4 συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας με τη μέθοδο της ανταμοιβής

Οι σκύλοι τείνουν να επαναλαμβάνουν συμπεριφορές όταν ανταμείβονται για αυτές. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος ανταμείβεται με μια λιχουδιά όταν κάθε- ται, είναι πιο πιθανό να καθίσει ξανά όταν του ζητηθεί στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης, ή η εκπαίδευση με ανταμοιβή, είναι τόσο αποτελεσματική. Όπως συμβαίνει με κάθε δεξιότητα, έτσι και η εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης απαιτεί πρακτική και ακριβή κατανόηση. Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε αποτελεσματικά νέες συμπεριφορές στους σκύλους σας, χρησιμοποιώντας την ανταμοιβή.

Πώς αντιλαμβάνεται ο σκύλος σας την ανταμοιβή; Μπορεί να νομίζετε ότι τα μπισκότα για σκύλους είναι η καλύτερη λιχουδιά, αλλά αν ο σκύλος σας τα βρίσκει βαρετά, δεν θα κερδίσετε απολύτως τίποτα χρησιμοποιώντας τα στην εκπαίδευσή του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει κάτι πραγματικά ικανοποιητικό, σύμφωνα με τον σκύλο σας. Η ανταμοιβή του μπορεί να είναι ένας έπαινος, μια λιχουδιά που προτιμάει, ένα παιχνίδι ή ένα μπαλάκι ως μια ευκαιρία να παίξετε παρέα: οτιδήποτε προ- τιμάει ο σκύλος σας! Η λανθασμένη επιλογή ανταμοιβής μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να μειώσει την επιθυμία του σκύλου σας να επαναλάβει μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα, η «επιβράβευση» του σκύλου σας με ένα ελαφρύ χτύπημα στην κορυφή του κεφαλιού του μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά οι περισσότεροι σκύλοι δεν το απολαμβάνουν. Εάν ο σκύλος σας αντιπαθεί (ή ανέχεται μόνο) τα χτυπήματα στο κεφάλι, θα μειωθεί σημαντικά η υπακοή του στο μέλλον, επειδή θα συνδέσει το να κάνει αυτό που ζητάτε με κάτι αρνητικό.

Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα που απολαμβάνει ο σκύλος σας και, στη συνέχεια, κατατάξτε τα αντικείμενα από τα πιο συναρπαστικά στα λιγότερο ενδιαφέροντα. Εάν το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας είναι να κυνηγάει μια μπάλα, βάλτε το στην κορυφή. Εάν ο σκύλος σας βρίσκει τις κροκέτες συναρπαστικές μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος, τότε αυτές θα μπουν στο κάτω μέρος της λίστας των πιθανών ανταμοιβών. Όσο πιο δύσκολη είναι η πρόκληση, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι η ανταμοιβή.

Ανταμοιβή και ποσοστό ενίσχυσης

Το περιβάλλον που ζείτε με τον σκύλο σας, μπορεί να προσφέρει από μόνο του σημαντική ανταμοιβή εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα οι ενδια- φέρουσες μυρωδιές, άλλα ζώα ή την ευκαιρία να «χαιρετήσουν» κάποιον στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι η ανταμοιβή που του προσφέρετε ανταγωνίζεται πάντα την «ανταμοιβή» που υπάρχει στο περιβάλλον, στον πραγματικό έξω στον κόσμο από το σπίτι σας. Για το λόγο αυτό ο ρυθμός ενίσχυσης της ανταμοιβής, πόσο συχνά δηλαδή του προσφέρετε την ανταμοιβή, θα πρέπει να είναι αρκετά συχνός για να κάνει εσάς, και την εκπαιδευτική σας μέθοδο, πιο συναρπαστικούς από το περιβάλλον. Εάν όχι, η λανθασμένη συμπεριφορά μπορεί να ενισχυθεί από την «ανταμοιβή» που είναι εκτός του ελέγχου σας. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι να διδάξετε τον σκύλο σας να περπατά στο πλευρό σας. Εικόνες, ήχοι, μυρωδιές, ακόμη και σκουπίδια στο πεζοδρόμιο μπορούν όλα να οδηγήσουν το περπάτημα του σκύλου σας στο τέλος του λουριού, σχεδόν να σας τραβά, αντί για να είναι δίπλα σας. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι ανταμείβετε τον σκύλο σας αρκετά συχνά για να ανταγωνιστείτε αυτούς τους αντιπερισπασμούς. Στην αρχή, μία λιχουδιά κάθε 15 βήματα δεν θα έχει αντίκτυπο, αλλά μία λιχουδιά σε κάθε βήμα θα του κρατήσει το ενδιαφέρον του και να τον κάνει να περπατάει δίπλα σας.

Η κατάλληλη στιγμή κατανομής της ανταμοιβής

Το πόσο γρήγορα ο σκύλος σας παίρνει την ανταμοιβή του μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην εκπαίδευση του. Εάν αργήσετε πολύ να του δώσετε τη λιχουδιά, ο σκύλος σας μπορεί να μπερ-δευτεί σχετικά με το γιατί ακριβώς ανταμείβεται.

Ένα τυπικό λάθος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είναι να προσφέρετε στον σκύλο μια λιχουδιά όταν επιστρέφει στο σπίτι, αφού ολοκληρώσει τη βόλτα για τη φυσική του ανάγκη. Ο σκύλος μπερδεύεται για το λόγο που ανταμείβεται καθώς έχει περάσει αρκετός χρόνος. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δίνετε την ανταμοιβή σας το συντομότερο δυνατό, αφού ο σκύλος σας έχει εκτελέσει τη συμπεριφορά που θέλετε να ενισχύσετε. Με την εξάσκηση, η χρήση ενός «δείκτη» – όπως ένα κλικ – μπορεί να σας δώσει απίστευτη ακρίβεια με το χρονοδιάγραμμα της εκπαίδευσης του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον «δείκτη» σας ακριβώς τη στιγμή που ο σκύλος σας κάνει αυτό που θέλετε να ενισχύσετε. Επειδή κάθε κλικ ακολουθείται από μια ανταμοιβή, ο σκύλος σας θα ξέρει ακριβώς γιατί ανταμείβεται

Σωστή στάση για ανταμοιβή

Ακριβώς όπως η αργή παράδοση της λιχουδιάς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, έτσι μπορεί και η λάθος στάση του σκύλου την ώρα της κάθε ανταμοιβής. Με άλλα λόγια, εάν εκπαιδεύετε μια σταθερή θέση όπως “κάθισε”, ο σκύλος σας θα πρέπει να πάρει την ανταμοιβή του ενώ κάθεται. Εάν πρέπει να σηκωθούν και να περπατήσουν για να πάρουν τη λιχουδιά τους, πώς θα ξέρουν αν η λιχουδιά είναι για κάθισμα ή για περπάτημα; Χρειάζεται εξάσκηση και προγραμματισμός για να δίνετε τις λιχουδιές γρήγορα και με ακρίβεια στη σωστή στάση, αλλά βοηθάει στην ταχύτερη εκμάθηση του σκύλου σας. Η εκπαίδευση με ανταμοιβή είναι διασκεδαστική, χτίζει τον δεσμό ανθρώπου-σκύλου και, το καλύτερο από όλα, ενθαρρύνει την αγάπη για μάθηση στους σκύλους. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, κατά την εκπαίδευση του σκύλου σας, θα μεγιστοποιήσετε το ποσοστό επιτυχίας και θα αξιοποιήσετε την πραγματική δύναμη της θετικής ενίσχυσης.