12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τις Μέιν Κουν

Κάθε φορά που κάνω αναφορά σε διάφορες ράτσες γάτας, θα λάβω πολλά σχόλια που θα φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο ίσως τον πιο μεγάλο ευσεβή πόθο των απανταχού γατόφιλων: την Μέιν Κουν. Αυτή την υπέροχη γιγάντια γάτα, τον καλόκαρδο γίγαντα, όπως την ονομάζουν όλοι, αυτό το πανέμορφο πλάσμα με το βλοσυρό βλέμμα που θυμίζει σοφό γέροντα!

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

Στις παρακάτω γραμμές θα σας περιγράψω μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη γάτα Μέιν Κουν:

1. Το βάρος των Μέιν Κουν είναι μεταξύ 6 και 8.2 κιλά για τα αρσενικά και μεταξύ 4 και 7.3 κιλά για τα θηλυκά.

2. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι οι πιο βαριές γάτες όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Το βάρος τους τις τοποθετεί ανάμεσα στη γάτα του Νορβηγικού Δάσους που φτάνει τα 7.3 κιλά και την Ράγκντολ που φτάνει τα 9 κιλά!
Φυσικά πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις υπέρβαρων γατών! Η εντύπωση ότι οι Μέιν Κουν είναι οι πιο ογκώδεις γάτες οφείλεται κατά πολύ και στην πλούσια γούνα τους!

3. Υπάρχουν δυο θεωρίες για την προέλευσή τους, αλλά μόνο μια έχει μια κάποια επιστημονική βάση: Η πρώτη λέει ότι προέκυψαν από την διασταύρωση ημιάγριων γατών και ρακούν (κάτι που δεν είναι δυνατόν γιατί αυτά τα δύο είδη είναι αναπαραγωγικά απομονωμένα μεταξύ τους).
Η δεύτερη λέει ότι η Μέιν Κουν είναι απόγονος 6 γατών της Μαρίας Αντουανέτας που μεταφέρθηκαν με πλοίο στο Μέιν! Πολλοί επίσης συνδέουν την Μέιν Κουν με την Γάτα του Νορβηγικού Δάσους λόγω ομοιότητας στην εμφάνιση!

4. Είναι εξελιγμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν βαρείς χειμώνες, έχοντας μια πολύ πλούσια γούνα που είναι μάλιστα αδιάβροχη. Επίσης τα πατουσάκια της έχουν τούφες από τρίχες και η ουρά της είναι καλυμμένη με πλούσιο τρίχωμα. Μάλιστα η γούνα της στην κοιλιά της είναι πιο πλούσια κάτι που την βοηθάει να διατηρεί το κάτω μέρος του σώματός της ζεστό όταν κάθεται πχ στο χιόνι.

5. Δεν είναι η γούνα όλων των Μέιν Κουν στις αποχρώσεις του καφέ. Υπάρχουν Μέιν Κουν με πολλά άλλα χρώματα (ταρταρούγα, αποχρώσεις του γκρι) και μοτίβα.

6. Το 1895 η Κόσι, μια πανέμορφη Μέιν Κουν, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε μια από τις πρώτες εκδοχές του θεσμού “Η Καλύτερη Γάτα”, στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης!

7. Είναι η επίσημη γάτα της Πολιτείας Μέιν (από το 1895), αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε ολόκληρη την Αμερική όπου το 2015 ανακηρύχτηκε ως η τρίτη πιο δημοφιλής γάτα.

8. Η Πεμπλς, μια θηλυκή Μέιν Κουν συμμετείχε στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ ως η κυρία Νόρις (το κατοικίδιο του Άργους Φιλτς).
Η Πεμπλς δεν ανταποκρινόταν τόσο τέλεια στην εκπαίδευση για τις ανάγκες της ταινίας αλλά ήταν εξαιρετικά καλή στο προχωράει και να σταματάει όταν της δινόταν η αντίστοιχη εντολή, κάτι πολύ χρήσιμο για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

9. Το 2004 η Λιτλ Νίκη (Μικρή Νίκη) ήταν το πρώτο κατοικίδιο που κλωνοποιήθηκε. Η Μικρή Νίκη πέθανε στα 17 της και η ιδιοκτήτρια της κράτησε ιστό από το σώμα της. Στη συνέχεια πλήρωσε 50.000 δολάρια για την κλωνοποίηση της από την εταιρεία Genetic Savings & Clone! Τo DNA της Νίκη εμφυτεύτηκε σε ωάριο και μια παρένθετη μητέρα το κυοφόρησε και τελικά γέννησε ένα γατάκι που έμοιαζε και εμφανισιακά και στο ταμπεραμέντο με τη Νίκη!

10. Ο Στούι, μια 8χρονη Μέιν Κουν κρατάει το ρεκόρ Γκίνες για την πιο… μεγάλη σε μήκος οικιακή γάτα – το μήκος του έφτανε τα 123 εκατοστά (από τη μύτη ως την άκρη της ουράς).

11. Οι γάτες Μέιν Κουν αγαπούν το νερό. Αν και οι περισσότερες γάτες δεν θέλουν επαφή με το νερό οι Μέιν Κουν μπορεί ακόμη και να βουτήξουν σε αυτό για ένα ευχάριστο μπάνιο.

12. 40% των Μέιν Κουν είναι εξαδάχτυλες γάτες (εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης) κάτι που κάνει τις ήδη υπερμεγέθεις πατούσες τους να φαίνονται ακόμη πιο τεράστιες και κάνει τις Μέιν Κουν εξαιρετικούς κολυμβητές και αναρριχητές!

Και κάπου εδώ φτάνει στο τέλος της αυτή η περιήγηση στον θαυμαστό κόσμο της Μέιν Κουν. Μέχρι την επόμενη φορά να περνάτε τέλεια!