Δημήτρης Γκουζούνας: Γνωριμία με τον πρόεδρο του ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ), είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο από το 1984. Είναι μέλος της διεθνούς κυνολογικής ομοσπονδίας (F.C.I.). Είναι ο μόνος εκπρόσωπός τους στη χώρα μας, αρμόδιος για την διατήρηση & ανάπτυξη των καθαρόαιμων φυλών σκύλων, καθώς και για την καταγραφή και σύνταξη μητρώου αυτών στην Ελλάδα. Σε αυτή την συνέντευξη θα γνωρίσουμε τον πρόεδρο του ΚΟΕ, Δημήτριο Γκούζουνα

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Βρανά – Αθανασόπουλο

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τους σκύλους;

Είχα την χαρά να μεγαλώσω σε μία οικογένεια που, από τότε που θυμάμαι, είχαμε σκύλους. Οι γονείς μου είχαν προτίμηση στους Γερμανικούς ποιμενικούς, ενώ εγώ από 17 χρονών μέχρι σήμερα έχω στο σπίτι μου Αγγλικά Σέττερ και Πόιντερ. Περίπου πριν δέκα χρόνια ξεκίνησα την ερασιτεχνική εκτροφή με μία γέννα κάθε ένα με δύο χρόνια, πολύ επιλεκτικά και έχω ονομάσει την επωνυμία μου GOUZELPE. Αυτά τα χρόνια πολλοί σκύλοι μου έχουν γίνει Πρωταθλητές Εργασίας, Πρωταθλητές Μορφολογίας, ενώ έχουν κερδίσει πολλούς τίτλους Τροπαίων και Απόλυτων Πρωταθλητών, κάτι που για μένα είναι και το ζητούμενο, αφού η Εργασία πρέπει να συνδυάζεται με την Μορφολογία. Ο σκύλος για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και της καθημερινότητάς μου και αποτελεί μέλος της οικογένειας μου.

Τι είναι για εσένα ο ΚΟΕ;

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος είναι το σπίτι του κάθε Κυνόφιλου και μέσα από τις σωστές διαδικασίες του διασφαλίζει όχι μόνο την ανάπτυξη της Οργανωμένης Κυνοφιλίας, αλλά και την ευζωία των σκύλων μας. Προσωπικά του έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου, γιατί πιστεύω ότι μόνο μέσα από τον ΚΟΕ μπορούμε να εξασφαλίσουμε στους αγαπημένους μας συντρόφους την ζωή που τους αξίζει.

“Tα μέλη του ΚΟΕ είναι πλέον χιλιάδες, με μηδενική ανοχή σε αυτούς που δεν σέβονται τον σκύλο, καθαρόαιμο ή μη”

Πόσο έχει αλλάξει ο ΚΟΕ από την ίδρυσή του;

Το μακρινό 1984 ιδρύθηκε ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που είναι και το μόνο Σωματείο στην Ελλάδα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία. Όλοι οι οργανισμοί μέσα στα χρόνια  εξελίσσονται, όπως εξελίσσονται και
οι ανάγκες μας σαν άνθρωποι. 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια ιδρύθηκαν δεκάδες Όμιλοι Φυλών και Κυνοφιλικά Σωματεία που εντάχθηκαν και αναγνώρισαν τον ΚΟΕ σαν ανώτατη Κυνολογική αρχή. Τα Μέλη του ΚΟΕ πλέον είναι χιλιάδες, με μηδενική ανοχή σε αυτούς που δεν σέβονται τον σκύλο, καθαρόαιμο ή μη.

Πως θα περιέγραφες τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την κυνολογία;

Η Κυνοφιλία στην Ελλάδα γιγαντώνεται, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την καθημερινότητα, ολοένα και περισσότεροι γίνονται κάτοχοι σκύλου. Από την αρχαιότητα, πόσο μάλλον σήμερα με το άγχος της καθημερινότητας που διακατέχει τους ανθρώπους, ο σκύλος ήταν δίπλα μας να μας συντροφεύει, να μας φυλάει, να μας ξεκουράζει, αφού μας προσφέρει αληθινή ανιδιοτελή αγάπη. Η Κυνοφιλία στην Ελλάδα μέσω των Κυνοφιλικών εκδηλώσεων και Κυναθλημάτων αφενός δίνει μία ακόμη ευκαιρία στον κάθε Κυνόφιλο να συμμετέχει σε δραστηριότητες με τον σκύλο του, καθαρόαιμο ή μη και να περνάει μοναδικές στιγμές, αφετέρου οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή δεν έχουν γενετικά ελαττώματα, κάτι που μεταδίδεται στους απογόνους τους και τους χαρίζει καλύτερη ζωή. Κλείνοντας να αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Κυνοφιλία κάνει περήφανη την πατρίδα μας αφού μέσα από τα Κυναθλήματα έχει φέρει πολλούς Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους τίτλους.

Πως και πόσο έχει επηρεαστεί η παγκόσμια κυνολογία από τον covid19 καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία; Σαν χώρα έχουμε πάρει κάποια μέτρα ενίσχυσης προς τους Ουκρανούς κυνόφιλους;

Σίγουρα ο Covid 19 επηρέασε την Κυνοφιλία γιατί δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν Κυνοφιλικές εκδηλώσεις, αλλά έδωσε και την ευκαιρία να καταλάβει πολύς κόσμος την ανάγκη και την προσφορά του σκύλου στην καθημερινότητά του. Όσο αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σίγουρα είχε τις συνέπειες του, όπως κάθε πόλεμος, αλλά ο ΚΟΕ με την σύμφωνη γνώμη της FCI στάθηκε δίπλα στους Ουκρανούς Κυνόφιλους, όπως κάνει σε όποιον Κυνόφιλο έχει ανάγκη. Μην ξεχνάμε πως ο ΚΟΕ προσφέρει, εκτός των άλλων, βοήθεια στoυς πυρόπληκτους σκύλους, στα Σώματα Ασφαλείας και στο Σύλλογο Οδηγών τυφλών.

Θα μπορούσες να μας πεις ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που καθορίζουν ένα
καθαρόαιμο σκύλο;

Όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι συνοδεύονται με Pedigree, που εκδίδεται μόνο από τους Κυνολογικούς Ομίλους της κάθε χώρας υπό την αιγίδα της FCI. Όλοι οι σκύλοι, ανάλογα με την φυλή τους, έχουν ξεχωριστά γενετικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, έτσι ώστε ο μελλοντικός ιδιοκτήτης-κηδεμόνας να έχει την δυνατότητα να επιλέξει την φυλή που του ταιριάζει, ανάλογα με την καθημερινότητα του, αλλά και να
μειώσει τις πιθανότητες να υπάρξουν στα μελλοντικά μας κουτάβια γενετικά προβλήματα.

Τι είναι η αγωνιστική κυνοφιλία;

Η Αγωνιστική Κυνοφιλία αποτελείται από διάφορες Κυνοφιλικές εκδηλώσεις, όπως Εκθέσεις Μορφολογίας, Κυναθλήματα (IGP, MONDIORING, OBEDIENCE, AGΙLITY), Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων. Μέσα από αυτές τις δοκιμασίες δοκιμάζονται οι δεξιότητες του σκύλου μας, η εκπαιδευσιμότητα του, αλλά και η Μορφολογία του. Το αποτέλεσμα είναι διπλό, αφού αφενός μπορούμε να βρούμε τους κατάλληλους γεννήτορες που θα εξασφαλίσουν στα κουτάβια τους τα καλύτερα μορφολογικά και εργασιακά χαρακτηριστικά που θα τους προσφέρουν ευζωία και αφετέρου μέσα από αυτές δενόμαστε ακόμη περισσότερο με τους σκύλους μας.

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο η αγωνιστική κυνοφιλία
στην χώρα μας;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έρθουμε κοντά στους Κυνόφιλους μέσω της προβολής της δουλειάς μας, γιατί δυστυχώς πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τα οφέλη της Αγωνιστικής Κυνοφιλίας και φυσικά να προσφέρουμε Κυνοφιλική κουλτούρα και παιδεία ξεκινώντας από τα σχολεία, έτσι ώστε να κάνουμε μελλοντικούς υπεύθυνους κηδεμόνες – ιδιοκτήτες που θα έρθουν κοντά σε αυτήν, μόνο έτσι θα έχουμε μέλλον.

Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει έχθρα ανάμεσα στα φιλοζωικά σωματεία και τον ΚΟΕ.
Τι είναι αυτό που κατά την άποψη σας το έχει δημιουργήσει αυτό;

Ο ΚΟΕ δεν έχει έχθρα με κανένα, στόχος μας είναι η συνεργασία και όχι η πολεμική. Ο στόχος εξάλλου είναι ο ίδιος: η προστασία και η ευζωία των σκύλων, οπότε κάθε εκτροφέας που τηρεί τους νόμους ευζωίας δεν έχει και δεν φοβάται τίποτα.

Κλείνοντας θα ήθελα να μας πεις για τα άμεσα σχέδια του ΚΟΕ;

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την προώθηση της Κυνοφιλίας στην Ελλάδα ως εκ τούτο στόχος μας είναι η ενημέρωση των νέων κηδεμόνων- ιδιοκτητών αλλά και να είναι αρωγός και συνεργάτης της εκάστοτε κυβέρνησης που ενδιαφέρεται για το μέλλον των σκύλων. Φυσικά να πραγματοποιεί Διεθνείς Κυνολογικές εκδηλώσεις που θα προάγουν την Κυνοφιλία στην Ελλάδα και όχι μόνο. Να αναδείξει όλες τις Ελληνικές Φυλές σκύλων, να εξασφαλίσει δηλαδή την καταξίωσή τους μέσα από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία με το να αναγνωριστούν παγκόσμια και να αποκτήσουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις παντού. Τέλος μέσω της εκτροφής οι σκύλοι μας να έχουν την ζωή που τους αξίζει χωρίς γενετικά ελαττώματα. Μην ξεχνάμε πως ο ΚΟΕ σε συνεργασία με την FCI έχει επιστημονικούς συνεργάτες που δουλεύουν δεκαετίες σε αυτή την κατεύθυνση.