Θερμοπληξία: μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση

Η θερμοπληξία είναι η κατάσταση εκείνη που χαρακτηρίζεται από εμμένουσα υπερθερμία, με σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 41°C. Συμβαίνει όταν το ζώο παραμένει σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία.

Το φαινόμενο αυτό αφορά όλα τα ζώα συντροφιάς, όμως όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το πιο ευάλωτο κατοικίδιο είναι ο σκύλος λόγω της άσκησης στην οποία υποβάλλεται καθημερινά κατά τις δραστηριότητές του μαζί με τον κηδεμονα του.
Η θερμοπληξία προκαλείται όταν οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του ζώου αδυνατούν να κρατήσουν τη θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι κατά βάση η ταχύπνοια και η αγγειοδιαστολή. Με την ταχύπνοια το ζώο απομακρύνει το θερμό αέρα που βρίσκεται στην αναπνευστική οδό και επιπλέον προκαλεί εξάτμιση των αναπνευστικών εκκρίσεων με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας.
Μέσω της αγγειοδιαστολής, το αίμα που προέρχεται από βαθύτερα σημεία του σώματος ψύχεται κατά τη διέλευσή του από τα επιφανειακά αγγεία με αποτέλεσμα την ανταλαγή θερμότητας.
Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης θερμοπληξίας είναι η έντονη και παρατεταμένη σωματική άσκηση σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία και σχετική υγρασία, ο σωματότυπος (π.χ. βραχυκεφαλικές φυλές), η παχυσαρκία και παθολογικές καταστάσεις του αναπνευστικού που μειώνουν τη λειτουργικότητα της αεροφόρου οδού (π.χ. σύμπτωση των τοιχωμάτων της τραχείας).
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έντονη ταχύπνοια, την κατάπτωση, τα νευρολογικά συμπτώματα όπως αταξία, λήθαργος και κώμα, την αιμορραγία λόγω αγγειακών και αιματολογικών διαταραχών, τους εμέτους και τη διάρροια.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να βασίζεται στη σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας του ζώου. Το ζώο πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Μπορεί να διαβραχεί με νερό ώστε να διευκολυνθεί η αποβολή θερμότητας. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δωθεί στη θερμοκρασία του νερού η οποία δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλή διότι θα προκαλέσει αγγεισύσπαση με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανταλλαγής θαρμότητας. Άμεση πρέπει να είναι φυσικά η μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο.
Η πρόληψη τέτοιων καταστάσεων μπορεί εύκολα να επιτευχθεί αποκλείοντας την έντονη άσκηση της μεσημεριανές ώρες των καλοκαιρινών μηνών. Η χορήγηση νερού πρέπει να είναι συχνή κατά της βόλτες και η προτίμηση σκιερού μέρους αντί της άμεσης ηλιακής επαφής είναι μερικά απλά μέτρα που θα βοηθήσουν στην ασφαλή και ευχάριστη συμβίωση με το κατοικίδιό μας.