Μικρός Ιταλικός Λαγωνικός

Ένα αριστούργημα της φύσης

Το Italian Greyhound (μικρός ιταλικός λαγωνικός) ή αλλιώς Piccolo levriero Italiano, είναι μια φυλή πραγματικό έργο τέχνης!

Γράφει η Ηλέκτρα Άρτεμις Τσολάτη, ιδρύτρια της σελίδας του Facebook: “Italian Greyhound HELLAS”

Συνδυάζει την αρχοντική όψη ενός περίτεχνου αγάλματος, με μία τρυφερή, γεμάτη ανιδιοτέλεια καρδιά και την αφοσιωμένη αλλά και παιχνιδιάρικη φύση ενός κουταβιού.
Αν και μικρό σε μέγεθος, είναι κυνηγετική φυλή, ανήκει στην κατηγορία των λαγωνικών οράσεως και είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές στον κόσμο που άντεξαν στον χρόνο παρά την εύθραυστη εικόνα τους.

Ιστορία

Στο παρελθόν κυνηγούσαν κυρίως μικρά θηράματα όπως λαγούς και τρωκτικά. Ιστορικά στοιχεία της φυλής υπάρχουν στην Αφρική, στην Αίγυπτο όπου σκύλοι αρκετά όμοιοι τους απεικονίζονται σε τοιχογραφίες εντός των πυραμίδων, αλλα και στην αρχαία Ελλάδα όπου η φυλή αναπαριστάται σε πήλινα σκεύη άνω των 2000 ετών.
Αν και δεν γνωρίζουμε εμπεριστατωμένα που ακριβώς πρωτοεμφανίστηκε αυτό το μικρό θαύμα, το σίγουρο είναι πως ανήκει στις αρχαιότερες φυλές και έχει εντοπιστεί από το 3000 π.Χ..
Τον 5ο αιώνα η φυλή μετανάστευσε από την Ελλάδα στην Ιταλία και πήρε το όνομα Ιταλικό Λαγωνικό διότι εκεί ξεκίνησε η συστηματική εκτροφή τους. Έως τον 15ο αιώνα είχε ήδη υπάρξει μεγάλη διασπορά Ιταλικών Λαγωνικών στη νότια Ευρώπη και κατά τον 17ο αιώνα και την αναγέννηση έγιναν το σήμα κατατεθέν των υψηλών κοινωνικών τάξεων και συνοδοί ευγενών.
Χάριν της ομορφιάς, της κομψότητας και της γλυκύτατης φύσης τους έγιναν τα στολίδια των αριστοκρατικών σαλονιών της εποχής, κοσμούσαν πίνακες ζωγράφων όπως του Giotto, του Carpaccio, του Memling, του Van der Weyden και πολλών άλλων και συντρόφευαν υψηλόβαθμους αλλά και βασιλείς. Το Ιταλικό Λαγωνικό βρήκε ανοιχτή την αγκαλιά πολλών ευγενών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ήταν οι οικογένειες των D’Este, Medici και Visconti.
Η ίδια η βασίλισσα Βικτώρια, η Μεγάλη Αικατερίνη, η Άννα της Δανίας, o Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας, και ο Κάρολος VIII ήταν λάτρεις της φυλής που από την εποχή της δυναστείας των Stuart ήταν καθιερωμένη στη Βρετανία.
Τον 19ο αιώνα έγιναν προσπάθειες να γίνει μικρότερο το μέγεθος του ήδη μικρού λαγωνικού και αυτό προκάλεσε σοβαρά γενετικά προβλήματα, όμως το 1900 δημιουργήθηκε ο όμιλος Ιταλικού Λαγωνικού ο οποίος ανέλαβε να ξαναφέρει τη φυλή στην αρχική της μορφή.
Δυστυχώς λόγω του πρώτου και δεύτερου παγκοσμίου πολέμου οι σκύλοι αυτοί είχαν σχεδόν εξαφανιστεί στη Βρετανία αλλά ευτυχώς είχαν γίνει γνωστοί στις ΗΠΑ από τα τέλη του 1800, (ήδη είχαν πάρει μέρος στην έκθεση Westminster των ΗΠΑ από το 1877) και έτσι ο πληθυσμός τους από Αμερική και Καναδά βοήθησε στην αναγέννηση της φυλής στην Ευρώπη τα μετέπειτα χρόνια.

Χαρακτηριστικά και εμφάνιση

Το σύγχρονο Ιταλικό Λαγωνικό είναι ένα αρχοντικό πλάσμα που τραβά τα βλέμματα πάντοτε πάνω του λόγω της κομψής σιλουέτας του και των λεπτών του άκρων. Έχει ελαφρύ και μυώδη σκελετό με μέσο όρο βάρους τα 2,5-5 κιλά ,μέσο όρο ύψους τα 32-38εκ και ταχύτητα που φτάνει τα 40 χλμ την ώρα.
Το στέρνο του είναι βαθύ και η κοιλιακή χώρα έχει έντονη εσοχή. Έχει μία τοξοειδή καμπύλη κατά μήκος της ράχης και η ουρά του είναι λεπτή, αξιοπρεπούς μήκους, καμπυλωτή που του παρέχει ισορροπία στις στροφές κατά την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων. Έχει ψηλόλιγνα πόδια που δίνουν ελαφρότητα και ρυθμό στο βάδισμα και τον καλπασμό του και είναι η αιτία που ο βηματισμός του είναι πολύ ιδιαίτερος και θυμίζει το trotting των αλόγων. Η λεπτότητα και η ευαισθησία των άκρων του είναι και ο κύριος λόγος που η διατροφή του Ιταλικού Λαγωνικού πρέπει να είναι καλής ποιότητας, ποσοτικά προσεγμένη και χαμηλή σε λιπαρά διότι είναι λαίμαργο και τα άκρα του δυσκολεύονται να στηρίξουν το περιττό βάρος.
Ο λαιμός του είναι λεπτός και μακρύς, το κρανίο του στενό και σε απόλυτη αρμονία με το υπόλοιπο σώμα του,το ρύγχος του είναι επίσης μακρύ αλλά και μυτερό. Τα δόντια του είναι ισχυρά που κλείνουν σε ψαλιδωτό δάγκωμα. Τα μάτια του είναι εξαιρετικά εκφραστικά, στρογγυλά, ελαφρώς αμυγδαλωτά, με πυκνές βλεφαρίδες, και τα αφτιά του είναι ανυψωμένα στην περιοχή της βάσης τους ενώ στις άκρες είναι τραβηγμένα ελαφρώς προς τα πίσω. Το τρίχωμά του είναι πολύ κοντό, πυκνό, γυαλιστερό, δεν μυρίζει και δεν παρουσιάζει τριχόπτωση. Λόγω της έλλειψης γούνας, η θερμοκρασία του σώματός του είναι πιο υψηλή από αυτήν των άλλων φυλών φτάνοντας τους 40 βαθμούς. Το Ιταλικό Λαγωνικό μπορεί να έχει δίχρωμο τρίχωμα (συνδυασμός με λευκό), όμως το πιο δημοφιλές είναι το μονόχρωμο με πρώτο σε προτίμηση το steel blue που είναι παρόμοιο με το slate grey έχοντας μία μικρή διαφορά στην απόχρωση, το επόμενο σε προτίμηση είναι το μαύρο και ακολουθούν τα Isabella, seal, blue fawn, red fawn, sable, dark chocolate κ.α.
Παρότι δείχνει εξαιρετικά αθλητικό χάρις στον ιδιαίτερο σωματότυπό του και την αστείρευτη ενέργεια του, το μικρό αυτό λαγωνικό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση και είναι κατάλληλο για συγκατοίκηση ακόμη και σε διαμέρισμα.

Ιδιοσυγκρασία

Στο εξωτερικό του έχει δοθεί πολύ εύστοχα το προσωνύμιο “Velcro dog” που σημαίνει “αυτοκόλλητος σκύλος” γιατί προσκολλάται στον κηδεμόνα του σε τέτοιο βαθμό που γίνεται κατά κάποιο τρόπο η προέκτασή του. Ζει και αναπνέει για να είναι συντροφιά με τον άνθρωπό του σε ότι αυτός κάνει.
Αν και πραγματικό λαγωνικό, με ένστικτο κυνηγού όταν οι συνθήκες ευνοούν, είναι πολύ ανθρωποκεντρική φυλή και αναζητά συνεχώς την επαφή.
Προσαρμόζεται σε χαλαρές καταστάσεις αλλά και σε περιπετειώδεις όμως πάντα η καλύτερη στιγμή του και αυτό που απολαμβάνει περισσότερο είναι τα χάδια στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων.
Ένας υπνάκος μαζί τους κάτω από τις κουβέρτες ή πάνω στον καναπέ καθώς εκείνοι βλέπουν μια ταινία είναι η απόλυτη ευτυχία για αυτό το συναισθηματικό πλάσμα. Όμως λατρεύει και τις βόλτες ή το τρέξιμο στην εξοχή παρέα με αυτούς που αγαπάει. Λόγω της απουσίας γούνας δεν απολαμβάνει καθόλου τις εξορμήσεις σε υγρασία και βροχή και δεν διστάζει να το δείξει. Για όσους αγαπούν την μόδα για τετράποδα, επιβάλλεται να τονιστεί ότι και η συγκεκριμένη φυλή την αγαπά επίσης. Τα “ιταλάκια” (όπως τα αποκαλούν) δέχονται με μεγάλη χαρά ζεστά ρούχα, προστατευτικά ποδιών, κουβέρτες και διάφορα αξεσουάρ χωρίς κανένα πρόβλημα και τα φορούν με την χάρη και τον αέρα μοντέλων της πασαρέλας. Δεν είναι τυχαίο που ο ιταλικός οίκος μόδας Trussardi τα έχει επιλέξει ως επίσημο σύμβολό του.
Το υπέροχο “ιταλάκι” έχει ανεπτυγμένη νοημοσύνη, ξέρει πώς να ακούει προσεκτικά και νιώθει την διάθεση του κηδεμόνα του σε σημείο που πολλές φορές ξαφνιάζει. Είναι ένα πολύ ευγενικό, τρυφερό, πιστό, αφοσιωμένο και ήρεμο πλάσμα χωρίς καταστροφικές τάσεις συμπεριφοράς υπό φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει αν υποστεί σωματική βία ή αν βρεθεί σε αγχωτικές καταστάσεις, Το ιδανικό σπίτι για αυτό είναι ένα με ήρεμη ατμόσφαιρα χωρίς εντάσεις διότι τρομάζει πολύ εύκολα και αποσυντονίζεται.
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι λόγω αυτού του αποσυντονισμού μπορεί να τρομάξει και να πηδήξει από ύψος βάζοντας σε κίνδυνο τα ευαίσθητα οστά των άκρων του αλλά και να φύγει μακριά με μεγάλη ταχύτητα μη μπορώντας να ελέγξει γύρω του, με αποτέλεσμα είτε να χτυπηθεί από διερχόμενο όχημα είτε να χαθεί. Δεν πρέπει να μένει χωρίς επίβλεψη σε ανοιχτούς χώρους, σε μπαλκόνια, και σε κάθε έξοδο του πρέπει να φοράει περιλαίμιο martingale που είναι και το πιο κατάλληλο για την ανατομία και την ασφάλεια του.
Όσον αφορά τους αρχάριους κηδεμόνες, είναι θαυμάσια επιλογή για εκείνους, με την προϋπόθεση όμως να έχουν καθημερινά αρκετό χρόνο να του αφιερώσουν. Τα πάει υπέροχα με άλλα σκυλιά, με άλλα ήρεμα κατοικίδια και συμβιώνει καλύτερα με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας διότι θέλει ευγενικό χειρισμό. Δεν αντέχει την πολύωρη μοναξιά και παρουσιάζει άγχος αποχωρισμού αν δεν εκπαιδευτεί σε αυτό το κομμάτι. Όταν εκπαιδευτεί σωστά σε σχέση με την τουαλέτα του η συμβίωση είναι ονειρική. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ είναι μικρό και ήρεμό πλάσμα που αναζητά την γαλήνη, ταυτόχρονα είναι ένας μικρός συναγερμός ειδοποίησης που αν ποτέ χρειαστεί να υπερασπιστεί την οικογένεια του, θα το κάνει με όποιο κόστος.

Υγεία

Γενικά τα Ιταλικά Λαγωνικά έχουν καλή υγεία, γερή κράση και έχουν προσδόκιμο ζωής τα 12 με 15 έτη αν και πολύ συχνά ξεπερνούν το όριο των 15 ετών κατά 2,3 χρόνια. Όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εκπρόσωποι της φυλής θα παρουσιάσουν όλες ή κάποιες από αυτές.
Είναι όμως απαραίτητο να αναφερθούν για την ολοκληρωμένη παρουσίαση της φυλής.
Έχει παρατηρηθεί ότι πιο συχνά σε σχέση με άλλα προβλήματα υγείας, παρουσιάζουν περισσότερο θέματα που αφορούν τα δόντια και τα μάτια τους. Η περιοδοντική νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με άλλες φυλές και τα μάτια τους προσβάλλονται συχνότερα από καταρράκτη και από προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA).
Αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή στην διατροφή τους μπορεί να γίνουν παχύσαρκα και κατ επέκταση να αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα στα οστά, στην κίνηση, στην καρδιά, στην αναπνοή.
Άλλες παθήσεις που έχουν παρατηρηθεί είναι η επιγονατιδική εξάρθρωση, η δυσπλασία ισχίου, το οστεοσάρκωμα, η επιληψία, ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος von Willebrand (Vwd), η πυλαιοσυστηματική αναστόμωση (PSS) και διάφορες αλλεργίες τροφικές και μη.

Περιποίηση και συντήρηση

Ή συντήρηση του μικρού Ιταλικού Λαγωνικού είναι εύκολη υπόθεση διότι δεν χρειάζεται καθημερινή άσκηση, δεν χρειάζεται ειδική περιποίηση ή grooming, δεν έχει ιδιαίτερη οσμή, δεν μαδάει και καθαρίζεται πάρα πολύ εύκολα.
Ένα βούρτσισμα την ημέρα με μία απαλή τρίχινη βούρτσα, ένα πέρασμα με ένα καθαρό υγρό πανί μέσα στην εβδομάδα και ένα μπάνιο με πολύ καλό ξέβγαλμα μέσα στον μήνα αρκεί για να διατηρηθεί καθαρό το πυκνό γυαλιστερό του τρίχωμα.
Τα αφτιά πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά στο εσωτερικό τους και να καθαρίζονται τακτικά. Τα δόντια χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα και κάθε 2 με 3 χρόνια περίπου χρειάζεται βαθύς καθαρισμός της πλάκας των δοντιών από κτηνίατρο.
Τα πέλματά του πρέπει να πλένονται με χλιαρό νερό και απαλό σαπούνι μετά από κάθε βόλτα και να ελέγχονται προσεκτικά για παράσιτα και κολλιτσίδες. Την χειμερινή περίοδο πρέπει πάντα να είναι ντυμένα καλά κατά την έξοδό τους, να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή τους σε εξωτερικό χώρο και να αποφεύγεται η έκθεση τους σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το Ιταλικό Λαγωνικό επιστρέφει στην Ελλάδα

Αν και πολύ συχνά η φυλή συγχέεται ατυχώς με αυτή των whippet και των Greyhound αλλά χαριτολογώντας παρομοιάζεται με μικρό Ελάφι, o Έλληνας φιλόζωος έχει αρχίσει να μαθαίνει περισσότερα για αυτά τα ξεχωριστά πλάσματα.
Τα τελευταία χρόνια το Ιταλικό Λαγωνικό έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα και παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό.
Υπάρχουν έμπειροι εκτροφείς της φυλής εγγεγραμμένοι στον Κυνοφιλικό Όμιλο Ελλάδος που μπορεί κανείς να τους αναζητήσει στην ιστοσελίδα του: www.koe.gr, μέσω email: [email protected] ή και τηλεφωνικά στο: 210 8145165 καθώς και ελληνική σελίδα Ιταλικών Λαγωνικών στο facebook με την ονομασία Italian Greyhound HELLAS όπου εκεί μπορεί κανείς να αναζητήσει πληροφορίες, να δει φωτογραφίες, να κάνει ερωτήσεις για αυτή την μοναδικά υπέροχη φυλή και να επικοινωνήσει με κηδεμόνες Ιταλικών λαγωνικών.

Σχετικά με το τι επιτυγχάνεται μέσω της εκτροφής και πόσο δύσκολη είναι η διατήρηση του προτύπου της φυλής των Ιταλικών Λαγωνικών σήμερα, μας απαντά η εκτροφέας Μαρίνα Πόποβα Τσάμη.
«Πριν μπει κανείς στην διαδικασία εκτροφής πρέπει να αναρωτηθεί τι ακριβώς θέλει να πετύχει. Η πραγματική εκτροφή χρειάζεται γνώση, υπευθυνότητα και αγάπη. Για να πετύχει χρειάζεται μελέτη των υποψήφιων γονέων που μπορεί να διαρκέσει αρκετό διάστημα για να μην γίνουν λάθη. Χρειάζονται δύο κατάλληλοι εκπρόσωποι της φυλής που να ταιριάζουν όχι μόνο μορφολογικά αλλά και γενετικά, και μέσω αυτών δημιουργείται ένας καλύτερος εκπρόσωπος ο οποίος διαθέτει μορφολογικά αλλά και γενότυπα τα καλύτερα στοιχεία και των δύο γονέων.
Πολλά χρόνια πριν, ο Παγκόσμιος Κυνολογικός Οργανισμός (FCI) ενέκρινε το πρότυπο των Ιταλικών Λαγωνικών. Αυτό το πρότυπο καλείται να ακολουθήσει και να διατηρήσει κάθε υπεύθυνος εκτροφέας σήμερα μέσω των κανόνων σωστής εκτροφής που είναι:
1) η σωματική υγεία, 2) η ψυχική υγεία, 3) τα υψηλά μορφολογικά χαρακτηριστικά, 4) το σωστό ταμπεραμέντο.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει επαρκής αριθμός ποιοτικών και υγιών εκπροσώπων της φυλής. Η ικανότητα διεξαγωγής δοκιμών DNA για κληρονομικές ασθένειες διευκολύνει σημαντικά την επιλογή ενός κατάλληλου αρσενικού ή θηλυκού για περαιτέρω χρήση στην αναπαραγωγή. Αν η επόμενη γενιά της φυλής είναι ανώτερης ποιότητας από την προηγούμενη, τότε η εκτροφή είναι σε σωστό δρόμο.»

Σχετικά με το τι τον ώθησε να επιλέξει αυτή τη φυλή για εκτροφή και τι ξεχωριστό έχει, μας απαντά ο εκτροφέας Άγγελος Κουτσουδάκης.
«Αρχικά ήταν τυχαίο να γνωρίσω τη φυλή αυτή, ζώντας όμως με αυτά τα υπέροχα και ιδιαίτερα πλάσματα, ανακάλυψα πόσο έντονος είναι ο δεσμός που αναπτύσσουν και πόσο εύκολο είναι για αυτά να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για τον άνθρωπο τους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξα να κάνω εκτροφή και να βοηθήσω στην διατήρηση της φυλής.
Είναι πολύ συναισθηματικά, πέραν του συνηθισμένου θα έλεγα, με αποτέλεσμα να μη διεκδικούν και να μην έχουν σχεδόν ποτέ επιθετική συμπεριφορά. Είναι πανέμορφα πλάσματα, μοιάζουν με μικρά ξωτικά και πορσελάνινα αγάλματα!
Θέλουν μεγάλη προσοχή όσο είναι σε μικρή ηλικία διότι είναι λεπτά, ελαφριά, και χαρούμενα, με αποτέλεσμα να θέλουν να κάνουν επικίνδυνα άλματα που σχεδόν πάντα καταλήγουν άσχημα!
Επίσης θέλουν επιμονή και υπομονή για να μάθουν από μικρά τη τουαλέτα τους διότι δεν συγκεντρώνονται όσο χρειάζεται από μόνα τους και συχνά υπάρχουν ατυχήματα! Με αγάπη και επιβράβευση όμως τα καταφέρνουν !
Αν και πέρασαν αρκετές φυλές από τα χέρια μου, τα Ιταλικά Λαγωνικά είναι η φυλή της καρδιάς και της ψυχής μου, και όπως λένε και στην Ευρώπη: Italian Greyhounds…..τα υπέροχα πλάσματα από το Παράδεισο!»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ηλέκτρα Άρτεμις Τσολάτη: Γεννημένη στο Toronto του Καναδά από έλληνες γονείς. Native speaker και πτυχιούχος Cambridge Proficiency, απόφοιτη σχολής Γραμματέων Διεύθυνσης και διπλωματούχος εργαστηρίων Κοινωνικών Θεμάτων με ειδικότητα στα δεσποζόμενα και μη ζώα. Αριστούχος Σχολής Μόδας και επαγγελματικού μακιγιάζ. Από το 2004 έως το 2013 διετέλεσε υπεύθυνη τμήματος Αδέσποτων – Χαμένων Ζώων Δήμου της Αττικής και συνεργάτης του ΔΙΚΕΠΑΖ σε περισυλλογή, χειρισμό και φροντίδα αδέσποτων ζώων.Ενεργή φιλόζωος, λάτρης των εκθέσεων μορφολογίας του ΚΟΕ, ιδρύτρια της σελίδας του Facebook Italian Greyhound HELLAS και κηδεμόνας 2 υπέροχων Ιταλικών Λαγωνικών.