Δήμοι Πρότυπα στη διαχείριση αδέσποτων ζώων σε καιρούς πανδημίας
Σήμερα ολοένα και περισσότεροι Δήμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα αναπτύσσουν δράση για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Επιμέλεια άρθρου: Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός- Ζωοθεραπεύτρια, Συγγραφέας, Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.
Σε κάθε κρίση της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε πόλεμο, σε κάθε πανδημία, εκείνοι οι οποίοι στέκονται περισσότερο άτυχοι είναι εκείνοι που και πριν ήταν οι πιο αδύναμοι. Και τα ζώα, είτε είναι αδέσποτα είτε ακόμη και δεσποζόμενα είναι τα πρώτα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κάθε κρίσης, καθώς εκτός των άλλων δεν έχουν φωνή για να διαμαρτυρηθούν.
Η νέα απειλή, αυτός ο αόρατος και άγνωστος «εχθρός», που ονομάστηκε covid-19 και ακούστηκαν τόσα για την προέλευσή του που μπορεί να μη τη μάθουμε τελικά και ποτέ, ανέτρεψε κυριολεκτικά τις ζωές μας και έφερε τα αδέσποτα ζώα αντιμέτωπα με σημαντικές δυσκολίες.
Είναι αλήθεια πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Δήμων στη χώρα μας κάνει πολύ κακή διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού με τραγικά αποτελέσματα για τα πλάσματα αυτά. Στην αντίπερα όμως όχθη βρίσκονται Δήμοι πρότυπο που πραγματικά παράγουν σπουδαίο έργο για όλους τους αδέσποτους τετράποδους συμπολίτες μας.
Η Κλαίρη Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχος Δημοτικού Έργου, Διοικητικών Υπηρεσιών, Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων & Υπεύθυνη για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι ένας άνθρωπος που αγαπά και συμπονεί αληθινά όλα τα ζώα και είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί της για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στον Δήμο αυτούς τους δύσκολους μήνες της πανδημίας που αποτελεί έναν από τους Δήμους πρότυπο στη χώρα στο θέμα αυτό.
«Στη Νέα Σμύρνη αγαπάμε τα αδέσποτα τετράποδα και τα φροντίζουμε με αίσθημα ευθύνης»
γράφει η Κλαίρη Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχος Δημοτικού Έργου, Διοικητικών Υπηρεσιών, Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, Υπεύθυνη για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Νέας Σμύρνης
Όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας, κατά τους οποίους ζήσαμε και ζούμε πρωτόγνωρες και ιδιαίτερες καταστάσεις, στον Δήμο Νέας Σμύρνης δεν σταματήσαμε στιγμή να σκεφτόμαστε τα αδεσποτάκια μας. Μπορεί, γενικά, οι ρυθμοί να έπεσαν, ειδικά, όμως στον τομέα αυτό δώσαμε όλη μας την ενέργεια και την αγάπη.
Η έναρξη της καραντίνας συνέπεσε με την έναρξη νέου προγράμματος στειρώσεων και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και τη διανομή τροφής που η ΚΕΔΕ μοίρασε σε όλους τους Δήμους. Επ’ ευκαιρία της διευκόλυνσης άσκησης της εθελοντικής δράσης των εθελοντών που τάιζαν τα αδέσποτα ζώα ή φρόντιζαν για την περίθαλψή τους, με ειδικά έντυπα που τους επέτρεπαν την κυκλοφορία μέσα στην πόλη μας, ξεκινήσαμε τη δημιουργία επίσημου δημοτικού μητρώου πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων και την καταγραφή των αδέσποτων ζώων της πόλης μας. Είμαστε έτσι ενημερωμένοι πλήρως για το πλήθος των τετράποδων που υπάρχουν στη Νέα Σμύρνη, τις «αποικίες» που έχουν δημιουργηθεί ανά γειτονιά και τις ανάγκες της καθεμιάς. Πλέον γνωρίζουμε πώς μπορούμε να συνδράμουμε σε κάθε κατάσταση που θα δημιουργηθεί και με τι μέσα.
Από τα χρήματα που μας διέθεσε την ίδια περίοδο το Υπουργείο Ανάπτυξης δαπανήσαμε ένα ποσό σε πανσιόν ζώων στο Κορωπί για τη φιλοξενία ζώων και τη διευκόλυνση δύσκολων περιστατικών που πάντα συμβαίνουν. Για παράδειγμα, ανταποκριθήκαμε άμεσα σε εισαγγελική παραγγελία ολικής αφαίρεσης σκύλου από άτομο που διέπραξε αδίκημα. Φιλοξενούμε τον συγκεκριμένο σκύλο τους τελευταίους μήνες σ΄ αυτή την πανσιόν και θα τον φροντίζουμε μέχρι να βρεθεί ένα νέο σπιτικό γι’ αυτόν.
Όλο αυτόν τον καιρό εργαστήκαμε σκληρά για να διεκπεραιώσουμε όλα τα διαδικαστικά και να ολοκληρωθούν οι εργασίες του πρώτου πάρκου σκύλων στην πόλη μας. Πρόκειται για έναν μεγάλο σε έκταση χώρο περιφραγμένο με ειδική περίφραξη ύψους 1,60 μέτρων, δάπεδο με χώμα, ξύλινες και λαστιχένιες κατασκευές για παιχνίδια.
Το πάρκο ήδη φιλοξενεί μικρούς και μεγάλους σκύλους από όλες τις γειτονιές της πόλης μας ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής και του δεύτερου πάρκου σε άλλη γειτονιά της Νέας Σμύρνης.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ετοιμάσαμε επίσης και ανοίξαμε πριν λίγες μέρες το Γραφείο Αστικής Πανίδας και Χλωρίδας σε μεγάλο χώρο που βρίσκεται επί της οδού Σινώπης 17, στην Άνω Νέα Σμύρνη. Στόχος μας είναι να αποτελέσει τη βάση υλοποίησης και σχεδιασμού όλων των ενεργειών που αφορούν την προστασία των αδέσποτων ζώων της πόλης μας (διανομή ζωοτροφής, προγραμματισμός δράσεων, τήρηση αρχείου) αφενός και αφετέρου το σημείο συνάντησης και καθημερινής επικοινωνίας με τους φιλόζωους δημότες-εθελοντές για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων τους. Δημιουργήσαμε ιστοσελίδα και σελίδα στο facebook αποκλειστικά για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας. Σ’ αυτήν, εκτός από τα πεπραγμένα του Γραφείου Αστικής Χλωρίδας & Πανίδας, γίνονται αναρτήσεις ανακοινώσεων σχετικών με την αναζήτηση/εύρεση δεσποζόμενων ζώων ή την υιοθεσία αδέσποτων.
Στυλοβάτης όλων των δράσεων για τα αδέσποτα είναι η 5μελής επιτροπή του δήμου μας, η οποία συνεδριάζει τακτικά και μέσα από διάλογο και συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα τρέχοντα ζητήματα.
Η καραντίνα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές συνεχίζεται. Ο προγραμματισμός, ωστόσο, νέων δράσεων από μέρους μας δεν σταματά. Σε λίγες μέρες ξεκινά το νέο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αξίας 50.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου, αγορά και τοποθέτηση στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης μας 20 σκευών τάισης – πότισης καθώς και μικρών σπιτιών για να προφυλάσσονται τα ζωάκια μας από το κρύο ή τον ήλιο, καθώς και την εφαρμογή του συστήματος μιας χρήσης μαζέματος ακαθαρσιών σκύλου και κατοικίδιων με το όνομα «ΝΟ ΚΑΚΑ». Εννοείται πως η διανομή τροφής συνεχίζεται κανονικά. Επιπλέον, σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την κατασκευή δεύτερου πάρκου σκύλων στην πλατεία Ολυμπίου.
Σχεδιάσαμε και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για τη δραστηριοποίησή τους σε ό,τι αφορά την εθελοντική προσφορά για τη σίτιση και τη φροντίδα αδέσποτων ζώων και συνάμα μια καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας φιλοζωικής συνείδησης. Θα συνεχιστεί στα δημοτικά σχολεία το εκπαιδευτικό διαδραστικό και πολυθεματικό πρόγραμμα «Ζωό…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης» από την ομάδα Ζω.Ε.Σ. που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και στοχεύει σε ένα ανθρωπινότερο αύριο για όλους, όπου δίποδοι και τετράποδοι θα απολαμβάνουν έναν κόσμο με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη.
Τέλος «δουλέψαμε» και υποβάλαμε πρόταση στο πρόγραμμα Τρίτσης την τοποθέτηση Σταθμού Εξυπηρέτησης Ζώων Συντροφιάς. Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει εφαρμογές υγιεινής όχι μόνο για τα ζώα συντροφιάς αλλά και για τα αδέσποτα (συσκευή πλυσίματος των ζώων, ταΐστρες, ποτίστρες, τουαλέτα, αναλώσιμα όπως γάντια και ειδικές σακούλες συλλογής περιττωμάτων, θέσεις φόρτισης κινητών κ.ά). Θα τοποθετηθεί κοντά στο υπάρχον πάρκο σκύλων.
Το κεφάλαιο “αδέσποτα” είναι πολύ μεγάλο. Έχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας και της έκτασης του θέματος κατανοούμε ότι το έργο που εκτελέσαμε αποτελεί μόνο την αρχή αντιμετώπισης των προβλημάτων. Δεσμευόμαστε για τη συνέχεια και δουλεύοντας με οργάνωση και συντονισμένες ενέργειες, πάντα σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας, είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον.