Πιστός στη διοργάνωση εκδηλώσεων φιλοζωίας, με σταθερό πρόγραμμα υιοθεσίας, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και τιμητικές διακρίσεις, ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που τον κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των πόλεων με υψηλό το αίσθημα της φιλοζωίας.
Ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού, Αναστάσιος Μπινίσκος και η Πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και Πρόληψης Δημιουργίας Νέων Δήμου Δάφνης – Υμηττού, Γεωργία Σκιαδοπούλου, μας απαντούν στο «πώς;»
Συνέντευξη στον Δήμαρχο Δάφνης – Υμηττού, Αναστάσιο Μπινίσκο και την Πρόεδρο της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, Γεωργία Σκιαδοπούλου από τον Βασίλη Γουλιέλμο, εκδότη
φωτογραφίες: Σταύρος Δασκαλάκης
Ας ξεκινήσουμε από τους αδέσποτους σκύλους και τις αδέσποτες γάτες, πόσο έντονο είναι το πρόβλημα στον Δήμο σας, όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα;
Δήμαρχος: Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ανέκαθεν ήταν μεγάλος και πάντα αυξανόμενος. Πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, περιορίζεται στον αυξημένο αριθμό γατιών, καθώς τα αδέσποτα σκυλάκια είναι ελάχιστα και φιλοξενούνται στην πανσιόν με την οποία έχει σύμβαση ο Δήμος, αλλά και σε εθελοντές φιλόζωους που τα φροντίζουν στα σπίτια τους.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι φιλόζωοι ιδιώτες έχουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων; Υπάρχει συμμετοχή;
Δήμαρχος: Ως Δήμος, «επενδύουμε» και πιστεύουμε στη φιλοζωία και την ενεργή συμμετοχή των δημοτών μας, άλλωστε η προστασία των ζώων δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία που αφορά τον Δήμο και μόνο. Είναι ένα πιο πολύπλοκο ζήτημα, που αφορά κάθε πολίτη ξεχωριστά. Γνωρίζουμε όλοι τα περιστατικά βίας, σκληρότητας, τις ελλιπείς ή μηδαμινές συνθήκες φροντίδας και μέριμνας, το δυσάρεστο φαινόμενο να αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια σαν «παιχνίδια» που όταν τα βαρεθούν μπορούν να τα αφήσουν ελεύθερα και απροστάτευτα… Ειλικρινά κανένας Δήμος, χωρίς τη βοήθεια των δημοτών, των εθελοντών και των φιλοζωικών οργανώσεων, δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε όλα τα ζώα που υποφέρουν. Απαιτείται συστράτευση και συνεργασία, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.
Kανένας Δήμος, χωρίς τη βοήθεια των δημοτών, των εθελοντών και των φιλοζωικών οργανώσεων, δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε όλα τα ζώα που υποφέρουν.
Πρόεδρος Πενταμελούς: Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο, καλύτερο πολιτισμό για όλους, με τη δημιουργική συνύπαρξη και ποιότητα ζωής για όλα τα πλάσματα. Έχουμε τη στήριξη των δημοτών μας, που αναγνωρίζουν το έργο μας στην τετραετή πορεία της Πενταμελούς Επιτροπής και παρέχουν απλόχερα τη βοήθειά τους. Αρκετοί είναι εκείνοι που υιοθετούν τα αδεσποτάκια μας, άλλοι προσφέρουν τις ιατρικές τους γνώσεις, πολύ σημαντικό για την ασφαλή περίθαλψη των αδέσποτων, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εθελοντών μας που τα φιλοξενούν, ώσπου να ολοκληρωθεί η αγωγή τους. Θα σταθώ και στους φιλόζωούς μας που βρίσκονται στους δρόμους του Δήμου μας, ενημερώνοντας, περισυλλέγοντας, φροντίζοντας τις 40 ταΐστρες και τις 40 ποτίστρες, που ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία στα όρια της πόλης μας, ενώ βοηθούν και στη μεταφορά των ζώων στις κλινικές με τις οποίες συνεργαζόμαστε.
Το πρόγραμμα στείρωσης, περίθαλψης, τσιπαρίσματος, εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, συνεργασία με κτηνιάτρους και συμβάσεις με κλινικές, είναι μερικά από τα καίρια σημεία στα οποία αρκετοί Δήμοι δεν έχουν ανταποκριθεί με επιτυχία. Ποια είναι η πορεία της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού;
Δήμαρχος: Ο Δήμος μας έχει σύμβαση με κλινική που αναλαμβάνει την περίθαλψη, την περισυλλογή, τον εμβολιασμό και τη στείρωση των αδέσποτων ζώων μας. Στον τομέα της φιλοζωίας έχουμε φτιάξει μια δυνατή ομάδα, χάρη στο συντονισμό και την πολύτιμη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή της Πενταμελούς Επιτροπής, της Προέδρου Γεωργίας Σκιαδοπούλου, των φιλοζωικών οργανώσεων και των 300 εγγεγραμμένων εθελοντών που δραστηριοποιούνται ενεργά και ανιδιοτελώς όλο αυτό το διάστημα.
Πρόεδρος Πενταμελούς: Επίσης, δίπλα μας βρίσκονται και ιδιώτες κτηνίατροι, οι οποίοι μας βοηθούν έμπρακτα σε αρκετά περιστατικά με ζώα ή δίνοντας σε μας, αλλά και σε εθελοντές μας, τις πολύτιμες συμβουλές τους για την ευζωία των αδέσποτων και φυσικά για όποιο άλλο θέμα αφορά τους «μικρούς» τετράποδους φίλους μας. Έχουμε οργανωμένο πρόγραμμα στειρώσεων, ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής στο ΕΜΖΣ για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει: 77 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, 444 στειρώσεις, 90 φιλοξενίες,746 εισαγωγές για περιθάλψεις, 10 χειρουργεία, περισσότερα από 190 ηλεκτρονικές σημάνσεις,1.000 ημερήσιες νοσηλείες απλές, 76 ημερήσιες εντατικές νοσηλείες, 207 αποπαρασιτώσεις και 119 εμβόλια. Παράλληλα, έχει γίνει τοποθέτηση συστημάτων συλλογής NoKaka σε 13 κεντρικά σημεία στα όρια του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.
Αν βρει ένα αδέσποτο ζώο (π.χ. μια γάτα) στον δρόμο ένας φιλόζωος, μπορεί να το κρατήσει προσωρινά ή μόνιμα; Τι ακριβώς είναι ο θεσμός του αναδόχου;
Πρόεδρος Πενταμελούς: Βεβαίως και μπορεί να το κρατήσει είτε προσωρινά (ως ανάδοχος) είτε μόνιμα (ως ιδιοκτήτης μετά από υιοθεσία), ενημερώνοντας, όμως, πρώτα, μέσω του Δήμου ή της Φιλοζωικής το ΕΜΖΣ. Όπως, επίσης, μπορεί να οριστεί ανάδοχος ενός ζώου που δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε καταφύγιο και να το φροντίζει μέχρι την υιοθεσία του. Ο ανάδοχος είναι μια σημαντική καινοτομία του νέου νόμου η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη διαβίωση του ζώου συντροφιάς μέχρι την υιοθεσία του. Επισημαίνεται ότι και οι ανάδοχοι δικαιούνται την παροχή ζωοτροφής και φαρμάκων από τους δήμους.
Πρόσφατα βραβευτήκατε από την Zero Stray Academy με το 2ο από τα 5 βραβεία, ανάμεσα σε 106 Δήμους που συμμετείχαν, για την πρόοδο και εξέλιξή σας σε ζητήματα φιλοζωίας.
Δήμαρχος: Ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού σημείωσε υψηλή απόδοση για την εφαρμογή της Νομοθεσίας, τη Χρηματοδότηση, την Κατάρτιση και τις Καλές Πρακτικές που υιοθέτησε για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, την προστασία τους από την εγκατάλειψη και την κακοποίηση. Να σημειώσω ότι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Zero Stray Pawject Inc. έχει δημιουργήσει την πρώτη ακαδημία στην Ελλάδα, τη Zero Stray Academy, αναγνωρισμένη επίσης στην Αμερική και τη Γερμανία με αξιόλογο έργο, που παρέχει γνώσεις στους Δήμους, με σκοπό να επιτύχουν αρχικά τη μείωση του αριθμού και στο σύντομο μέλλον την εξάλειψη των αδέσποτων σκύλων και γατών εκτός δομών φιλοξενίας. Βραβεύει τους Δήμους που έδειξαν τη μεγαλύτερη πρόοδο και στην πρώτη αυτή μεγάλη διοργάνωση, είχαμε τη χαρά να έχουμε τιμητική βράβευση για το έργο και την πρόοδό μας, με υψηλούς δείκτες απόδοσης.
Πώς ενεργείτε στο σημαντικό ζήτημα υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων;
Πρόεδρος Πενταμελούς: Το θέμα της υιοθεσίας είναι κάτι που ο Δήμος προωθεί με μεγάλη επιτυχία. Στις ενέργειες που κάνει συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
- Διοργανώνουμε εκδηλώσεις υιοθεσίας κάθε Σάββατο, σε σταθερή βάση σε κεντρική πλατεία του Δήμου (πλ. Καλογήρων, Δάφνη) και εκδηλώσεις φιλοζωίας
- Έχουμε εκτυπώσει ενημερωτικά φυλλάδια και γίνεται τακτική διανομή τους
- Γίνονται συχνές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων
- Οργανώνουμε ομιλίες με κτηνιάτρους, εκπαιδευτές και συγγραφείς που ασχολούνται με το θέμα της φιλοζωίας, καθώς και Προέδρους Φιλοζωικών Οργανώσεων.
- Έχουμε πραγματοποιήσει 12 Φιλοζωικά Εργαστήρια σε 7 σχολεία του Δήμου μας σε 751 μαθητές, ενώ γίνονται τακτικές παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για το έργο της Πενταμελούς Επιτροπής και να αναπτυχθεί έτσι το αίσθημα φιλοζωίας στη νέα γενιά, με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί ο αριθμός υιοθεσιών.
Στα τέσσερα χρόνια σύστασης και ενεργούς δράσης της Πενταμελούς Φιλοζωικής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, σε ένα σύντομο απολογισμό, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δήμαρχος: Ο Δήμος αναλαμβάνει τη δαπάνη της σήμανσης και για τα αδέσποτα τα οποία καταγράφονται σε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του ιδιώτη που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο ή καταφύγιο που πληροί τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29. Έχει γνωστοποιήσει τη διαδικασία για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του αυτής, προς τις φιλοζωικές και τα καταφύγια που δραστηριοποιούνται στον Δήμο, ενώ έχουμε σύμβαση με ιδιωτικό ενδιαίτημα. Είναι εξίσου σημαντικό ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες απομακρύνουν έγκαιρα τα νεκρά ζώα από το οδικό δίκτυο ευθύνης τους και προβαίνουν σε αποτέφρωση ή υγειονομική ταφή. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική φόρμα υιοθεσίας στην ιστοσελίδα του Δήμου και έχει καταρτιστεί πρόγραμμα πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων με καμπάνιες ενημέρωσης πολιτών για την προαγωγή της φιλοζωίας (μέσα από βίντεο, φυλλάδια, εκδηλώσεις). Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε την απόφαση στήριξης κτηνιατρικής περίθαλψης σε ευάλωτα οικονομικές ομάδες (είτε στην κλινική ή στο Δημοτικό κτηνιατρείο). Ενώ, συζητάμε το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα υιοθεσίας. Επίσης, η Πενταμελής Επιτροπή είναι «ανοικτή» προς τους όμορους Δήμους και τα Φιλοζωικά Σωματεία στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ μας. Η δράση του Δήμου μας περιλαμβάνει καθημερινή προσπάθεια και αστείρευτη αγάπη για τα αδέσποτα ζώα. Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη με τους «μικρούς μας φίλους», είναι μέτρο πολιτισμού. Προσωπικά και σε συνεργασία πάντα με την Πενταμελή Επιτροπή, εργαζόμαστε καθημερινά στοχεύοντας σε μια καθαρή και φιλόζωη πόλη.
Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη με τους «μικρούς μας φίλους», είναι μέτρο πολιτισμού.
Πρόεδρος Πενταμελούς: Πραγματικά πιστεύουμε ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσφέρουμε στη διαχείριση και προστασία, αλλά και την ευζωία των αδέσποτων ζώων, την πρόληψη δημιουργίας νέων και τη διαχείριση των υπαρχόντων. Υπάρχει πρόγραμμα του Δήμου για περισυλλογή, εναλλακτικές συνεργασίες με ιδιώτη για περισυλλογές. Γίνεται επίσης καταγραφή στο ΕΜΖΣ για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Παρέχουμε υπηρεσίες περίθαλψης, νοσηλείας, σίτισης και στείρωσης (τσιπάκι, εμβόλιο, αποπαρασίτωση) αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός διοικητικών ορίων του Δήμου, καθώς και υπηρεσία μεταφοράς αδέσποτων ζώων προς το συνεργαζόμενο κτηνιατρείο ή διαδημοτικό κτηνιατρείο στο σημείο της περισυλλογής. Κτηνιατρικές υπηρεσίες, με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής ανά περιστατικό. Ειδοποίηση του αναδόχου – κτηνιάτρου από την υπηρεσία ή και από την 5μελή Επιτροπή Παρακολούθησης Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς πάντα με τη συγκατάθεση της υπηρεσίας του Δήμου. Γνωμάτευση ανά περιστατικό και σύμβαση με ιδιωτική κτηνιατρική κλινική. Επίσης, προμήθεια ξηράς τροφής για σίτιση αδέσποτων 33.060 κιλά για γάτες και 2.580 κιλά για σκύλους, που κάλυψαν τις ανάγκες σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, οι οποίες παρέχονται δωρεάν όπως και τα φάρμακα, στις φιλοζωικές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στους ανάδοχους φιλοξενίας. Ενώ, έχουμε τοποθετήσει 40 ταΐστρες και 40 ποτίστρες για αδέσποτα ζώα, σε κεντρικά σημεία εντός των ορίων του Δήμου, έχουμε προμηθευτεί αναλώσιμα υλικά για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, καθώς και μικρών σπιτιών για αδέσποτα ζώα, γατοπαγίδες, crate και απόχες.
Πόσο σημαντικό είναι οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι να είναι φιλόζωοι;
Δήμαρχος: Η ενότητα, ο κοινός στόχος, η σταθερότητα και η σύμπνοια στις απόψεις, είναι η βάση για μια αποτελεσματική διοίκηση. Είναι σημαντικό μέσα από τη στάση, τη συμπεριφορά και τη σωστή φιλοζωία, να δίνουμε το καλό παράδειγμα, τον σωστό δρόμο. Ο πολιτισμός της καθημερινότητας περιλαμβάνει και την ευαισθητοποίηση για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Η προσπάθειά μας για τα αδέσποτα είναι συστηματική και σε καθημερινή βάση, τόσο από εμένα, όσο και από όλους τους αντιδημάρχους, που προσεκτικά έχω επιλέξει και διαθέτουν το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τη φιλοζωία.
Εσείς Δήμαρχε, έχετε κατοικίδιο, θα θέλατε να αποκτήσετε;
Δήμαρχος: Είχαμε ένα Τζακ Ράσελ το οποίο χάσαμε πρόσφατα από γεράματα. Φυσικά και σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε εκ νέου!!!
Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη νέα περίοδο διοίκησης, 2024-2028 που αφορούν την ευζωία των αδέσποτων ζώων;
Δήμαρχος: Το όραμά μας έχει σαφείς κατευθύνσεις για τη συνεχή φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
- Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα περίθαλψης, περισυλλογής, εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων
- Θα δημιουργηθεί Δημοτικό κτηνιατρείο (ο χώρος ήδη υπάρχει, το θέμα είναι γραφειοκρατικό), ενώ βρισκόμαστε σε συζητήσεις με όμορο Δήμο προκειμένου να προχωρήσουμε στην δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων
- Καθημερινή και συνεχής φροντίδα για τις αδέσποτες γάτες
- Να συνεχίσουμε να φροντίζουμε έκτακτα περιστατικά όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα περίθαλψης ή οποιαδήποτε άλλη ιατρική φροντίδα
- Θα δημιουργηθούν πάρκα αναψυχής με βάση τον Νόμο, που προϋποθέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές, τις οποίες και διαθέτουμε
- Την τοποθέτηση νέων ταϊστρών, ποτίστρων και σπιτιών για τα αδέσποτα και σε άλλα σημεία του Δήμου
- Και φυσικά, θα κρατήσουμε σταθερές όλες τις καλές πρακτικές που έχουμε υιοθετήσει και αφορούν τη μηνιαία παροχή τροφών σε εθελοντές φιλόζωους, την ομαδική περισυλλογή γατών για στείρωση, τη φιλοξενία και περίθαλψη γατιών.
Με το χέρι στην καρδιά κ.Δήμαρχε θέλω να μου πείτε τους λόγους που θα οδηγούσαν έναν φιλόζωο να σας δώσει την ψήφο του.
Δήμαρχος: Τα ζώα είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, οι φιλόζωοι ψηφίζουν (και) για τα ζώα και θα δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους, σε μια διοίκηση που έχει αποδείξει εμπράκτως ότι η φιλοζωία δεν εξαντλείται στα λόγια, αλλά αποδεικνύεται στα έργα. Για να συνεχίσουμε τις καλές πρακτικές που έχουμε υιοθετήσει, να τις επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε ακόμη πιο κατάλληλες συνθήκες για την ευζωία των αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση των φιλόζωων. Με το χέρι στην καρδιά σας απαντώ, ότι έχω δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της φιλοζωίας στην πόλη μας με την στήριξη της Προέδρου της Πενταμελούς Επιτροπής, κας Γεωργίας Σκιαδοπούλου, των φιλοζωικών οργανώσεων και των 300 εθελοντών και δεν θα σταματήσω εδώ.