Περιοδοντίτιδα: Όταν η κακοσμία του στόματος σου λέει κάτι περισσότερο

Σας αρέσει να αγκαλιάζετε ή να δίνετε φιλάκι στον σκύλο σας, αλλά μυρίζει το στόμα του; Αν η αναπνοή του μυρίζει σαν κάτι που ξέχασες στον κάδο ανακύκλωσης για τρεις μέρες, τότε υπάρχει ένα θεματάκι και ονομάζεται Περιοδοντική νόσος.

Αν και αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να προληφθεί, πολλοί κηδεμόνες δεν την παίρνουν είδηση μέχρι να είναι ήδη αργά. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητα του ζώου κάτι απλό αλλά σωτήριο: τη φροντίδα των δοντιών του.

Έρευνες δείχνουν ότι από όσους ξέρουν ότι το ζώο τους έχει πρόβλημα στο στόμα, το 70% δίνει μασώμενα κεράσματα (και μετά λέει "έκανα το χρέος μου"), αλλά μόνο το 30% πλένει τα δόντια του ζώου. Και απ’ αυτούς, μόλις ένας στους τέσσερις συμβουλεύεται τον κτηνίατρο, ενώ το 10% (ναι, σωστά διάβασες) ρωτάει… τον groomer! Δηλαδή, τον κομμωτή του σκύλου. Για τις γάτες; Ακόμα λιγότερη φροντίδα. Σου λέει, “πλένεται μόνη της, θα κάνει και τα δόντια;” Ε, όχι!

Τι είναι λοιπόν αυτή η περιβόητη περιοδοντική νόσος;

Σε αντίθεση με την απλή ουλίτιδα, η περιοδοντική νόσος πρόκειται για μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ζώου.

Το πρώτο σημάδι είναι η κακοσμία του στόματος. Αν η αναπνοή του σκύλου σου σε κάνει να σκέφτεσαι αποσμητικό χώρου, κάτι δεν πάει καλά. Σε πιο προχωρημένες φάσεις, θα δεις ότι δεν μασάει σκληρές τροφές, τρέχουν σάλια, καμιά φορά και λίγο αίμα. Στα ακόμα χειρότερα, μπορεί να έχουμε από συρίγγια μέχρι… τύφλωση (σοβαρά τώρα) και κατάγματα.

Και τώρα τι κάνουμε;

Αν έχεις προλάβει την ουλίτιδα, μπράβο σου, αναστρέφεται! Αν όμως έχει φτάσει σε περιοδοντίτιδα, μόνο έλεγχος γίνεται – όχι θεραπεία τύπου “όλα καλά, όπως πριν”.

Η θεραπεία περιλαμβάνει από απλό καθαρισμό δοντιών (με ειδικά εργαλεία) μέχρι εξαγωγές και άλλες πιο εξελιγμένες τεχνικές. ΑΛΛΑ – και εδώ είναι η ουσία – ό,τι και να κάνει ο κτηνίατρος, αν δεν φροντίζεις τα δόντια στο σπίτι, δεν κάνεις τίποτα!

Τι μπορείς να κάνεις εσύ, χωρίς να γίνεις οδοντίατρος;
1. Βούρτσισμα δοντιών κάθε μέρα – Ναι, κάθε μέρα. Όπως τα δικά σου. Ξέρουμε, η ιδέα να βάλετε μια οδοντόβουρτσα στο στόμα ενός σκύλου ή (ακόμα χειρότερα) μιας γάτας ακούγεται σαν επικό εγχείρημα. Αλλά με υπομονή και λίγη προπόνηση, πολλά κατοικίδια το συνηθίζουν!

2. Οδοντόκρεμα μόνο για ζώα – Όχι τη δική σου με δυόσμο, θα τους ανατινάξεις το στομάχι. Υπάρχουν προϊόντα, όπως το Buccaclean που είναι ειδικά μελετημένα για τα κατοικίδια.

3. Οδοντόβουρτσα; Παιδική για μικρούς σκύλους/γάτες, κανονική για τους μεγαλύτερους.

4. Βοηθητικά προϊόντα: Υπάρχουν ειδικές τροφές, σνακ, ακόμα και υγρά που μπαίνουν στο νερό και βοηθάνε.

5. Υπομονή και εκπαίδευση

Συμπέρασμα
Η περιοδοντική νόσος προκαλεί δυσφορία, πόνο και μείωση του βιοτικού επιπέδου του ζώου. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη συστηματική υγεία μέσω της διασποράς μικροοργανισμών στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος από τον κτηνίατρο και η συστηματική φροντίδα στο σπίτι μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Η στοματική υγεία του ζώου σου είναι πιο σημαντική απ’ όσο νομίζεις. Δεν είναι θέμα μόνο εμφάνισης ή φρέσκιας αναπνοής – είναι θέμα ποιότητας ζωής. Και το βούρτσισμα δεν είναι βασανιστήριο. Είναι δείγμα αγάπης – όπως κι εσύ δεν θα άφηνες το παιδί σου με τερηδόνα και παγωτό στο χέρι, μην αφήνεις και τον σκύλο σου με πέτρα και μασώμενα δώρα.

Διάθεση: Premier Shukuroglou Hellas ΑΕ, 5 Agamemnonos str, 15561 Cholargos, ATHENS, Tel: +30 2106538061  Fax: +30 2106537036  Email: [email protected]