Περιμένουμε με ανυπομονησία τον ερχομό του κουταβιού μας ή του ενήλικου σκύλου που μόλις υιοθετήσαμε και θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι γίνεται. Τι πρέπει να κάνω, τι να προσέξω και τι να περιμένω τις πρώτες μέρες της κοινής μας συμβίωσης.
Γράφει η Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Σύμβουλος Συμπεριφοράς, Ψυχολογίας και Ευζωίας Σκύλων
Η αλλαγή περιβάλλοντος για έναν σκύλο είναι μία αρκετά στρεσσογόνα κατάσταση τόσο για τα κουτάβια και τα νεαρά ζώα, αλλά περισσότερο για τους ενήλικους σκύλους. Ως γνωστόν, ο,τιδήποτε προκαλεί στρες σε έναν σκύλο, συνήθως προκαλεί και στον κηδεμόνα του. Η έλευση ενός σκύλου στο σπίτι μας, φέρνει αρκετές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα, στα ωράρια μας αλλά και στις ισορροπίες μιας οικογένειας σε γενικότερο πλαίσιο. Οι προετοιμασίες μας ως νέοι κηδεμόνες θα βοηθήσουν στην ομαλότερη ένταξη του νέου μέλους και θα θέσουν δεσμούς εμπιστοσύνης και θετικές βάσεις στην κοινή μας ζωή.
Πριν λοιπόν ο σκύλος μας «πατήσει την πατούσα του» στο σπίτι μας, ας δούμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε και τι θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Αν είστε νέος κηδεμόνας και διαμένετε μόνος σας και εφόσον η απόφασή σας να αναθρέψετε ή να συμβιώσετε με έναν σκύλο είναι συνειδητή, καλό θα ήταν πριν τον ερχομό του σκύλου σας να έχετε ήδη αναζητήσει λύσεις, φίλους ή επαγγελματίες που μπορούν να αναλάβουν για μερικές μέρες τον σκύλο σας αν και εφόσον χρειαστεί.
Πιστέψτε με, αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να ξεκινήσετε από αυτό πριν ακόμα αναζητήσετε προς αγορά τα είδη πρώτης ανάγκης του.
Σε περίπτωση που είστε οικογένεια, μία συζήτηση με όλα τα μέλη για να διαπιστωθεί πως όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν με την εν λόγω «συγκατοίκηση», κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία για ευνόητους λόγους.
Οι σκύλοι είναι έμβια όντα, με συναισθήματα και οι βασικές τους ανάγκες, όπως η συντροφικότητα, η περίθαλψη και ο καθημερινός περίπατος θα πρέπει να καλύπτονται απαραιτήτως και χωρίς εκπτώσεις ή εξαιρέσεις.
Τι να αγοράσω
Φυσικά και πριν έρθει ο σκύλος μας στο σπίτι θα πρέπει να έχουμε προνοήσει ώστε να έχουμε αγοράσει κάποια βασικά, όπως είναι τα μπωλ για το φαγητό και το νερό του, μασητικά παιχνίδια αν πρόκειται για κουτάβι ή παιχνίδια ενασχόλησης αν πρόκειται για ενήλικο σκύλο, με βάση τις προτιμήσεις του. Θα πρέπει να έχουμε ήδη συνομιλήσει με τον κτηνίατρό μας και τον άνθρωπο που φρόντιζε τον σκύλο μας μέχρι να έρθει σε εμάς για την τροφή του. Οδηγοί, στηθόλουρα και ταυτότητα σε περίπτωση που πρόκειται για έναν ενήλικο σκύλο που θα τον πηγαίνετε περίπατο από την πρώτη μέρα της κοινής σας ζωής.
Προετοιμασία σπιτιού
Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να απομακρύνονται από τον χώρο αντικείμενα που ενδέχεται να μασήσει ή μπορεί να αποτελούν απειλή τραυματισμού για το νέο μέλος. Αυτό ισχύει τόσο για τα κουτάβια όσο και για τους ενήλικους σκύλους, εως ώτου βεβαιωθούμε πως δεν κινδυνεύουν. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως έχει παρατηρηθεί οτι ακόμη και ενήλικοι σκύλοι οι οποίοι ουδέποτε διέμεναν σε σπίτι, εμφανίζουν «κουταβοσυμπεριφορές», όπως η μάσηση αντικειμένων.
Στις περιπτώσεις κουταβιών, η τοποθέτηση απορροφητικών υποστρωμάτων επίσης είναι απαραίτητη, μιας και τα κουτάβια δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις ανάγκες τους και το πιθανότερο είναι να μην έχουν εκπαιδευτεί και κατάλληλα για την τουαλέττα τους.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της αναζήτησης επαγγελματιών εκπαιδευτών σκύλων με γνώσεις συμπεριφοράς πριν την υιοθεσία ή απόκτηση ενός σκύλου και φυσικά αυτό είναι άκρως ενθαρυντικό, καθώς αποδεικνύει πως τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας η φιλοζωϊκή κουλτούρα όντως έχει ξεκινήσει να καλλιεργείται.
Η βοήθεια ενός επαγγελματία θα βοηθήσει τον νέο κηδεμόνα να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα πριν την συμβίωση του με τον σκύλο του και θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη του τελευταίου στο σπίτι.
Το κυριότερο όμως όλων είναι η υπομονή και η συνειδητοποίηση πως ο σκύλος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται τον δικό του χρόνο να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.
Τα κουτάβια χρειάζονται καθοδήγηση ώστε να καταλάβουν πώς κυλάει η ζωή μέσα στο σπίτι και φυσικά εκπαίδευση, επιτήρηση, επιμονή και θετικές συνδέσεις εώς ώτου μάθουν να ανακουφίζουν τις βιολογικές τους ανάγκες σε επιθυμητά μέρη.
Η βοήθεια ενός επαγγελματία θα βοηθήσει τον νέο κηδεμόνα να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα πριν τη συμβίωσή του με τον σκύλο του
Οι κηδεμόνες που αποφασίζουν να συμβιώσουν με έναν ενήλικο σκύλο, θα πρέπει να έχουν κατά νου πως ο χρόνος θα αποδειχθεί ο μεγαλύτερος σύμμαχος τους ώστε το νέο μέλος να νιώσει άνετα και να τους εμπιστευτεί.
Είτε κουτάβι, είτε νεαρός, είτε ενήλικος, ένας σκύλος θα χρειαστεί τον χρόνο του να αισθανθεί ασφάλεια στο νέο περιβάλλον και οι νέοι κηδεμόνες δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να τον πιέσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο.
Αντιθέτως, θα πρέπει να του δώσουν τον χώρο και τον χρόνο, ώστε να νιώσει άνετα και να τους πλησιάσει εκείνος. Όλοι θα θέλαμε να περάσουμε την πρώτη ημέρα της κοινής μας ζωής με τον σκύλο μας αγκαλιά ή παίζοντας, αλλά αυτό σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο σκύλος μας και οφείλουμε να τον σεβαστούμε.
Εξάλλου, η κοινή μας ζωή θα μετρήσει χιλιάδες μέρες και στιγμές χαράς!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
H Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Σύμβουλος Συμπεριφοράς, Ψυχολογίας και Ευζωίας Σκύλων με εξειδίκευση στα θέματα που σχετίζονται με τον Αποχωρισμό ως η μοναδική Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.
Απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου» από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο. Η Εριέττα έχει πιστοποίηση Α’ βοηθειών σε σκύλους από το British College of Canine Studies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές Δήμων για τη διαχείριση αδεσπότων.
e-mail: [email protected]