Η σκέψη του να ζήσεις μαζί με έναν σκύλο ο οποίος θα γίνει το αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου θα παραμένει πάντα μια πράξη αγάπης, ενώ η υλοποίησή της πράξη υπευθυνότητας. Η απόφαση όμως του να συνεργαστείς με έναν εκπαιδευτή σκύλων από την αρχή της συμβίωσής σου με τον σκύλο σου θα αποτελεί πάντα τη λύση σε όποιο «πρόβλημα» έχει παρουσιαστεί ή τυχόν θα εμφανιστεί στο μέλλον. Η εκπαίδευση του σκύλου σου μάλιστα είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία μέσω της οποίας εκπαιδεύεται και κηδεμόνας και αυτό δένει τη σχέση τους ακόμη περισσότερο!
Γράφει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, εκπαιδευτής σκύλου & ιδιοκτήτης homefreetraining
Όταν βάζεις στη ζωή σου έναν σκύλο, είτε από υιοθεσία, ως ευσυνείδητη επιλογή και υπέρτατη πράξη αγάπης, είτε από αγορά από κάποιο νόμιμο εκτροφείο, πάντα μα πάντα τα έξοδα που χρειάζεσαι για τη ζωή του δεν σταματούν εκεί. Η συνύπαρξή μας με ένα πλάσμα, είτε δίποδο είτε τετράποδο, απαιτεί χρόνο αλλά και χρήματα. Οπότε μήπως η πρώτη ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι το αν είμαστε σε θέση να στηρίξουμε οικονομικά τον σκύλο μας για ό,τι χρειαστεί; Μήπως πολύ συχνά ξοδεύουμε αλόγιστα χρήματα για διάφορες ανέσεις της ζωής μας, ενώ όταν βρεθούμε να ζούμε με έναν σκύλο προσπαθούμε να μειώσουμε τα έξοδά του στο μέτρο του δυνατού και δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κάτι άλλο στη ζωή μας προκειμένου να ζει ο σκύλος μας όπως ακριβώς του αξίζει;
Μαζί με τον ερχομό του σκύλου στο σπίτι και στην οικογένειά μας, εκτός από το άγχος να νιώθει ο σκύλος ασφαλής και ευτυχισμένος, ακολουθούν και οι σκέψεις που αφορούν στο οικονομικό κομμάτι της συμβίωσής μας μαζί του: «Πρέπει να τον πάω στον κτηνίατρο», «πόσο θα κοστίσει το εμβόλιο του και η ιατρική του περίθαλψη;», «τι θα χρειαστεί να αγοράσουμε από το pet shop, ώστε να έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του καλύτερου μας φίλου;» κλπ. Σκέψεις απολύτως, θα έλεγε κανείς, λογικές!
Ωστόσο, η σκέψη της εκπαίδευσής του και η συνεργασία μας με έναν εκπαιδευτή, έρχεται πάντα μετέπειτα και συνήθως, καθυστερημένα ή και καθόλου, ειδικά αν δεν εμφανιστούν ένα ή περισσότερα προβλήματα. Η πραγματικότητα στον χώρο της εκπαίδευσης μάλιστα μάς δηλώνει πως «όχι», αν δεν παρουσιαστεί κάποιο σημαντικό θέμα συμπεριφοράς στον σκύλο μας, σπάνια ο κηδεμόνας του έχει τη διάθεση να πληρώσει για την εκπαίδευσή του! Μάλιστα, είναι πολύ μικρό το ποσοστό κηδεμόνων σκύλων που κυριολεκτικά επενδύουν πάνω στη σκέψη συνεργασίας με έναν εκπαιδευτή.
Όταν, όμως, πλέον, κάνουν την εμφάνισή τους ενδεχόμενα προβλήματα, τότε πια χτυπάει το καμπανάκι της εκπαίδευσης μέσα μας και συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να «βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας». Ποιο θα είναι όμως το κόστος για αυτό; Πόσο κοστίζει τελικά η εκπαίδευση του σκύλου μας; Γιατί επικρατεί η άποψη πως μια εκπαίδευση σκύλου είναι πάντα μια «πολυτέλεια» στην οποία δεν είναι εύκολο να βρεθούμε όλοι μας; Μήπως τελικά το να εκπαιδευθεί ο σκύλος μας από την πρώτη κιόλας μέρα που θα έρθει στο σπίτι είναι ένα από τα έξοδα που θα πρέπει να σκεφτούμε πριν ακόμη αποφασίσουμε να συμβιώσουμε μαζί του; Ένα είναι σίγουρο πάντως! Ο σκύλος μας πρέπει να «πάει στο σχολείο»! Η φοίτησή του εκεί θα αποτρέψει πολλές συμπεριφορές μελλοντικά που μπορεί να μην ξέρουμε να διαχειριστούμε.
Κάθε φορά που βάζουμε σε προτεραιότητα το κόστος της εκπαίδευσής του, αυτόματα γλιτώνουμε περισσότερα έξοδα μετά. Ο σκύλος μας μπορεί πολύ εύκολα να αποκτήσει μια άσχημη συνήθεια την οποία πολύ δύσκολα πολλές φορές θα αποβάλλει. Οι σκύλοι είναι πολύ περισσότερο έξυπνοι από ό, τι νομίζουν πολλοί άνθρωποι τελικά!
Ποιοι είναι οι μύθοι λοιπόν που μας οδηγούν να μη σκεφτόμαστε την εκπαίδευση του καλύτερού μας φίλου πολύ σημαντική;
• Η εκπαίδευση του σκύλου είναι ακριβή
• Ο σκύλος μαθαίνει από τον κηδεμόνα του από video και άρθρα του διαδικτύου και από συμβουλές φίλων και έτσι οι εκπαιδευτές είναι ακριβοί και περιττοί
• Ο σκύλος εκπαιδεύεται μόνος του καθημερινά
• Η εκπαίδευση του σκύλου θέλει χρόνο και πολύ κόπο
Ας εστιάσουμε όμως, κατά κύριο λόγο, στο κόστος της εκπαίδευσης του σκύλου μας.
Θα ήταν σημαντική παράλειψη, αν δεν τονίσουμε πως η αξία της εκπαίδευσής μας μαζί με τον πιστό μας φίλο -καθώς εμείς εκπαιδευόμαστε κυρίως ως κηδεμόνες είναι ανεκτίμητη και το όφελός της σε εμάς, στον σκύλο και στην καθημερινότητά μας απεριόριστης αξίας. Δεν υπάρχει κόστος για αυτό που θα μας διευκολύνει τη ζωή, θα μας βοηθήσει να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα, θα μας εξυπηρετήσει για τα επόμενα 10-17 χρόνια και ίσως, μας εξυπηρετήσει και στους επόμενούς μας σκύλους.
Όσο και αν είναι το κόστος σε χρήματα, σε χρόνο και σε διάθεση για εκπαίδευση, ο καιρός το καθιστά τελικά φθηνό και όχι ακριβό. Ας λάβουμε, επιπλέον, υπόψιν μας ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου οι σκύλοι και οι κηδεμόνες τους προβαίνουν σε υποχρεωτική εκπαίδευση πριν βγουν μαζί στην κοινωνία και είναι βασικός όρος σε κάθε συμβόλαιο υιοθεσίας.
Τι θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε σε περίπτωση που εμφανιστεί από την αρχή κάποιο πρόβλημα, ώστε η επιτυχία της εκπαίδευσης να είναι δεδομένη και το κόστος να μείνει όσο είναι δυνατόν σε χαμηλά επίπεδα; Αρχικά, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τον σκύλο μας, τη γενικότερη συμπεριφορά του, καθώς και την ιδιοσυγκρασία του και τον πρότερο βίο του, όπως και να στοχεύσουμε στο πρόβλημα και να μη φύγουμε από τον στόχο μας. Επίσης, να βεβαιωθούμε πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι ο εκπαιδευτής που επιλέξαμε είναι ικανός να το λύσει ή τουλάχιστον, να μας βοηθήσει να το αντιμετωπίσουμε σε βάθος και πως έχει τις επιστημονικές γνώσεις, τα πειστήρια και υπαρκτά αποτελέσματα να παρουσιάσει, αλλά και πως είναι νόμιμος και απόφοιτος κάποιας πιστοποιημένης σχολής εκπαιδευτών σκύλων. Κυρίως, όμως, να διακρίνουμε τι το κάνει σωστά, χωρίς ίχνος βίας ή επιβολής στον σκύλο μας. Μόνο τότε θα είμαστε πια σε θέση να κρίνουμε αν το κόστος που θα επωμιστούμε είναι τελικά υψηλό ή όχι! Γιατί, δυστυχώς, όπως σε κάθε επάγγελμα, υπάρχουν άνθρωποι που θα εκμεταλλευτούν καταστάσεις, ανθρώπους και τις ανάγκες τους.
Ενώ από την άλλη, υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης που οφείλουμε να σεβαστούμε. Εξάλλου, ένας σωστός εκπαιδευτής που διαθέτει τα παραπάνω θετικά πρόσημα θα χρειαστεί να αμειφθεί όπως εκείνος κρίνει σωστότερα για τις υπηρεσίες του. Να σημειωθεί εδώ πως ένας σωστός επαγγελματίας έχει «ξοδέψει» πολλές ώρες σε σεμινάρια, μελέτη και ασταμάτητα παρακολουθεί τις νεότερες εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης σκύλου όπως οφείλει για να γίνεται ολοένα και καλύτερος. Επιπροσθέτως, έχει περάσει -ίσως ακόμη και χιλιάδες- ώρες δίπλα σε σκύλους και τους κηδεμόνες τους και έχει αφιερώσει πολλές ώρες πρακτικής, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι σωστοί εκπαιδευτές συνεχίζουν να μετεκπαιδεύονται για το καλό των σκύλων και της συμβίωσής μας μαζί τους. Αρκετοί, μάλιστα, διαθέτουν δικό τους χώρο και ανθρώπους που εργάζονται εκεί και έχουν ακόμη και πολυδάπανες επιχειρήσεις. Επίσης, βοηθούν εθελοντικά πολλούς αδέσποτους σκύλους!
Τελικά, πόσο κοστίζει όμως η εκπαίδευση του σκύλου μας; Αν έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι η εκπαίδευση από νωρίς ή η πρόληψη ενός προβλήματος κοστίζει πάντα, μα πάντα, λιγότερο από τη ζημιά που προκαλεί, τότε όχι, η εκπαίδευση του σκύλου μας δεν κοστίζει ακριβά! Σίγουρα ένα κατεστραμμένο έπιπλο από έναν σκύλο που πάσχει από προβλήματα αποχωρισμού, ανασφάλεια ή μοναξιά κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα μάθημα με τον κατάλληλο εκπαιδευτή. Με λίγα λόγια, τελικά μπορεί να πληρώσουμε πολλαπλάσια το πρόβλημα που θα παρουσιάσει ο σκύλος μας, αλλά και τις ακόλουθες συνέπειές του, οπότε ας αναγνωρίσου με τι είναι τελικά ακριβό και τι όχι.
Εν κατακλείδι, η εκπαίδευση του σκύλου μας μπορεί να αποδειχτεί πολύ απλή ή ιδιαίτερα περίπλοκη. Παρ’ όλα αυτά, αν ασχοληθούμε σωστά, τότε θα αποδειχτεί πως ο χρόνος και τα χρήματα δεν είναι εμπόδιο. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν δοθεί η απαραίτητη σημασία, τότε ίσως η εκπαίδευση να είναι όντως ασύμφορη και εμείς να τη θεωρούμε ακριβή!