Σκύλος και Παιδί

ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ!

Ο σκύλος ήρθε στη ζωή μας για να μείνει και να διδάξει. Σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού, υπάρχουν μόνο οφέλη από τον δεσμό που δημιουργείται με έναν σκύλο!

Αυτή η μοναδική σχέση λοιπόν, έρχεται να διδάξει και να ωφελήσει το παιδί στον γνωστικό τομέα, στον κοινωνικό-συναισθηματικό τομέα, στην αίσθηση ασφάλειας και την αίσθηση του ανήκειν, στον τομέα της υπευθυνότητας και συνέπειας, όπως επίσης και στη μείωση του άγχους και στρες του παιδιού σε αγχωτικές εμπειρίες.

Ας δούμε συνοπτικά τα οφέλη σε κάθε τομέα. Ξεκινώντας από τον γνωστικό τομέα, ο σκύλος έρχεται να προσφέρει γνώση μέσω των βιολογικών λειτουργιών του. Δηλαδή, το παιδί μαθαίνει μέσω των βιολογικών αναγκών του σκύλου, όπως η ανάγκη για τροφή, για βόλτα, για τρυφερότητα, για αγάπη, για ξεκούραση. Και ενισχύεται αυτή η γνώση μέσω της ταύτισης των αναγκών του σκύλου, με τις ανάγκες του ιδίου του παιδιού. Επίσης, μέσω της εμπειρικής γνώσης με βιωματικό τρόπο, προκύπτουν θέματα υπαρξιακών αναζητήσεων για το παιδί, όπως ο κύκλος της ζωής και ο θάνατος.
Μέσω της παρατήρησης λοιπόν του κύκλου της ζωής του σκύλου, έρχεται το παιδί σε μία βιωματική διαδικασία διαπραγμάτευσης υπαρξιακών ζητημάτων που σαφώς είναι μέρος της ζωής μας.
Τέλος, διαμέσου του παιχνιδιού με τον σκύλο, καλείται το παιδί να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και επινοητικότητά του, αναπτύσσοντας ένα νέο ρεπερτόριο γνώσης και συμπεριφοράς. Όσον αφορά τον κοινωνικό-συναισθηματικό τομέα, το παιδί καλείται να αναπτύξει μία συναισθηματική κατανόηση του σκύλου, μιας και χρησιμοποιούν τελείως διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας.

Αυτό έρχεται να επιτευχθεί μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας, αποκωδικοποιώντας της γλώσσα του σώματος του σκύλου και χρησιμοποιώντας έναν νέο συναισθηματικό τρόπο επικοινωνίας. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η αποσύνδεση από το νηπιακό εγωκεντρισμό, μέσω της αλληλεπίδρασης με τον σκύλο. Ο συναισθηματικός δεσμός που δημιουργείται μεταξύ σκύλου και παιδιού, βάζει το παιδί σε μία διαδικασία βίωσης της συμπεριφοράς του σκύλου όπως και των συναισθημάτων του, ως κάτι έξω από το ίδιο το παιδί. Η κατανόηση λοιπόν των συναισθημάτων του σκύλου, έρχεται να εξελίξει την ενσυναίσθηση του παιδιού.
Δηλαδή, τη δεξιότητα να κατανοεί τη συναισθηματική κατάσταση ενός άλλου όντως και να μπορεί ουσιαστικά να βιώσει τη συναισθηματική του εμπειρία.
Αναφορικά με την αίσθηση ασφάλειας και την αίσθηση του ανήκειν, αξίζει να αναφερθεί ότι η σχέση που δημιουργείται μεταξύ του σκύλου και του παιδιού, διέπεται από άδολη αγάπη και ανιδιοτέλεια. Ο σκύλος λειτουργεί ως μία ασφαλής βάση για το παιδί, που αποπνέει μία αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Είναι ο μοναδικός φίλος που το παιδί μπορεί να μοιραστεί τα πάντα χωρίς να κριθεί. Ο μοναδικός φίλος που θα είναι εκεί ως πιστός φύλακας στα δύσκολά και τα εύκολα. Ο σκύλος επίσης, λειτουργεί και ως φύλακας άγγελος για το παιδί σε περιπτώσεις κινδύνου, θυσιάζοντας πολλές φορές και την ίδια του τη ζωή.

Στον τομέα της υπευθυνότητας και συνέπειας, ο σκύλος μέσω των καθημερινών αναγκών του έρχεται να διδάξει το παιδί συνέπεια και υπευθυνότητα. Είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία του σκύλου να έχει μία σταθερή ρουτίνα, γεγονός που βάζει το παιδί σε μία διαδικασία φροντίδας και ταύτισης με αυτή την ανάγκη.
Μιας και μία υγιής ρουτίνα είναι σημαντική και για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού.
Επίσης, μέσω της κάλυψης των καθημερινών αναγκών του σκύλου, υπάρχει μία αίσθηση χαράς και ικανοποίησης που μοιράζεται ο σκύλος με το παιδί.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτος ο ρόλος που διαδραματίζει η επαφή με τον σκύλο στη μείωση του άγχους και στρες στο παιδί. Υπάρχουν σχετικές έρευνες που έχουν συγκρίνει παιδιά σε πένθος χωρίς σκύλο, σε σύγκριση με παιδιά που βιώνουν πένθος και έχουν σκύλο. Η ομάδα των παιδιών με σκύλο βίωσε τα αρνητικά συναισθήματα του πένθους σε μειωμένη ένταση και χρόνο, σε σχέση με την ομάδα χωρίς σκύλο.
Επίσης, ο σκύλος χρησιμοποιείται και σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σωματικά, αναπτυξιακά ή και ψυχικά θέματα, με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως και στην βίωση και έκφραση θετικών συναισθημάτων.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθούμε στη θεραπεία μέσω των ζώων (Pet Therapy) που έχει αρχίσει πρόσφατα να εφαρμόζεται στη χώρα μας, αποσκοπώντας στη βελτίωση της γνωστικής, κοινωνικής και συναισθηματικής λειτουργίας του ατόμου.