Γράφει η Εύη Παπαηλιού, CCFT, owner of K9fitpups
Φωτογραφίες: Nατάσσα Κωστάκη
Τι είναι, λοιπόν, το canine fitness training;
Πρόκειται για εξειδικευμένες ασκήσεις, που στοχεύουν σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες και είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία, τη φυσική κατάσταση και τις ανάγκες κάθε ζώου. Ξεκινάμε με μία αξιολόγηση της φυσικής του κατάστασης, κατόπιν ενημέρωσης του θεράποντα κτηνιάτρου για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε και εφόσον έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του, προχωράμε στη δημιουργία ενός προγράμματος ασκήσεων που γίνονται μαζί με τον ιδιοκτήτη κάποιες φορές την εβδομάδα. Πρόκειται είτε για ασκήσεις αερόβιες και αναερόβιες, που προσαρμόζονται στο καθημερινό πρόγραμμα της βόλτας και της ώρας του φαγητού είτε για πιο εντατική προπόνηση που απευθύνεται σε ομάδες ιδιαίτερων απαιτήσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, το μυικό σύστημα ενός υγιούς σκύλου “αντιδρά” και η μυική μάζα αναπτύσσεται γρήγορα. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως και στους ανθρώπους, θέλουν βέβαια επιμονή και υπομονή!
Πού αποσκοπεί;
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η φυσική κατάσταση και η σωστή μορφολογία επηρεάζουν την απόδοση, τη βάδιση και το λόγο που το σώμα του ζώου κινείται με τον τρόπο που κινείται. Στη σωστή μορφολογία δεν μπορούμε να επέμβουμε, αλλά με στοχευμένη γυμναστική μπορούμε να βελτιώσουμε τη δύναμη και την ευλυγισία, να σταθεροποιήσουμε αδύναμους μύες, να αυξήσουμε το εύρος κίνησης, να μειώσουμε την πιθανότητα τραυματισμών, καθώς και να βοηθήσουμε τραυματισμένους μύες και αρθρώσεις να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση, έπειτα από τραυματισμούς και επεμβάσεις. Σε περιπτώσεις μυοσκελετικών προβλημάτων χτίζουμε ένα γερό μυικό σύστημα που θα βοηθήσει το ζώο στη βάδιση και στη διατήρηση της κινητικότητάς του.
Ο σκύλος μου δεν είναι αθλητής, γιατί να χρειάζεται η άσκηση;
Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αληθινό. Αν το σκεφτούμε συγκριτικά με τον άνθρωπο, η γυμναστική δεν ωφελεί, ούτε είναι απαραίτητη μόνο στους αθλητές και τους πρωταθλητές. Έτσι και στην περίπτωσή μας, απευθύνεται σε σκύλους όλων των φυλών και όλων των σταδίων ζωής.
• Στα κατοικίδιά μας: Οι σκύλοι έχουν γεννηθεί για να “δουλεύουν” προς το ζην, αλλά οι συνθήκες της ζωής μας τους αναγκάζουν να προσαρμόζονται σε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, όπου η τροφή έρχεται από το μπολ και περνούν πολλές ώρες μόνοι τους ή περιορισμένοι. Αυτό συνήθως οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς, γιατί δεν υπάρχει διέξοδος για την ενέργειά τους και για τις φυσικές τους συμπεριφορές (σκάψιμο, γαύγισμα, τρέξιμο). H αερόβια άσκηση βοηθά στο να εκκρίνονται ενδορφίνες που μειώνουν το στρες, καθώς και στην εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας. Σε συνδυασμό με δέκα λεπτά στοχευμένης γυμναστικής την ημέρα, τα κατοικίδιά μας εκτονώνονται τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, δυναμώνουν το δεσμό με τον ιδιοκτήτη γιατί περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους κάνοντας κάτι διασκεδαστικό γι’ αυτά, η συχνή επιβράβευση αυξάνει την αυτοπεποίθηση σε ανασφαλείς και φοβικούς σκύλους, ελέγχουμε το βάρος τους και διατηρούμε τη φυσική τους κατάσταση και την ευλυγισία τους.
• Στους αθλητές του Σαββατοκύριακου: Λόγω χρόνου και καθημερινότητας, τα σαββατοκύριακα θα πάμε τα σκυλιά μας στο βουνό για πεζοπορία, στη θάλασσα ή ίσως κάνουμε κάποιο σπορ ερασιτεχνικά. Αυτό οδηγεί στο να δουλεύουμε υπερβολικά, μύες που όλο τον υπόλοιπο καιρό δεν έχουμε προετοιμάσει σωστά για να αντεπεξέλθουν στην έντονη δραστηριότητα χωρίς τραυματισμούς.
• Σε κουτάβια: Ασκήσεις χαμηλής έντασης γίνονται με ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία τους και το στάδιο ανάπτυξης, χτίζοντας με αυτό τον τρόπο το μυικό τους σύστημα από νωρίς, ενδυναμώνοντας τον κορμό και προλαμβάνοντας τραυματισμούς. Επίσης, βρίσκει ιδιαίτερη χρησιμότητα σε περιπτώσεις αδύναμων δαχτύλων ή μετακαρπίων.
• Σε ηλικιωμένους σκύλους: Λόγω ηλικίας τείνει να χάνεται η μυική μάζα στα πίσω πόδια και τους ώμους. Με συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούμε να βοηθήσουμε στη διατήρησή της, κρατώντας έτσι το σκύλο μας ευκίνητο και στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.
• Σε σκύλους μορφολογίας: Ένα πρόγραμμα εκγύμνασης βοηθάει στη βελτίωση της βάδισης και του βηματισμού, αυξάνει το εύρος κίνησης και επιμηκύνει τους μύες, βελτιώνει τη ράχη (topline), καθώς και το stacking. Ξεκινώντας ήδη από τα κουτάβια, μπορούμε να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για το σωστό πάτημα (κλίση ταρσού και μετακαρπίου) και να βελτιώσουμε ως ένα βαθμό τη ραιβοποδία και τη βλεσσοποδία.
• Σε σκύλους εργασίας: Σ’ αυτή την κατηγορία περιλαμβάνουμε σκύλους που κάνουν έρευνα και διάσωση, κυνήγι, herding ή κάποιο σπορ, όπως agility, IPO, Mondioring, Flyball κ.λπ. Ανάλογα με την εργασία, επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες και συγκεκριμένες απαιτήσεις. Μία προπόνηση πολλαπλών δραστηριοτήτων στοχεύει στο να χτίσουμε δύναμη, ευλυγισία και φυσική κατάσταση, καθώς και να βελτιώσουμε την ιδιοδεκτικότητα, δηλαδή, την αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος, την αίσθηση συνειδητοποίησης των μυών και την αντίληψη των λειτουργιών τους από το σκύλο και εν γένει τη γνώση του πού και με ποιον τρόπο βρίσκεται το σώμα στο χώρο και με ποιον τρόπο κινείται σε αυτόν. Το προπονητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις, προθέρμανση και διατάσεις και στο σύνολό του βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, ώστε ο σκύλος να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εργασίας του χωρίς τραυματισμούς και με τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη στον τομέα της υγείας και η εκγύμναση, σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους τρόπους που έχουμε ως ιδιοκτήτες σκύλων να προσφέρουμε στα ζώα μας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής, για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο!