Feliway, η Τεχνολογία των Τεχνητών φερομονών και το πείραμα του Τσίτσου

Είχα ακούσει από καιρό το Feliway, αυτό το σκεύασμα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία τεχνητών φερομονών με ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία της γάτας, που όπως όλοι έχετε καταλάβει έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες!

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

Εγώ, ο Τσίτσος είμαι μια γάτα με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο και κάποιος θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει από αγχωμένη ως φοβική (κάπως βαρύς ετούτος ο χαρακτηρισμός). Έτσι το Feliway μου προκάλεσε αμέσως την προσοχή, σκεπτόμενος ότι ίσως με βοηθήσει ανεβάζοντας την ψυχολογία μου! Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται:

Τι είναι οι φερομόνες;

Οι φερομόνες είναι χημικοί παράγοντες που εκκρίνονται από διάφορα πλάσματα (μέλισσες, γάτες κλπ) και επικοινωνούν διάφορα μηνύματα σε άλλα ζώα του ίδιου είδους. Οι φερομόνες, στην περίπτωση της γάτας, εκκρίνονται από αδένες που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο και οι πατούσες και επιδρούν στην συμπεριφορά άλλων γατών που έρχονται σε επαφή με αυτές.

Στην περίπτωσή μας (της γάτας) υπάρχουν λίγο πολύ τρεις βασικοί τύποι φερομονών, ο κάθε ένας από τους οποίους έχει διαφορετική επίδραση (με άλλα λόγια επικοινωνεί διαφορετικά μηνύματα):

1. Φερομόνες/Μηνύματα Χαράς

Όταν η γάτα είναι χαρούμενη, ικανοποιημένη και ήσυχη πολύ συχνά οριοθετεί τον χώρο της τρίβοντας το πρόσωπό της σε διάφορα στρατηγικά σημεία, όπως τη φωλιά της, κάποιες γωνίες, έπιπλα αλλά και τα πόδια των ανθρώπων ή και άλλες γάτες (αν υπάρχουν στο χώρο). Οι γάτες έχουν αδένες στο πρόσωπο (κυρίως στο μέτωπο, το πηγούνι και τα μάγουλα), αδένες από τους οποίους απελευθερώνουν συγκεκριμένες φερομόνες που επικοινωνούν ένα “χαρούμενο μήνυμα”. Αν τώρα μια άλλη γάτα έρθει σε επαφή με αυτό το χαρούμενο μήνυμα (το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό με κάποιο τρόπο από τους ανθρώπους) αμέσως νιώθει ασφάλεια, ηρεμία και ικανοποίηση.

2. Φερομόνες/Μηνύματα Αρμονίας

Όταν μια γάτα γεννήσει εκκρίνει από αδένες στην περιοχή των μαστών άλλες φερομόνες/μηνύματα που επικοινωνούν στις γάτες με τις οποίες έρχονται σε επαφή μια αίσθηση Αρμονίας, βοηθώντας τες να ηρεμήσουν και να νιώσουν γαλήνια, περιορίζοντας τους τσακωμούς και τις συγκρούσεις.
Τώρα που σας περιέγραψα τις βασικότερες φερομόνες θέλω να πω ότι η Feliway έχει αναπτύξει μια τεχνολογία παραγωγής τεχνητών φερομονών που ομοιάζουν με αυτούς τους τύπους φυσικών φερομονών.

…μπορείτε να μειώσετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως μαρκάρισμα με ούρα, γρατζούνισμα επίπλων, συνεχές κρύψιμο, υπερβολικό καλλωπισμό, τσακωμούς και μειωμένη όρεξη

Αυτές οι τεχνητές φερομόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν απελευθερωθούν στο χώρο, για να επιφέρουν κάθε φορά το αντίστοιχο αποτέλεσμα: ευτυχισμένη αίσθηση (αν η γάτα σας είναι πολύ αγχωμένη), αίσθηση αρμονίας (όταν περισσότερες από μια γάτες συμβιώνουν μαζί και τσακώνονται).
Έτσι με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιώντας συνδυασμούς των δύο τύπων τεχνητών φερομονών μπορείτε να μειώσετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως μαρκάρισμα με ούρα, γρατζούνισμα επίπλων, συνεχές κρύψιμο, υπερβολικό καλλωπισμό, τσακωμούς και μειωμένη όρεξη.

Ο Τσίτσος και το Feliway

Εμένα που με βλέπετε, όπως σας είπα είμαι λίγο αγχωμένο παιδί. Ήμουν από πάντα, άλλα όταν μια φορά οι γονείς έφυγαν για 7 ημέρες αφήνοντας (κλειδωμένο φυσικά) στο δωμάτιο ασθενών τον Πίπο, ο οποίος ανάρρωνε από σπάσιμο στο πόδι του άρχισα μια εμμονική συμπεριφορά: να αυτοπεριποιούμαι υπερβολικά την ουρά μου, εξαιτίας του άγχους που μου προκαλούσε η παρουσίας μιας ξένης γάτας μέσα στο σπίτι.
Φυσικά ο Πίπος όταν έγιανε αποχώρησε από το δωμάτιο ασθενών αλλά αυτή η κακή συνήθεια μου έμεινε, με αποτέλεσμα συνέχεια να μαδάω την ουρά μου!

Όταν ο πατέρας έμαθε για το Feliway και συγκεκριμένη για το Feliway Classic (με μηνύματα χαράς) με την ιδιότητά να περιορίζει το φαινόμενο του υπερβολικού αυτοκαλλωπισμού είπε να του δώσει μια ευκαιρία. Αυτή την στιγμή έχουν περάσει 15 ημέρες από τότε που το Feliway άρχισε για πρώτη φορά να απελευθερώνει τις φερομόνες χαράς στα ανάκτορά μου και η αλήθεια είναι ότι έχω σταματήσει να επιτίθεμαι με τα δόντια μου και τη γλώσσα μου στην ουρά μου. Η καραφλή περιοχή της ουράς έχει αρχίσει να βγάζει μικρές τριχούλες, που θα πάρει ακόμη καιρό να μεγαλώσουν πολύ, αλλά και οι γειτονικές περιοχές δίπλα στην καραφλή περιοχή έχουν αρχίσει να φουντώνουν (προφανώς ο υπερβολικός καλλωπισμός τις επηρέαζε και αυτές) περιορίζοντας την καραφλή περιοχή.

Όμως σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι εκτός του παραπάνω, αυτές τις δύο εβδομάδες εμφανίζω σημάδια αυξημένης αυτοπεποίθησης (και άρα μείωσης του άγχους) που με κάνει να θέλω να βγω ακόμη και έξω (κάτι που το απέφευγα δια ροπάλου τους προηγούμενους μήνες), ή με κάνει να έχω όρεξη να παίζω σκληρά παιχνίδια με τον πατέρα. Σήμερα μάλιστα για πρώτη φορά κάθισα και ρέμβασα για μισή ώρα πάνω στο τραπέζι της αυλής, (όπως βλέπετε και στην εικόνα παραπάνω) κάτι που δεν τολμούσα με τίποτα ως τώρα μια και δεν ήθελα να ρισκάρω την επίθεση άλλων γατών.
Η αυξημένη μου ενέργεια ίσως οφείλεται και στην αλλαγή διατροφής μου (στροφή στην υγρή τροφή – θα σας πω περισσότερα γι’ αυτό τον πειραματισμό σε επόμενο ποστ) αλλά αυτή η αυξημένη αυτοπεποίθηση δεν είχε γίνει αντιληπτή μέχρι τον ερχομό του Feliway!

Σε κάθε περίπτωση θα σας κρατώ ενήμερους για την εξέλιξη της πορείας των πειραματισμών μου.