Οι σκύλοι, μας καταλαβαίνουν

Σύμφωνα με έρευνα της Dr. Juliane Kaminski, καθηγήτριας του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Portsmouth, οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν οι κηδεμόνες τους.

πηγή: έρευνα δημοσιευμένη στο διαδίκτυο

Αν ρωτήσεις έναν κηδεμόνα σκύλου, θα σου πει ότι όταν του μιλάει, ο σκύλος καταλαβαίνει τι του λέει. Και ενώ μέχρι τώρα φαινόσουν γραφικός αν υποστήριζες κάτι τέτοιο, σήμερα έρχεται η επιστήμη να σε επιβεβαιώσει. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει: Όταν ο σκύλος κλέβει φαγητό την ώρα που δεν τον βλέπεις σημαίνει ότι καταλαβαίνει ότι δεν τον βλέπεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Dr. Juliane Kaminski, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Portsmouth του τμήματος Ψυχολογίας, οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν οι κηδεμόνες τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Animal Cognition».
Μελετήθηκαν τρεις κατηγορίες σκύλων: Σκύλοι Αστυνομίας, σκύλοι-οδηγοί τυφλών και σκύλοι που ανιχνεύουν όπλα. «Γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι οι σκύλοι είναι έξυπνοι, ευαίσθητοι αλλά όχι και ότι σκέφτονται σαν εμάς. Και όμως η έρευνα δείχνει ότι καταλαβαίνουν τι θέλουμε από αυτούς» λέει σε συνέντευξή της η Dr. Juliane Kaminski. Και συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμα αν η σκέψη τους αυτή έχει την ευελιξία της σκέψης του ανθρώπου. Αυτή είναι μάλλον ικανότητα μόνο του ανθρώπου».

Στην έρευνα μελετήθηκαν 42 οικόσιτοι θηλυκοί σκύλοι και άλλοι τόσοι αρσενικοί. Οι σκύλοι τοποθετήθηκαν σε δωμάτιο μαζί με τους κηδεμόνες τους. Στο δωμάτιο υπήρχε και φαγητό.
Όταν τα φώτα έκλειναν οι σκύλοι έκλεβαν περισσότερο φαγητό και πιο γρήγορα από όταν τα φώτα ήταν ανοιχτά. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι σκύλοι καταλάβαιναν ότι οι κηδεμόνες τους δεν βλέπουν στο σκοτάδι και έτσι άρπαζαν γρήγορα το φαγητό. Συνέδεσαν μάλιστα το σκοτάδι με την τροφή. Σκοτάδι για αυτούς τους σκύλους σήμαινε τροφή.