Ένας σκύλος ακόμη, αμέτρητη αγάπη παραπάνω!

Εδώ και αρκετά χρόνια η συμβίωσή σου με τον σκύλο σου και η καθημερινότητά σου μαζί του που έχει τους ρυθμούς της, αλλά και οι στιγμές που απολαμβάνετε μαζί, είναι κάτι που δεν το αλλάζεις με τίποτα!

Γράφει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων- σύμβουλος καθημερινής συμβίωσης, Ιδρυτής Homefreetraining

Περνάτε όσο γίνεται περισσότερο χρόνο μαζί και έχετε μια όμορφη σχέση κηδεμόνα και σκύλου που στηρίζεται στην απόλυτη αγάπη και αποδοχή, στην έλλειψη κριτικής και στην ενσυναίσθηση!
Έρχεται όμως κάποια στιγμή που εμφανίζεται έντονα μέσα σου η ιδέα ενός δεύτερου σκύλου να «βολτάρει» στο σπίτι σας ανάμεσά σας και είναι εκείνη η στιγμή που σκέφτεσαι αν «στους δύο τρίτος χωρεί!». Το επεξεργάζεσαι, σκέφτεσαι όλες τις όμορφες στιγμές που θα έρθουν στη μελλοντική κοινή ζωή σας, ζυγίζεις τις τυχόν δυσκολίες και τελικά θεωρείς ότι έχεις πάρει τη σωστή απόφαση να βάλεις στη ζωή σου έναν ακόμη σκύλο!

Έρχεται κάποια στιγμή που εμφανίζεται έντονα μέσα σου η ιδέα ενός δεύτερου σκύλου να “βολτάρει” στο σπίτι σου ανάμεσά σας.

Αν ρωτούσε κανείς σε έναν επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή σκύλων τις παραμέτρους που χρειάζεται να επεξεργαστεί ένας κηδεμόνας σκύλου για να αποφασίσει να «μεγαλώσει» την οικογένειά του με ένα ακόμη τετράποδο μέλος και να λάβει αποφάσεις λογικά, ηθικά και συναισθηματικά και με απόλυτη ισορροπία όλων αυτών, εκείνος θα του έλεγε:
Μπορείς να διαθέσεις αρκετό χρόνο, ώστε να παρέχεις αυτά που χρειάζονται δύο σκύλοι;
Θα είναι σίγουρα ο διπλάσιος χρόνος από ό, τι αν είχες έναν σκύλο. Είσαι έτοιμος να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου για τις απαιτήσεις που θα αυξηθούν;
Έχεις τη διάθεση για αλλαγές και νέες περιπέτειες; Έχεις υπομονή για την εκπαίδευση του σκύλου που θα έρθει στο σπίτι; Έχεις τις οικονομικές δυνατότητες για μαθήματα εκπαίδευσής του που τυχόν θα χρειαστούν;
Είσαι σίγουρος για τη σωστή διαχείριση αυτής της νέας κατάστασης από τον σκύλο που έχεις στο σπίτι και είναι πολύ δεμένος μαζί σου; Μπορεί να διαχειριστεί μια άφιξη και παραμονή ενός νέου σκύλου στο σπίτι που δεν θα έρθει ως επισκέπτης αλλά ως ένας μόνιμος κάτοικος; Σκέφτηκες ότι ο σκύλος σου ίσως χρειαστεί εκπαίδευση, ώστε να δεχτεί τις νέες αλλαγές και ότι θέλει τον απαραίτητο του χρόνο να δεχτεί έναν νέο συγκάτοικο για τα επόμενα χρόνια της ζωής του; Έχεις την οικονομική δυνατότητα για να καλύψεις τις τυχόν εκπαιδεύσεις και των δύο σκύλων σου;
Σκέφτηκες ότι η νέα του παρέα θα πρέπει να είναι κάτι που ίσως θα μπορούσε να «επιλέξει» ο ίδιος και θα δεχόταν πιο εύκολα και χωρίς πιθανά προβλήματα; Είσαι σε θέση να ξέρεις τόσο καλά τον σκύλο σου ώστε να ξέρεις αν επιθυμεί για παρέα το αντίθετο φύλο από εκείνον ή ένα κουτάβι, αν προτιμά έναν μικρόσωμο φιλικό σκύλο ή έναν αρκετά ήρεμο μεσήλικο σκύλο;
Σκέφτηκες και επεξεργάστηκες τις ανάγκες του σκύλου σου, τις διαθέσεις του και το αν θέλει ή είναι ικανός να διαχειριστεί μια συμβίωση με έναν νέο σκύλο, ώστε αυτή να είναι τόσο αρμονική, ώστε να μη στρεσαριστεί, να μη νιώσει πως έρχεται σε μειονεκτική θέση ούτε πως η καθημερινότητα σας αλλάζει προς το χειρότερο αλλά να έχει πεισθεί ότι αυτή η σημαντική αλλαγή θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα όπως περισσότερη παρέα για εκείνον, παιχνίδι και ωραίες στιγμές επικοινωνίας μεταξύ τους.

Σκέφτηκες τις ανάγκες του σκύλου σου, τις διαθέσεις του και το αν θέλει ή είναι ικανός να διαχειριστεί μια συμβίωση με έναν νέο σκύλο;

Είσαι έτοιμος να μοιράσεις την αγάπη σου σε δύο πλάσματα για τα οποία θα είσαι όλος ο κόσμος τους;
Σκέφτηκες ότι οικονομικά μπορείς να διαχειριστείς τη φροντίδα και την καθημερινή ανάγκη που χρειάζονται και οι δύο φίλοι σου πλέον, από την διατροφή τους έως τους καθημερινούς περιπάτους και από τον χρόνο ασχολίας που θα διαθέσεις για την εκτόνωσή τους έως την πλήρη ιατρική τους περίθαλψη αλλά και τυχόν έκτακτα συμβάντα;
Σκέφτηκες ότι έχεις ρυθμίσει σωστά τη ζωή σου με δύο σκύλους και δεν θα χρειαστεί να έρθεις σε δύσκολη θέση εσύ ή οι φίλοι σου σε οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητα σου ή και τις αλλαγές που συμβαίνουν όπως η παρουσία ενός νέου προσώπου στη ζωή σου ή ένα πολυήμερο επαγγελματικό ταξίδι;
Αν μπορείς να απαντήσεις θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις και έχεις αποφασίσει ότι έχεις ελεύθερο χρόνο και χώρο να απολαύσεις εις διπλούν την παρέα και την αγάπη ενός σκύλου, είσαι έτοιμος πλέον για να κάνεις πράξη την απόφαση σου και να κάνεις σαφέστατα την κατάλληλη επιλογή!

Μικρά, σημαντικά βήματα κάνουν την επιτυχία δεδομένη, και σίγουρα δεν χρειαζεται να βιαστούμε ούτε εμείς ούτε οι σκύλοι μας.

Κάποιες φορές ίσως δεν είναι στο χέρι σου η επιλογή, καθώς μπορεί το νέο μέλος της οικογένειάς σου να είναι ένας σκύλος που βρέθηκε στα χέρια σου τυχαία, στον δρόμο σου περπατώντας ή στην αυλή σου, χαμένος και φοβισμένος ή γιατί κάποιος τον εγκατέλειψε. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή του να σώσεις έναν σκύλο από τη δύσκολη ζωή στον δρόμο ή αν επιλέξεις να τον βγάλεις από το κλουβί ενός καταφυγίου, κάνεις ταυτόχρονα και μια πράξη υπέρτατης αγάπης.
Ίσως είναι αναπάντεχο και αναπόφευκτο να είναι πρώην αδέσποτος ο επόμενος σου σκύλος, ίσως να έχεις βγει εκτός οικονομικού προϋπολογισμού ή χρόνου, αλλά συναισθηματικά να αποφάσισες ότι η επιλογή να σε ακολουθήσει στο σπίτι μαζί σου είναι μη διαπραγματεύσιμη.
Εκεί ίσως με το χέρι στην καρδιά, ναι, να κάνεις την υπέρβαση και να προσπαθήσεις για το καλύτερο όλων σας μέσα στο σπίτι σου αλλά αν έπειτα τις ώριμες σκέψεις σου και κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά σου διαπιστώσεις ότι είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο να συμβιώσετε όλοι μαζί τότε η αναζήτηση υιοθεσίας και της ιδανικής παντοτινής οικογένειας του σκύλου που βρήκες, όπου θα ζει απόλυτα ευτυχισμένος, είναι απαραίτητη και ίσως και η καλύτερη επιλογή για τον σκύλο που φεύγει και για εκείνον που μένει, αν υπήρχαν μεταξύ τους δυσεπίλυτα προβλήματα.
Στην περίπτωση που αναζητάς σκύλο και δεν τυχαίνει να βρεθεί στον δρόμο σου, όπως περιγράφηκε παραπάνω, κάνεις το επόμενο βήμα απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις, και αφού τα έχεις βάλει όλα σε τάξη, προσπαθείς να βρεις τον σκύλο που ο χαρακτήρας του θα ταιριάζει όσο γίνεται περισσότερο με σένα, τον σκύλο σου και τον κοινό τρόπο ζωής σας.
Και φυσικά ακολουθείς τη σωστή διαδικασία κοινής επαφής τους από την πρώτη στιγμή που ο σκύλος θα γνωρίσει εσένα και τον σκύλο σου.
Η προσέγγιση, η γνωριμία, η διάρκεια της πρώτης επαφής είναι υψίστης σημασίας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μικρά σημαντικά βήματα επιτυχίας κάνουν την τελική επιτυχία δεδομένη και σίγουρα δεν χρειάζεται να βιαστούμε ούτε εμείς ούτε οι δύο σκύλοι. Η επαφή με θετικό εκπαιδευτή για τα μαθήματα γνωριμίας και επαφής είναι απαραίτητη και αναγκαία, ώστε να έχεις θέσει τις βάσεις για την άριστη συμβίωσή σας, αλλά και γιατί πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να τα γνωρίζουμε όλα και κάνουμε λάθη!