Καθαρό Νερό

Η σημασία του για τα πτηνά

Το νερό είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε διαδικασία στο σώμα του φτερωτού σας φίλου.

Πηγή: Ομάδα Facebook Feathered World – Φτερωτός Κόσμος

Χρειάζεται νερό για την απομάκρυνση των περιττών μετάλλων και άλλων αποβλήτων, για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα και για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Χωρίς αρκετό νερό, ο όγκος του αίματος θα μειωθεί και τα νεφρά, το ήπαρ και η καρδιά δεν θα λειτουργήσουν τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.
Το μεγαλύτερο θέμα δεν είναι τόσο πολύ το να παρέχουμε αρκετό νερό στα πτηνά, όσο το να φροντίζουμε να έχουν ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ και ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ! Μερικοί ιδιοκτήτες πτηνών βεβαιώνουν ότι το πτηνό τους έχει νερό και σκέφτονται ότι αυτό φτάνει. Εν τω μεταξύ, το πτηνό έχει αφοδεύσει στο νερό, έχει κάνει μπάνιο, έχει προσθέσει τεμαχισμένα κομμάτια παιχνιδιών, έχει ξεπλύνει το ράμφος του μετά το φαγητό και έχει ρίξει πέλλετς.
Οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα “υπολείμματα” στην ποτίστρα ενός πτηνού μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για ΒΑΚΤΗΡΙΑ σε λιγότερο από 24 ώρες!

Αλλάζουμε το νερό όσο πιο συχνά μπορούμε, έτσι ώστε ο φίλος μας να έχει συνέχεια στη διάθεσή του φρέσκο νερό!

Το πιο κοινό βακτήριο που μεταδίδεται με το νερό είναι η Pseudomonas (Ψευδομονάδα).
Άλλοι τύποι βακτηρίων, όπως το E.coli (Εσερίχια κόλι), η Klebsiella (Κλεμπσιέλλα), η Giardia (Γιαρδία – Γιαρδίαση) και η Salmonella (Σαλμονέλα), μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο νερό.
Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή άλλες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, καθώς και πιο σοβαρές λοιμώξεις, γι’ αυτό είναι ΤΟΣΟ σημαντικό να καθαρίζετε τις ποτίστρες καθημερινά!
Θυμηθείτε ότι ο φτερωτός σας φίλος σας δεν μπορεί να πάει στο νεροχύτη και να πλύνει το μπολ του νερού. Βασίζεται σε ΣΑΣ για να το κάνετε αυτό. Έχετε την ευθύνη να του παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα – και αυτό περιλαμβάνει και την παροχή καθαρού νερού σε καθαρές ποτίστρες.
Μέσα στην ημέρα, αλλάζουμε το νερό όσο πιο συχνά μπορούμε, έτσι ώστε ο φίλος μας να έχει συνέχεια στην διάθεσή του φρέσκο νερό!

TIP

Μπορούμε να πλύνουμε τις ταΐστρες και τις ποτίστρες στο πλυντήριο πιάτων.