Παρουσίαση φυλής Οcicat

Γράφει ο Βασίλης Δημάκος, Εκπαιδευόμενος κριτής μορφολογίας γάτας FIFE

1964: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μία αναπάντεχη διασταύρωση μίας Κόκκινης Aβησσυνίας (Ruddy) με μία Γάτα Σιάμ, ήταν η αρχή για τα θεμέλια μίας νέας φυλής. Η αλήθεια είναι ότι ήταν πραγματικά ατύχημα και η εκτροφέας Virginia Daly, δεν ήξερε πώς θα είναι εμφανισιακά η νέα φυλή και τι μορφολογικά χαρακτηριστικά θα έχει. Εν τέλει, δημιουργήθηκε μία φυλή γεμάτη κηλίδες (spots) με αθλητικό σωματότυπο, μυώδες σώμα που σου δίνει την αίσθηση μίας άγριας γάτας, άλλα παράλληλα είναι χαριτωμένη και παιχνιδιάρα.
Ποτέ πριν δεν είχε γίνει κάποια προσπάθεια να δημιουργηθεί μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής μία οικόσιτη γάτα με την ομορφιά και το παρουσιαστικό των άγριων γατών και με κηλίδες που ήταν τόσο -μα τόσο- επιθυμητές. Πιστεύεται ότι το όνομά τους προέρχεται από τους Οσελότους, ένα άγριο αιλουροειδές που ζει στην Αμερική, λόγω φυσικά της ομοιότητας στο μοτίβο (pattern) με τις κηλίδες. Είναι γάτες μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, με πολύ όμορφα και εκφραστικά αμυγδαλωτά μάτια. Το κεφάλι τους είναι σφηνοειδές, δηλαδή, μακρύτερο σε μήκος από ό,τι σε φάρδος και τα αυτιά τους είναι τοποθετημένα σε γωνία 45ο από το πάνω μέρος του ματιού. Περίεργο, ναι, αλλά είναι αλήθεια ότι είναι η μοναδική φυλή που για τη θέση των αυτιών θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μοιρογνωμόνιο. Όπως προαναφέρθηκε, το σώμα τους είναι εξαιρετικά μυώδες και αρκετά μακρύ. Έχουν δυνατό και βαρύ σκελετό, με εντυπωσιακό βάρος για το μέγεθός τους. Τα πίσω τους πόδια, καθώς και η λεκάνη είναι ελαφρώς πιο ψηλά από τα μπροστινά, ενώ η ουρά τους είναι σχετικά μακριά, μεσαίου πάχους, με σκούρα απόληξη-άκρη.

Το τρίχωμά τους είναι κοντό και πυκνό, λείο με μεταξωτή αίσθηση στην αφή, έχοντας μία γυαλάδα, σαν ένα λαμπερό πέπλο, σε όλο το σώμα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μοιάζει μαλλιαρό, να είναι πιο μακρύ και να μην έχει πολύ έντονες τις κηλίδες σε όλο το σώμα. Τα χρώματα στα οποία αναγνωρίζει η FIFE την Ocicat είναι το μαύρο, το μπλε, το σοκολατί, η λεβάντα, το κανελί, το μπεζ (fawn), καθώς επίσης και όλα τα παραπάνω χρώματα αλλά με ασημί. Φυσικά επειδή αναφερόμαστε σε μία γάτα με κηλίδες, αυτές εμφανίζονται πάνω σε ένα αρκετά πιο ανοιχτό χρώμα βάσης και έτσι γίνονται διακριτές. Είναι γάτες που στις εκθέσεις μορφολογίας της FIFE κρίνονται στην 3η κατηγορία. 
Σε γενικές γραμμές, είναι γάτες πολύ υγιείς, έχουν όμως παρατηρηθεί συμπτώματα υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, που είναι η πιο κοινή ασθένεια στις γάτες, καθώς και νεφρική και υπατική αμυλοείδωση, κληρονομικές ασθένειες λόγω της συγγένειας-καταγωγής από τις γάτες Σιάμ και Αβησσυνίας. Η φροντίδα του τριχώματός τους είναι πολύ απλή υπόθεση και ένα απλό, εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι αρκετό για να αφαιρέσει τις νεκρές τρίχες από το σώμα τους, ενώ το μπάνιο είναι πραγματικά πολύ σπάνια ανάγκη. Το καλύτερο που αφήσαμε να αναφέρουμε στο τέλος, δεν είναι άλλο από το χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, τα οποία έχουν κληρονομήσει από τις γάτες Σιάμ και Αβησσυνίας. Φιλικές και κοινωνικές, δεν είναι επιφυλακτικές με τους επισκέπτες στο σπίτι. Είναι πολύ αφοσιωμένες και παιχνιδιάρες, ενώ εκπαιδεύονται με αρκετή ευκολία. Τους αρέσουν οι βόλτες με λουράκι εκτός σπιτιού και απολαμβάνουν την ασφάλεια ενός περιφραγμένου ηλιόλουστου κήπου ή βεράντας. 

Προσαρμόζονται πολύ εύκολα με άλλα ζώα και διακρίνονται για την ευστροφία και την πονηράδα τους. Αγαπημένο τους παιχνίδι: η επιστροφή του παιχνιδιού όσο μακριά και αν το πετάξεις. Ο ευγενικός χαρακτήρας τους και η άγρυπνη-παιχνιδιάρικη ιδιοσυγκρασία τους, τις κάνει ιδανικά κατοικίδια για οικογένειες με μικρά και μεγάλα παιδιά.