#AnimalSolidarityGR

Η νέα πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τα αδέσποτα, μια σημαντική δράση στήριξης

Τα πιο αδύναμα πλάσματα μίας κοινωνίας είναι τα αδέσποτά της, δίχως φωνή και στέγη, που μεταξύ ανθρώπων που τα διώκουν και αφιλόξενων δρόμων, παλεύουν να επιβιώσουν.

Γράφει η Σταματίνα Σταματάκου, Δημοσιογράφος & Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων

Η πανδημία τους στέρησε ακόμη και τη δυνατότητα να ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Από κάποιους μάλιστα στοχοποιήθηκαν (ψευδώς) ότι νοσούν από κορωνοϊό (covid-19), μπαίνοντας για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο. Εξάλλου δεν υπάρχει πιο εύκολος και «ασφαλής» σάκος του μποξ από εκείνα.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα που εν μέσω κορωνοϊού (covid-19) βρέθηκαν να λιμοκτονούν και με τους αρμόδιους για τη φροντίδα τους βάσει νόμου, τους Δήμους δηλαδή, να αποπειρώνται διαρκώς να αποποιηθούν των ευθυνών τους ως προς τη μεγάλη πλειοψηφία. Δυστυχώς δεν είναι όλοι σαν το Δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ούτε έχουν όλοι οι Δήμοι αντιδήμαρχο σαν την Σεραφίνα Αβραμίδου στον Δήμο Αθηναίων. Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν τους άφησε όμως πολλά περιθώρια. Ο Θοδωρής Λιβάνιος που μέχρι σήμερα έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής -παρήγορο κι ελπιδοφόρο- εξαρχής έστειλε επιστολή στους Δήμους «ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα» και φρόντισε μάλιστα να δοθεί επιχορήγηση 1,4 εκατομμυρίων ευρώ σε 244 Δήμους αποκλειστικά και μόνο για τα αδέσποτα ζώα. Εκτός από αυτό όμως με δίκη του πρωτοβουλία και μετά από σχετική πρόταση του Dogs’ Voice και της Έλενας Δέδε προχώρησε στη δημιουργία του AnimalSolidarity.gov.gr.
Η πανδημία που ήρθε αιφνίδια στις ζωές μας έφερε στο προσκήνιο για πρώτη φορά τόσο έντονα και επιτακτικά την αξία της ατομικής ευθύνης αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (με την πολύ καλή έννοια). Το #AnimalSolidarityGR είναι η απόδειξη του ότι η Ελλάδα έκανε ένα βήμα μπροστά για τα πιο αδύναμα και στοχοποιημένα πλάσματά της, για τα αδέσποτα ζώα. Πολιτισμός εξάλλου δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας αλλά και η συμπεριφορά μας απέναντι στους αδύναμους.

Στιγμιότυπα από την παράδοση των τροφών από την Perfect Pet στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Ασπροπύργου

Την 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του κ. Λιβάνιου «για τη διασφάλιση της ευζωίας των τετράποδων φίλων μας, μέσα από την ευγενική προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών από φορείς, επιχειρήσεις και κτηνιάτρους σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος». Η ανακοίνωση έγινε μαζί με την αντίστοιχη πλατφόρμα για τους άπορους συμπολίτες μας, το #CitySolidarityGR, που καλεί σε συστράτευση τις επιχειρήσεις και τους φορείς για να σταθούμε όλοι μαζί, κράτος, Δήμοι και ιδιωτικός τομέας, κοντά στους ευάλωτους συμπολίτες μας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από την προσφορά τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και προστασίας, εξοπλισμού στέγασης αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών.
Ιδιαίτερα σημαντική δεν είναι μόνο η δημιουργία του AnimalSolidarity.gov.gr και του CitySolidarity.gov.gr αλλά σημειολογικά και η ανακοίνωσή τους την ίδια μέρα, όπου το ελληνικό κράτος έδειξε ότι νοιάζεται για τους αδύναμους ανθρώπους του αλλά και για τα αδύναμα ζώα του. Και δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ιδίως για τα ζώα συντροφιάς.
Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι η πλατφόρμα #AnimalSolidarityGR δεν περιλαμβάνει προσφορές μόνο για σκύλους και γάτες αλλά και για ιπποειδή και παραγωγικά ζώα σε ανάγκη, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο μέχρι σήμερα και ανοίγει μία κουβέντα για όλα τα ζώα σε πιο επίσημο επίπεδο.
Ζώα εξάλλου δεν είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες.
Η πλατφόρμα έχει μεγάλη επιτυχία καθώς έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 30 τόνους τροφής για σκύλους και γάτες, 4.000 αντιπαρασιτικά χάπια και αρκετές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς ήταν η PERFΕCT PET, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας ζωοτροφών στην Ελλάδα, που προχώρησε σε μια μεγάλη δωρεά 10 τόνων τροφής για σκύλους και γάτες με σκοπό να βοηθήσει τους Δήμους να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της σίτισης των αδέσποτων ζώων σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.
Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ανά Δήμο και το #AnimalSolidarityGR του Υπουργείου Εσωτερικών, διέθεσε στους Δήμους Αθηναίων, Ασπροπύργου, Νέας Σμύρνης & Περιστερίου 6 τόνους, και μέσω των φιλοζωικών οργανώσεων ΖΕΗ & ΔΙ.ΚΕ.ΠΑΖ, 4 τόνους επώνυμων τροφών, τροφές για σκύλους και γάτες καθώς και εξειδικευμένα προϊόντα για ζώα μικρής ηλικίας, μεγαλόσωμα ζώα, στειρωμένα, κλπ.
Η πλατφόρμα παραμένει ενεργή και μπορεί ο οποιοσδήποτε να προσφέρει ξηρά τροφή για γάτα και σκύλο, ειδική τροφή για ιπποειδή και παραγωγικά ζώα σε ανάγκη, κτηνιατρικές υπηρεσίες από κτηνιάτρους σε όλη την επικράτεια για παροχή έκτακτης βοήθειας σε ζώα, φάρμακα που χορηγούνται σε ζώα και μεταφορές αγαθών.
Η πρωτοβουλία του #AnimalSolidarityGR μπορεί «να μην έφερε την άνοιξη», αλλά σίγουρα έδωσε σπουδαία χείρα βοηθείας εν μέσω μίας πρωτόγνωρης κατάστασης για την ανθρωπότητα. Και είναι πολύ σπουδαίο ότι την ώρα που κάποιοι έβαζαν φόλες κάποιοι άλλοι βοηθούσαν με τόνους τροφής για τα αδέσποτα. Δεν υπάρχει πιο ισχυρή απόδειξη για τον πολιτισμό ενός σύγχρονου κράτους άλλωστε από τη συμπεριφορά του απέναντι στα αδύναμα πλάσματά του.