Maine Coon

Παρουσίαση Φυλής Maine Coon
Γράφει ο Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής FIFE
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το εκτροφείο Adrastia Maine Coons ,  www.adrastiacattery.com 

Οι καλόκαρδοι γίγαντες του γατόκοσμου!

Αιλουροειδές τεραστίων διαστάσεων και πραότητας. Αν η Μέιν Κουν μπορούσε να διαλέξει ίσως και να γεννιόταν σκύλος… Κατάλληλη συντροφιά για γατόφιλους, αλλά και για κυνόφιλους! Η Μέιν Κουν είναι αξιαγάπητη, ευγενική, καλόκαρδη, ζωηρή και τρυφερή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι είναι γνωστή και ως ο «καλόκαρδος γίγαντας».

Ιστορία

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με την προέλευσή των Μέιν Κουν, με δημοφιλέστερο (αν και βιολογικά αδύνατο) αυτόν ο οποίος υποστηρίζει ότι οι Mέιν Κουν προήλθαν από ζευγάρωμα μεταξύ των ημι-άγριων γατών και των ρακούν. Αυτός ο μύθος οφείλεται απλά και μόνο στην εμφάνιση της ουράς τους, μεγάλη και πυκνή όπως και στα ρακούν και στον κοινό χρωματισμό με αυτά.

Μια άλλη επίσης θεωρία σχετικά με την καταγωγή τους είναι ότι οι Μέιν Κουν στάλθηκαν στην Αμερική από την Μαρία Αντουανέτα στην προσπάθειά της να δραπετεύσει κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Πάντως όπως πιστεύουν οι περισσότεροι εκτροφείς σήμερα, η φυλή δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση των παλαιών Ανγκόρα (που έφερναν πιθανών μαζί τους οι ναυτικοί της Νέας Αγγλίας) με τις κοντότριχες τοπικές ράτσες, ή είναι απόγονοι των Γατών Νορβηγικού δάσους που έφεραν μαζί τους οι Βίκινγκς.

Η πρώτη καταγραφή Μέιν Κουν σε βιβλιογραφία γίνεται το 1861 με την αναφορά ενός μαυρόασπρου γάτου με το όνομα Captain Jenks. Σε μεγάλο ανταγωνισμό με τις άλλες τοπικές ράτσες της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης, το 1895 μια καφέ τιγρέ θηλυκή Μέιν Κουν με το όνομα Cosie κερδίζει για πρώτη φορά στο σόου του Madison Square Garden. Από το 1967 έως και το 1982 οι Μέιν Κουν αναγνωρίστηκαν επίσημα από τις  ομοσπονδίες (CCA,ACFA, ACA, CFA, TICA ,FIFe).
Μέχρι το 1980, ήταν η πιο δημοφιλής φυλή στην ομοσπονδία της TICA και μέχρι σήμερα είναι μια από τις πιο διάσημες ράτσες Παγκοσμίως.

Γενικά Χαρακτηριστικά

Οι Μέιν Κουν αναπτύσσονται πολύ αργά και φτάνουν στο τελικό τους μέγεθος στα 4 με 5 χρόνια ζωής τους! Γάτες ψηλές με στιβαρά πόδια και ορθογώνιο σώμα, τα αρσενικά ζυγίζουν έως 10 κιλά, τα θηλυκά έως 6 κιλά! Το τρίχωμά τους είναι ημιμακρύτριχο, απαλό και μεταξένιο με πυκνό υπόστρωμα, σχηματίζει ένα πλούσιο κολάρο γύρω από τον λαιμό τους, με κοντύτερο τρίχωμα στους ώμους και μακρύτερο στην κοιλιά και την ουρά. Όλοι οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι αποδεκτοί (με μόνες εξαιρέσεις το σοκολατί, το λιλά και το χρωματισμό των Σιάμ). Το κεφάλι τους είναι σχετικά μεγάλο με τετράγωνο μουσούδι και δυνατό σαγόνι, το προφίλ τους έχει απαλό σπάσιμο που καταλήγει σε ένα στρογγυλεμένο κούτελο. Τα αυτιά τους είναι μεγάλα, τοποθετημένα ψηλά στο κεφάλι τους, με τις χαρακτηριστικές για τη ράτσα Λυνξ τούφες στην κορυφή τους. Τα μάτια τους μεγάλα και εκφραστικά με μια ελαφρώς πλάγια κλίση, σε χρώματα όπως πράσινα, χρυσαφί χάλκινα, και παράταιρα. Κάθε συνδυασμός τριχώματος και ματιών είναι επίσης αποδεκτός.
Η ουρά μεγάλη και φουντωτή, ίση με το μήκος του σώματός τους, αρχίζει από το τέλος των γλουτών και φτάνει μέχρι τους ώμους. Ένα επίσης πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η πολύ λεπτή σαν ψιθύρισμα φωνή τους που καμία σχέση δεν έχει με το εντυπωσιακό μέγεθος τους.

Χαρακτήρας

Αυτό που πραγματικά κάνει ξεχωριστά αυτά τα ζώα είναι η προσωπικότητά τους.Πολλοί φίλοι αυτής της ράτσας τις αποκαλούν «Γάτες-Κλόουν» ή «Ευγενικούς γίγαντες» εξαιτίας της πραγματικά διασκεδαστικής και ευγενικής φύσης τους.Είναι αστείο να βλέπεις αυτά τα μεγαλόσωμα ζώα να συμπεριφέρονται σαν μικρά γατάκια σχεδόν όλη τους την ζωή! Είναι πλάσματα αγέρωχα και αριστοκρατικά, με επιβλητική παρουσία που σου κόβει την ανάσα. Ιδιαίτερα υψηλή νοημοσύνη και συμπεριφορά που θυμίζει πολύ έντονα αυτή του σκύλου, παρά το μεγάλο τους μέγεθος, οι Μέιν Κουν είναι απόλυτα αγαθές, άκακες και έχουν έναν πολύ ισορροπημένο και γλυκό χαρακτήρα (δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται παγκοσμίως ως γάτες θεραπείας για παιδιά με ειδικές ανάγκες). 

Ο δεσμός που αναπτύσσουν με τον κηδεμόνα τους είναι πολύ ιδιαίτερος και μοναδικός και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας παθιασμένος έρωτας.
Μια γάτα που σε ακολουθεί πιστά σε κάθε σου βήμα και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, λατρεύει τις βόλτες με το αυτοκίνητο, το νερό, το παιχνίδι, ενθουσιάζεται με τους επισκέπτες στο σπίτι, συμβιώνει άριστα με άλλα κατοικίδια και προσαρμόζεται άψογα με τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του κηδεμόνα της, ακούει το όνομά της και εκπαιδεύεται αρκετά εύκολα. Κάποιοι από τους λόγους που την καθιστούν ως ένα εξαιρετικό ζώο συντροφιάς για μικρούς και μεγάλους.
Μόνο εάν ζήσει κανείς μ’ αυτά τα υπέροχα ζώα θα μπορέσει να διαπιστώσει την μεγαλοπρέπεια, το χιούμορ τους και την απίστευτη εξυπνάδα τους.
Είναι γνωστό πως αρκετοί κηδεμόνες Μέιν Κουν, ενώ ξεκίνησαν μόνο μ’ ένα γατάκι, κατέληξαν να φιλοξενούν στο τέλος μια ολόκληρη παρέα από αυτά τα πραγματικά αξιολάτρευτα ζώα!