Τσιουάουα

Μικρό, ζωηρό, με τεράστια προσωπικότητα, που του ταιριάζουν υπέροχα τα πουλόβερ… Ναι, μιλάμε για τα Τσιουάουα.

Γράφει ο Παναγιώτης Βραννάς Αθανασόπουλος

Αυτή η δημοφιλής φυλή σκύλου συντροφιάς είναι πιστή, παιχνιδιάρικη και αξιολάτρευτη. Και, όπως συμβαίνει και με άλλα μικρόσωμα σκυλάκια, θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα Τσιουάουα που δεν ξέρει πώς να ενισχύσει τη «χαριτωμενία» του, για να πάρει αυτό που θέλει.
Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας για τα Τσιουάουα με γενικές πληροφορίες για την φυλή αλλά και με μια μοναδική συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι Απόστολος Ραπτάκης και Γεώργιος Παπαδόπουλος, του κορυφαίου εκτροφείου Τσιουάουα, Mystic Legion.

Ιστορία

Όπως συμβαίνει και σε άλλες φυλές, η προέλευση του Τσιουάουα είναι κάπως ασαφής, υπάρχουν δύο θεωρίες για το πως εμφανίστηκε:
Η πρώτη είναι ότι κατάγεται από έναν σκύλο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής γνωστός ως Techichi.
Όταν κοιτάζουμε τα στοιχεία του Τσιουάουα που προέρχονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική, βρίσκουμε τον εαυτό μας να κοιτάζει πίσω στον πολιτισμό των Τολτέκων. Υπάρχουν σκαλίσματα των Τολτέκων που χρονολογούνται στον 9ο αιώνα μ.Χ. που απεικονίζουν έναν σκύλο που μοιάζει με το Τσιουάουα, με τα ίδια μεγάλα αυτιά και στρογγυλό κεφάλι. Αυτά τα σκυλιά ονομάζονταν Techichi και ο σκοπός τους στον πολιτισμό των Τολτέκων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Όταν οι Αζτέκοι κατέκτησαν τους Τολτέκους, ενσωμάτωσαν τα Techichi στην κοινωνία τους. Πολλά από τα σκυλιά ζούσαν σε ναούς και χρησιμοποιήθηκαν σε τελετουργίες των Αζτέκων. Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι τα Techichi είχαν μυστικιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να βλέπουν το μέλλον, να θεραπεύουν τους αρρώστους και να οδηγούν με ασφάλεια τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο. Ήταν σύνηθες να σκοτώνουν έναν κόκκινο Techichi και να το αποτεφρώνουν με τα λείψανα του νεκρού. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν επίσης τα Techichi ως πηγή τροφής και δερμάτων.
Η δεύτερη θεωρία είναι ότι μικρόσωμα σκυλιά από την Κίνα μεταφέρθηκαν στο Μεξικό από Ισπανούς εμπόρους και στη συνέχεια διασταυρώθηκαν με ιθαγενής σκύλους από όπου και προέκυψαν τα Τσιουάουα.
Ανεξάρτητα από το ποια θεωρία είναι ακριβής, το κοντότριχο Τσιουάουα που γνωρίζουμε σήμερα ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1850 στην πολιτεία Τσιουάουα του Μεξικού, από την οποία πήρε το όνομά του. Αμερικανοί επισκέπτες στο Μεξικό έφεραν μαζί τους τα σκυλάκια στο σπίτι. Το 1890 άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερα, το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτά τα αξιολάτρευτα μικρά σκυλιά ήταν αυτό που τα έκανε πολύ σύντομα μια από τις διασημότερες φυλές σκύλων στον κόσμο.

Προσωπικότητα

Το τολμηρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση Τσιουάουα έχει έντονο ταπεραμέντο. Η άγρυπνη φύση του και η καχυποψία του για τους ξένους τον κάνουν εξαιρετικό φύλακα. Είναι ευαίσθητος και αποζητά τη στοργή και τη συντροφικότητα.
Τα Τσιουάουα συχνά δένονται με ένα μόνο άτομο, αν και συνήθως είναι πρόθυμα να κάνουν νέους φίλους, εάν συστηθούν σωστά. Τις περισσότερες φορές είναι λίγο συγκρατημένα στην αρχή. Τα Τσιουάουα μπορεί να είναι δειλά αν δεν κοινωνικοποιούνται σωστά ως κουτάβια. Όπως κάθε σκύλος, έτσι και τα Τσιουάουα χρειάζονται πρώιμη κοινωνικοποίηση, έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες όταν είναι μικρά. Η κοινωνικοποίηση βοηθά να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας ψυχικά υγιής σκύλος.

Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι τα Techichi είχαν μυστικιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να βλέπουν το μέλλον

Υγεία

Τα Τσιουάουα δεν πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά όπως όλες οι φυλές μπορεί να γεννηθούν ή να αποκτήσουν ορισμένες παθήσεις. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα πάθουν οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
Αναζητήστε έναν υπεύθυνο εκτροφέα που θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα αποκτήσετε ένα υγειές κουτάβι. Ένα κουτάβι από έναν αξιόπιστο εκτροφέα Τσιουάουα θα εμβολιαστεί και θα αποπαρασιτωθεί στην ώρα του, πριν το πάρετε στο σπίτι. Οι υπεύθυνοι εκτροφείς χρησιμοποιούν μόνο σωματικά υγιείς και ώριμους σκύλους καθώς επίσης εξετάζουν τους γεννήτορες τους για όλες τις γνωστές γενετικές παθήσεις που σχετίζονται με τη φυλή, όπως επιγονατίδες και καρδιοπάθειες. Και οι δύο γονείς θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικά υγείας, τεκμηρίωση ότι ένας σκύλος έχει ελεγχθεί και έχει απαλλαγεί από μια συγκεκριμένη πάθηση.
Παρακάτω θα δούμε ορισμένες παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στα Τσιουάουα:

Εξάρθρωση επιγονατίδας

Ένα κοινό πρόβλημα σε μικρόσωμους σκύλους. Προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία αποτελείται από τρία μέρη, το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη, δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή μη φυσιολογικό βάδισμα. Είναι μια πάθηση κληρονομική όμως πολύ συχνά από διάφορους τραυματισμούς ο σκύλος μπορεί να το προκαλέσει και μόνος του. Συχνή αιτία είναι το άλμα από μεγάλο ύψος για τον σκύλο σας, αλλά και η καταπόνηση των αρθρώσεων από το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες. Το τρίψιμο που προκαλείται από την εξάρθρωση της επιγονατίδας μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, η οποία είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων. Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί έξαρσης της επιγονατίδας που κυμαίνονται από τον βαθμό Ι, που είναι μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα στην άρθρωση, έως τον βαθμό IV, στον οποίο η στροφή της κνήμης είναι σοβαρή και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με το χέρι. Οι σοβαροί βαθμοί εξάρθρωσης της επιγονατίδας μπορεί να απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση.

Τα Τσιουάουα μπορεί να υποφέρουν από υπογλυκαιμία όταν έχουν στρες, ειδικά όταν είναι κουτάβια.

Υπογλυκαιμία

Όπως πολλά σκυλιά μικρόσωμων φυλών, έτσι και τα Τσιουάουα μπορεί να υποφέρουν από υπογλυκαιμία όταν έχουν στρες, ειδικά όταν είναι κουτάβια. Η υπογλυκαιμία προκαλείται από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Μερικά από τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία, σύγχυση, ταλαντευόμενο βάδισμα και επεισόδια που μοιάζουν με επιληπτικές κρίσεις. Εάν ο σκύλος σας είναι ευαίσθητος σε αυτό, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις επιλογές πρόληψης. Στένωση τραχείας «Collapsed trachea».
Η τραχεία, η οποία μεταφέρει αέρα στους πνεύμονες, τείνει να καταρρέει εύκολα. Το πιο κοινό σημάδι μιας κατάρρευσης της τραχείας είναι ένας χρόνιος, ξηρός, σκληρός βήχας. Η στένωση της τραχείας μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Τα Τσιουάουα έχουν δύο διαφορετικούς τύπους τριχώματος: κοντό (λείο) και μακρύ.

Καρδιακό φύσημα

Τα καρδιακά φυσήματα προκαλούνται από διαταραχή της ροής του αίματος μέσω των θαλάμων της καρδιάς. Είναι ένας δείκτης ότι μπορεί να υπάρχει μια ασθένεια ή κατάσταση της καρδιάς που θα πρέπει να παρακολουθείται και να αντιμετωπίζεται. Τα φυσήματα της καρδιάς βαθμολογούνται ανάλογα με την ένταση τους, με το ένα να είναι πολύ απαλό και το πέντε να είναι πολύ δυνατό. Εάν η ασθένεια είναι εμφανής, όπως διαγιγνώσκεται μέσω ακτινογραφιών και υπερηχοκαρδιογραφήματος, ο σκύλος μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, ειδική δίαιτα και μείωση της ποσότητας άσκησης που κάνει.

Πνευμονική στένωση

Αυτή η συγγενής καρδιακή νόσος εμφανίζεται όταν το αίμα δεν ρέει σωστά μέσα από την καρδιά επειδή η πνευμονική βαλβίδα είναι κακομορφωμένη, προκαλώντας απόφραξη. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργάζεται σκληρότερα και μπορεί να διευρυνθεί, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου. Σε ήπιες περιπτώσεις, υπάρχει μικρή ή καθόλου απόφραξη και δεν απαιτείται θεραπεία. Εάν ο σκύλος προσβληθεί σοβαρά από τη νόσο, συνιστάται χειρουργική επέμβαση, αλλά η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με τη θέση της απόφραξης.

Υδροκεφαλισμός

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) μπορεί να συσσωρευτεί στον εγκέφαλο λόγω συγγενούς ελαττώματος, απόφραξης ή αποτέλεσμα τραύματος κατά τη γέννηση, ασκώντας πίεση στον εγκέφαλο. Το κεφάλι φαίνεται πρησμένο ή διευρυμένο, αλλά η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με υπερηχογράφημα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον υδροκεφαλισμό, αν και σε ήπιες περιπτώσεις τα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης.

Κρανιακή πηγή – Open Fontanel

Τα Τσιουάουα γεννιούνται με ένα μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού τους. Συνήθως το μαλακό σημείο κλείνει, όπως σε όλα τα μωρά, αλλά μερικές φορές δεν κλείνει τελείως.

Ρίγος

Το ρίγος είναι συχνό φαινόμενο στα Τσιουάουα. Η μηχανική του γιατί τρέμουν είναι ασαφής, αλλά συνήθως συμβαίνει όταν ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος, στρεσαρισμένος ή κρυώνει.

Φροντίδα

Παρά το μικρό μέγεθος του Τσιουάουα, όπως όλα τα σκυλιά χρειάζεται άσκηση και εκπαίδευση. Η ποσότητα ενέργειας που έχει ένα ενήλικο Τσιουάουα μπορεί να είναι εκπληκτική. Τα Τσιουάουα απολαμβάνουν τις βόλτες και τις εποπτευόμενες περιπλανήσεις στην αυλή. Όσο κι αν τους αρέσει να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, τα Τσιουάουα δεν πρέπει ποτέ να ζουν έξω. Δεν είναι ασφαλή από αρπακτικά όπως γεράκια ή άλλα μεγαλύτερα σκυλιά που θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή.

Διατροφή

Το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Οι σκύλοι είναι άτομα, όπως και οι άνθρωποι, και δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ένας πολύ δραστήριος σκύλος θα χρειαστεί περισσότερα από έναν σκύλο του καναπέ.
Η ποιότητα της τροφής για σκύλους που αγοράζετε κάνει επίσης τη διαφορά, όσο καλύτερη είναι η τροφή, τόσο περισσότερο θα θρέψει τον σκύλο σας και τόσο λιγότερη από αυτή θα χρειαστεί.
Διατηρήστε τον σκύλο σας σε καλή φόρμα μετρώντας το φαγητό του και ταΐζοντάς το δύο φορές την ημέρα αντί να αφήνετε συνεχώς το φαγητό έξω. Εάν δεν είστε σίγουροι αν είναι υπέρβαρος, κάντε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας και εκείνος θα σας διαφωτίσει.

Τρίχωμα – περιποίηση

Τα Τσιουάουα έχουν δύο διαφορετικούς τύπους τριχώματος: κοντό (λείο) και μακρύ. Το Τσιουάουα με κοντό τρίχωμα έχει ένα λαμπερό τρίχωμα που εφαρμόζει κοντά στο σώμα του. Τα μαλλιά στο κεφάλι και τα αυτιά είναι πιο λεπτά και η ουρά είναι σχεδόν γούνινη ενώ το τρίχωμα στην ράχη είναι αρκετά πιο παχύ και στιλπνό.
Τα Τσιουάουα με μακρύ τρίχωμα είναι ίδια με τα κοντότριχα με την διαφορά ότι κυρίως στα αυτιά και την ουρά έχει μακρύ τρίχωμα. Το μακρύτριχο και το κοντότριχο μπορεί να είναι μονού η διπλού υποστρώματος. Το διπλό υπόστρωμα είναι πιο παχύ και κοντό και το μονού είναι πιο λεπτό και μακρύ.
Εκτός από τους δύο τύπους τριχώματος, τα Τσιουάουα βρίσκονται σε μια σειρά χρωμάτων. Μπορούν να είναι μονόχρωμα, όπως μαύρο, λευκό, σοκολατί, γκρι και ασημί καθώς και τρίχρωμα (σοκολατί, μαύρο ή μπλε με πύρινο και λευκό), brindle, spotted, merle και διάφορα άλλα. Οι αποχρώσεις μπορεί να είναι πολύ ανοιχτές έως πολύ σκούρες για όλα τα χρώματα.

Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας

Το Τσιουάουα είναι ένας σκύλος που καθαρίζεται εύκολα. Η περιποίηση του διαρκεί μόνο λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα. Βουρτσίστε τον κάθε εβδομάδα με μια βούρτσα με κοντές, φυσικές τρίχες για ένα κοντότριχο Τσιουάουα και μια βούρτσα με μακριές αγκίδες για ένα μακρύτριχο Τσιουάουα. Μια χτένα ψύλλων με λεπτά δόντια βοηθά στην απομάκρυνση των χαλαρών ή νεκρών τριχών. Με τακτικό βούρτσισμα, ένα Τσιουάουα δεν χρειάζεται μπάνιο περισσότερο από μια φορά τον μήνα. Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν σχεδιασμένο για σκύλους, ώστε να μην αφυδατωθεί το τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου σας.
Τα αυτιά είναι μια σημαντική περιοχή που πρέπει να ελέγχετε όταν περιποιείστε το Τσιουάουα σας. Εάν αισθανθείτε μια έντονη μυρωδιά ή δείτε κερί, καθαρίστε το εσωτερικό του αυτιού με ένα βαμβάκι, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό που προτείνει ο κτηνίατρός σας. Αποφύγετε να μπείτε στο βάθος του αυτιού, πέρα από εκεί που μπορείτε να δείτε.
Τα νύχια ενός Τσιουάουα μεγαλώνουν γρήγορα. Κρατήστε τα κοντά. Αν ακούσετε να κάνουν κλικ στο πάτωμα, είναι πολύ μακριά. Όσο νωρίτερα μάθετε το Τσιουάουα σας στο κόψιμο των νυχιών τόσο λιγότερο αγχώδης είναι η εμπειρία. Όπως πολλές μικρές ράτσες, τα Τσιουάουα είναι επιρρεπή σε κακή οδοντική υγεία. Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να βοηθήσει το στόμα τους να παραμείνει υγιές. Βουρτσίστε τα δόντια τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα – καθημερινά είναι καλύτερα – για να αφαιρέσετε την πέτρα και τα βακτήρια. Ξεκινήστε όταν το κουτάβι σας είναι μικρό, ώστε να το συνηθίσει. Καθώς περιποιείστε, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στα αυτιά, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια και στα πόδια. Τα αυτιά πρέπει να μυρίζουν καλά, χωρίς πολύ κερί ή κόκκους και τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.