Γράφει η Μαριάνθη Γ. Δημοπούλου, Δικηγόρος
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ένα από τα θέματα που απασχολούν τους κηδεμόνες κατοικίδιων είναι η παραμονή των ζώων τους στις παραλίες και κυρίως η δυνατότητα να μπαίνουν στη θάλασσα για κολύμπι. Το 2013 η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) ανακίνησε το θέμα του λουσίματος των ζώων στις παραλίες, προκειμένου να τροποποιηθεί και να ανανεωθεί η σχετική εγκύκλιος του 1993 που είναι σε ισχύ. Δυστυχώς ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί τίποτα σχετικό με τα δικαιώματα των κατοικίδιων και των κηδεμόνων τους μέσα στη θάλασσα.
Όσον αφορά την υπάρχουσα νομοθεσία λοιπόν, απαγορεύεται δυστυχώς να μπαίνουν οι σκύλοι στη θάλασσα. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα- και το άρθρο 91 παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά- το «λουτρό» των σκύλων στη θάλασσα δεν επιτρέπεται.
Ευτυχώς όμως για εμάς αλλά και τα αγαπημένα μας τετράποδα που απολαμβάνουν το μπάνιο στη θάλασσα, η εγκύκλιος του 2006 διευκρινίζει πως η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει σε απομακρυσμένες ή ερημικές παραλίες, χωρίς λουόμενους ή με λίγους λουόμενους που δεν έχουν διαμαρτυρηθεί.
O κηδεμόνας ενός κατοικίδιου ζώου, μπορεί να μπαίνει στη θάλασσα, σε μια ερημική παραλία, μαζί με αυτό και να κάνει το μπάνιο του. Στην περίπτωση όμως που εμφανιστεί κάποιος άλλος λουόμενος στη παραλία και εκφράσει την ενόχλησή του, θα πρέπει ο κηδεμόνας να απομακρύνει το ζώο από το νερό, να το κρατήσει κοντά του και να το έχει δεμένο σε ασφαλή απόσταση από τους άλλους λουόμενους.
Αναλυτικά ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα (άρθρο 230), και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 προβλέπουν ότι:
- «Το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις Ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 230 παρ. 1ζ΄ του Γενικού Κανονισμού Λιμένα σε χώρους λουομένων»
- «Η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων».
- «Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί κηδεμόνας ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο κηδεμόνας δεν διαπράττει παράβαση. Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο κηδεμόνας οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση!».
Είναι προφανές λοιπόν πως εφόσον δεν πρόκειται για οργανωμένη πλαζ ή για κάποια παραλία γεμάτη κόσμο, οι σκύλοι και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους έχοντας πάντα μαζί και το βιβλιάριο υγείας του ζώου το οποίο θα είναι πλήρες ενημερωμένο και θα αποδεικνύεται η σήμανσή του, ο εμβολιασμός του και οι αποπαρασιτώσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν απαγορεύεται η παρουσία των κατοικίδιων ζώων μας στις παραλίες, φροντίζουμε όμως στην παρουσία άλλων λουόμενων να έχουμε το κατοικίδιό μας κοντά μας, περιορισμένο και ασφαλή, ενώ περισυλλέγουμε πάντοτε τυχόν περιττώματά του.
Πρέπει να τονίσουμε πως το λιμενικό έχει την ευθύνη μόνο για την παρουσία των κατοικίδιων στη θάλασσα, τα λιμάνια και τις χερσαίες ζώνες λιμένων. Για την παρουσία των ζώων στην παραλία την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Ελληνική Αστυνομία.
Ευελπιστούμε πως η νομοθεσία κάποια στιγμή θα αλλάξει και θα δοθεί το πράσινο φως, ώστε κατοικίδια και κηδεμόνες να απολαμβάνουν μαζί το θαλασσινό τους μπάνιο χωρίς τον φόβο δημιουργίας επεισοδίων από λουόμενους που τους έχει ενοχλήσει η παρουσία του ζώου.