Δανάη Θανοπούλου

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαποστόλου

Φυσικοθεραπεύτρια Ζώων

Έχοντας βάλει από παιδί τον αθλητισμό στη ζωή της, ήταν αναμενόμενη η εμπλοκή της με τη φυσικοθεραπεία. Η πάντα χαμογελαστή Δανάη Θανοπούλου, διαθέτοντας ευγένεια ψυχής, τεράστια αποθέματα αγάπης για τα ζώα αλλά και πολλές ευαισθησίες, παρακολουθώντας, κάνοντας την πρακτική της στο Animal Medical Center της Νέας Υόρκης, μέσω του Physio4paws σήμερα, προσφέρει λύσεις θεραπείας και αποκατάστασης στα κατοικίδια χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα μέσω μιας επαφής μαζί τους άμεσης και διαδραστικής και χαρίζοντας τους μέρες ευζωίας!


Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη φυσικοθεραπεία στα κατοικίδια;
Η φυσικοθεραπεία, λόγω αθλητισμού, με είχε συνεπάρει από μικρή ηλικία και ήταν μονόδρομος για μένα. Η αγάπη μου όμως για τα ζώα, σε συνδυασμό με ένα κουταβάκι που –χτυπημένο από αυτοκίνητο σε ηλικία μόλις 2 μηνών- κούτσαινε με οδήγησαν να κάνω το επάγγελμα των ονείρων μου: φυσικοθεραπεία σε κατοικίδια!
Και συνειδητοποίησα πως αν αγαπάς τη δουλειά σου, δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου!!!

Σε τι περιστατικά είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία στα κατοικίδια;
Όπως και στους ανθρώπους, η φ/θ ενδείκνυται σε πληθώρα παθήσεων όπως νευρολογικά (μυελοπάθεια, δισκοπάθεια, Wobbler), ορθοπεδικά (δυσπλασία, κατάγματα, ΟΑ, εξαρθρήματα), γηριατρικά (ΟΑ, μειωμένη ισορροπίας-συντονισμός, ατροφία, παχυσαρκία), μετεγχειρητικά, σε αθλητές σκύλους, σε σκύλους εργασίας και βεβαίως σε συνδυασμούς όλων των παραπάνω.

Πόσο δεκτικά είναι τα σκυλιά στη φυσικοθεραπεία; Είναι εύκολη η συνεργασία μαζί τους;
Στην αρχή, μερικά σκυλιά που έχουν πονέσει, ταλαιπωρηθεί ή τρομάξει αγχώνονται με την ιδέα της φυσικοθεραπείας.
Με πολλή υπομονή, αγάπη και με τη βοήθεια των κατάλληλων παιχνιδιών ή λιχουδιών όμως, καταφέρνουμε να κάνουμε και τους πιο δύσκολους φίλους μας συνεργάσιμους και ακόμα και να απολαμβάνουν τη θεραπεία τους.

Γνωρίζοντας πως για αυτές τις θεραπείες σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σχέση του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο, κατά πόσο παράλληλα η φυσικοθεραπέια στα σκυλιά επηρεάζει και τη σχέση του κηδεμόνα και του σκύλου;
Θεωρώ ότι η διαδικασία της φυσικοθεραπείας δυναμώνει πολύ τον δεσμό του κηδεμόνα με τον σκύλο, ή μάλλον καλύτερα των δύο συγκατοίκων. Τα ζωάκια είναι αυθόρμητα, ειλικρινή, ενώ έρευνες δείχνουν ότι βοηθάνε να απαλλαγούμε από ψυχολογικές κρίσεις και άγχος και δυναμώνουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ένας κηδεμόνας κατοικίδιου γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι δύσκολο να βλέπει έναν τέτοιο φίλο να υποφέρει, καθώς επίσης του προσφέρει αστείρευτη αγάπη και συντροφικότητα.
Οπότε βλέποντας τον αγαπημένο του φίλο να είναι λειτουργικός, ελεύθερος από πόνους και να τον ακολουθεί στις δραστηριότητες επωφελούνται και οι δυο και δυναμώνει ο δεσμός τους. Και πόσο μάλλον όταν και ο ίδιος ο κηδεμόνας έχει συντελέσει –με τη συνεργασία του κτηνίατρου και του φυσικοθεραπευτήσε αυτό το αποτέλεσμα.

Ποια είναι η διαδικασία αυτής της θεραπείας;
Η διαδικασία περιλαμβάνει μια πλήρη αξιολόγηση, η οποία σε συνδυασμό με την παραπομπή του κτηνίατρου, θα καθορίσει ποιο μέρος του σώματος πάσχει και την επιρροή του στην κινητική κατάσταση και λειτουργικότητα του κατοικιδίου.
Ύστερα από συζήτηση καθορίζεται το πλάνο και οι στόχοι της θεραπείας που ταιριάζουν στις εκάστοτε ανάγκες του. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η επιλογή των θεραπευτικών μέσων που θα οδηγήσουν στην ανάρρωση του.

Είναι απαραίτητο να έχει σπουδάσει κάποιος φυσικοθεραπεία πριν για ανθρώπους;
Η γνώμη μου είναι, ότι οι σπουδές της φυσικοθεραπείας, η συνεχόμενη εκπαίδευση (βελονισμός, manual therapy, σεμινάρια) και η εμπειρία μου με τη φυσικοθεραπεία στους ανθρώπους, μου έχουν δώσει τόσο γερές βάσεις, ώστε να μπορώ να αξιολογώ λειτουργικά και να σχεδιάζω το απαραίτητο πλάνο θεραπείας του ασθενή. Ύστερα, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο και τη βοήθεια του κηδεμόνα μπορούμε να στοχεύσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς οι κακοποιήσεις αδέσποτων ζώων είναι καθημερινό φαινόμενο.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χτυπήματα από ασυνείδητους οδηγούς αυτοκινήτων τους προκαλούν σοβαρές και συχνά ανεπανόρθωτες βλάβες. Πως μπορούν να επωφεληθούν τα αδέσποτα ζωάκια από αυτή τη μορφή θεραπείας;
Καθημερινά πλέον, βλέπουμε ανάπηρα ζωάκια στους δρόμους, σε φιλοζωικές οργανώσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαίρομαι όμως παράλληλα βλέποντας τον αριθμό των ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να τα βοηθήσουν, ακόμα και να τα υιοθετήσουν, να αυξάνει μέρα με τη μέρα. Σε αυτό το έργο θέλω να είμαι δίπλα τους και να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ.

Πού μπορεί να σας βρει κάποιος;
Κάποιος που θα χρειαστεί τη βοήθειά μας μπορεί να μας βρει στο Site www.physio4paws.gr, στο Facebook και στο Ιnstagram ως physio4paws.

Φυσικοθεραπεία σε κατοικίδια

Δανάη Θανοπούλου
πτυχιούχος του CRI of Florida

[email protected]
6947844823
www.physio4paws.gr