Maltese: Ένας κομψός και παιχνιδιάρης συντροφος

Το μικροσκοπικό Μαλτέζ, κάθεται στην αγκαλιά της πολυτέλειας εδώ
και πάρα πολλά χρόνια. Διάσημα για το εντυπωσιακό λευκό μανδύα τους,
καθώς και την παιχνιδιάρικη τους φύση. Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύ-
νουμε τις γνώσεις μας για τα Maltese και θα συζητήσουμε με την Μάρθα
Γεωργίου ιδιοκτήτρια του εκτροφείου Silkwhite Dreams

γράφει ο Παναγιώτης Βραννάς Αθανασόπουλος.

Τα Μαλτέζ είναι στοργικά σκυλιά που ζυγίζουν λιγότερο από 4 κιλά, καλυμμένα από ένα μακρύ, ίσιο, μεταξένιο τρίχωμα. Κάτω από τον ολόλευκο μανδύα υπάρχει ένα συμπαγές σώμα που κινείται με ομαλό και αβίαστο βάδισμα. Η συνολική εικόνα απεικονίζει ελεύθερα ρέουσα κομψότητα και ισορροπία. Το ακαταμάχητο πρόσωπο τους με τα μεγάλα, σκούρα μάτια μπορεί να κατακτήσει τους πάντες. Παρά την αριστοκρατική τους συμπεριφορά, τα Μαλτέζ είναι ανθεκτικά και προσαρμοστικά κατοικίδια. Χαρακτηρίζονται ως άγρυπνοι φύλακες που είναι ατρόμητοι με έναν γοητευτικό τρόπο. Τα Μαλτέζ είναι μακρόβιοι και χαρούμενοι σκύλοι που κάνουν νέους φίλους όλων των ηλικιών. Μερικές φορές είναι πεισματάρηδες και θεληματικοί, ανταποκρίνονται καλά στην θετική εκπαίδευση.

Ιστορία
Το όνομα Μαλτέζ δεν σημαίνει ότι η φυλή κατάγεται από το νησί της Μάλτας όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Η προέλευση τους είναι πιθανότατα από την Ιταλία. Το όνομα «Μαλτέζ» προέρχεται από τη σημιτική λέξη «màlat» που σημαίνει λιμάνι αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει και άλλους θαλάσσιους τόπους. Οι πρόγονοι αυτού του μικρού σκυλιού ζούσαν στα λιμάνια και κοντά στη θάλασσα σε πόλεις της κεντρικής Μεσογείου, όπου κυνηγούσαν ποντίκια και αρουραίους που έβρισκαν σε αφθονία στις αποθήκες των λιμανιών και στα αμπάρια των πλοίων.
Σε έναν κατάλογο σκύλων που υπήρχαν την εποχή του Αριστοτέλη (384–322π.Χ.) αναφέρεται μια ράτσα σκυλιών στην οποία αποδίδεται η Λατινική ονομασία «canes melitenses». Αυτός ο σκύλος ήταν διάσημος στη αρχαία Ρώμη. Ήταν αγαπημένος σύντροφος των πλούσιων οικογενειών. Αναπαραστάσεις των Μαλτέζ υπάρχουν από πολλούς Αναγεννησιακούς ζωγράφους που τα παρουσιάζουν στα σαλόνια, στο πλευρό όμορφων κυριών της εποχής.

Υγεία
Τα Μαλτέζ είναι μια υγιής φυλή με λίγα προβλήματα υγείας και συνήθως ζουν για αρκετά χρόνια. Οι υπεύθυνοι εκτροφείς πρέπει να εξετάζουν τους γεννήτορες για γενετικές παθήσεις όπως η εξάρθρωση επιγονατίδας και οι καρδιακές ανωμαλίες όπως το PDA (patent ductus ductus arteriosus).
Συνιστάται τα κουτάβια να υποβάλλονται σε έλεγχο χολικού οξέος για να αποκλειστούν συγγενή ηπατικά προβλήματα, οπως μικροαγγειακή δυσπλασία (MVD). Έχουν αναφερθεί περιστατικά ανάπτυξης εγκεφαλίτιδας (γνωστή και ως GME). Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Όπως σε όλες τις μικρόσωμες ράτσες, η οδοντιατρική συντήρηση είναι σημαντική και θα πρέπει να γίνεται ο απαραίτητος καθαρισμός όποτε αυτός είναι αναγκαίος.

Περιποίηση
Το μακρύ, λευκό τρίχωμα των Μαλτέζ είναι πολύ εντυπωσιακό. Απαιτεί καθημερινό απαλό βούρτσισμα για να αποφευχθούν τα μπερδέματα. Τα Μαλτέζ θα πρέπει επίσης να κάνουν τακτικά μπάνιο και να έχουν την ανάλογη περιποίηση για το τριχώματος τους. Έχουν ταχέως αναπτυσσόμενα νύχια που πρέπει να κόβονται τακτικά. Ελέγχετε τα αυτιά τους κάθε εβδομάδα και αφαιρείτε τυχόν συσσωρευμένα υπολείμματα κεριού.
Επειδή τα Μαλτέζ είναι επιρρεπή σε οδοντικές ασθένειες καθώς μεγαλώνουν, τα δόντια τους θα πρέπει να βουρτσίζονται συχνά, ιδανικά κάθε μέρα. Εάν ο σκύλος έχει υπερβολική χρώση με δάκρυα γύρω από τα μάτια, συνιστάται μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να προσδιοριστεί η πιθανή αιτία.