Clown Fish

Τα ψάρια κλόουν είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και δημοφιλή ψάρια στο χόμπι του ενυδρείου με θαλασσινό νερό! Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ψαριών κλόουν. Σε αυτόν τον οδηγό, καλύπτουμε τα βασικά της διατήρησης των ψαριών κλόουν καθώς και μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη ψαριών κλόουν στο χόμπι.

Γράφει ο Σάκης Αργυρόπουλος, διαχειριστής της γνωστής ενυδρειακής ομάδα του Facebook «Ενυδρειακές συζητήσεις – Facebook Community» η οποία λειτουργεί για περισσότερα από 5 χρόνια και φιλοξενεί 2.500 μέλη!

Τύποι ψαριών κλόουν
Ενώ υπάρχουν δεκάδες τύποι ψαριών κλόουν με εκατοντάδες χρωματικές μορφές, εδώ θα δούμε μερικά από τα πιο κοινά είδη, που αντιπροσωπεύουν καθένα από τα έξι συμπλέγματα ψαριών κλόουν.

1. Common Clownfish
Γνωστό και ως False Percula, το Common Clownfish είναι από τα πιο διαδεδομένα ψάρια στο εμπόριο θαλάσσιων ενυδρείων. Όπως όλοι οι τύποι ψαριών κλόουν, τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα, φτάνοντας έως και 4 ίντσες, με τα αρσενικά να ξεπερνούν τις 3 ίντσες. Βρίσκεται σε ρηχούς υφάλους στον Ανατολικό Ινδικό και στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, κι έχει ένα χαρακτηριστικό στυλ κολύμβησης που το κάνει αγαπημένο στον κόσμο των ψαριών. Αν ψάχνετε για ένα Nemo για το ενυδρείο σας, το Common Clownfish είναι η καλύτερη επιλογή σας.


Είναι πιο ανθεκτικά από τα Percula Clownfish και λιγότερο ακριβά. Τα κοινά ψάρια κλόουν έρχονται
επίσης σε περισσότερες χρωματικές ποικιλίες κι είναι ψάρια που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία
.
Το κοινό ψάρι κλόουν μπορεί να διακριθεί από το Perculas μελετώντας το σώμα και τα μάτια. Τα κοινά ψάρια κλόουν έχουν λεπτά μαύρα περιγράμματα στις λευκές ρίγες τους σε σύγκριση με το Percula Clownfish. Έχουν επίσης πιο σκούρες ίριδες σε σύγκριση με το πιο ανοιχτό πορτοκαλί του True Percula Clownfish. Αν και δε βρίσκονται στις ίδιες περιοχές, είναι τα μόνα μέλη του συμπλέγματος Percula και ως εκ τούτου συνδέονται στενά. Το Common και το Percula Clownfish μπορούν να διασταυρωθούν αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Επιστημονική ονομασία: Amphiprion ocellaris
Σύμπλεγμα: Percula Μέγεθος: 3-4 ίντσες
Αγαπημένες Ανεμώνες: Heteractis magnifica, Stichodactyla gigantea, Stichodactyla mertensii, Entacmaea quadricolor
Ευκολία Φροντίδας: Εύκολο είδος1. True Percula Clownfish
Το Orange ή True Percula Clownfish είναι το μικρότερο και ένα από τα πιο περιζήτητα είδη ψαριών κλόουν. Τα Percula βρίσκονται σε μια σχετικά μικρή περιοχή στη φύση, γύρω από τη Νέα Γουινέα και τη Βορειοανατολική Αυστραλία. Οι κινήσεις των θωρακικών πτερυγίων τους όταν κολυμπούν είναι αξιολάτρευτες και είναι σαν να κωπηλατούν. Ενώ όλα τα ψάρια κλόουν είναι εδαφικά ως ένα βαθμό, τα Percula Clownfish είναι ένα από τα ηπιότερα είδη, ακόμη και ως ενήλικες. Όντας ήπιο είδος και μεγαλώνοντας με μια κατάλληλη ανεμώνη,
αυτή τους παρέχει τη δυνατότητα να υποχωρήσουν όταν παρενοχλούνται από ημι-επιθετικά είδη.
Οι χρωματικές παραλλαγές είναι επεκτάσεις του πορτοκαλί, του λευκού και του μαύρου που βρίσκονται στο σώμα. Πολλά χρωματικά μορφώματα βρίσκονται στη φύση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Black Percula Clown. Τα Percula είναι ευαίσθητα σε κακές συνθήκες νερού σε σύγκριση με άλλα ψάρια κλόουν. Οι αλλαγές νερού πρέπει να είναι τακτικές και να γίνονται συχνά τεστ για να διατηρούνται σε βέλτιστη υγεία. Εάν αφεθεί η αμμωνία και τα νιτρώδη άλατα να αυξηθούν, το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα υποφέρει, οδηγώντας τα σε λοιμώξεις όπως Brooklynellosis και το Marine Ich.

Επιστημονική ονομασία: Amphiprion percula
Σύμπλεγμα: Percula Μέγεθος: 2-3 ίντσες
Αγαπημένες Ανεμώνες: Stichodactyla gigantea, Stichodactyla mertensii, Heteractis crispa, Heteractis magnifica, Entacmaea quadricolor Ευκολία Φροντίδας: Μέτρια εύκολο είδος

3. Cinnamon Clownfish
Γνωστό και ως Fire Clownfish, το Cinnamon Clownfish είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη. Όπως τα περισσότερα από το σύμπλεγμα Tomato Clown, μπορούν να φτάσουν έως και 5 ίντσες. Όταν είναι νεαρά, τα Cinnamon Clown έχουν ένα «καμένο» πορτοκαλί χρώμα. Καθώς ωριμάζουν οι πλευρές γίνονται όλο και πιο μαύρες, με πορτοκαλί τελειώματα στο πρόσωπο, την κοιλιά και την ουρά. Όπως τα περισσότερα ψάρια, έτσι και τα Cinnamon Clownfish όσο μεγαλώνουν διεκδικούν όλο και περισσότερο τον εδαφικό τους χώρο. Όταν διατηρούνται σε ένα ενυδρείο, τείνουν να διεκδικούν ολόκληρη τη δεξαμενή ως έδαφός τους, προκαλώντας προβλήματα σε άλλους συγκατοίκους. Η επιθετικότητά τους μπορεί να περιοριστεί κάπως εάν υπάρχει ζωντανός βράχος και μια ανεμώνη υποδοχής για συμβίωση. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι ιδιαίτερα επιθετικά προς άλλα ψάρια κλόουν και δεν πρέπει να διατηρούνται σε ομάδες ή με άλλους τύπους. Ένα ζευγάρι ή ένα άτομο είναι το καλύτερο.

Επιστημονική ονομασία: Amphiprion melanopus
Σύμπλεγμα: Tomato Μέγεθος: 5 ίντσες
Αγαπημένες Ανεμώνες: Entacmaea quadricolor, Heteractis crispa
Ευκολία Φροντίδας: Πολύ εύκολο είδος

4. Tomato Clownfish
Όπως ο στενός ξάδερφός τους, το Cinnamon Clownfish, τα Tomato Clownfish είναι μεγάλα, θορυβώδη ψάρια κλόουν που θα πρέπει να προσέχετε καθώς ενηλικιώνονται. Βρίσκονται στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό από την Ιαπωνία μέχρι την Ινδονησία. Αυτά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και φθηνά είδη ψαριών κλόουν στο εμπόριο και μια εξαιρετική επιλογή για ένα ημι-επιθετικό κοινωνικό ενυδρείο. Το Triggerfish, τα Tangs, το Damselfish και το Angelfish συνεργάζονται καλά με τα πλήρως αναπτυγμένα Tomato Clownfish. Τα Tomato Clownfish είναι ένα από τα πιο επιλεκτικά είδη όσον αφορά την επιλογή ανεμώνης. Βρίσκονται αποκλειστικά με ανεμώνες με φυσαλίδες (Entacmaea quadricolor) στη φύση, αλλά μερικές φορές δέχονται και δερματώδεις ανεμώνες (Heteractis crispa). Όταν είναι μεγάλα, τείνουν να εκφοβίζουν τους άλλους συγκατοίκους τους κατά τη διάρκεια του ταϊσματος. Όπως όλοι οι τύποι ψαριών κλόουν, δέχονται ευχαρίστως ένα μείγμα από νιφάδες και ζωντανά ή κατεψυγμένα είδη όπως γαρίδες και ψιλοκομμένα μύδια.

Επιστημονική ονομασία: Amphiprion frenatus
Σύμπλεγμα: Tomato Μέγεθος: 5 ίντσες
Αγαπημένη Ανεμώνη: Entacmaea τετράχρωμη
Ευκολία Φροντίδας: Πολύ εύκολο είδος


5. Maroon Clownfish
Το Maroon Clownfish είναι το μεγαλύτερο είδος ψαριών κλόουν, με τα ώριμα θηλυκά να φτάνουν έως και τις 7 ίντσες. Βρίσκονται αποκλειστικά στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, από την Ινδονησία μέχρι τη Βόρεια Αυστραλία. Τα Maroon Clownfish είναι πολύ επιθετικά όταν μεαλώσουν. Ακόμη και με ζευγαρωμένα ζευγάρια, το θηλυκό μπορεί να αποφασίσει ότι έχει κακή διάθεση και να επιτίθεται αμείλικτα στο μικρότερο αρσενικό μέχρι να πεθάνει. Είναι έξυπνο είδος, αναγνωρίζοντας συχνά τους ιδιοκτήτες τους καθώς και τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορεί να λάβουν μια προειδοποίηση αν πλησιάσουν το ενυδρείο! Παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλα και επιθετικά, τα Maroon Clownfish είναι επίσης όμορφα κι εύκολα στη φροντίδα τους. Εάν ζευγαρώσουν με επιτυχία, μπορεί ακόμη και να αναπαραχθούν. Δεδομένου του μεγέθους τους, θα πρέπει να φυλάσσονται σε δεξαμενές όγκου τουλάχιστον 55 γαλονιών. Τα Maroon Clownfish ανήκουν στο δικό τους Maroon Complex. Είναι ένα μονοειδικό γένος (Premnas) καθώς το Gold Ride Maroon Clownfish είναι μόνο μια παραλλαγή και όχι ένα ξεχωριστό είδος. Τα Maroon Clownfish είναι εύκολο να αναγνωριστούν καθώς έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και προεξέχουσα ράχη στα μάγουλα που δεν παρατηρούνται σε άλλους τύπους Clownfish. Ωστόσο, σχετίζονται στενότερα με το σύμπλεγμα Percula κι έχουν εκτραφεί με το κοινό ψάρι κλόουν σε αιχμαλωσία. Τα μικρά που προκύπτουν είναι γνωστά ως Blood Orange Clownfish λόγω του ενδιάμεσου χρωματισμού τους. Είναι επίσης μεγαλύτερα και πιο επιθετικά χάρη στη γενετική τους στο Maroon Clownfish.

Επιστημονική ονομασία: Premnas biaculeatus
Σύμπλεγμα: Maroon Μέγεθος: 7 ίντσες
Αγαπημένη Ανεμώνη: Entacmaea τετράχρωμη
Ευκολία Φροντίδας: Πολύ εύκολο είδος

6. Clarkii Clownfish
Τα Clarkii Clownfish είναι ευρέως διαδεδομένα τόσο στο εμπόριο ενυδρείων όσο και στη φύση. Βρίσκονται σε όλο τον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, έρχονται σε μια ποικιλία από χρώματα, από καθαρό μαύρο με λευκές λωρίδες έως σχεδόν εξ ολοκλήρου πορτοκαλί και λευκό. Αν και είναι ο μεγαλύτερος τύπος ψαριών κλόουν, τα Clarkii δεν είναι τόσο επιθετικά όσο τα Maroons ή οποιοδήποτε από τα συμπλέγματα Tomato. Θα δώσουν στους περισσότερους συντρόφους της δεξαμενής χώρο, εκτός από την περιοχή γύρω από την ανεμώνη τους. Ωστόσο, η επιθετικότητα μπορεί να αυξηθει εάν φυλάσσεται σε μικρότερες δεξαμενές.
Στη φύση είναι γνωστό ότι μοιράζονται μεγάλες ανεμώνες με το Pink Skunk Clownfish (Amphiprion
perideraion), ωστόσο το μικρότερο είδος τείνει να κρέμεται στις άκρες για να αποφύγει την οργή των
μεγαλύτερων Clarkii. Είναι δυνατοί κολυμβητές και βρίσκονται σε πολύ βαθύτερα νερά από άλλα είδη ψαριών κλόουν. Φθηνό, ανθεκτικό και όχι πολύ επιθετικό, το Clarkii Clownfish είναι ένα εξαιρετικό πρώτο ψάρι κλόουν για τον ενυδρείο αλμυρού νερού με μεσαίου μεγέθους δεξαμενή!

Επιστημονική ονομασία: Amphiprion clarkii
Σύμπλεγμα: Clarkii Μέγεθος: Έως 6 ίντσες
Αγαπημένη Ανεμώνη: Και τα 10 συνηθισμένα είδη
Ευκολία Φροντίδας: Πολύ εύκολο είδος

7. Pink Skunk Clownfish
Τα Pink Skunk Clownfish έχουν ασυνήθιστα σχέδια σε σύγκριση με τα ξαδέρφια τους. Έχουν μια ενιαία κάθετη μπάρα κατά μήκος του μάγουλου που δεν φτάνει ακριβώς τη λευκή λωρίδα κατά μήκος της πλάτης τους. Το ανοιχτό ροζ έως ροδακινί χρώμα τους είναι επίσης διαφορετικό από το πορτοκαλί έως μαύρο χρώμα άλλων ψαριών κλόουν. Το Pink Skunk Clownfish σπάνια θα απομακρυνθεί πολύ περισσότερο από μερικές ίντσες από την ανεμώνη του ξενιστή τους, ακόμη και για να ταΐσει. Τα Pink Skunk Clownfish βρίσκονται αποκλειστικά από τη Νέα Γουινέα μέχρι τα νερά της Βόρειας Αυστραλίας. Ενώ υπερασπίζονται την ανεμώνη του ξενιστή τους, τα Pink Skunk Clownfish είναι κατά τα άλλα ειρηνικά και είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια ειρηνική κοινότητα μικρότερων ψαριών υφάλου. Περιστασιακά μοιράζονται ακόμη και μεγάλες ανεμώνες με τους Clarkii, Percula και Skunk Clownfish (Amphiprion akallopisos). Το Pink Skunk Clownfish μπορεί ακόμη και να ζει σε μικρές ομάδες του ίδιου τύπου, μοιράζοντας μία μόνο μεγάλη ανεμώνη. Εκφοβίζονται εύκολα και θα αρρωστήσουν λόγω στρες. Τα Pink Skunk Clownfish είναι επίσης πολύ ευαίσθητα στις συνθήκες του νερού και δεν ανέχονται ξαφνικές αλλαγές στις παραμέτρους του νερού ή αιχμές σε αμμωνία ή νιτρώδη.

Επιστημονική ονομασία: Amphiprion perideraion
Σύμπλεγμα: Skunk Μέγεθος: 2-3 ίντσες
Αγαπημένη ανεμώνη: Heteractis magnifica, Heteractis crispa, Macrodactyla doreensis, Stichodactyla gigantea
Ευκολία Φροντίδας: Δύσκολο είδος


8. Saddleback Clownfish
Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα Saddleback Clownfish έχουν ένα μοναδικό μοτίβο λωρίδας, με τη δεύτερη ράβδο να σχηματίζει ένα σημάδι σε σχήμα σέλας που ξεκινά κάτω από το ραχιαίο πτερύγιο αλλά δεν συναντά πάντα την κοιλιά. Είναι αρκετά διαδεδομένα, βρίσκονται στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό από τη Νότια Κίνα μέχρι την Αυστραλία. Σε αντίθεση με τους περισσότερους τύπους Clownfish, τα αρσενικά Saddleback έχουν το ίδιο
μέγεθος με τα θηλυκά και τα δύο φτάνουν τις 4 έως 5 ίντσες.
Τα ψάρια κλόουν τείνουν να κολλάνε πολύ κοντά στην ανεμώνη τους, με την ανεμώνη με χαλί σέλας (Stichodactyla haddoni) να προτιμάται σε μεγάλο βαθμό από άλλα είδη.Τα Saddleback μοιράζονται επίσης τις ανεμώνες τους μεταξύ τους, σχηματίζοντας οικογενειακές ομάδες που έχουν ως αποτέλεσμα ένα μόνο αναπαραγωγικό ζευγάρι να κυριαρχεί σε πολλούς άφυλους συγγενείς. Ενώ είναι μεγαλύτερα από τους συγγενείς τους, μπορούν να διατηρηθούν με μικρότερα, ειρηνικά ψάρια κλόουν όπως τα Percula και Skunk Complex.

Επιστημονική ονομασία: Amphiprion polymnus
Σύμπλεγμα: Saddleback Μέγεθος: 4-5 ίντσες
Αγαπημένη Ανεμώνη: Stichodactyla haddoni, Heteractis crispa
Ευκολία Φροντίδας: Πολύ εύκολο είδος

Πηγές:
https://www.buildyouraquarium.com/types-of-clownfish/
https://www.snorkeling-report.com/clownfish-species-identification/
https://aquanswers.com/types-of-clownfish/
https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/facts/clownfish
https://www.barrierreef.org/the-reef/animals/clownfish