Rex – Μια αστείρευτη χρωματική παλέτα

Αν αναζητήσουμε στο διαδίκτυο την απόδοση της λέξης REX στα Ελληνικά τότε θα δούμε ότι σημαίνει βασιλιάς, άρχοντας, ηγεμόνας ή και κυβερνήτης και προέρχεται από τα Λατινικά. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τις γάτες;
Εννοιολογικά πραγματικά καμία, άσχετα που στο σπίτι των απανταχού γατάδων υπάρχουν πολλοί Reges και Reginae, γιατί πραγματικά κάθε γάτα αξίζει αυτόν τον τίτλο.

Γράφει ο Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής Μορφολογίας Γάτας FIFe

Η σύνδεση όμως της λέξης Rex και των τετράποδων φίλων μας δεν είναι άλλη από τη Μετάλλαξη Rex (Rex Mutation) η οποία σαν γενετική μετάλλαξη είναι υπεύθυνη για το μαλακό, μεταξωτό, μπουκλωτό, ανακατωμένο ή με κύματα τρίχωμά τους. Πιο σωστά η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν αφορά μόνο τις γάτες αλλά αρκετά θηλαστικά ανάμεσά τους κουνέλια, ποντίκια, άλογα αλλά και σκύλους.
Σε προηγούμενα τεύχη μας έχουμε κάνει παρουσιάσεις για τις φυλές οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των Rex για κάθε μια ξεχωριστά, όπου γνωρίσαμε τις 1. Devon Rex, 2. Cornish Rex, 3. Selkirk Rex, 4. La Perm και 5. German Rex.
Όλες τους έχουν αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τριχώματος, κάποιες έχουν μόνο κοντό τρίχωμα, κάποιες και κοντό και μακρύ. Μορφολογικά μπορεί κάποιες να μοιάζουν και κάποιες να είναι εντελώς διαφορετικές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τις φυλές που έχουν αναγνωριστεί σε όλα τα χρώματα, τους συνδυασμούς τους, αλλά και με στίγματα, ραβδώσεις ή με σκούρα άκρα (pointed) και τους συνδυασμούς όλων αυτών. Μια αστείρευτη χρωματική παλέτα.
Έτσι λοιπόν δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με την καταγωγή τους, τις συνήθειες τους ή την συμπεριφορά τους, πράγματα που ήδη έχουμε γράψει.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε εύκολα την κάθε μια από τις Rex.

Eίναι από τις φυλές που έχουν αναγνωριστεί σε όλα τα χρώματα, τους συνδυασμούς τους, αλλά και με στίγματα, ραβδώσεις ή με σκούρα άκρα (pointed) και τους συνδυασμούς όλων αυτών

Devon Rex

Devon Rex

Αρχίζοντας από την πιο δημοφιλή την Devon Rex η οποία είναι και η πιο Extreme θα μπορούσαμε να πούμε από όλες, με το πολύ ιδιαίτερο σχήμα του κεφαλιού τους. Η μουσούδα τους πάρα πολύ κοντή, τα μάγουλα τους γεμάτα και τα ζυγωματικά τους προεξέχουν πολύ. Τα αυτιά τους είναι πολύ μεγάλα, πολύ χαμηλά τοποθετημένα και με μεγάλο άνοιγμα στη βάση τους.
Έχουν μεγάλα οβάλ μάτια και τοποθετημένα σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Το τρίχωμα τους επιτρέπεται να είναι μπουκλωτό ή κυματιστό η ακόμα συνδυαστικά και τα δύο. Συνήθως μοιάζουν σαν να είναι θυμωμένες και γενικότερα έχουν αυτό το «στραβωμένο» ύφος. Οι Devon Rex διαγωνίζονται στην 4η κατηγορία της FIFe.

Cornish Rex

Cornish Rex

Συνεχίζοντας με την Cornish Rex, την πιο κομψή από όλες της Rex. Με χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο παρουσιαστικό που ενώ φαίνεται αδύνατη μας εκπλήσσει με το βάρος της λόγω του δυνατού και μυώδους σώματος της. Το κεφάλι της είναι εντελώς επίπεδο στο πάνω μέρος και συνεχίζει με ίσια μύτη-προφίλ και δυνατό σαγόνι.
Μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους οβάλ σχήματος μάτια και ψηλά στο κεφάλι, μεγάλα και με μεγάλο άνοιγμα αυτιά που δίνουν την αίσθηση της συνεχής εγρήγορσης.
Μακριά και κομψά πόδια με μικρές πατούσες συμπληρώνουν την όλη ντελικάτη εικόνα. Το τρίχωμα πρέπει να είναι πυκνό και κοντό και μόνο κυματιστό και δεν επιτρέπονται γυμνά σημεία πάνω στο σώμα τους. Οι Cornish Rex διαγωνίζονται και αυτές στην 4η κατηγορία της FIFe.

German Rex

German Rex

Η λιγότερο γνωστή από όλες τις Rex και παράλληλα η λιγότερο extreme είναι η German Rex. Μια μεσαίου μεγέθους γάτα με δυνατό και μυώδες σώμα και στρογγυλωπό σε σχήμα κεφάλι. Με μεσαίου μεγέθους μάτια, αυτιά, πόδια και ουρά. Είπαμε τίποτα extreme επάνω τους παρά μόνο το κοντό κυματιστό, πυκνό, βελούδινο, μαλακό και σχεδόν μεταξωτό στην αφή τρίχωμα τους. Γυμνά σημεία στο σώμα τους δεν επιτρέπεται ούτε στις German Rex όπως επίσης παρουσιαστικό που να μην είναι μυώδες, δυνατό και εύρωστο. Στην 4η κατηγορία της FIFe μαζί με τις Devon και τις Cornish Rex διαγωνίζονται και οι German Rex.

Selkirk Rex

Selkirk Rex

Μια αναγνωρισμένη πρόσφατα φυλή, μόλις το 2017 και που διαγωνίζεται στην 3η κατηγορία της FIFe είναι οι Selkirk Rex. Mε μακρύ ή με κοντό τρίχωμα για να καλύψει όλα τα γούστα. Είναι μεσαίου μεγέθους γάτες με μεγάλα στρογγυλωπά μάτια και μεσαίου μεγέθους αυτιά με στρογγυλεμένες άκρες. Η γλυκύτητα στην έκφραση τους τις χαρακτηρίζει. Το σαφώς “μπουκλωτό” τρίχωμα τους είναι αφράτο και πυκνό, ενώ οι μπούκλες τις πιο πολλές φορές είναι πολύ έντονες και εμφανείς γύρω από το λαιμό στην ουρά και στην κοιλιά τους.

La Perm

La Perm

Τελευταία εκπρόσωπος των Rex είναι η La Perm.
To όνομα της φυλής όπως σωστά θα καταλάβατε βγήκε από την διαδεδομένη στην δεκαετία του ’80 διαδικασία κατσαρώματος των μαλλιών, την πασίγνωστη Περμανατ (Permanant). Είναι και αυτές μεσαίου μεγέθους γάτες με αθλητικό και μυώδες σώμα αλλά πολύ κομψό παράλληλα. Το κεφάλι τους είναι σφηνοειδές με στρογγυλεμένο περίγραμμα και σχεδόν επίπεδο στο πάνω μέρος. Με ίσια και φαρδιά μύτη που κάνει μια ελαφριά κλήση προς το μέτωπο και με μεγάλα εκφραστικά και αμυγδαλωτά σε σχήμα μάτια. Οι ουρές τους πρέπει να είναι πολύ μακριές φτάνοντας μέχρι τους ώμους αλλά ακόμα και μέχρι τον λαιμό τους. Το τρίχωμά τους με ελαφριά κυματάκια, μπούκλες και δαχτυλίδια, δεν έχει μεταξωτή υφή αλλά θυμίζει πολύ την υφή του υφάσματος “Μοχέρ”. Οι La Perm διαγωνίζονται στην 2η κατηγορία της FIFe.

Φιλικές, διαφορετικές, γλυκές και με εντελώς διαφορετική προσωπικότητα μεταξύ τους είναι οι Rex που έχουν αγαπηθεί πολύ σε κάθε γωνία του πλανήτη. Γάτες με μπούκλες ή αχτένιστες μια ιδιαιτερότητα που μόνο η μητέρα φύση φρόντισε να δημιουργήσει, και ο άνθρωπος να εξελίξει.
Αυτή είναι η οικογένεια των Rex.