Ξυπνάς και βλέπεις το μάτι του σκύλου σου να γυαλίζει… αλλά όχι από χαρά. Είναι κόκκινο, μισόκλειστο, με λίγη τσίμπλα που μοιάζει περισσότερο με κόλλα παρά με δάκρυα. «Μάλλον μπήκε κάτι στο μάτι του», «Θα του περάσει», λες στον εαυτό σου.
Αν όμως μιλάμε για την Κερατοεπιπεφυκίτιδα (KCS), αυτή είναι μόνο η αρχή.
KCS – Τι είναι και που οφείλεται;
H Ξηρά Κερατοεπιπεφυκίτιδα (KCS – Keratoconjunctivitis Sicca) ή απλά ξηροφθαλμία, είναι μια χρόνια πάθηση των οφθαλμών που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη παραγωγή δακρύων αλλά και από την αλλαγή της ποιότητας των δακρύων. Χωρίς δάκρυα, το μάτι γίνεται ξηρό και επιρρεπές σε γρατζουνιές και έλκη. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε θόλωση του κερατοειδούς και μόνιμη απώλεια της όρασης.
Η KCS είναι συνήθως ανοσολογικής αιτιολογίας όπου καταστρέφονται οι αδένες που παράγουν τα δάκρυα. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν ή να προκαλέσουν την KCS, όπως λοιμώξεις, νευρολογικά προβλήματα, ενδοκρινικές παθήσεις ακόμη και φαρμακευτική τοξικότητα.
Το παθαίνουν όλοι οι σκύλοι;
Όλοι οι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν ξηροφθαλμία, αλλά κάποιες φυλές, όπως οι βραχυκεφαλικές (Bulldog, Pug, Shih Tzu, Boxer) παρουσιάζουν προδιάθεση. Όσο χαριτωμένες και να είναι οι φατσούλες τους, η ανατομία του κρανίου αυτών των σκύλων δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση!
Έχουν τόση σημασία τα δάκρυα; Τα δάκρυα δεν είναι απλό νεράκι. Τα δάκρυα αποτελούνται από τρεις στιβάδες και η κάθε μια παίζει πρωταρχικό ρόλο στην προστασία και υγεία των οφθαλμών.
Η “δακρυϊκή στιβάδα” – ο αφανής ήρωας
Η βλεννώδης στιβάδα καλύπτει τον κερατοειδή χιτώνα (η εξωτερική επιφάνεια του ματιού) και εξασφαλίζει ότι τα δάκρυα παραμένουν στην επιφάνεια του οφθαλμού.
Το μεσαίο υδατώδες στρώμα παρέχει την υγρασία και μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον κερατοειδή. Αυτό το στρώμα αποτελείται κυρίως από νερό μαζί με ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, ένζυμα και πολλές άλλες ουσίες.
Το εξωτερικό λιπώδες στρώμα δημιουργεί μια μεμβράνη η οποία καλύπτει την δακρυϊκή στιβάδα και την προστατεύει από την εξάτμιση διατηρώντας την υγρασία του οφθαλμού.
Αυτή η λεπτή μεμβράνη είναι ο λόγος που το μάτι παραμένει διαυγές και ενυδατωμένο. Όταν η ποσότητα ή/και η ποιότητα των δακρύων πέφτει (όπως στο KCS), αυτή η μεμβράνη καταρρέει, ο κερατοειδής μένει εκτεθειμένος, ξηραίνεται και τραυματίζεται εύκολα.
Πως θα καταλάβω αν είναι ξηροφθαλμία;
Αν βλέπεις ότι το μάτι του σκύλου είναι κόκκινο και ερεθισμένο, μην περιμένεις και μην ακούσεις τις συμβουλές του γείτονα που μεγάλωσε με σκυλιά και ¨ξέρει από αυτά» Η σωστή διάγνωση γίνεται μόνο από τον/την κτηνίατρο. Ο/η κτηνίατρος δεν κοιτάει απλά αν είναι κόκκινο το μάτι, αλλά πραγματοποιεί ειδικές εξετάσεις που αξιολογούν την παραγωγή και την ποιότητα των δακρύων. Μπορεί επίσης να κάνει ειδική χρώση στα μάτια που φανερώνει αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός ή έλκος στην επιφάνεια του οφθαλμού. Χωρίς τη σωστή αξιολόγηση από τον κτηνίατρο, δεν θα γίνει καλά το μάτι!
Η θεραπεία: Είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ!
Η Ξηρά Κερατοεπιπεφυκίτιδα δεν θεραπεύεται μόνιμα (εκτός από λίγες εξαιρέσεις). Η θεραπεία είναι μακροχρόνια, καθημερινή και η αγωγή συνήθως περιλαμβάνει:
- Ανοσοκατασταλτικές σταγόνες (π.χ. κυκλοσπορίνη) – Ενισχύουν την παραγωγή δακρύων.
- Τεχνητά δάκρυα (χωρίς συντηρητικά)– ενυδάτωση και ενίσχυση της δακρυϊκής στιβάδας.
- Υαλουρονικό νάτριο (χωρίς συντηρητικά) – λίπανση και προστασία του οφθαλμού
- Προσεκτικός καθαρισμός ματιών – Απομακρύνει βλέννες και τσίμπλες.
- Αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη, αν χρειάζεται.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό τα προϊόντα να είναι χωρίς συντηρητικά;
Η δακρυϊκή μεμβράνη είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Τα κοινά συντηρητικά (π.χ. βενζαλκόνιο) που υπάρχουν σε πολλά κολλύρια, καταστρέφουν το λιπώδες στρώμα των δακρύων και μακροχρόνια, κάνουν την KCS χειρότερη! Γι’ αυτό, οι ειδικοί προτείνουν τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά. Είναι πιο φιλικά, ασφαλή και προστατεύουν τη δακρυϊκή στιβάδα. Υπάρχουν κτηνιατρικά προϊόντα, ειδικά φτιαγμένα για τα μάτια των κατοικιδίων. Τέτοια προϊόντα όπως το Lacri+ και το Lacri protect, δεν περιέχουν συντηρητικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαχείριση της ξηράς κερατοεπιπεφυκίτιδας.
Κρατήστε τα μάτια καθαρά
Δεν έχει νόημα να ρίχνεις κολλύρια αν η τσίμπλα κλείνει τον δρόμο! Ο σωστός καθαρισμός:
- Απομακρύνει εκκρίσεις που είναι εστία μικροβίων.
- Βοηθά τις σταγόνες να φτάσουν στον κερατοειδή.
- Μειώνει τον ερεθισμό.
Πώς; Χρησιμοποίησε αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό ή ειδικά καθαριστικά ματιών όπως το Lacrynet με συστατικά που δεν ερεθίζουν τα μάτια του σκύλου. Πάντα με καθαρό βαμβάκι ή γάζα – ποτέ με μπατονέτες.
Η KCS απαιτεί συνεργασία και υπομονή.
Ο κτηνίατρος κάνει τη διάγνωση και προσαρμόζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο αλλά ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρέπει να εκτελεί καθημερινά το σχέδιο και να χορηγεί τις σταγόνες. Πρέπει να παρακολουθείτε την πορεία του ζώου και αν χρειαστεί ο κτηνίατρος θα τροποποιήσει τη συχνότητα χορήγησης ή και το σκεύασμα
Συχνά λάθη – ΜΗΝ τα κάνεις!
- Μην σταματάς τα φάρμακα επειδή «φαίνεται καλύτερα».
- Μην αγοράζεις κολλύρια χωρίς τη συμβουλή του κτηνιάτρου.
- Μην χρησιμοποιείς ανθρώπινα προϊόντα ή προϊόντα με συντηρητικά.
- Μην αμελείς τον καθαρισμό. Σκούπιζε απαλά τα μάτια 2-3 φορές την ημέρα ή και παραπάνω.
- Μην βάλεις τίποτα στο μάτι του σκύλου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου.
Συμπέρασμα: Η ξηροφθαλμία δεν είναι απλώς μια κοκκινίλα και λίγη τσίμπλα στο μάτι. Πρόκειται για ένα χρόνιο σύνδρομο που για να αντιμετωπιστεί χρειάζετα:
- Σωστή διάγνωση από κτηνίατρο
- Ποιοτική θεραπεία
- Σταθερή ρουτίνα καθαρισμού
- Συνεργασία με τον κτηνίατρο
- Υπομονή
Με τη σωστή φροντίδα μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα ζωής του σκύλου με ξηροφθαλμία και να ξαναδείτε τη λάμψη στο βλέμμα του τετράποδου φίλου σας.
Διάθεση: Premier Shukuroglou Hellas ΑΕ, 5 Agamemnonos str, 15561 Cholargos, ATHENS, Tel: +30 2106538061 Fax: +30 2106537036 Email: [email protected]