bio3Dvet

Ένα καινοτόμο κτηνιατρικό κέντρο με εξειδίκευση στην παροχή των πλέον προηγμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους Εμβιομηχανικής στην κτηνιατρική επιστήμη προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους τετράποδους φίλους μας ανάλογες με αυτές που παρέχονται στα πιο σύγχρονα κτηνιατρικά κέντρα του εξωτερικού.
Στόχος είναι η παροχή κτηνιατρικής βοήθειας σε περίπλοκα περιστατικά, η βελτίωση ποιότητας της ζωής των κατοικιδίων με την ταυτόχρονη βελτίωση και εξέλιξη της κτηνιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα. Το περιοδικό μας είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τους επιστήμονες που αποτελούν τη Bio3DVet, ώστε να ενημερώσει τους αναγνώστες του σχετικά με το σημαντικό έργο τους στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός με Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, Εκπαιδεύτρια σκύλων (Απόφοιτη Kynagon Dog Trainers Academy), Συγγραφέας & Δημιουργός Ζω.Ε.Σ.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τη bio3Dvet;
H bio3Dvet αποτελείται από κτηνιάτρους και μηχανικούς που στόχο έχουν τη βελτίωση των παρεχόμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών και τη διάδοση των πλέον σύγχρονων πρακτικών και μεθόδων στην ελληνική κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα.
Το πάντρεμα των δύο επιστημών (Μηχανικής και Κτηνιατρικής) αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και εκτείνει τα όρια και τις δυνατότητες της κτηνιατρικής στην αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών.
Η bio3Dvet ξεκίνησε από το κοινό όραμα δύο ανθρώπων για την παροχή των πλέον προηγμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών στον ελλαδικό χώρο.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους Εμβιομηχανικής στην κτηνιατρική επιστήμη προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους τετράποδους φίλους μας, ανάλογες με αυτές που παρέχονται στα πιο σύγχρονα κτηνιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

O Αλέξανδρος Υφαντής είναι κτηνίατρος απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με 15ετή εμπειρία στη χειρουργική Ορθοπαιδική. Στόχος του είναι η εφαρμογή σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών (Advanced Orthopedics) με γνώμονα πάντα τη γρήγορη αποκατάσταση της κινητικής υγείας των ζώων, την εξαφάνιση του πόνου τους και την άμεση βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Είναι ενεργό μέλος του ΑΟ VET καθώς και μέλος της Ευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας, συνεχώς από το 2000, έχοντας μετεκπαιδευτεί στην Ορθοπαιδική κλινική του G. Clayton Jones Referrals στο Κεντ της Αγγλίας το 2000-2001, συνεχίζει τη μακρόχρονη και δια βίου εξειδίκευσή του, συμμετέχοντας τόσο σε παγκόσμια συνέδρια Ορθοπαιδικής, όσο κυρίως σε ειδικά σεμινάρια για καινούργιες τεχνικές (wet labs).

Ο Χάρης Κολιός είναι μηχανικός-βιομηχανικός σχεδιαστής με 15ετή εμπειρία στην επιστήμη της ψηφιακής μηχανικής. Η επαγγελματική του εμπειρία σε διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες με δραστηριότητες σε τομείς υψηλής τεχνολογικής έντασης, επικεντρώνεται στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ανάπτυξης βιομηχανικών προϊόντων και της εμβιομηχανικής. Η τεχνογνωσία του επεκτείνεται σε τομείς όπως αυτοί της υπολογιστικής προσομοίωσης, της εικονικής εγχείρησης με χρήση εικονικής πραγματικότητας, στη χρήση και εφαρμογή μεθόδων μηχανικής CAD/CAM/CAE καθώς επίσης και σε τεχνολογίες 3D-printing, 3D scanning και Additive Manufacturing.

Ποιος είναι ο εξοπλισμός διαθέτετε;
Η bio3Dvet διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό που της εξασφαλίζει ακρίβεια και εγγύηση στην εφαρμογή των πρωτοποριακών πρακτικών και μεθόδων που υιοθετεί.
• Ο αξονικός τομογράφος παρέχει λήψεις υψηλής ποιότητας απεικονίσεων των παθολογικών περιοχών. Η μέθοδος της αξονικής τομογραφίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αφού πολλές παθήσεις δεν είναι εφικτό να απεικονιστούν μέσω της απλής ακτινογραφίας.
Ιατρικά λογισμικά κατάλληλα για ιατρικές εφαρμογές σε ανθρώπους με πιστοποιήσεις FDA και CE που αναλύουν με ακρίβεια τα δεδομένα και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στους μηχανικούς και στους κτηνιάτρους.
Μηχανήματα 3D printing (industrial level) για κατασκευή των προς εξέταση ανατομικών περιοχών (οστών-μαλακών ιστών), χειρουργικών οδηγών–drill guides και λοιπών βοηθητικών χειρουργικών εργαλείων. Τα μηχανήματα διαθέτουν υπερυψηλή ακρίβεια και με δυνατότητα εκτύπωσης όλων των διαδεδομένων υλικών όπως επίσης και των προηγμένων βιοσυμβατών υλικών (PEEK) για την κατασκευή εξατομικευμένων εμφυτευμάτων.
• Ο λοιπός χειρουργικός εξοπλισμός, το ακτινολογικό και το αρθροσκόπιο συγκροτούν το χειρουργικό τμήμα της bio3Dvet που είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις.

Τι εννοείτε με τον όρο «Προηγμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες»;
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας προσφέρει συνεχώς νέες καινοτόμες λύσεις οι οποίες δίνουν λύσεις σε ζητήματα που μέχρι πριν φάνταζαν αξεπέραστα ή και ακατόρθωτα. Ζούμε στην εποχή της λεγόμενης Τέταρτης Βιομηχανικής επανάστασης – Industry 4.0.
Η διασύνδεση τεχνολογιών όπως η Ψηφιακή Μηχανική, η Τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ, η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), οι 3D Εκτυπώσεις, επιδρούν σε όλες τις δραστηριότητες της βιομηχανίας. Στον τομέα της κτηνιατρικής, δίνεται πλέον εκτεταμένη δυνατότητα ανάλυσης και αξιολόγησης περίπλοκων περιστατικών, κατασκευής υψηλής ποιότητας ιατρικών συσκευών, προσαρμοσμένων εμφυτευμάτων και καινοτόμων εργαλείων και οργάνων, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε περιστατικού.

Στην bio3Dvet υιοθετούμε πρακτικές και μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόζονται στην ιατρική επιστήμη για την ιατρική φροντίδα στον άνθρωπο. Το προσωπικό της bio3Dvet διαθέτει τεράστια εμπειρία σε τομείς όπως η ψηφιακή μηχανική και η εμβιομηχανική με εφαρμογές στον ανθρώπινο τομέα. Αυτήν του την εμπειρία έρχεται να την κάνει εφαρμογή στην κτηνιατρική επιστήμη προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία στους κτηνιάτρους στην αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών. Με τις παραδοσιακές-συμβατικές μεθόδους πολλά περιστατικά κρίνονταν μη αντιμετωπίσιμα ή και κάποιες άλλες φορές οδηγούνταν σε σκληρές αποφάσεις όπως ο ακρωτηριασμός μέλους ή ακόμη και η ευθανασία. Για την αντιμετώπιση κάθε απαιτητικού περιστατικού ακολουθείται ιδιαίτερο πρωτόκολλο έτσι ώστε να διερευνηθούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που το προκάλεσαν και να επιλεχθεί η σωστή μέθοδος αντιμετώπισής του που θα το οδηγήσει στην ταχύτερη αποθεραπεία του.
• Ο αξονικός τομογράφος προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στη σωστή και επιτυχή διάγνωση των περιστατικών.
• Τα ιατρικά λογισμικά αναλύουν και κατακερματίζουν τα απαιτητικά περιστατικά βοηθώντας στη σωστή κτηνιατρική αντιμετώπιση και θεραπεία τους.
• Τα μηχανήματα 3D printing έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν τις παθολογικές περιοχές και να εμφανίσουν το πρόβλημα παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους μηχανικούς και κτηνιάτρους του κτηνιατρικού κέντρου.
• Οι γνώσεις και η εμπειρία του προσωπικού σε τεχνολογίες CAD/CAM/CAE/RP δρα αποτελεσματικά στο να μελετηθούν, σχεδιαστούν και κατασκευαστούν εξατομικευμένα εμφυτεύματα (PEEK-316L-ti6al4v) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προσφέροντας τη μέγιστη κτηνιατρική φροντίδα στους τετράποδους φίλους σας.

Τι είναι η προ-εγχειρητική μελέτη και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Η προ-εγχειρητική μελέτη είναι η μέθοδος οπτικοποίησης μιας χειρουργικής επέμβασης, προκειμένου να προκαθοριστούν τα χειρουργικά βήματα που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό ιατρικό αποτέλεσμα. Η εξέλιξη των σύγχρονων υπολογιστικών μέσων αποτελούν απαραίτητο σύμμαχο στην όλη καινοτόμο διαδικασία. Στην ουσία κάθε χειρουργική επέμβαση προσομοιάζεται κάθε φορά σε όλα της τα στάδια πριν τη χειρουργική επέμβαση.
Τα οφέλη της προ-εγχειρητικής μελέτης είναι η καλύτερη αξιολόγηση του περιστατικού, η μείωση του χειρουργικού χρόνου, η ταχύτερη αποκατάσταση, η ελαχιστοποίηση ιατρικού λάθους καθώς και η αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Σε ποιους απευθύνεται η bio3Dvet;
Η bio3Dvet απευθύνεται τόσο στους κηδεμόνες των κατοικίδιων ζώων όσο και στους κτηνιάτρους.
Στόχο της αποτελεί η διάδοση και η εφαρμογή των πλέον προηγμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών στον Ελλαδικό χώρο. Οι κηδεμόνες μπορούν να επωφεληθούν παρέχοντας στους τετράποδους φίλους τους τις πλέον προηγμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της bio3Dvet μπορεί να δώσει λύσεις σε δύσκολα περιστατικά που πολλές φορές θεωρούνται μη αντιμετωπίσιμα καθώς επίσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοικιδίων συντρόφων τους.
Η bio3Dvet απευθύνεται σε συναδέλφους κτηνιάτρους μέσω της παροχής πολύτιμων συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες κτηνιατρικές υπηρεσίες τους. Κάνοντας χρήση των υπηρεσιών online-διάγνωση, 3D printing και των εξατομικευμένων χειρουργικών οδηγών-Drill Guides μπορούν να βελτιώσουν τις τεχνικές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους ως προς τους πελάτες τους.

Τι είναι η Εμβιομηχανική;
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 για να περιγράψει κάθε εφαρμογή της επιστήμης του μηχανικού στη βιολογία και την ιατρική. Η εμβιομηχανική αφορά στην εφαρμογή των αρχών της μηχανικής για την επίλυση προβλημάτων σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία των έμβιων οργανισμών. Οι εμβιομηχανικοί χρησιμοποιούν τα εργαλεία της μηχανικής, του κλάδου της φυσικής που αφορά στην ανάλυση της ενέργειας των δυνάμεων, για τη μελέτη των ανατομικών και λειτουργικών παραμέτρων των έμβιων οργανισμών.

Διαβάσαμε πως το PEEK είναι εδώ για να φέρει την επανάσταση στον χώρο των εμφυτευμάτων. Τι ακριβώς είναι;
Το PEEK είναι εδώ όντως για να φέρει την επανάσταση στον χώρο των εμφυτευμάτων. Η Πολυαιθεροαιθεροκετόνη (PEEK) είναι ένα ημι-κρυσταλλικό, θερμοπλαστικό υλικό υψηλής μηχανικής απόδοσης. Οι ιδιαίτερα προηγμένες ιδιότητές του το καταστούν πολύτιμο υλικό για χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική και την ιατρική επιστήμη. Είναι βιοσυμβατό, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για την κατασκευή εξατομικευμένων εμφυτευμάτων. Διαθέσιμες κυτταροκαλλιέργειες και μελέτες σε ζώα αποδεικνύουν ότι το PEEK και τα σύνθετά του αποτελούν βιοσυμβατά πολυμερή με ιδιότητες παρόμοιες του υγιούς οστού και πλεονεκτήματα έναντι των ήδη καθιερωμένων υλικών (π.χ. τιτάνιο), καθώς είναι βιολογικά αδρανή, ανθεκτικά σε θραύση και κόπωση και χημικά σταθερά.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει την κατασκευή σχεδόν οποιασδήποτε σύνθετης γεωμετρίας, η οποία δεν μπορεί να κατασκευαστεί με άλλες τεχνολογίες. Οι 3D εκτυπωτές FDM (Fused Deposition Modeling) υψηλής θερμοκρασίας ενδείκνυνται για τρισδιάστατη εκτύπωση με νήματα PEEK. Το αντικείμενο δημιουργείται με τη θέρμανση και την εξώθηση πολυμερούς σε στρώσεις. Η bio3Dvet πρωτοπορεί στη χρήση του PEEK αφού διαθέτει μηχάνημα 3D-printing που μπορεί να κατασκευάσει εξατομικευμένα βιοσυμβατά εμφυτεύματα από PEEK αντικαθιστώντας αυτά του τιτανίου.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Στόχος της bio3Dvet είναι η διάδοση των μεθόδων και των πρακτικών που εφαρμόζει για τη βελτίωση των κατοικίδιων ζώων αλλά και την εξέλιξη της κτηνιατρικής ως επιστήμη στην Ελλάδα και την ταυτόχρονη καθιέρωσή της στον ευρωπαϊκό χώρο. Η συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις όπου θα προωθήσει τη διάχυση γνώσης, θα προβάλει το καινοτόμο έργο της και τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζει έτσι ώστε αυτές να γίνουν γνωστές στο ευρύτερο κοινό. Η συνεχής και αδιάκοπη εκπαίδευση του δυναμικού για να είναι ενήμερο πάνω στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο είναι ένας ακόμη μελλοντικός στόχος. Οι συνεργασίες με τα εγχώρια πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για την εκπαίδευση των φοιτητών και μελλοντικών κτηνιάτρων στις νέες τεχνολογίες που επηρεάζουν, και εξελίσσουν την κτηνιατρική επιστήμη. Οι συνεργασίες με κτηνιάτρους για την εκπαίδευσή τους στις νέες μεθόδους αλλά και στην ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων που θα εξελίξουν περισσότερο τον κτηνιατρικό τομέα.

Πού μπορεί να σας βρει κανείς;
Οι εγκαταστάσεις της bio3Dvet βρίσκονται στα Ιωάννινα και στη Λευκάδα. Στα Ιωάννινα είναι εγκατεστημένο το τμήμα Εμβιομηχανικής με τα εργαστήρια και στη Λευκάδα το τμήμα χειρουργικής αντιμετώπισης και αποθεραπείας.
Για ραντεβού ή διάγνωση με αξονικό τομογράφο μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2645025925 ή να στείλετε email στο: [email protected].
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.bio3dvet.gr και ακολουθήστε μας στο Facebook στις σελίδες bio3Dvet και bio3Dvet friends.