Τι είναι το Project Parenting;

Εάν είσαι γονέας ξέρεις. Ξέρεις ότι μπορεί να ψάχνεις με τις ώρες στο διαδίκτυο για να βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και πάλι, δεν θα είσαι σίγουρος για το ποια από όλες ταιριάζει σε εσένα. Ξέρεις ότι πάντα υπάρχει αυτή η μικρή αμφιβολία ότι οι πηγές δεν είναι έγκυρες. Ξέρεις ότι θα αφιερώσεις πολλή ώρα σε κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα σε βοηθήσει. Ξέρεις ότι αν θέλεις να βρεις κάτι ποιοτικό για να κάνεις με τα παιδιά σου ή για τον εαυτό σου, θα πρέπει να ψαχτείς πολύ ή θα πρέπει να στο έχει προτείνει κάποιος.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαποστόλου της Μαρίνας Αρπλιά, Ιδρύτριας & Υπεύθυνης Συνεργασιών του Project Parenting

Το Project Parenting είναι η 1η Ολιστική Πλατφόρμα Γονεϊκότητας στην Ελλάδα. Η αποστολή της είναι να αλλάξει τον κόσμο, στηρίζοντας με έγκυρο εκπαιδευτικό υλικό τους γονείς που προσφέρουν στο παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον, μέσα από τη γονεϊκότητα που επιλέγουν.

Πώς αποφασίσατε να το ξεκινήσετε;

Όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισα να παραιτηθώ από τη δουλειά μου. Σίγουρα η ασφάλεια και οι προοπτικές που σου προσφέρει το περιβάλλον μιας πολυεθνικής είναι πολύ σημαντικά, αλλά αυτοί και μόνοι οι 2 παράγοντες για εμένα δεν ήταν αρκετοί.
Έτσι σε ένα ταξίδι μου στην Κολομβία, αποφάσισα ότι η ζωή μου θέλω να επηρεάσει άμεσα τον κόσμο στον οποίο ζούμε και να τον αλλάξει, επενδύοντας στα δύο μεγάλα μου πάθη, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Θέλησα να βρω έναν τρόπο να εκφράζω τη δημιουργικότητά μου και να μπορώ να νιώθω ότι προσφέρω.

Ποιο είναι το όραμά σας;

Το όραμά μου λοιπόν είναι η ύπαρξη ενός σχολείου και ενός ευρύτερου κόσμου που θα είναι ελεύθερος για όλους, όπου ο καθένας θα μαθαίνει όπως ταιριάζει σε εκείνον και η εκπαίδευση θα σέβεται κάθε μαθητή, μικρό ή μεγάλο, και θα αποδέχεται τη δική του μοναδικότητα. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε σε αρμονία με το φυσικό μας περιβάλλον. Ώστε οι άνθρωποι να μάθουμε να σεβόμαστε, να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τη φύση γύρω μας, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Πώς όμως μπορείς να φτάσεις στα παιδιά, αν δεν αγγίξεις πρώτα τους γονείς; Αυτούς τους ανθρώπους που στηρίζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους όσο καλύτερα μπορούν. Που σχηματίζουν τους ενήλικες του αύριο και πασχίζουν για αυτό το αύριο. Ξεκινώντας από τους γονείς όχι μόνο διαμορφώνεις την κοινωνία του μέλλοντος, αλλά αλλάζεις και το σήμερα, μαζί με τη γενιά του τώρα, τους ενήλικες επαγγελματίες και γονείς.

Τι το καινοτόμο έχει σε σχέση με άλλα site;

Προσεγγίζει τη γνώση και τους γονείς ολιστικά.
Δεν έχει μόνο άρθρα ή μόνο βίντεο. Ένας γονέας θα βρει στην πλατφόρμα μας εκπαιδευτικό υλικό με διαφορετικές μορφές, ώστε να μπορεί να μαθαίνει με όποιον τρόπο εκείνος θέλει.
Παράλληλα, το Project Parenting δεν είναι απλό site, είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα μέσα από την οποία κάνουμε ακόμα και live συζητήσεις στο facebook με τους συνεργάτες μας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και έχουν οι γονείς τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις.
Ταυτόχρονα, έχουμε και ένα group για τα μέλη του Project Parenting Premium, όπου οι γονείς μπορούν να ζητούν οι ίδιοι θέματα που θέλουν να δουν στην πλατφόρμα μας.
Τώρα, ετοιμάζουμε και τα e-books, όπου οι γονείς μπορούν να διαβάζουν ακόμα περισσότερο υλικό πάνω σε μια θεματική από έναν ή περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες, ώστε να καλύπτεται σφαιρικά κάθε θέμα.

Πώς συνδέεται το project parenting με τη φιλοζωία;

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφίας μας βασίζεται στο περιβάλλον και πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά που θα σέβονται και θα συνυπάρχουν με τη φύση. Έχουμε παρατηρήσει ότι έρχεται η ανάγκη τόσο από τους γονείς, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να συζούν με τα τετράποδα μέλη της οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η ανάγκη να μπορέσουν οι γονείς να «εξηγήσουν» τη φύση, αλλά και πώς μπορούμε να ζούμε αρμονικά μαζί της.
Για αυτό έχουμε και εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι σχετίζονται με το περιβάλλον.
Η Εριέττα Καραμπέτσου, ιδρύτρια του Dogfully, εξειδικεύεται σε εκπαιδεύσεις κατοικίδιων σκύλων και ταυτόχρονα στη συμβουλευτική ψυχολογίας, συμπεριφοράς και ευζωίας. Μαζί δημιουργούμε εκπαιδευτικό υλικό για το πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν τον σκύλο τους για τον ερχομό του παιδιού τους. Ακόμα, πώς μπορούμε να ελέγχουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες συνυπάρχουν μωρό και σκύλος, ώστε να γίνει μια ομαλή μετάβαση. Η Εριέττα αγγίζει επίσης θέματα σχετικά με τη διαχείριση του αποχωρισμού, κάνει family training, καθώς και ασκήσεις γνωσιακών δεξιοτήτων σκύλων.
Ακόμα, μαζί μας έχουμε και την Κατερίνα Παπαποστόλου, που είναι ιδρύτρια του εθελοντικού οργανισμού Ζω.Ε.Σ. Ένας οργανισμός βραβευμένος για 3 συνεχόμενες χρονιές σε βραβεία εθελοντισμού. Μέσα στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας της ως ΑΜΚΕ και στα 6 συνολικά ως εθελοντική ομάδα, κατάφερε να επισκεφθεί με αποκλειστικά δικά της έξοδα και χωρίς καμιά οικονομική στήριξη από κάποιον επίσημο ή ανεπίσημο φορέα περισσότερα από 550 σχολεία (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) και έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων πάνω από 300.000 μαθητές! Η Κατερίνα μέσω της τεράστιας εμπειρίας της στο θέμα των φιλοζωικών ενημερώσεων αλλά και μέσω των βιβλίων που έχει γράψει και μέσα από το έργο της μας μιλά για τον σεβασμό προς τα ζώα, μιλά για την ανεύθυνη και την υπεύθυνη κηδεμονία και συνεχίζει να σπάει συμπεριφορές που είναι παγιωμένες χρόνια εις βάρος των ζώων μιλώντας σε γονείς και παιδιά.
Τέλος, πολύ σημαντική πρόσφατη προσθήκη στην ομάδα των οργανισμών μας είναι το The Bee Camp. Μαζί με την Αγγελίνα Κανελλοπούλου, ιδρύτρια του οργανισμού και τη συνεργάτιδά της Ανθή Φουντά, παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή. Από πού έρχεται το κουκούτσι; Γιατί υπάρχουν οι μέλισσες; Πώς γίνεται το φαγητό;
Πώς γεννιούνται τα φυτά; Τα κορίτσια απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα των παιδιών, δίνοντας στους γονείς πρακτικές συμβουλές, ώστε να είναι σε θέση να «εξηγήσουν» τη φύση στα παιδιά, αφήνοντάς τα να την εξερευνήσουν. Αυτή φυσικά είναι μόνο η αρχή. Μέσω εργαστηρίων, εκπαιδευτικών δράσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης στοχεύουν στο να εμπνεύσουν σεβασμό για τη φύση για ένα πιο αισιόδοξο και βιώσιμο μέλλον. Ταυτόχρονα, δημιουργούν ένα πράσινο δίκτυο διαθέσιμων βιοτόπων (Bee Spots) μέσα στην πόλη για τους μικροσκοπικούς της κατοίκους, τους επικονιαστές. Πιστεύουν ότι η εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος προς την κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή.
Και εμείς πιστεύουμε σε αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό δημιουργούμε συνεργασίες μαζί τους. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς περιβάλλον και φυσικά, δεν μπορεί να υπάρξει περιβάλλον χωρίς σεβασμό προς κάθε άλλη έμβια ζωή.

Για να μπεις στη πλατφόρμα πληκτρολόγησε https://www.projectparenting.gr/