Egyptian MAU

Παρουσίαση Φυλής Γάτας «Egyptian MAU»
γράφει ο Βασίλης Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής FIFE

Κομψή και ευκίνητη!

Η Αιγυπτιακή γάτα, όπως θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε το όνομά της στα Ελληνικά γιατί το “MAU” προέρχεται από την Αιγυπτιακή λέξη «Mjw” η οποία σημαίνει γάτα, είναι μια φυλή που αντίθετα με αυτό που μας λέει το όνομα της δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι πραγματικές ρίζες της νέας Egyptian Mau είναι στην Αίγυπτο.

Ακόμη και αν μοιράζεται παραπάνω από μια ομοιότητα με τις Φαραωνικές απεικονίσεις γατών στα παλάτια και τους ναούς στην πραγματικότητα και έπειτα από αναλύσεις DNA αποδείχθηκε ότι η σύγχρονη Egyptian Mau προέρχεται από την Ευρώπη. Μέχρι τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εκτροφείς και ιδιοκτήτες εξέτρεφαν τις Mau καθώς και τις έδειχναν στις διάφορες εκθέσεις μορφολογίας που γίνονταν, μέχρι που κατά την διάρκεια του πολέμου οι γάτες αυτές ήρθαν πραγματικά κοντά στην εξαφάνιση. Η φυλή διασώθηκε την δεκαετία του ’50 από μια Ρωσίδα πριγκίπισσα, την Natalie Trubetskaya, που ζούσε εξόριστη στην Ιταλία. Η πριγκίπισσα μετανάστευσε στην Αμερική το 1956 και παίρνοντας μαζί της τρεις από τις ξεχωριστές γάτες της κατάφερε να δημιουργήσει το “Fatima Egyptian Mau” εκτροφείο της φυλής, όπου και από εκεί προέρχονται οι περισσότεροι απόγονοι των Αμερικανικών Mau.

To ξεχωριστό με αυτή την φυλή είναι το τρίχωμά της το οποίο παρουσιάζει κηλίδες-στίγματα (spotted) αλλά και το ότι σε κάθε ξεχωριστή τρίχα από την βάση ως την κορυφή της να έχει δύο-τρία διαφορετικά – επίπεδα χρώματος (ticked) με ένα γυαλιστερό μανδύα να καλύπτει όλο της το σώμα. Η μοναδική φυλή γάτας με φυσικά στίγματα στο τρίχωμα τους, τα οποία δεν προέρχονται από επιλεκτική αναπαραγωγή αλλά από την μητέρα φύση.

Είναι μια γάτα μεσαίου μεγέθους, πάρα πολύ κομψή με μυώδες, δυνατό και στιβαρό σώμα, πάντα σε εγρήγορση.
Οι Mau έχουν και ένα χρυσό μετάλλιο.
Είναι οι πιο γρήγορες οικόσιτες γάτες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 48Km/h όταν τρέχουν. Τα πίσω πόδια τους είναι μακρύτερα από τα μπροστινά, και με επιπλέον δέρμα ανάμεσα στα πλευρά και στα πίσω πόδια, τους δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη ευκινησία και μεγαλύτερου μήκους άλματος, ακριβώς όπως οι γατόπαρδοι (Cheetah).

Είναι κτητικά ζώα με τον κηδεμόνα τους, μερικές φορές λίγο ντροπαλές από την φύση τους.

Σε απόλυτη αρμονία στις αναλογίες τους οι Mau, χωρίς κανένα ακραίο-extreme χαρακτηριστικό ούτε στο κεφάλι τους αλλά ούτε και στο σώμα τους, είναι γάτες που θα γοητεύσουν τους πάντες με τα μεγάλα, πράσινα, εκφραστικά, αμυγδαλωτά στο σχήμα μάτια τους. Έχουν πολύ μουσικές φωνούλες και είναι γνωστό ότι «τραγουδούν» με ασυνήθιστους ήχους και όταν διεγείρονται σεξουαλικά αλλά και όταν βρίσκονται σε καταστάσεις απόλυτης ευτυχίας και ηρεμίας. Οι Mau μπορούν και αλλάζουν τις εκφράσεις του προσώπου τους ανάλογα με την διάθεση τους όπως και το χρώμα των ματιών τους από πράσινο σε τιρκουάζ.

Είναι πιστά προς την οικογένεια ζώα και απίστευτοι σύντροφοι – φίλοι σε μικρά παιδιά.


Με πραγματικά αξιόλογα ποσά αστείρευτης ενέργειας μπορούν να κρατήσουν ώρες παρέας και παιχνιδιού σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Είναι κτητικά ζώα με τον κηδεμόνα τους, μερικές φορές λίγο ντροπαλές από την φύση τους και ίσως χρειαστεί να σε γνωρίσουν λίγο περισσότερο μέχρι να χαλαρώσουν και να ξετυλίξουν κάθε πτυχή του απίστευτου χαρακτήρα τους.

Μια αρκετά σπάνια φυλή η οποία είναι αναγνωρισμένη από όλες τις Διεθνείς Ομοσπονδίες γατών όπως η FIFe, CFA, WCF, TICA κ.α. Στην FIFe συγκεκριμένα τα χρώματα τα οποία είναι αποδεκτά για τις Egyptian Mau είναι το Μαύρο με στίγματα (EMS n 24 ), το Μαύρο-ασημί με στίγματα (EMS ns 24) και το Μαύρο-ασημί (EMS ns).

Oι Egyptian Mau γοητεύουν τους πάντες με τα μεγάλα, πράσινα, εκφραστικά, αμυγδαλωτά στο σχήμα μάτια τους.