά τα τόσο ιδιαίτερα και μαγευτικά είδη ζώων.