…η φιλοσοφία μας!

Γράφει ο Bασίλης Γουλιέλμος, Εκδότης, [email protected]

Μετά από 20 χρόνια αδιάκοπης εργασίας γύρω από τον κλάδο των ζώων συντροφιάς, ένα ακόμα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα. Ένα περιοδικό που απευθύνεται σε όλους τους κηδεμόνες και φίλους των ζώων συντροφιάς, με σαφή στόχο την υπεύθυνη κηδεμονία τους. Ώριμο αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων, με έμπειρους συνεργάτες αρθρογράφους, καθένας ξεχωριστός επαγγελματίας ή σημαντικός εθελοντής, σε εποχές που όλοι όσοι διαθέτουν ενσυναίσθηση και νιώθουν όπως τα ζώα, δίνουν καθημερινά το δικό τους αξιοσέβαστο αγώνα για αυτά.
Ένα περιοδικό που φιλοδοξεί να έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή των μικρών μας φίλων.

Το Περιοδικό Κατοικίδια Εν Δράσει που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας, με αφορμή την επίσκεψή σας στο φεστιβάλ, είναι μια προσεγμένη έκδοση που θα φτάνει και μελλοντικά σε όσους το επιθυμούν ταχυδρομικά, εντελώς δωρεάν, με πολλές πληροφορίες… με πολλές ιδέες και δώρα!

Θα μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε: Να γράφετε, να φωτογραφίζετε, να μας ενημερώνετε για τη ζωή σας με τον μικρό σας φίλο.

Το περιοδικό θα αναφέρεται στη κοινή ζωή μας με το σκύλο, τη γάτα, τα τρωκτικά, τo ενυδρείο, τα πτηνά συντροφιάς και τα ερπετά. Θα μάθουμε για την ιστορία τους, το ρόλο που έχουν στην καθημερινότητα μας και τους ιδανικούς τρόπους ώστε να συμβιώνουμε αρμονικά μαζί τους.
Ένα περιοδικό που θα σας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η ευζωία τους.

Η σχέση του ανθρώπου άλλωστε με τα ζώα ανάγεται σε πολλά χρόνια πριν, ίσως περισσότερα από 50.000, μιας που τα δεδομένα δείχνουν ότι ο σκύλος εξημερώθηκε πριν από περίπου 30.000 χρόνια, ενώ η γάτα 9.500 χρόνια πριν, ενώ οι λόγοι που οδήγησαν τον άνθρωπο να επιθυμεί τη συντροφιά των ζώων σχετίζονταν με την επιβίωσή του στη γη ως “εργαλεία”. Η εξημέρωση σαφώς άρχισε για χρηστικούς λόγους, αλλά εξελίχθηκε και πλέον οι άνθρωποι δένονται συναισθηματικά με τα εξημερωμένα ζώα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που εξημερωμένα ζώα γίνονται κατοικίδια χωρίς να υπάρχει καμία χρηστική αξία. Σήμερα ασταμάτητοι αγώνες δίνονται παγκόσμια για αυτό με στόχο πάντα την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Μία από τις σημαντικότερες πάντα έννοιες στη μελέτη της σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα θα αποτελεί ο «όρος του δεσμού», ο οποίος τοποθετείται την περίοδο της εξημέρωσης των διαφόρων ειδών, καθώς η ισχυρή έννοια του δεσμού επέτρεψε στα ζώα από κατοικίδια, να θεωρούνται μέλη της οικογένειας του ατόμου.

Ένα περιοδικό λοιπόν που θα ασχοληθεί με το σκύλο ο οποίος είναι δίπλα μας για περίπου 30.000 χρόνια, ενώ σήμερα υπάρχουν 400 και ίσως παραπάνω φυλές του και πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευφυές ζώο το οποίο εφόσον εκπαιδευτεί μπορεί να μάθει μέχρι και 100 λέξεις ή ίσως και παραπάνω. Χρειάζεται πλήρη εμβολιασμό, προληπτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο (όπως και όλα τα ζώα συντροφιάς στα οποία θα αναφερθούμε πιο κάτω), εκπαίδευση και περιποίηση, όχι μόνο για να δείχνει όμορφος αλλά κυρίως για να είναι υγιής. Ως κηδεμόνες σκύλου οφείλουμε να τον κοινωνικοποιήσουμε, να τον εκπαιδεύσουμε, πάντα να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του, να τον κυκλοφορούμε με το λουρί του και να του έχουμε τοποθετήσει microchip. Επίσης να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην τροφή του από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η υγεία του. Στο περιοδικό που κρατάτε με τεράστια ευθύνη και προσοχή θα σας δίνουμε αυτά τα “βήματα” επικοινωνίας με τον μικρό σας φίλο, ώστε να σας βοηθήσουμε να μάθετε τη δική του “γλώσσα”.

Θα μάθουμε τα πάντα για τη γάτα (Felis catus – Αίλουρος η γαλή ή Felis silvestris catus) που είναι ένα ζώο που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών και το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο που ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια. Ένας δεινός θηρευτής, που μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές εντολές. Για τη γάτα τα νιαουρίσματα, τα γουργουρίσματα και τα μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας της. Οι γάτες κοιμούνται το 70% της ζωής τους, χαρίζουν στους κηδεμόνες τους μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και εμφράγματος κατά το 1/3, έχουν επιβιώσει από τον 32ο όροφο και τέλος, το μυαλό τους μοιάζει κατά 90% με αυτό των ανθρώπων!

Θα μιλάμε για τα τρωκτικά (Rodentia) που αποτελούν τάξη των πλακουντοφόρων, αναγάλιδων θηλαστικών, η οποία περιλαμβάνει περίπου 2.300 είδη, ενώ τα περισσότερα συναντώνται στη Νότια Αμερική. Είναι ζώα αρκετά κοινωνικά και ολοένα κερδίζουν έδαφος στη συγκατοίκησή τους με τον άνθρωπο. Επίσης για τα λαγόμορφα που ανήκουν στη τάξη των θηλαστικών, γνωστά και ως Διπλόδοντα. Κάποτε θεωρούνταν τρωκτικά, καθώς έμοιαζαν αρκετά με αυτά. Λαγόμορφα είναι οι λαγοί και τα κουνέλια τα οποία και συναντάμε σήμερα σε πολλά σπίτια, αλλά και λειτουργούν ως ζωάκια “θεραπείας” για την κοινωνικοποίηση ενός παιδιού.

Το περιοδικό θα ασχοληθεί ακόμη με τα ψάρια και τα Ενυδρεία, τα οποία μελέτες ψυχολογίας απέδειξαν πως προσφέρουν ενθουσιασμό και δημιουργούν εγρήγορση στους ανθρώπους. Ενισχύουν την υγεία, την όρεξη για ζωή και προσφέρουν ψυχική ισορροπία. Σύμφωνα με το σύστημα Feng Shui, θεωρούνται από τα ιδανικά στοιχεία σε ένα χώρο, καθώς μεταξύ άλλων, φέρνουν τύχη, σταθερότητα, αναγνώριση και πλούτο. Τα ενυδρεία προσφέρουν μια μοναδική, εξωτική ομορφιά, και τα δραστήρια ψαράκια είναι βέβαιο πως θα καταφέρουν να σας απαλλάξουν από το καθημερινό στρες.

Το περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας θα σας μιλάει για τα πτηνά συντροφιάς (πουλιά) που είναι ζώα ομοιόθερμα σπονδυλωτά. Με κυριότερο χαρακτηριστικό ασφαλώς τις πτέρυγές τους, τα ελαφριά οστά τους που τους βοηθούν στο πέταγμα, την πέντε φορές μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και οπτική ισχύ τους από τον άνθρωπο, τους οφθαλμούς τους, που είναι ισχυρότεροι από αυτούς των θηλαστικών και το μεγάλο άνοιγμα της κόρης τους, που κάνει τα πάντα να φαίνονται φωτεινότερα. Τα πουλιά ως θαυμάσια κατοικίδια ζώα, θέλουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να ζούνε με ευζωία και θα ασχοληθούμε και με αυτό.

Τέλος, το περιοδικό θα συζητάει μαζί σας και για τα ερπετά. Τα τετράποδα σπονδυλόζωα της κλάσεως Σαυρόψιδα (Sauropsida) που χαρακτηρίζονται από την αναπνοή αέρα, τη γέννηση κελυφωτών αυγών (με εξαίρεση κάποιων φιδιών που γεννούν ζωντανά μικρά) και έχουν δέρμα που καλύπτεται με φολίδες ή αποφύσεις. Τα ερπετά είναι το πιο παλιό είδος ζώου που υφίσταται σήμερα στη γη, ενώ από τα 100 είδη ερπετών που αριθμεί η Ευρώπη, τα 61 απαντούνται στην Ελλάδα! Στην Αμερική μάλιστα 1 στα 25 νοικοκυριά φιλοξενούν τουλάχιστον 1 ερπετό σήμερα. Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να μάθετε, γνωρίζοντας τα ερπετά, τα αμφίβια και τα αρθρόποδα μέσα από το περιοδικό μας και να απομυθοποιήσετε μέσα απο συμβουλές και επιστημονικά άρθρα την άσχημη φήμη ή το φόβο που ίσως επικρατεί για τον παράξενο κόσμο των ερπετών και των αρθροπόδων.
Το περιοδικό θα περιλαμβάνει επίσης άρθρα φιλοζωικά καθώς και συνεντεύξεις όπου μέσα από αυτά θα διαφαίνεται και το έργο εθελοντικών ομάδων που δρούνε στην Ελλάδα με στόχο την επίτευξη της ευζωίας αυτών των πλασμάτων, αλλά και τη διάσωση χιλιάδων ψυχών που συναντώνται καθημερινά στο δρόμο να παλεύουν για τη ζωή τους, με μόνο όπλο την ελπίδα τους.

Συμπερασματικά, τα οφέλη από την συνύπαρξη ζώων και ανθρώπου είναι πλέον καταγεγραμμένα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και κοινά αποδεκτά. Όταν σκεφτείτε την υιοθεσία ή την αγορά ενός κατοικίδιου θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πολλές παραμέτρους, ώστε να πάρετε την καταλληλότερη για εσάς απόφαση. Αυτό που πρέπει να θυμάστε όμως πάντα είναι ότι ένα ζώο συντροφιάς θα έχει ανάγκη της φροντίδας σας για όλη τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως θα σας προσφέρει στιγμές ξεκούρασης, διασκέδασης, ξεγνοιασιάς. Στιγμές γεμάτες θετικά συναισθήματα. Η ζωή δίπλα σε ένα κατοικίδιο είναι ένα μαγευτικό ταξίδι!
Καλή ανάγνωση…