Oι εκτροφείς Cavalier King Charles Spaniel Γεώργιος Κωστόπουλος και Ελένη Κόλλια μιλούν στο περιοδικό μας για αυτή τη μοναδική φυλή!
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Βραννά Αθανασόπουλο
Πως εμπνευστήκατε την επωνυμία του εκτροφείου σας;
Πριν από σχεδόν 30 χρόνια όταν αιτήθηκα επωνυμία εκτροφείου από την FCI, μέσω του ΚΟΕ, ξεκινούσα την εκτροφή Ουίπετ. Ένα χαρακτηριστικό της φυλής είναι το σατινένιας υφής τρίχωμα. Έτσι σκέφτηκα ότι η λέξη «όλο σατέν» (ALLSATIN) θα ήταν ταιριαστή. Από τότε η επωνυμία μου αυτή έχει συνδεθεί με σκύλους εκτροφής μου σε τρεις φυλές: Ουίπετ, Λαγωνικά του Αφγανιστάν και πιο πρόσφατα Κάβαλιερ Κίνγκ Τσαρλς Σπάνιελ, σε συνεργασία με την Ελένη Κόλλια, με την οποία μοιραζόμαστε πλέον την επωνυμία και συνεργαζόμαστε στην εκτροφή.
Στα πρώτα σας βήματα πόσο διαδεδομένη ήταν η εκτροφή Κάβαλιερ στην Ελλάδα;
Εισήλθαμε εκτροφικά στη φυλή πριν περίπου 10 χρόνια και υπήρχαν ήδη κάποιοι εκτροφείς, οι περισσότεροι των οποίων είναι ακόμα ενεργοί.
Μιλήστε μου για τις πιο σημαντικές διακρίσεις σας στο εξωτερικό.
Η ALLSATIN SABRINA ήταν 4η στην Κατηγορία Πρωταθλητών Θηλυκών στην Παγκόσμια έκθεση σκύλων 2017 στη Λειψία, η ALLSATIN KELLY ήταν 2η στην Κατηγορία Πρωταθλητών Θηλυκών στην Παγκόσμια Έκθεση 2018 στο Άμστερνταμ, ενώ η κόρη της ALLSATIN DORY στέφτηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια (WORLD WINNER), Πρωταθλήτρια Ισπανίας & Καλύτερη Αντιθέτου Φύλου (BOS) στην Παγκόσμια Έκθεση 2022, στην Μαδρίτη. Είναι επίσης Πρωταθλήτρια Ουγγαρίας και Διεθνής.
Πόσο δύσκολη είναι η εκτροφή σκύλων το 2023 στην Ελλάδα;
Ένα ευαίσθητο και λυπηρό θέμα. Εκτός του πρόσφατου νόμου, που ακόμα έχει τους ερασιτέχνες/χομπίστες εκτροφείς σε εκκρεμότητα, μετέωρους, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα τα κριτήρια καθορισμού τους, άλλα προβλήματα είναι η έλλειψη εγχώριας βιβλιογραφίας και βενημέρωσης, η μη προβολή των εκτροφέων από τον ΚΟΕ και η έλλειψη κινήτρων για ενασχόληση με την εκτροφή. Τα μικρό-συμφέροντα ή και τα μεγάλα συμφέροντα των ήδη εκτροφέων, παρεμβαίνουν και εμποδίζουν τη δημιουργία νέων εκτροφέων, απλά και μόνο για να μην χαθούν τα μονοπώλια. Έτσι όμως, πολύ απλά, δεν προοδεύουμε σαν χώρα. Δεν εκλαϊκεύεται η εκτροφή, δεν εισέρχονται νέοι στον χώρο, δεν γεννιούνται περισσότερα κουτάβια που θα εγγράφονταν στο Γενεαλόγιο του ΚΟΕ, οι συμμετοχές στις εκθέσεις μορφολογίας μειώνονται και επιπλέον δεν ικανοποιείται η ζήτηση του κοινού για κουτάβια, αφού οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να περιμένουν 1-2 χρόνια ή και περισσότερο, μέχρι οι λίγοι υπάρχοντες εκτροφείς σε μία φυλή να έχουν διαθέσιμα κουτάβια. Αυτό δεν θεωρείται πρόοδος εκτροφής, αλλά «κλειστό κύκλωμα» και το λέμε με λύπη. Σε όλες τις χώρες γίνονται σεμινάρια και προσφέρονται κίνητρα, ώστε από τη μία να βελτιωθούν περισσότερο οι υπάρχοντες εκτροφείς, από την άλλη να προσελκυσθούν και επιμορφωθούν νέοι. Στην χώρα μας δυστυχώς αδράνεια και απροθυμία, για τους λόγους που αναφέραμε.
Ποιος είναι ο στόχος σας με την εκτροφή;
Ο στόχος κάθε εκτροφέα είναι και πρέπει να είναι κοινός, ανεξάρτητα της εκτρεφόμενης φυλής: η «δημιουργία» υγιών, τυπικών μορφολογικά και συμπεριφορικά σκύλων για τη φυλή τους, σε συνθήκες ευζωίας, που σέβονται τους σκύλους και τις ανάγκες τους. Αλλιώς δεν μιλάμε για εκτροφή, αλλά για παραγωγή σκύλων, κάτι που θεωρείται ανήθικο και παράνομο.
Έχετε βιώσει ποτέ μια κατάσταση που έπρεπε να προσαρμοστείτε σε αναπόφευκτες αλλαγές πάνω στην εκτροφή;
Ευτυχώς μέχρι σήμερα όχι, αλλά ο δρόμος της εκτροφής ως γνωστό έχει πολλά εμπόδια, ατυχίες και απογοητεύσεις. Αναπόφευκτό με τους ζωντανούς οργανισμούς.
Περιγράψτε μου το τέλειο Kάβαλιερ
Το «τέλειο» Κάβαλιερ περιγράφεται ουσιαστικά στο επίσημο Πρότυπο της FCI, το οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει σε ελληνική μετάφραση στην ιστοσελίδα του Ομίλου Κάβαλιερ Ελλάδας (www.okae.gr). Όμως, με αφορμή την ερώτηση σας, θα μπορούσαμε εδώ να αναφέρουμε τρία σημαντικά φυλετυπικά χαρακτηριστικά, κατά την άποψη μας: α) τα μεγάλα, στρογγυλά, σκούρα μάτια, που προσδίδουν την περίφημη «απαλή έκφραση» στη φυλή, για την οποία είναι πασίγνωστη και αγαπητή β) το χαρωπό και σωστό κράτημα ουράς, με την ουρά ίσια και στην προέκταση της ράχης, κατά την κίνηση (χαρακτηριστικό που συνδέεται με την λέξη Σπάνιελ, που περιλαμβάνεται στην ονομασία της φυλής) και γ) ο αξιαγάπητος, τρυφερός, ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας τους, για τον οποίο είναι επίσης πασίγνωστα και αγαπητά.
Υπάρχει κάποια γνώση που έχετε μάθει, που θεωρείτε πολύ σημαντική και θα θέλατε να την μοιραστείτε με άλλους εκτροφείς, ειδικά τους αρχάριους;
Θεωρούμε τους εαυτούς μας ακόμα αρχάριους στη φυλή. Η εκτροφή είναι μια ενασχόληση με τεράστιο βάθος και εύρος γνώσης, που ουσιαστικά δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Όσο ασχολείται κανείς με μία φυλή, διαρκώς μαθαίνει. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε, διαρκής μελέτη, προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Κανένας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα. Όπως και στην ίδια τη ζωή, έτσι και στην εκτροφή, «το ταξίδι για την Ιθάκη» έχει το νόημα.