Snowshoe ή Χιονισμένα Ποδαράκια

Φαίνεται περίεργο και όμως είναι αληθινό υπάρχει καθαρόαιμη φυλή, αρκετά σπάνια που λέγεται “Χιονισμένα ποδαράκια” ή SNOWSHOE όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η ονομασία της φυλής.

Γράφει ο Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής Μορφολογίας Γάτας FIFe

Στα τέλη του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα στη Φιλαδέλφεια, γεννήθηκαν, από γονείς “THAI” (SIAMESE εκείνη την εποχή), 3 γατάκια με λευκά ποδαράκια. Όλοι γνωρίζουμε πως οι “Thai” είναι διάσημες για το ξεχωριστό Μπλε χρώμα στα μάτια τους αλλά και τα σκούρα άκρα τους, μύτη, αυτιά, ουρά και πόδια. Εκεί ξεκίνησε και η ιδέα της αναπαραγωγής με σκοπό την διατήρηση αυτής της όμορφης ιδιομορφίας των μικρών, τα λευκά χιονισμένα πατουσάκια δηλαδή, διασταυρώνοντάς τες με Αμερικανικές κοντότριχες που να είχαν λευκό στο τρίχωμα τους σε ποσοστό αρκετά μεγάλο.
Παρότι η φυλή μετράει ήδη 75 χρόνια ύπαρξης, θεωρείται από τις πιο σπάνιες και δυσεύρετες φυλές παγκοσμίως.
Στην FIFe (Federation International Feline) αναγνωρίστηκε μόλις το 2004 σαν μια ξεχωριστή καθαρόαιμη φυλή. Το μοτίβο με τα λευκά ποδαράκια οφείλεται σε υπολειπόμενα γονίδια αλλά και άλλους παράγοντες. Παράδειγμα το μοτίβο που προκαλεί στο πρόσωπο το “V” προέρχεται από κυρίαρχο γονίδιο αλλά με ατελή κυριαρχία. Όλα αυτά έχουν να κάνουν μόνο με την επιλεκτική αναπαραγωγή και το κατά πόσο θέλουμε να διατηρηθούν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην συγκεκριμένη φυλή, υπόθεση αρκετά δύσκολη.

Μορφολογία φυλής

Μορφολογικά είναι γάτες μεσαίου μεγέθους, με φαρδύ τριγωνικό κεφάλι που όμως έχει στρογγυλεμένο περίγραμμα. Στρογγυλεμένο είναι το πάνω μέρος του κεφαλιού αλλά με ένα σχετικά επίπεδο μέτωπο. Μύτη με ελαφριά κλίση προς το μέτωπο και μουσούδα που δεν είναι ούτε μυτερή, ούτε τετραγωνισμένη αλλά ούτε και πολύ φαρδιά.
Μεσαίου μεγέθους αυτιά και μάτια στο σχήμα του Καρυδιού ελαφρώς κεκλιμένα.
To σώμα τους είναι μακρύ, στιβαρό και δυνατό αλλά δεν πρέπει να θυμίζει γάτες ανατολής (Siam). Τα πίσω πόδια τους είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα μπροστινά και το όλο τους παρουσιαστικό δίνει την αίσθηση της απόλυτης αρμονίας.
Το λευκό χρώμα στα πόδια τους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει πολύ τις πατούσες το πολύ πολύ θα πρέπει να φτάνει λίγο πιο ψηλά από αυτές.
Όλοι οι τόνοι λευκού χρώματος είναι αποδεκτοί, αλλά και τα τέσσερα πόδια πρέπει να είναι λευκά.
Το σώμα τους θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτόχρωμο από ότι τα άκρα τους και να είναι εμφανής αυτή η διαφορά. Εκτός από το κλασσικό Seal Pointed χρώμα τους, που είναι το σκούρο καφέ (στα σημεία-άκρα τους), μπορούμε να δούμε Snowshoe σε Μπλε, Σοκολά, Λιλά, Κρέμ, Κόκκινο, Κανελί, αλλά και Μπεζ. Τέλος μπορούμε να δούμε και με ραβδώσεις (Tabby) αλλά και Tortie.

Χαρακτήρας

Όσο αφορά τον χαρακτήρα τους, είναι πολύ στοργικές και γλυκές γάτες. Απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά και αναζητούν τη προσοχή μας. Είναι πολύ κοινωνικές, υπάκουες και ομιλητικές. Αντιπαθούν να μένουν μόνες τους για μεγάλα διαστήματα και τα πάνε πολύ καλά με άλλα ζώα, σκύλους και γάτες. Αρκετά δραστήριες γάτες, τους αρέσει η αναρρίχηση και είναι δεινοί κολυμβητές αλλά και μαθαίνουν πολύ εύκολα να ανοίγουν πόρτες και ντουλάπια.
Η πιο γνωστή Snowshoe γάτα ήταν ο γνωστός από το διαδύκτιο Grumpy Cat, παρότι δεν ήταν καθαρόαιμος Snowshoe.

Απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά και αναζητούν την προσοχή μας.
Είναι πολύ κοινωνικές, υπάκουες και ομιλητικές.