Σκύλος στην πόλη

Συμβουλές για αρμονική συμβίωση
Αχιλλέας Ευθυμίου, Γραμματέας Ομίλου Σνάουτσερ Ελλάδας

ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Κατοικείτε σε πόλη, είναι μικρό το διαμέρισμα; θέλετε πολύ έναν σκύλο, αλλά φοβάστε πως θα ζει στην πόλη και πώς θα τα πάτε με τους γείτονες, τα άλλα σκυλιά ή με εσάς μέσα στο διαμέρισμα; Μη διστάζετε, εάν αγαπάτε τα σκυλιά και έχετε αντιληφθεί τι μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνετε και διαβάστε μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε!

Ο σκύλος δεν ενδιαφέρεται εάν ζει σε μικρό διαμέρισμα ή σε μεγάλο σπίτι, σε αυλή ή στον αγρό, αλλά τον ενδιαφέρει περισσότερο το πόσο τον φροντίζετε και πόσο ασκείται μαζί σας.

Πρέπει να βγαίνει βόλτα 4-5 φορές την ημέρα και η βόλτα αυτή να μην είναι ο γύρος του τετραγώνου για να κάνει την ανάγκη του, αλλά πραγματική άσκηση, σωματική και νοητική. Εάν ο σκύλος δεν ασκηθεί όσο του χρειάζεται, τείνει να γαβγίζει και να καταστρέφει πράγματα περισσότερο.

Μόλις νιώσετε έτοιμος να μοιραστείτε τα επόμενα 10-15 χρόνια της ζωής σας παρέα με ένα σκύλο καλό θα ήταν να τηρήσετε τις παρακάτω συμβουλές.




1 Μην αφήνετε ακαθαρσίες. Πάντα να προσέχετε πού ρυπαίνει ο σκύλος σας, να μαζεύετε τις ακαθαρσίες σε ένα πλαστικό σακουλάκι το οποίο και θα πρέπει να δένετε και να απορρίπτετε στους κάδους.

2 Μην αφήνετε το σκύλο ελεύθερο σε δημόσιους χώρους. Σεβαστείτε τους άλλους σκύλους, τους συνανθρώπους σας και προστατευτείτε έτσι από ατυχήματα. Σε δημόσιους χώρους ο σκύλος πρέπει να είναι με οδηγό(λουρί) και όχι ελεύθερος. Δεν είναι όλα τα σκυλιά πρόθυμα να χαιρετίσουν τον σκύλο σας, ούτε όλοι οι άνθρωποι σε διάθεση να τον χαϊδέψουν. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν και «αλλεργίες».
Επίσης, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις σκύλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και καταλήγουν από τραγικά ατυχήματα(αυτοκίνητα, φόλες).

3 Περιορίστε το γάβγισμα. Σε κανέναν δεν αρέσει το έντονο και αναίτιο γάβγισμα. Κάνετε σωστή διαχείριση χώρου, εκπαιδεύστε απόλυτα θετικά τον σκύλο σας και δώστε του την απαραίτητη σωματική και ψυχική εκτόνωση, ανάλογα με την ηλικία του και τη φυλή.

4 Αναλογιστείτε την ευθύνη που έχετε αναλάβει και δείξτε ότι σέβεστε τη ζωή του. Συνειδητοποιήστε ότι ο σκύλος δεν είναι ούτε παιχνίδι ούτε αξεσουάρ.

5 Αξίζει να ασφαλίσετε τον σκύλο σας, μιας που θα είναι μέλος της οικογένειάς σας για πολλά χρόνια.

6 Σεβαστείτε τα άλλα σκυλιά. Δεν επιθυμούν όλα τα σκυλιά να συναντηθούν ή να χαιρετηθούν μεταξύ τους.

7 Προστατέψτε το σκύλο σας από κρότους. Εάν δεν είναι εξοικειωμένος με τέτοιους θορύβους, ένας ξαφνικός κρότος θα επιφέρει ταραχή και ποικίλα προβλήματα στον σκύλο σας. Ειδικά σε ορισμένες γιορτές τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται πολύ συχνά. Ρωτήστε τον εκπαιδευτή ή τον εκτροφέα πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

8 Μην αφήνετε τον σκύλο σας έξω από καταστήματα γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος. Κινδυνεύει να κλαπεί ή να κακοποιηθεί.

9 Προστατέψτε το σκύλο σας από ασθένειες. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το ποια μέτρα πρέπει να πάρετε και ποιες ασθένειες είναι ενδημικές. Ελλιπή μέτρα οδηγούν σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία και έξοδα στο μέλλον και πιθανή απώλεια του συντρόφου σας. Μη διάγνωση λοιμώξεων βοηθά στη διασπορά τους.

10 Πάντα να ζητάτε από τον κτηνίατρο να δηλώσει το τσιπάκι (ηλεκτρονική ταυτοποίηση) στην αρμόδια υπηρεσία.

Τα σκυλιά είναι σύντροφοί μας και ζουν πολύ όμορφα στις πόλεις όπως κι εμείς. Για να συμβεί όμως αυτό είναι αναγκαίο να ακολουθούμε κάποιους κανόνες και να εκπαιδευόμαστε. Η σωστή συμβίωση και προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον είναι η καλύτερη επιλογή. Ανεύθυνες συμπεριφορές οδηγούν στη λήψη περιοριστικών μέτρων και μας αποτρέπουν από το να χαιρόμαστε τη ζωή στην πόλη με τον τετράποδο σύντροφό μας.

Πάρτε την ευθύνη, αλλά σεβαστείτε τον σκύλο-σύντροφό σας, τα άλλα σκυλιά και τους συνανθρώπους σας.