Γιατί οι γάτες νιαουρίζουν όταν τους μιλάμε;

Σίγουρα και εσείς θα έχετε αναρωτηθεί γιατί στο καλό οι γάτες αρχίζουν και σας νιαουρίζουν όταν τους μιλάτε! Τι θέλουν να πουν με το νιαούρισμα; Και μήπως πρεπει και εσείς να αρχίσετε να τους νιαουρίζετε; Αυτά και άλλα παρεμφερή ερωτήματα ταλανίζουν και το δικό μου μυαλουδάκι και είπα να κάνω την έρευνά μου σε σχέση με αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα!

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

Αρχικά πρέπει να πω ότι έρευνες έχουν δείξει ότι τα νιαουρίσματα των “άγριων” γατών διαφέρουν
από αυτά των οικόσιτων. 
Επίσης αν μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί οι γάτες νιαουρίζουν, θα μπορέσουμε μάλλον να καταλάβουμε και γιατί μας νιαουρίζουν όταν τους μιλάμε! Λοιπόν οι ειδικοί έχουν βρει διάφορους τύπους νιαουρίσματος και έχουν συνδέσει με κάθε ένα από αυτούς τους τύπου μια συγκεκριμένη προθεση της γάτας. Ας δούμε λοιπόν αυτές τις πιθανότητες νιαουρίσματος:

6 λόγοι γιατί νιαουρίζουν οι γάτες

Αρχικά ας δούμε λοιπόν γιατί μια γάτα νιαουρίζει στον χούμαν της – μην ξεχνάτε ούτε στιγμή ότι οι γάτες (με εξαιρεση τη μαμά γάτα και τα μικρά της) δεν νιαουρίζουν μεταξύ τους – έχουν άλλους τρόπους επικοινωνίας, κυρίως με τη γλώσσα του σώματος)!

  • Χαιρετισμός: Ένα μικρό, οξύ.. επαναλαμβανόμενο τιτίβισμα που θα μπορούσε να σημαίνει
    “Γεια, χαίρομαι που σε βλέπω”
  • Αναζήτηση προσοχής: Ένα βραχύ κλασσικό νιαούρισμα που δηλώνει κάτι οπως “Θέλω την προσοχή σου τώρα” και συνήθως έχει να κάνει με την αίτηση για φαγητό ή χάδι!
  • Ενθουσιασμός: Τα νιαουρίσματα είναι ένας τρόπος να εκδηλώσουν την εκφραστικότητά τους οι γάτες. Όταν μια γάτα είναι πολύ ενθουσιασμένη μπορεί να κάνει μια σειρά απο κοφτά νιαουρίσματα! Που να δειτε πως κανει η Μπαλου οταν εμφανιζομαι στην αυλη την ωρα του απογευματινού
  • Επείγουσα και συγκεκριμένη απαίτηση: Ενα επιμηκυσμένο και αυξανόμενο σε ένταση, σχεδόν ενοχλημένο νιάου μπορεί να σημαίνει μια πολύ συγκεκριμένη απαίτηση όπως ότι η γάτα θέλει να βγει έξω (είτε για βόλτα είτε για την ανάγκη της). Με αυτό τον τρόπο ο Τσιτσακος διεκδικεί το αγαπημένο του γεύμα με μπουκιές Bozita chunks in jelly – βρείτε την Bozita εδω
  • Παράπονο: Ένα χαμηλής έντασης βαρύτονο νιάου μπορεί να σημαίνει ότι η γάτα σου παραπονιέται για κάτι όπως πχ ότι κάνεις φασαρία πλένοντας τα πιάτα (ο Τσίτσος είναι ειδήμονας σε αυτό) ή ότι έχεις αργήσει το βραδινό της!
  • Πόνος: Ένα βραχύ, οξύ νιάου που τρυπάει το αυτί σημαίνει ότι η γάτα ίσως πονάει, κάτι σαν το ανθρώπινο “αουτς”


Γιατί η γάτα μου νιαουρίζει όταν της μιλάω;Ως άνθρωποι που είστε δεν χρειάζεται να νιαουρίσετε στη γάτα σας για να σας νιαουρίσει πίσω! Και το βλέπετε στην πράξη! Μπορείτε να μιλάτε στη γάτα σας χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη γλώσσα και εκείνη να σας απαντάει νιαουρίζοντας! Και κάπου εδώ φτάνουμε στο βασικό ερώτημα του άρθρου: Γιατί η γάτα νιαουρίζει όταν της μιλάω; Έγκυρες πηγές εξηγούν ότι η γάτα αναγνωρίζει τις φωνές σας, καταλαβαίνει ότι συγκεκριμένο ηχόχρωμα ανήκει στον άνθρωπό της και αυτή η αναγνώριση είναι αρκετή ώστε να κεντρίσετε την περιέργεια της γάτας, η οποία μόλις σας ακούσει να μιλάτε θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο μιλάτε!
Βέβαια δεν θα μπορέσει να κάνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση μαζί σας γιατί μπορεί να γνωρίζει ως 30 ανθρώπινες λέξεις. Όταν μέσα στα λόγια σας υπάρχουν αυτές οι λέξεις τότε η γάτα είναι πολύ πιθανό να ανταποκριθεί με ένα νιαούρισμα. Αν πχ πείτε την λέξη ‘γεύμα’ και αν η γάτα το έχει συνδέσει με το φαγητό
της, μόλις ακούσει αυτή τη λέξη θα ανταποκριθεί με ένα νιαούρισμα εκφράζοντας την δική της
επιθυμία για γεύμα!
Πολλές φορές δεν είναι μια λέξη-κλειδί που κάνει τη γάτα να ανταποκριθεί με ένα νιαούρισμα, αλλά μια πρόταση ειπωμένη με συγκεκριμένο ύφος, μπορεί να δώσει στη γάτα να καταλάβει μια συγκεκριμένη πρόθεση από μέρους σας και να ανταποκριθεί και πάλι με ένα νιαούρισμα. Αν ο τόνος της φωνής σας έχει τη χροια της “εντολής” εκείνη μπορεί να πιάσει αυτή τη χροιά και να απαντήσει με το νιαούρισμά της. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν είνα τυχαία η ανταλλαγή χουμανιστικών φράσεων και γατίσιων νιαουρισμάτων. Η γάτα απλώς κάνει το καλύτερό της για να επικοινωνήσει μαζί σας.Γιατί η γάτα μου δεν νιαουρίζει όταν της μιλάω; Πως να την κάνω να νιαουρίζει;

Όταν έχουμε γάτες που ήταν για χρόνια αδέσποτες είναι πολύ πιθανό αν αυτές υιοθετηθούν να μην ανταποκρίνονται στα λόγια των χούμαν τους. Αφήνοντας κενά μεταξύ των λεξεών σας μπορεί να την ενθαρρύνετε να νιαουρίσει σε αυτά τα κενά. Επίσης μια γάτα που είναι ικανοποιημένη, νιώθει ασφαλής είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνεται στα λόγια σας, γιατί δεν χρειάζεται να επικοινωνήσει κάτι.

“Μια γάτα που είναι ικανοποιημένη, νιώθει ασφαλής και είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνεται στα λόγια σας, γιατί δεν χρειάζεται να επικοινωνήσει κάτι.”

Επίσης ένας άλλος τρόπος να την κάνετε να αρχίζει να νιαουρίζει όταν της μιλάτε είναι να χρησιμοποιείτε μόνο συγκεκριμένες εντολές. Το μυαλό της γάτας είναι έτσι φτιαγμένο ωστε να αναγνωριζει τις φωνητικές εντολές και να ανταποκρίνεται, οπότε είναι πιθανό έτσι να την προκαλέσετε να σας νιαουρίσει. Τέλος να πω ότι υπάρχουν και γάτες που δεν νιαουρίζουν.. καθόλου!

Η δική σας γάτα σας νιαουρίζει όταν της μιλάτε;
Περιμένω τα σχόλιά σας στο
https://www.tsitsosthecat.gr/dialogos/