Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαποστόλου, Aρχισυντάκτρια
Πτυχιούχος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Από τα έδρανα του Πανεπιστημίου ως Δρ Περιβάλλοντος, επικεφαλής παράταξης και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, τον κέρδισε παράλληλα η μαγεία της συγγραφής. Μα και η απεριόριστη αγάπη του στο περιβάλλον και τα ζώα, με τα αδέσποτα να του δείχνουν τον δρόμο του «να μοιράζεσαι και να αγαπάς ανιδιοτελώς»!
Έχοντας 15 βιβλία – παραμύθια στο ενεργητικό του, δεκάδες παρουσιάσεις βιβλίων, πάνω από 400 θεατρικές μεταφορές των παραμυθιών του σε 4 χώρες, με πάνω από 100.000 αντίτυπα, επισκέψεις σε πάνω από 1200 σχολεία και συνάντηση με σχεδόν 120.000 μαθητές, ήρθε η ώρα να τον γνωρίσουμε καλύτερα και εμείς!
Επικεφαλής παράταξης και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Δρ Περιβάλλοντος, ηθοποιός, συγγραφέας και ίσως και πολλοί άλλοι ρόλοι που δεν ξέρουμε, που συνθέτουν την τόσο πολυσχιδή προσωπικότητά σας, ποιος ρόλος άραγε «βαραίνει στη ζυγαριά» περισσότερο;
Αν και στην Ελλάδα υπάρχει η παροιμία πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, εγώ πιστεύω πως η ζωή πρέπει να είναι γεμάτη με αυτά που αγαπάς. Ανάμεσα σε όλα αυτά εγώ θα έλεγα πως αυτό που βαραίνει περισσότερο στην δική μου ζυγαριά είναι ό, τι προσφέρει χαμόγελο και γνώση στα παιδιά και ανακούφιση στα προβλήματα των αδυνάμων.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;
Σε ένα πλοίο της επιστροφής από τη γενέτειρά μου Σαντορίνη με μάγεψε ένα ηλιοβασίλεμα και έτσι προέκυψε και ο τίτλος του πρώτου μου βιβλίου: «Τα Μυστικά του Ηλιοβασιλέματος». Να σας πω την αλήθεια ούτε εγώ πιστεύω πως μέσα σε τρία χρόνια κατάφερα να γράψω αλλά 15 βιβλία – παραμύθια.
Από που αντλείτε την έμπνευσή σας για τη δημιουργία των μαγικών κόσμων σας;
Είναι κάτι απροσδιόριστο, μόλις γεννηθεί η ιδέα τα δάχτυλα ακολουθούν ένα δικό τους χορευτικό ρυθμό με το πληκτρολόγιο.
Πόσο δύσκολο αναγνωστικό κοινό είναι τα παιδιά;
Το δυσκολότερο θα μπορούσα να πω, τα παιδιά γνωρίζουν την αλήθεια και είναι οι πιο σκληροί κριτές. Δεν θα διστάσουν να σου πουν ότι δεν τους άρεσε τόσο αυθόρμητα και δυνατά που σε συγκλονίζει η ειλικρίνειά τους, αλλά από την άλλη αν καταφέρεις και τα μαγέψεις η αγάπη τους δεν μπορεί να κρυφτεί.
Πιστεύετε πως θα μπορούσαν να περάσουν φιλοζωικά μηνύματα μέσα από τα παραμύθια και τις ιστορίες σας στους μικρούς αναγνώστες; Θεωρείτε πως έχουν περάσει τελικά οι εποχές του «κακού λύκου» και της «πονηρής αλεπούς»;
Εγώ προσωπικά το υπηρετώ και το πιστεύω απόλυτα. Στη μεγάλη πλειοψηφία των παιδικών παραμυθιών μου πρωταγωνιστούν τα ζώα και δη τα ζώα προς εξαφάνιση και είμαι περήφανος που οι εκατοντάδες χιλιάδες μικροί αναγνώστες έχουν αγκαλιάσει και αγαπήσει ακόμα περισσότερο τα ζώα μέσα από τα ερεθίσματα των παραμυθιών μου. Όσο υπάρχουν λύκοι και πονηροί άνθρωποι θα έχουν θέση όλα τα παραμύθια όσο παλιά ή πολυδιαβασμένα μπορεί να θεωρούνται.
Τι «υλικά» θα πρέπει να διαθέτει ένα βιβλίο ώστε να εκπληρώσει έναν φιλοζωικό και περιβαλλοντικό ρόλο;
Το υλικό είναι να εκπαιδεύει και να λέει την αλήθεια μέσα από την παιδικότητα των παιδιών αλλά και με παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Όσο εύκολο είναι να γράψεις κάτι άλλο τόσο δύσκολο είναι να εκπαιδεύσεις χωρίς να επαναληφθείς ή να γίνεις υπερβολικός.
Ζείτε πολλά χρόνια τώρα με σκύλο.
Θα μπορούσατε να μας πείτε αν αποτελεί η συμβίωσή σας με ζώα μια πηγή έμπνευσής σας;
Τα ζώα που συναντώ και κυρίως οι πέντε μου γάτες και τα δύο σκυλιά που έχω, ο Μάρκος και η Αισωπίνα είναι πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τη συγγραφή αλλά και για να γίνω ακόμα καλύτερος άνθρωπος. Τα αδεσποτάκια μου, μου έχουν δείξει τον δρόμο του να μοιράζεσαι και να αγαπάς ανιδιοτελώς.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική και σε μια εποχή που αλήθεια είναι πως οι νέοι άνθρωποι είναι λίγο ενάντια στα κοινά, ποια είναι η κινητήριος δύναμη που σας ωθεί καθημερινά να παραμείνετε στον χώρο αυτό και ποια τα οράματά σας σχετικά με την περιβαλλοντική παιδεία στη χώρα;
Πάντα πίστευα πως μόνο μέσα από το χορό μπορείς να αλλάξεις τον ρυθμό του ίδιου του χορού. Το να πετροβολάς από τον καναπέ του σπιτιού σου δίνεις σε άλλους το δικαίωμα να σε διαφεντεύουν.
Έχω φτάσει πολλές φορές να πω τέρμα κουράστηκα μετά από 12 χρόνια ενεργή συμμετοχή, από τα 25 χρόνια μου, αλλά κάθε φορά που πετυχαίνω να βελτιώσω έστω και λίγο την κοινωνική ζωή παίρνω βαθιά Ανάσα και συνεχίζω.
Όσον αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση για μένα είναι η ίδια μου η ζωή.
Θεωρώ πως πρέπει να γίνει πολύ πιο βιωματική, καινοτόμα και να ξεφύγει από την απλή ρητορική και την παλαιομοδίτικη άποψη. Στα παραμύθια λέω πως για τα παιδιά μας και για τη φύση είναι η γνώση η μόνη λύση.
Στις αρμοδιότητες ενός εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου ή αντιπεριφερειάρχη είναι και η συμμετοχή στην «εφεύρεση» πρακτικών που θα συμβάλει στη λύση του θέματος με τα αδέσποτα ζώα;
Σαφώς κάθε τι που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης είναι υποχρέωση κάθε πολίτη και πολιτικού, πόσο μάλλον κάποιων που έχουν και τη θεσμική ευθύνη.
15 βιβλία-παραμύθια, δεκάδες παρουσιάσεις βιβλίων και πάνω από 400 θεατρικές μεταφορές των παραμυθιών σας σε 4 χώρες, με πάνω από 100.000 αντίτυπα. Αυτά τα τόσο σημαντικά νούμερα τι σημαίνουν για εσας;
Τα νούμερα τίποτα, τα χαμόγελα και οι αγκαλιές όμως που δέχομαι κάθε μέρα από αυτά τα παιδιά τα πάντα.
Μιλήστε μας λίγο για τις θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα!
Ονόμασα την εκπαιδευτική θεατρική μου ομάδα «Εν Οδώ» και αυτό όχι τυχαία.
Κάθε μέρα, και κυριολεκτώ σε αυτό, βρισκόμαστε στον δρόμο ή σε πλοίο ή σε κάποιο αεροπλάνο και επισκεπτόμαστε τα σχολεία στον χώρο τους ή σε θέατρα και κάνουμε θεατρική μεταφορά των παραμυθιών μου. Δίνουμε φωνή και μορφή στις σελίδες και ζωντανεύουμε τους ήρωες, τα ζωάκια και έτσι εκπαιδεύουμε τους μικρούς μας φίλους, ενώ παράλληλα τους ψυχαγωγούμε. Έχουμε επισκεφτεί πάνω από 1200 σχολεία και σχεδόν 120.000 μαθητές στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία και συνεχίζουμε με την ίδια ενέργεια.
Από το 2016 έως και σήμερα ενημερώσατε σε συνεργασία με τον ΣΥΔΙΣΑΠΑ και δώσατε δωρεάν σε 5000 μαθητές σε Πάρο, Αντίπαρο και σε 10 σχολεία της Αττικής το οικολογικό παραμύθι γραμμένο σε ελληνικά και αγγλικά «Η Αλίκη η Χελώνα» για την κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μιλήστε μας λίγο για αυτό το εγχείρημα!
Η Πάρος και η Αντίπαρος όπως και όλα τα ελληνικά νησιά δέχονται τεράστια επιβάρυνση από τη χρήση πλαστικής σακούλας.
Ο μόνος τρόπος για να πατήσουμε το κουμπί τη εκκίνησης για την κατάργησή της ήταν να ξυπνήσουμε την κοινωνία μέσα από την ίδια τους την εστία. Τα παιδιά τους που μέσα από το παραμύθι μεταφέρουν το μήνυμα να δράσουμε τοπικά και να ακουστούμε παγκόσμια. Το παραμύθι γράφτηκε και στα αγγλικά και ήδη έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας ως project και είναι και υποψήφιο για βραβείο καλύτερης πρακτικής στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τελικά οι άνθρωποι που υπηρετούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό είναι σε θέση να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη προς την ευζωία όλων των τετράποδων πλασμάτων;
Θεωρώ πως όποιος μπορεί να επηρεάζει την κοινή γνώμη από οποιοδήποτε μετερίζι έχει ευθύνη να προβάλει αυτές τις αξίες όπως την ευζωία των συγκατοίκων μας σε αυτόν τον πλανήτη. Εμείς είμαστε ένα ζώο ανάμεσα σε χιλιάδες είδη, ας σεβαστούμε την πανίδα και τη χλωρίδα για να μην μας εκδικηθεί ανεπανόρθωτα η ίδια η φύση που την πληγώνουμε άλογα καθημερινά παρόλο που ήμαστε το μόνο ζώο με τόσο αναπτυγμένη λογική!